Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση στα οστά!


Κάθε χρόνο, ο ένας στους δέκα πάσχοντες από καρκίνο μαθαίνει πως η νόσος του είναι μεταστατική και έχει εξαπλωθεί στα οστά του.

Οι καρκίνοι που συχνότερα οδηγούν στις οστικές μεταστάσεις είναι κυρίως αυτοί του μαστού, του προστάτη και των πνευμόνων – ακολουθούν οι καρκίνοι του νεφρού και του θυρεοειδούς. Ωστόσο, η κατ’ εξοχήν κακοήθης νόσος που εξαπλώνεται στα οστά είναι το πολλαπλούν μυέλωμα.

Υπολογίζεται ότι από τα 12,7 εκατομμύρια των ασθενών που εκδηλώνουν κάθε χρόνο καρκίνο σε όλο τον κόσμο, το περίπου 1,5 εκατομμύριο πάσχουν από μεταστάσεις στα οστά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταστάσεις γίνονται αντιληπτές από τους πόνους που προκαλούν – και συχνά οι ασθενείς βασανίζονται αδυνατώντας να καταλάβουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο τη στιγμή που έχουν ήδη υποβληθεί σε επιθετική θεραπεία για τον αρχικό καρκίνο τους, αλλά και αγωνιώντας για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

«Το να ακούει ένας ασθενής ότι έχει μετάσταση στα οστά είναι πάρα πολύ δύσκολο γι’ αυτόν», παραδέχεται η δρ Τζούλι Φασάνο, αιματολόγος-ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering, στη Νέα Υόρκη. «Αν και μερικές φορές οι μεταστάσεις εκδηλώνονται δύο ή τρία χρόνια έπειτα από την διάγνωση ενός προχωρημένου καρκίνου, μπορεί να εμφανιστούν και αρκετά χρόνια αργότερα – σε κάποιες περιπτώσεις δίχως καν να προκαλέσουν συμπτώματα».


Πώς είναι, όμως, δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Όπως εξηγεί ο κ. Ευάγγελος Τέρπος, επίκουρος καθηγητής Αιματολογίας στην Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και στο Imperial College του Λονδίνου, η μετάσταση αρχίζει όταν κύτταρα από τον αρχικό όγκο φτάσουν μέσω του αίματος ή του λεμφικού συστήματος στα οστά, που τους προσφέρουν ιδανική τοποθεσία για ανάπτυξη.

 Εκεί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται – και τότε, αρχίζουν τα δύσκολα.


Συνεχής ανανέωση

«Φυσιολογικά, το οστούν έχει δύο ειδών κύτταρα: τους οστεοβλάστες που “παράγουν” οστό και τους οστεοκλάστες, οι οποίοι αποδομούν το οστό. Η λειτουργία αυτών των κυττάρων είναι συνεχής και απαραίτητη για να ανανεώνονται τα οστά μας, που είναι ζωντανοί οργανισμοί», λέει ο κ. Τέρπος.
«Στην πραγματικότητα, τα οστά μας ανασυντίθενται και αποσυντίθενται διαρκώς. Λ.χ., μέσα σε ένα σπόνδυλο μπορεί να παρουσιάζουμε σε κάθε μας κίνηση, κάθε ώρα, δεκάδες μικροκατάγματα από τις κινήσεις που κάνουμε. Έτσι πρέπει οι οστεοκλάστες να αποδομήσουν τα «σπασμένα» τμήματα και οι οστεοβλάστες να διορθώσουν τα μικροκατάγματα».

Όταν ένα καρκινικό κύτταρο φτάσει στο οστούν, δεν προκαλεί το ίδιο την οστική καταστροφή αλλά παράγει ουσίες οι οποίες μπορεί να επιδράσουν με δύο τρόπους: είτε θα κάνουν τους οστεοκλάστες να «δουλέψουν» περισσότερο, είτε τους οστεοβλάστες.

 «Ουσιαστικά το καρκινικό κύτταρο χρησιμοποιεί τα κύτταρα του οστού ως “δούλους”», λέει παραστατικά ο κ. Τέρπος. «Στην περίπτωση των οστεοκλαστών, η υπερλειτουργία τους έχει ως επακόλουθο να “τρώγεται” το οστούν, δηλαδή να γίνεται οστική καταστροφή ή οστεόλυση. Αυτές είναι οι οστεολυτικού τύπου μεταστάσεις, οι οποίες συμβαίνουν κυρίως όταν μετασταθεί ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονος, καθώς και στο πολλαπλούν μυέλωμα».

 Οι οστεολυτικού τύπου μεταστάσεις απεικονίζονται στις ακτινογραφίες ως «τρύπες» στα οστά, ενώ από τις ουσίες των καρκινικών κυττάρων που τις προκαλούν η σημαντικότερη – σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες – είναι η ουσία RANKL, κατά τον κ. Τέρπο.

Αντίστοιχα, η υπερδραστηριότητα των οστεοβλαστών, που είναι συνηθέστερη στον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, προκαλεί τις οστεοβλαστικού τύπου μεταστάσεις – και επειδή οι οστεοβλάστες δημιουργούν νέο οστούν, οι μεταστάσεις εμφανίζονται στις ακτινογραφίες ως ύποπτες «μάζες» νέου οστού.

Υπολογίζεται ότι το 80-90% των πασχόντων από πολλαπλούν μυέλωμα παρουσιάζουν οστεολύσεις σε κάποια φάση της νόσου τους, ενώ από τους ασθενείς με συμπαγείς όγκους (λ.χ. μαστού, προστάτη, πνεύμονα) που έχουν μεταστατική νόσο, η πλειονότητα θα εκδηλώσει μεταστάσεις στα οστά.


Κατάγματα

Το κυριότερο σύμπτωμα των οστικών μεταστάσεων είναι ο πόνος, ο οποίος είναι συνηθέστερος στην σπονδυλική στήλη, στην λεκάνη και στις πλευρές, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στα μακρά οστά (λ.χ. στο μηριαίο, το βραχιόνιο, καμιά φορά και στις κνήμες).

Ο πόνος μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη της μετάστασης, αλλά να επιδεινώνεται από ένα παθολογικό κάταγμα, το οποίο εκδηλώνεται όταν «η “τρύπα” που έχει προκαλέσει η μετάσταση είναι τόσο μεγάλη, ώστε σπάει το κόκαλο», κατά τον κ. Τέρπο.

Τα κατάγματα αυτά, αλλά και τα υπόλοιπα σκελετικά προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταστάσεις, είναι πολύ συνηθισμένα. Υπολογίζεται ότι το 50-70% των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο στα οστά εκδηλώνουν σκελετικά συμβάματα, τα οποία εκτός από παθολογικά κατάγματα που είναι και τα συχνότερα, μπορεί να είναι συμπίεση του νωτιαίου μυελού από μετάσταση στην σπονδυλική στήλη και τόσο δυνατοί πόνοι, ώστε απαιτούν ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστούν.

Τα παθολογικά κατάγματα είναι μείζον πρόβλημα για τους πάσχοντες με καρκίνο, διότι επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα της ζωής τους. «Εάν σπάσει ένα μακρύ οστό, απαιτείται άμεση χειρουργική αποκατάσταση, με λάμες κ.τ.λ., ενώ αν σπάσει ένας σπόνδυλος, οι πόνοι είναι τρομεροί και διαταράσσεται η κινητικότητα του ασθενούς», εξηγεί ο κ. Τέρπος. «Η δε συμπίεση του νωτιαίου μυελού είναι ένα οξύ φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση, γι’ αυτό χρειάζεται άμεση ακτινοβολία και χειρουργική επέμβαση μερικές φορές. Ευτυχώς όμως δεν συμβαίνει συχνά».

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από δύο στους δέκα ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους του μαστού ή του προστάτη, θα χρειασθούν νοσηλεία εξαιτίας κάποιου σκελετικού συμβάματος λόγω μετάστασης.


Καλύτερη φροντίδα

 Οι οστικές μεταστάσεις αντιμετωπίζονται με διπλό τρόπο: αφ’ ενός ο ασθενής ακολουθεί την ενδεδειγμένη θεραπεία για τον αρχικό όγκο του, αφ’ ετέρου ακολουθεί ειδική αγωγή για τις οστικές μεταστάσεις, η οποία μπορεί να είναι ειδικά φάρμακα, με ή χωρίς ακτινοθεραπεία.

 Τα ειδικά φάρμακα για τις οστικές μεταστάσεις ουσιαστικά κυκλοφορούν μια δεκαετία τώρα και είναι τα επονομαζόμενα διφωσφονικά άλατα (οι ουσίες ζολεδρονικό οξύ, ιμπανδρονάτη, παμιδρονάτη) που είναι ισχυροί αναστολείς των οστεοκλαστών. Πριν από έναν χρόνο, εξάλλου, στο θεραπευτικό οπλοστάσιο προστέθηκε ένα ακόμα σκεύασμα, η δενοσουμάμπη, η οποία ανήκει στους αναστολείς του RANKL και επίσης είναι ισχυρός αναστολέας των οστεοκλαστών.

Η ευρεία χρήση αυτών των φαρμάκων έχει βελτιώσει σημαντικά την φροντίδα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. «Τα νέα φάρμακα έχουν μειώσει κατά πάνω από 50% τα σκελετικά συμβάματα, ενώ μεγάλη ελάττωση υπάρχει και στον πόνο – μόνο με τα διφωσφονικά σε σύγκριση με πριν από το 2002, έχουμε μείωση του πόνου κατά 60-70%, δίχως οι ασθενείς να παίρνουν παυσίπονα», λέει ο κ. Τέρπος.

Η θεραπεία των οστικών μεταστάσεων μπορεί επίσης να παρατείνει τη ζωή, αναλόγως με το είδος του καρκίνου, την ηλικία του ασθενούς και τον χρόνο που μεσολάβησε από την αρχική διάγνωση έως την εμφάνιση των οστικών μεταστάσεων. Πολλοί ασθενείς, όμως, «τα πηγαίνουν πολύ καλά, για μεγάλα χρονικά διαστήματα», καταλήγει.

 Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ, newsitamea.gr

Το αγόρι που νίκησε τον καρκίνο παρά τα προγνωστικά

Ένα αγόρι με μία σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου ξεκίνησε το γυμνάσιο, παρόλο που οι γιατροί δεν περίμεναν να ζήσει περισσότερο από τα πέντε του χρόνια.


Ο 11χρονος Connah Broom  από το Flintshire, διαγνώστηκε με νευροβλάστωμα το 2006 και είχε 11 όγκους. Παρά την αποτυχημένη χημειοθεραπεία του και άλλες παραδοσιακές θεραπείες που αποκλείστηκαν, οι 10 από τους όγκους του συρρικνώθηκαν. Ξεκίνησε το σχολείο στο Prestatyn και σκοπεύει να εκδώσει ένα βιβλίο τον επόμενο μήνα.

Το νευροβλάστωμα επηρεάζει περίπου 100 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και υπάρχει γενικότερα δυσκολία στην πρόγνωση.

Όταν οι συμβατικές θεραπείες αποκλείστηκαν για την περίπτωση του Connah, η οικογένειά του τον πήγε στο Μεξικό για να υποβληθεί σε μία μη-αποδεδειγμένη εναλλακτική θεραπεία.

Η οικογένειά του πιστεύει πως η εναλλακτική θεραπεία την οποία κανόνισαν οι ίδιοι, η λεγόμενη φωτοδυναμική θεραπεία (photodynamic therapy – PDT), ευθυνόταν για την εξάλειψη 10 από τους 11 όγκους του Connah.

Παρ” όλ” αυτά, ο γιατρός που παρακολουθεί τον Connah, Dr Eamonn Jessup, από το Prestatyn Central Surgery, ανέφερε πρωτύτερα πως δεν είναι βέβαιος αν η θεραπεία PDT είχε κάποιο αποτέλεσμα στους όγκους του Connah. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις κλινικές του εξωτερικού που προσφέρουν θεραπείες για τον καρκίνο.

Τον περασμένο χρόνο, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Norfolk Families Against Neuroblastoma ανέφερε πως οι γονείς τον παιδιών με το συγκεκριμένο σπάνιο είδος καρκίνου ορισμένες φορές επιλέγουν να επισκεφθούν κλινικές του Μεξικού, οι οποίες δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες. Ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις κλινικές του εξωτερικού που προσφέρουν θεραπείες για τον καρκίνο.

Ένας κορυφαίος ειδικός στον παιδικό καρκίνο στη Γερμανία, ο Καθηγητής Rupert Handgretinger, δήλωσε πέρυσι πως ανησυχούσε πολύ για τις θεραπείες που προσφέρονται στο Μεξικό.

Κι όμως, η γιαγιά του Connah, Debbie Broom, πιστεύει πως η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε το 2011 τον βοήθησε.

Έχει ακόμη έναν πρωτογενή όγκο στην κοιλιακή του χώρα, αλλά αυτό δεν τον σταματά από το να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως είναι ο χορός του δρόμου και το ποδόσφαιρο.


Η κυρία Broom αναφέρει: «Πήγαμε για εξετάσεις τον Φεβρουάριο και έδειξαν και πάλι πως είχε μόνο τον ένα όγκο – τον πρωτογενή. Είχε συρρικνωθεί ελαφρώς, όχι όσο γρήγορα ελπίζαμε δυστυχώς, αλλά κοντεύουμε.

Ο Dr. Mark Gaze από το UCL μας είπε να μην πηγαίνουμε πια δύο φορές το χρόνο για εξετάσεις αλλά μία, οπότε θα πηγαίνουμε κάθε Φλεβάρη εκτός κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα».

Η κυρία Broom ανέφερε πως η εμπειρία ήταν συγκινητική, αλλά η πρόοδος του Connah τα επτά αυτά χρόνια υπήρξε αξιοσημείωτη. «Επέστρεψε πλήρως στο σχολείο», είπε. «Τελειώσαμε τα νήπια, ήταν για μας θρίαμβος  που μπήκαμε στο δημοτικό και τώρα τελειώσαμε το δημοτικό και μπήκαμε στο γυμνάσιο.

Πολλοί λένε πως τα καταφέραμε, ο Jim και εγώ και ο πατέρας του Connah, ο Chris. Δεν τα καταφέραμε εμείς, ο Connah τα κατάφερε».

Ο Connah είπε πως θα του έλειπαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο δημοτικό του σχολείο αλλά τώρα θα προχωρούσε τη ζωή του.

«Αισθάνομαι πολύ καλά για να είμαι ειλικρινής. Ανυπομονώ να ξεκινήσω το γυμνάσιο», πρόσθεσε.


Το βιβλίο του, The Amazing Cancer Kid (Το Απίθανο Παιδί με τον Καρκίνο), θα εκδοθεί στις 10 Οκτώβρη και ελπίζει να εμπνεύσει και άλλους που βρίσκονται στην κατάστασή του.

Πηγή: http://www.eimaimama.gr και bbc.co.uk

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Νοσοκομείο Παίδων εγκαθιστά “πειρατή” αξονικό τομογράφο

Νοσοκομείο Παίδων εγκαθιστά “πειρατή” αξονικό για να κάνουν την ιατρική εξέταση λιγότερο τρομακτική.


Όχι, δεν είναι ένα υπέροχο παιδικό δωμάτιο! Είναι σε ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων στη Νέα Υόρκη.



Γιατί ο παιδικός καρκίνος είναι τρομαχτικός από μόνος του. Ας είναι τουλάχιστον λιγότερο τρομαχτική η διαδικασία αντιμετώπισής του. Οι υπεύθυνοι του Νοσοκομείου εγκατέστησαν ένα "πειρατικό" αξονικό τομογράφο και μετέτρεψαν το χώρο σε ένα δωμάτιο βγαλμένο από τα παραμύθια, για να μειώσουν το άγχος και το φόβο των παιδιών που προσέρχονται για εξετάσεις. 

Τα παιδιά ξαπλώνουν σε μια σανίδα, η οποία στη συνέχεια θα περάσει στο σαρωτή,  ο οποίος είναι ένα στεφάνι σε σχήμα τιμόνι πλοίου. Ζώα πειρατές διακοσμούν τους τοίχους για να αποσπούν την προσοχή των παιδιών από την εξέταση.


Η εταιρεία GE, που κατασκεύασε τον αξονικό τομογράφο  για το  Νοσοκομείο New York-Presbyterian Morgan Stanley Παίδων έδωσε στο νοσοκομείο δύο επιλογές για ένα παιδικό θέμα διακόσμησης στον περιβάλλοντα χώρο - ψάρια ή πειρατές - προκαλώντας μια έντονη συζήτηση μεταξύ του προσωπικού.


Ο Dr Carrie Ruzal-Shapiro, επικεφαλής του νοσοκομείου παιδιατρικής ακτινολογίας, δήλωσε ότι οι πειρατές κέρδισαν επειδή σαν θέμα  «ήταν χαριτωμένο» και ο αξονικός τομογράφος είχε εγκατασταθεί νωρίτερα τον Αύγουστο.


Και μέχρι στιγμής η αντίδραση ήταν θετική. Η νοσοκόμα Naomi Hawkins είπε  ότι η καλύτερη απάντηση έχει που πάρει από ασθενή είναι η εξής: «Γρήγορα να βγω για να πάω να παίξω»

Παρόλο που η εξέταση διαρκεί μόνο ένα λεπτό, η προετοιμασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά, η οποία μπορεί να είναι αγχωτική. 

«Επιτρέπει στο παιδί να φανταστεί όλα τα είδη των πραγμάτων, δήλωσε ο Dr Ruzal-Shapiro στην New York Daily News. «Γι 'αυτό δεν φαίνεται σαν μια φρικτή τρομακτική αγγαρεία».

Διαδικασία: Ο ασθενής έχει τοποθετηθεί στο τραπέζι που μοιάζει με σανίδα και στη συνέχεια εισέρχεται στο σαρωτή, που έχει σχήμα τιμόνι από πλοίο.


Η διακόσμηση του δωματίου βοηθά τα παιδιά να βγάλουν από  το μυαλό τους την ενδοφλέβια θεραπεία και το άγχος της αξονικής.



Οι έφηβοι εστιάζουν στη γάτα με το μάτι-μπάλωμα και τον ιπποπόταμο γοργόνα ενώ αλλά ζώα όπως πίθηκοι και τίγρεις, που κοσμούν τους τοίχους βοηθούν τους ασθενείς να χαλαρώσουν.



Ο αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου διεξάγει περίπου πέντε έως 10 αξονικές σαρώσεις στο δωμάτιο κάθε μέρα, σε ασθενείς που κυμαίνονται από βρέφη έως 21 ετών. 



Και μακάρι η ιστορία του κάθε παιδιού να έχει ευτυχισμένο τέλος!



Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΣΩΣΑΝ 4ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Ένα κοριτσάκι από την Ισπανία αναρρώνει επιτυχώς έπειτα από επέμβαση αντιμετώπισης ογκολογικού περιστατικού (καρκίνος του εγκεφάλου) με χρήση βλαστικών κυττάρων που είχαν συλλεχθεί από το δικό της ομφάλιο λώρο.

Το παιδί γεννήθηκε υγιές, αλλά κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής του, διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου. Αρχικά υποβλήθηκε σε ειδική χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία. Μετά αποφασίστηκε η αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων που είχαν συλλεχθεί στη γέννησή της από το αίμα του ομφαλίου λώρου ώστε να αναγεννηθεί το ανοσοποιητικό της σύστημα που το είχε καταστρέψει η χημειοθεραπεία. Τα βλαστικά κύτταρα είχαν επεξεργαστεί και φυλάσσονταν στις κύριες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φύλαξης της Cryo-Save στο Βέλγιο. Από εκεί εστάλησαν στους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου της Μαδρίτης.

Δεκατέσσερις μήνες μετά τη μεταμόσχευση, το παιδί είχε πλήρως αναδομήσει το αιμοποιητικό του σύστημα και άρχισε να απολαμβάνει μια φυσιολογική ζωή, παρά τους απαραίτητους περιοδικούς ιατρικούς ελέγχους.

Ο Δρ. Luis Madero, επικεφαλής του Τμήματος Ογκολογίας του Νοσοκομείου της Μαδρίτης Niño Jesús, που ήταν υπεύθυνος για τη θεραπεία της Alba και για την μετέπειτα παρακολούθησή της, τόνισε ότι αυτό αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ισπανία: «Η χρήση βλαστικών κυττάρων για την ανάπλαση του αιμοποιητικού συστήματος είναι μια συνήθης θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου. Αυτό που κάνει αυτή την περίπτωση μοναδική είναι ότι, για πρώτη φορά στη χώρα μας τα βλαστικά κύτταρα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προήλθαν από το αίμα του ομφάλιου λώρου του ίδιου του μωρού που είχε φυλαχθεί κατά τη γέννηση. Τα τελευταία χρόνια, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από αίμα ομφάλιου λώρου γνωρίζουν σημαντική εξέλιξη. Ιδίως στην περίπτωση αδελφών, τα βλαστικά κύτταρα αποτελούν την καλύτερη θεραπευτική επιλογή».


«Tρέξε» μαζί με την Σοφία Κασσίμη για καλό σκοπό

Όλοι μπορούμε να στηρίξουμε την προσπάθειά της!!


Η Σοφία Κασσίμη, 42 ετών, δρομέας μεγάλων αποστάσεων στις 27-28 Σεπτεμβρίου θα τρέξει τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη για τη Φλόγα και 4 άλλους φορείς καθώς και για να πραγματοποιήσει ''δύο στόχους και δύο όνειρα'' της.

Πρώτον, τον τερματισμό στο Σπάρταθλον, τον ιστορικό αγώνα δρόμου 250 χιλιομέτρων, που διασχίζει 5 νομούς, με αφετηρία την Ακρόπολη και τερματισμό το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη.

Και, δεύτερον,  την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη στήριξη 5 φορέων με σημαντικό έργο κοινωνικής προσφοράς στην Αττική, την Κόρινθο, την Αρκαδία, Αργολίδα και την Λακωνία - με μεγαλύτερη και πιο ''γνωστή'' από αυτούς τη ΦΛΟΓΑ, τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.
Με την φανέλα της Φλόγας η Σοφία Κασσίμη έχει τρέξει πολλές φορές καθώς είναι δραστήριο μέλος της Ομάδας δρομέων της Φλόγας.

Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην γραμμή εκκίνησης του Σπάρταθλον προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για 5 κοινωνικούς φορείς. Η προσπάθεια της Σοφίας Κασσίμη καθώς και ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα γίνονται οι δωρεές από κάθε ενδιαφερόμενο περιγράφεται στο www.doitlikekassimi.gr που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. 

"Προσκαλώ όλον τον κόσμο να συνεισφέρει 10€ ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. Θα μου προσφέρει τεράστια δύναμη να ξέρω ότι οι συνάνθρωποι μου συμμετείχαν σε αυτή τη δράση. Κάθε μου βήμα θα είναι πάνω στην προσφορά όλων για να με οδηγήσει στον πολυπόθητο στόχο του τερματισμού στη Σπάρτη μετά από μιάμιση μέρα", τόνισε η Σοφία στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της WIND Γιώργος Τσαπρούνης μίλησε για την πρωτοβουλία της εταιρείας, που έχει αγκαλιάσει εδώ και χρόνια το δρομικό κίνημα. "Η WIND θα τριπλασιάσει το ποσό που θα μαζευτεί και θα δώσει την προβολή που τόσο έχουν ανάγκη αυτοί οι κοινωνικοί φορείς που σιωπηλά και αθόρυβα εργάζονται καθημερινά για να σώζουν ζωές ανθρώπων δίπλα μας. Η Σοφία είναι η ιδανική πρέσβειρα γι' αυτήν την ενέργεια γιατί και η ίδια, εκτός από εξαιρετική αθλήτρια έχει ευαισθησίες και διάθεση για κοινωνική προσφορά". 

Οι φορείς που στηρίζει η ενέργεια DO IT LIKE KASSIMI στο πλαίσιο του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ανήκουν σε καθέναν από τους 5 νομούς που διασχίζει η διαδρομή του αγώνα και είναι:
  1. Νομός Αττικής: Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια - «Η ΦΛΟΓΑ»
  2. Νομός Κορινθίας: ΔΡΑΣΗ «ΘΕΟΠΡΟΣΦΟΡΑ»
  3. Νομός Αργολίδας: Ειδικό Γυμνάσιο Ναυπλίου
  4. Νομός Αρκαδίας: Ίδρυμα Βοσυνιώτη – Βρεφονηπιακός σταθμός
  5. Νομός Σπάρτης: 'Ίδρυμα Ανιάτων Σπάρτης «Ο Άγιος Παντελεήμων»


Οι εν δυνάμει «χορηγοί» της υπερ-μαραθωνοδρόμου Σοφίας Κασσίμη, έχουν τη δυνατότητα μέσα από το www.doitlikekassimi.gr να κάνουν τη δική τους δωρεά, είτε μέσω Paypal, είτε μέσω απλής κατάθεσης, προσφέροντας 10€ για κάθε μισό χλμ της διαδρομής. Δεν υπάρχει όριο στα χιλιόμετρα που μπορεί κανείς να «χορηγήσει», ενώ κάθε κομμάτι της διαδρομής μπορεί να καλυφθεί με πολλαπλές χορηγίες. 


Εκπροσωπώντας τα πέντε ιδρύματα που στηρίζει η πρωτοβουλία αυτή, η Πρόεδρος της Φλόγας κ. Μαρία Τρυφωνίδου ευχαρίστησε την Σοφία Κασσίμη και την WIND: «Ευχαριστώ το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, την WIND και την Σοφία, που είναι και μέλος της ομάδας δρομέων μας, καθώς μέσα από αυτή την ενέργεια θα δώσουν προβολή στο έργο του συλλόγου μας αλλά και των υπόλοιπων. Η ευαισθησία των συνανθρώπων μας είναι αυτή που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώνουμε γιατί δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση ή άλλη Ευρωπαϊκή επιδότηση».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο κ. Κωστής Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του αγώνα, και επεσήμανε: «Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Φέτος συμμετέχουν 300 ξένοι δρομείς από 33 χώρες, 46 έλληνες και 3 ελληνίδες. Πρόκειται για έναν από τους 3 δυσκολότερους αγώνες του κόσμου. Ένας αγώνας που τρέχουν συνηθισμένοι άνθρωποι – 50 και 60 ετών, με τον πρώτο να τερματίζει σε 22 ώρες και τον τελευταίο σε 36. Είναι χαρά μας που έχουμε στο πλευρό μας την WIND και την Σοφία Κασσίμη όπου μέσα από το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ θα αναδείξουν όχι μόνο την υπερπροσπάθεια αλλά και την κοινωνική προσφορά».


''Συμμετέχετε'' - συνεισφέρετε με 10 ευρώ

H Σοφία Κασσίμη  έχει τερματίσει ήδη μία φορά στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ. Αθλήτρια από μικρή ηλικία έχει τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους-υπερμαραθωνίους. Φέτος, συμμετέχει ξανά στοΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ αποδεχόμενη την πρόσκληση της WIND να τρέξει για να συγκεντρωθούν χρήματα και να δοθούν στους 5 φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, έναν σε κάθε νομό που διασχίζει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.
Μέσα από τον μηχανισμό προσφοράς δωρίστε €10 για κάθε μισό χλμ της διαδρομής. Μπορείτε να επιλέξετε μία ή πολλαπλές δωρεές, στο ίδιο ή και σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής. Η WIND θα τριπλασιάσει το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί και θα το επιμερίσει στα πέντε ιδρύματα.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τον τρόπο συμμετοχής και συνεισφοράς: http://doitlikekassimi.gr/


Η ιστορία του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ



Ξεκινά σε λίγες ημέρες το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που πραγματοποιείται στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα - από την Αθήνα στην Σπάρτη!

Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Έχει ''ιστορία'' 2.503 ετών, ωστόσο η σύγχρονη αναβίωσή του ως αγώνισμα ξεκίνησε  πριν 30 χρόνια από το μεράκι 5 Βρετανών Αεροπόρων! Φέτος δε, δίνεται και μια ευκαιρία να ''συμμετάσχουμε'' όλοι με μια δωρεά 10 ευρώ σε 5 κοινωνικούς φορείς που θα πολλαπλασιαστεί!

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Η ''δοκιμή'' των Βρετανών το 1982
Βασισμένοι στις αναφορές του Έλληνα ιστορικού, το 1982 πέντε αξιωματικοί της Βρετανικής Αεροπορίας (RAF), οι οποίοι παράλληλα ήταν δρομείς μεγάλων αποστάσεων, ταξίδεψαν στην Ελλάδα, με επικεφαλής το Σμήναρχο Τζον Φόντεν (John Foden) που είχε την αρχική ιδέα.


Σκοπός τους ήταν να εξακριβώσουν κατά πόσον ήταν δυνατό να καλύψουν τα περίπου 250 χιλιόμετρα  που απέχουν οι δύο πόλεις σε μιάμιση ημέρα. Η ενθουσιώδης βρετανική ομάδα είχε αποδείξει πως ο Ηρόδοτος είχε δίκιο. Ένας άνθρωπος είναι πράγματι ικανός να καλύψει 250 χλμ. σε δύο μέρες και μάλιστα σε λιγότερο από 40 ώρες. Μετά την επιτυχία του εγχειρήματος, ο πρωτεργάτης του άθλου Τζον Φόντεν άρχισε να οραματίζεται την καθιέρωση ενός αγώνα που θα έφερνε στην Ελλάδα δρομείς μακρινών αποστάσεων από όλον τον κόσμο για να τρέξουν στα ίχνη του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Το επόμενο έτος μια πολυεθνική ομάδα Βρετανών, Ελλήνων κ.ά. ενθουσιωδών υποστηρικτών της ιδέας, με επικεφαλής το φιλέλληνα Μάικλ Κάλαχαν (Michael Callaghan), οργάνωσαν το Α΄ Διεθνές Σπάρταθλον (Open International Spartathlon Race), επωνυμία που προέκυψε από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων Σπάρτη και άθλος. Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση και υπό την εποπτεία του ΣΕΓΑΣ με τη συμμετοχή 45 δρομέων από 11 χώρες και περιλάμβανε και γυναικείες συμμετοχές. Η επιτυχία της διοργάνωσης και η απήχηση που είχε ήταν καθοριστικές για την περαιτέρω καθιέρωση του αγώνα.

Έτσι το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη. Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.








Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Το ηρωικό Eλληνόπουλο που ένωσε δύο ηπείρους!


Είναι μόλις τεσσάρων ετών, έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία τεράστια εμπόδια που για κάποιους φαντάζουν ανυπέρβλητα και συνεχίζει να δίνει τη δική του, καθημερινή μάχη διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα και το όνειρο. Ο ελληνικής καταγωγής Λουκάς, ο ηρωικός πιτσιρικάς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που πριν από περίπου δύο χρόνια κλήθηκε να διαβεί το πιο δύσκολο μονοπάτι, αφού διαγνώστηκε με μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή καρκίνου στο κεφάλι, σ' αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνος. Κατάφερε να ενώσει δύο ηπείρους και να συγκλονίσει έναν πλανήτη.

Ο μικρός Λουκάς στην αγκαλιά της μητέρας του
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για μια ειδική ραδιοθεραπεία που ενδέχεται να δώσει τέλος στην ασθένειά του, το περίφημο μυελοβλάστωμα, είδε να στέκονται στο πλευρό του άνθρωποι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και κάθε γωνιά του πλανήτη έτοιμοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων που απαιτείται για την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο. Ήδη έχει καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δέκα ημέρες, στα τέλη Αυγούστου, οι γονείς του είδαν την ελπίδα τους να γιγαντώνεται, αφού το ποσό τριπλασιάστηκε, φτάνοντας από 30.000 δολάρια σε 120.000. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στη Μελβούρνη για τον Λουκά, τα έσοδα της οποίας αναμένεται να φέρουν την οικογένεια πιο κοντά στο όνειρο της θεραπείας.


Το μαρτύριο του τετράχρονου αγοριού και της οικογένειάς του άρχισε όταν οι γονείς του, Ειρήνη και Ραλφ, παρατήρησαν μια ανεξήγητη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Σε ηλικία δύο ετών και ενώ τίποτα δεν προμήνυε το κακό που ήταν προ των πυλών, ο Λουκάς έχασε ξαφνικά την όρεξή του για παιχνίδι και φαγητό. Οι γονείς του προβληματίστηκαν και άρχισαν να ψάχνουν τις αιτίες του προβλήματος. Λίγο καιρό αργότερα ο μικρός διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι. Το μυελοβλάστωμα πολεμήθηκε με χειρουργική επέμβαση έντεκα ωρών και με δεκάδες ώρες χημειοθεραπείας, αλλά παραμένει ζωντανό και απειλεί τη ζωή του μικρού. Μοναδική λύση, τα υπερσύγχρονα θεραπευτικά κέντρα της Αμερικής, όπου ο πιτσιρικάς πρέπει να νοσηλευτεί για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και να υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ραδιοθεραπείας.


Στο νοσοκομείο παρέα με δυο αγαπημένους του αθλητές
Το υπέρογκο ποσό «πάγωσε» την ελπίδα της οικογένειας, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τόσα χρήματα. Και ενώ όλα έμοιαζαν χαμένα, χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να δώσουν χείρα βοηθείας και να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους το τετράχρονο αγόρι. Η δημοσιοποίηση της περιπέτειας του Λουκά στο facebook σε μια σελίδα με τίτλο «Get on Board for Lukas Rosenbaum» (Επιβιβαστείτε για τον Λουκά) που δημιουργήθηκε στις 12 Αυγούστου είχε αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί αρχικά το ποσό των 60.000 δολαρίων που αποτελούν το πρώτο βήμα για το ταξίδι σωτηρίας στην Αμερική και στη συνέχεια το ποσό να διπλασιαστεί σε χρόνο-ρεκόρ. Καθημερινά, πλήθος χρηστών του facebook από κάθε γωνιά του κόσμου γίνονται μέλη στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση των χρημάτων και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την εκπλήρωση του ταξιδιού που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στον μικρό Λουκά.

«Το μόνο που θέλω είναι να ζήσει»
«Υπάρχουν μέρες που είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που μοιάζουμε να ετοιμαζόμαστε για κηδεία» αναφέρει η μητέρα του μικρού Λουκά περιγράφοντας την καθημερινότητά της, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η εξαιρετικά σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει ο μόλις τεσσάρων ετών γιος της θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες στον κόσμο, με τα ιατρικά στατιστικά να αναφέρουν πως ένα στα τρία παιδιά που υποφέρουν από αυτή δεν καταφέρνουν να την ξεπεράσουν και τελικά χάνουν την άνιση μάχη με τον θάνατο. Η περίπτωση του μικρού Λουκά θεωρείται από τις πλέον δύσκολες, αφού οι γιατροί διέγνωσαν το μυελοβλάστωμα όταν ήταν δυόμισι ετών, στοιχείο που μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να θεωρηθεί.


Περιστοιχισμένος από παίχτες ποδοσφαιρικής ομάδας της Αυστραλίας
Ο «Γολγοθάς» για το μικρό αγόρι και την οικογένειά του είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν οι γονείς του άρχισαν να παρατηρούν πως το παιδί τους, που μέχρι τότε αναπτυσσόταν και φερόταν απολύτως φυσιολογικά, είχε χάσει κάθε όρεξη για φαγητό και για παιχνίδι. Οι πρώτες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού όλοι συμφωνούσαν πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό. Η Ειρήνη όμως ένιωθε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Αρχισε να ψάχνει μανιωδώς στο internet, να αναζητεί τις αιτίες της απότομης αλλαγής στη συμπεριφορά του γιου της και να τον πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό, υποβάλλοντάς τον σε πλήθος εξετάσεων. Μέχρι τη μέρα που η ζωή τους μετατράπηκε σε εφιάλτη και ο μικρός διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα. Η ίδια θυμάται εκείνες τις στιγμές με κάθε λεπτομέρεια, όπως άλλωστε και το τηλεφώνημα που έκανε στη δουλειά της για να ενημερώσει τον προϊστάμενό της πως θα αργούσε λόγω κάποιου προβλήματος. Τελικά, δεν επέστρεψε ποτέ.


Οι κρίσιμες μετεγχειρητικές μέρες
Όταν ο Λουκάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την εγχείρηση, η ίδια έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που διήρκεσε 11 ολόκληρες ώρες, ο όγκος «αντιστάθηκε» και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον αφαιρέσουν πλήρως. Έτσι ακολούθησε επιθετική χημειοθεραπεία διάρκειας έξι μηνών. Έκτοτε η καθημερινότητα της οικογένειας άλλαξε ριζικά και τίποτα δεν θύμιζε πλέον τις παλιές καλές μέρες. Ο Λουκάς, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, δεν μπορούσε να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο έπρεπε να κουβαλάει πάνω του αυτά τα περίεργα σωληνάκια. «Μισούσε τους σωλήνες» λέει η Ειρήνη. «Όταν έπρεπε να κάνει μπάνιο, ήταν σαν να υποβάλλεται σε μαρτύριο. Δεν ήθελε να βγάλει ούτε την μπλούζα του».

Ο Λουκάς έχει αρχίσει να προσαρμόζεται σταδιακά στα νέα δεδομένα και να παίζει ξανά με τα τρενάκια που τόσο πολύ αγαπάει. Σίγουρα δεν γνωρίζει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η αντιμετώπιση των όγκων του εγκεφάλου με χημειοθεραπεία. Τα μυελοβλαστώματα έχουν την ιδιαιτερότητα να εμφανίζονται κοντά στη σπονδυλική στήλη και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν στο νευρικό σύστημα είναι διαρκής.

«Όταν γίνεσαι γονιός και αποκτάς ένα παιδί, είσαι γεμάτος μεγάλες προσδοκίες» λέει η Ειρήνη. «Σκέφτεσαι την εκπαίδευσή του και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει όταν μεγαλώσει. Κάνεις όνειρα. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να επιβιώσει και να είναι καλά. Πλέον προβληματίζομαι για άλλα πράγματα. Όπως αν θα καταφέρει να κάνει ποδήλατο ή αν θα πάει σχολείο. Δεν χάνω την ελπίδα μου».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ


Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Έφτιαξαν τον γενετικό άτλαντα των παιδιατρικών καρκίνων



Tη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή γενετικών δεδομένων για τους καρκίνους της παιδικής ηλικίας, δημοσίευσαν αμερικανοί επιστήμονες σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επινόησης νέων θεραπειών.

 Το αμερικανικό Παιδιατρικό Πρόγραμμα Καρκινικού Γονιδιώματος χαρτογράφησε ολόκληρο το γονιδίωμα 260 παιδιών με καρκίνο.

Εντοπίζοντας διαφορές ανάμεσα στα φυσιολογικά και στα καρκινικά κύτταρα των παιδιών, οι επιστήμονες έχουν ήδη βρει τις αιτίες για μερικούς από τους πιο επικίνδυνους καρκίνους των παιδιών.
 Με την αναλυτική δημοσίευση της έρευνάς τους ελπίζουν ότι θα βοηθηθούν και άλλες ερευνητικές ομάδες ανά τον πλανήτη στην αναζήτηση νέων θεραπειών για τα παιδιά.

Η όλη έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics», έχει ήδη οδηγήσει σε μία νέα θεραπεία για μία σπάνια μορφή καρκίνου του ματιού που λέγεται ρετινοβλάστωμα.

Το πρόγραμμα – το οποίο αποτελεί συνεργασία του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St Jude και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, με χρηματοδότηση και από ιδιώτες – οδήγησε επίσης σε σημαντικές ανακαλύψεις γύρω από επιθετικούς παιδιατρικούς καρκίνους του στελέχους του εγκεφάλου και του αίματος.

 «Εντοπίσαμε ασυνήθιστες, “απόκρυφες” αλλοιώσεις στα καρκινικά κύτταρα πολλών ασθενών, τις οποίες δεν θα είχαμε δει με άλλες μεθόδους», δήλωσε ο δρ Ρίτσαρντ Γουϊλσον, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

 «Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να μοιραστούμε αυτά τα στοιχεία με την ερευνητική κοινότητα, με την ελπίδα ότι οι άλλοι ερευνητές θα μπορέσουν να εξελίξουν τις αρχικές ανακαλύψεις μας».

Η κυρία Τζόζεφιν Κερίδο, από τον οργανισμό Cancer Research UK, χαρακτήρισε το όλο πρόγραμμα «εξαιρετικά σημαντικό».

«Η έρευνα αυτή αποτελεί τμήμα μιας παγκόσμιας προσπάθειας να καταγραφούν τα γενετικά σφάλματα που άγουν πολλούς, διαφορετικούς καρκίνους», πρόσθεσε.

 Οι καρκίνοι της παιδικής ηλικίας, που αφορούν τα κρούσματα της νόσου στις ηλικίες κάτω των 15 ετών, είναι σπάνιοι. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται ετησίως σχεδόν 250.000 κρούσματα, το 80% εκ των οποίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες τα κρούσματα είναι σαφώς λιγότερα.