Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Τα 3 βασικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε για τον θυρεοειδή στα παιδιά



Ως ο πλοηγός του οργανισμού χαρακτηρίζεται ο θυρεοειδής αδένας, ο οποίος, ωστόσο, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτης, εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη τα μηνύματα που μας στέλνει.

Η «πεταλούδα» που βρίσκεται στο κάτω μέρος του λαιμού, ακριβώς πάνω από το στέρνο και τυλίγεται γύρω από την τραχεία (ή περιβάλει την τραχεία) είναι ένας ενδοκρινής αδένας, ο θυρεοειδής, με σημαντικές λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό, τόσο των παιδιών και των ενηλίκων.

Ρόλος του είναι να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε όλους τους ιστούς στον οργανισμό. Στα παιδιά, η ορμόνη αυτή βοηθά στο να διασφαλιστεί, τόσο η σωματική όσο και η πνευματική ανάπτυξη τους. Ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα της ενέργειας, το μεταβολισμό, τη λειτουργία της καρδιάς, το μυοσκελετικό σύστημα αλλά και τη λειτουργία όλων των άλλων οργάνων.

Ωστόσο ο θυρεοειδής μπορεί να παρουσιάσει δυσλειτουργίες και να εμφανίζει όζους.


Τι είναι οι όζοι;
«Ο όζος του θυρεοειδούς είναι μια ανώμαλη ανάπτυξη, ένας ανώμαλος πολλαπλασιασμός θυρεοειδικών κυττάρων που σχηματίζουν ένα  ογκίδιο μέσα στον θυρεοειδή αδένα. Μπορεί να υπάρχουν ένας ή περισσότεροι όζοι στον θυρεοειδή αδένα και κάθε ένας πρέπει να αξιολογηθεί διαφορετικά» σημειώνει ο γενικός χειρουργός, MD, FACS Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων Σταύρος Τσιριγωτάκης.

Πόσο συχνοί είναι οι κακοήθεις στα παιδιά;
«Οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (όχι καρκίνοι). Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό μπορεί να περιέχει καρκίνο του θυρεοειδούς. Για να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του θυρεοειδούς στο αρχικό στάδιο, χρειάζεται να διερευνήσουμε και να αξιολογήσουμε λεπτομερώς τους θυρεοειδικούς όζους» επισημαίνει.

Ο κ. Τσιριγωτάκης υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να μάθουμε εάν ένα παιδί έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει καρκίνο καθώς και ότι «Οι όζοι που βρίσκονται σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, σε σχέση με αυτούς που εμφανίζονται στους ενήλικες. Ωστόσο, ακόμα και στα παιδιά, οι περισσότεροι όζοι του θυρεοειδούς είναι καλοήθεις (όχι καρκίνοι). Εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των όζων που εμφανίστηκαν σε παιδιά και εφήβους είναι καλοήθεις».

Τι προκαλεί την εμφάνιση των όζων;
Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη, στους περισσότερους ασθενείς, δεν είναι γνωστός ο λόγος που κάνει την εμφάνισή του ένας όζος του θυρεοειδούς, ωστόσο, στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η έκθεση στην ακτινοβολία (συχνότερα ιατρική ακτινοβολία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας άλλης μορφής καρκίνου), ένα οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης θυρεοειδικών όζων ή καρκίνου του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση όζων στο θυρεοειδή.

Πώς μας «χτυπάει» την πόρτα ο όζος;
Οι όζοι του θυρεοειδούς ανακαλύπτονται από τους γιατρούς με διάφορους τρόπους. Οι περισσότεροι δεν προκαλούν συμπτώματα και ο θυρεοειδής αδένας, συνήθως, λειτουργεί φυσιολογικά παρά την ύπαρξή τους. Ο Χειρουργός Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδών Αδένων, Σταύρος Τσιριγωτάκης, επισημαίνει ότι ορισμένοι όζοι εντοπίζονται από τον ίδιο τον ασθενή, από έναν φίλο ή από έναν γονέα, που παρατηρεί ένα φούσκωμα ή μια διόγκωση στο λαιμό και η οποία φαίνεται κατά τις καθημερινές συνήθεις δραστηριότητες.

Ωστόσο, σημειώνει ο κ. Τσιριγωτάκης, υπάρχουν και ορισμένοι όζοι, οι οποίοι ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια των περιοδικών εξετάσεων ελέγχου που κάνει ένα παιδί. Όπως για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του οδοντιατρικού ελέγχου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης στην οποία υποβάλλεται ένα παιδί για να συμμετέχει σε διάφορα αθλήματα ή όταν υποβάλλεται σε εξετάσεις (υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία) για κάποιο άσχετο λόγο.

Υπάρχουν ή όχι συμπτώματα;
Σύμφωνα με τον κ. Τσιριγωτάκη, τρια είναι τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμόμαστε
  • Οι όζοι του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα.
  • Οι εξετάσεις αίματος του θυρεοειδούς είναι συνήθως φυσιολογικές – ακόμη και αν υπάρχει καρκίνος σε έναν όζο.
  • Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε έναν όζο στον θυρεοειδή σας, είναι όταν ο γιατρός σας εξετάζει τακτικά το λαιμό σας!


Πότε είναι καλοήθης και πότε κακοήθης ένας όζος;
«Μόλις ανακαλυφθεί ένας όζος στο θυρεοειδή αδένα, ο στόχος μας είναι να διευκρινίσουμε αν ο όζος είναι καλοήθης (όχι καρκίνος) ή κακοήθης (καρκίνος)» επισημαίνει ο γιατρός ο οποίος μας εξηγεί βήμα βήμα τα στάδια της διάγνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιριγωτακη, πρώτο είναι να μάθουμε αν το παιδί έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ζητώντας το ιατρικό ιστορικό 
του, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας έκθεσης του σε ακτινοβολία. Είναι σημαντικό να διενεργήσουμε μια κλινική εξέταση του θυρεοειδούς και του λαιμού του, να δούμε την υφή του θυρεοειδούς αδένα αλλά και του όζου και να διερευνήσουμε αν υπάρχουν παθολογικοί λεμφαδένες στο λαιμό.

Το επόμενο βήμα είναι να διαπιστώσουμε αν ο θυρεοειδής αδένας παράγει φυσιολογικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Γι’ αυτό το λόγο ελέγχουμε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4) και της θυρεοτρόπου ορμόνης του θυρεοειδούς (TSH) στο αίμα.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε αν ένας όζος είναι καρκινικός ή όχι, μόνο από τη κλινική εξέταση και τις εξετάσεις αίματος. Σίγουρα χρειάζεται το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς το οποίο χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί αν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί παρακέντηση του όζου του θυρεοειδούς για λήψη υλικού και κυτταρολογική εξέταση.

Ποια είναι η θεραπεία των όζων του θυρεοειδούς;
Τα παιδιά με όζους του θυρεοειδούς που βρέθηκαν να έχουν καρκίνο ή που είναι ύποπτοι για καρκίνο, θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς για να αφαιρέσουν τον θυρεοειδή αδένα. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των καρκίνων του θυρεοειδούς στα παιδιά εμφανίζεται ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς. Ακόμη και όταν αυτός ο καρκίνος δεν είναι σε αρχικό στάδιο όταν ανακαλυφθεί, η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα μετά από την επέμβαση θυρεοειδεκτομής, ούτε πρόβλημα στην πρόγνωση και στο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο Σταύρος Τσιριγωτάκης είναι γενικός χειρουργός MD, FACS και Χειρουργός Θυρεοειδή και Παραθυρεοειδών Αδένων. Είναι Τακτικό μέλος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Ενδοκρινών Αδένων και του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. 






Ένα παιδί την ημέρα νοσεί από καρκίνο… Κι εσύ, μπορείς να του χαρίσεις τη ζωή !


Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται, μαθαίνοντας να παλεύουν από την κούνια τους. Ήρωες με φαλακρά κεφαλάκια, φουσκωμένες κοιλιές και μαχητικό βλέμμα. Πλάσματα, τα οποία δεν έχουν προλάβει καν να μάθουν τι θα πει ζωή, αλλά ξέρουν να παλεύουν πολύ καλά γι αυτήν…

Περίπου ένα παιδί τη μέρα, στην Ελλάδα, νοσεί με καρκίνο. Το ξέρω, έχεις σοκαριστεί. Το ίδιο κι εγώ. Τίποτα δεν αλλάζει όμως, αν απλά παραμείνουμε σοκαρισμένοι στο γεγονός και στον καναπέ μας.

To γνωρίζεις ότι πολλές φορές η επιβίωση των παιδιών αυτών, εξαρτάται από τόσο σένα όσο κι από μένα; Και ίσως αναρωτιέσαι τώρα πως… Η μετάγγιση αιμοπεταλίων για παράδειγμα, η προσφορά των αιμοπεταλίων δηλαδή, είναι απαραίτητη για τα παιδιά που παρουσιάζουν καρκίνο ή λευχαιμία…

Πολλοί από μας, στο άκουσμα και μόνο της λέξης , «καρκίνος» τρομάζουμε, παγώνουμε από φόβο, και ενώ πολλές φορές επιθυμούμε να βοηθήσουμε, αυτόματα κλεινόμαστε στο καβούκι μας, με την ελπίδα ότι έτσι θα προφυλάξουμε τον εαυτό μας, από το «κακό ή από τον «πόνο»…


Η αιμοπεταλιοαφαίρεση, όπως και η συνήθης αιμοδοσία, δεν είναι επώδυνη. Ένα ελαφρύ τσίμπημα στη φλέβα… Τι είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα, μπροστά σε μια ανθρώπινη ζωή;

Αντέχετε να φανταστείτε, έστω και για μια στιγμή, τι θα κάνατε αν το δικό σας παιδί, υπέφερε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου; Αν το δικό σας, παιδί ήταν αυτό που είχε ανάγκη από αιμοπετάλια.; Είμαι βεβαία πως όχι… Γνωρίζετε πόσο παιδιά, παλεύουν να ενταχθούν στη λίστα του 85%, του ιάσιμου καρκίνου δηλαδή; Έστω και ένας από μας, μπορεί να σώσει ένα παιδί. Ένα παιδί μας δίνει την ευκαιρία, να γίνουμε καλύτεροι, να αυτοβελτιωθούμε, να νοιώσουμε χρήσιμοι και έτσι να απεμπλακούμε από προσωπικά αδιέξοδα… ακόμη κι εσύ που νοιώθεις κατάθλιψη ή μελαγχολία, να γνωρίζεις ότι μέσα από αυτή σου την πράξη, θα επέλθει η αλλαγή που προσμένεις, αφού θα «ξοδέψεις» αγάπη…

Ελάτε να σπάσουμε παρέα τους φόβους μας, κι ας προσφέρουμε ζωή και χαμόγελο στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη… Κανένα παιδί δεν πρέπει να παλεύει μόνο του και να θυμάσαι ότι, κοινωνία που δε σώζει τα παιδιά της δεν αξίζει κιόλας να σωθεί…

Υστερόγραφο: Η αιμοπεταλιοφαίρεση, είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει, να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος, τα αιμοπετάλια τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμία παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται σε λίγες μέρες…

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bloode.org και δείτε όλες τις ενεργές εκκλήσεις που έχουν ανάγκη για αιμοπετάλια. Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο… Ο καθένας με το δικό του τρόπο κι όλοι για το καλύτερο….




Της Έλλης Αυξεντίου 

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πρωτοποριακή εξατομικευμένη θεραπεία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ. Βαρδινογιάννη-Ελπίδα»


Σταθμό για την ιατρική επιστήμη στην Ελλάδα και για τα παιδιά με καρκίνο αποτελεί η πραγματοποίηση της πρώτης εξατομικευμένης θεραπείας από το μοναδικό στη χώρα Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας για παιδιά και εφήβους της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ». H θεραπεία, που έγκειται στη χορήγηση ειδικών λεμφοκυττάρων που εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα, εφαρμόστηκε σε παιδί ηλικίας 4 ετών, δίνοντάς του ελπίδα ζωής, εκεί όπου όλες οι άλλες θεραπείες δεν είχαν προοπτική.


Η θεραπεία είναι πρωτοποριακή σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα εφαρμόζεται αποκλειστικά στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Η δημιουργία του εμβληματικού αυτού έργου είναι μια ακόμα προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» στην ελληνική κοινωνία και της προέδρου του, Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της οποίας το όραμα είναι «4 στα 4 παιδιά να γίνονται καλά», ένα όραμα ζωής που μοιάζει να αρχίζει να πραγματοποιείται.

Τη σπουδαιότητα αυτού του επιτεύγματος τόνισε με επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που συνεχάρη τον διοικητή των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού», Μανώλη Παπασάββα, και την ομάδα που πραγματοποίησε την επαναστατική αυτή θεραπεία, με επικεφαλής τον παιδίατρο αιματολόγο-ογκολόγο, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δρ. Ευγένιο Γουσέτη, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία υγείας του μικρού ασθενούς.

Επίσης, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη της προσφορά, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την πρόεδρο της «ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Βαρδινογιάννη, συνομιλώντας μαζί της, λόγω των ειδικών συνθηκών, μέσω skype.

Η πρώτη εξατομικευμένη θεραπεία από το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας

Η εν λόγω πρώτη εξατομικευμένη κυτταρική θεραπεία με ειδικά λεμφοκύτταρα για την αντιμετώπιση λοίμωξης από τον ιό Ebstein Barr έγινε στις 16 Μαΐου, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε παιδί 4 ετών, το οποίο είχε παρουσιάσει ανθεκτική στα φάρμακα EBV-λοίμωξη μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, και του χορηγήθηκαν ειδικά κύτταρα, με στόχο να εξοντώσουν όλα τα μολυσμένα με τον EBV κύτταρα.


Ενώ σε υγιείς ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα ο EBV προκαλεί ήπια λοίμωξη, σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν μεταμοσχευτεί μπορεί να προκαλέσει λέμφωμα με κακή πρόγνωση. Για αυτούς τους ασθενείς η συμβατική θεραπεία εκριζώνει τον ιό σε ένα ποσοστό 50%, οι υπόλοιποι ασθενείς αναπτύσσουν διάχυτη λεμφουπερπλαστική νόσο σχετιζόμενη με τον EBV και καταλήγουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μία κυτταρική θεραπεία η οποία βασίζεται στην έγχυση EBV ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία απομονώνονται από το αίμα δοτών, που έχουν μολυνθεί με τον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία. Η απομόνωση και επεξεργασία των κυττάρων γίνεται κάτω από αυστηρές συνθήκες με τη χρησιμοποίηση κατάλληλης συσκευής, η οποία διασφαλίζει τον πολλαπλασιασμό και την επιλογή των EBV-ειδικών κυττάρων.


Με την πρόσφατη δημιουργία του Κέντρου Κυτταρικής και Γονιδιακής θεραπείας της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ -ΕΛΠΙΔΑ», προσφορά του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο», είναι δυνατή η σχεδίαση και πραγματοποίηση τέτοιων προηγμένων κυτταρικών θεραπειών και στη χώρα μας.



Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

«Η αδέξια συμπεριφορά της κόρης μου ήταν τελικά καρκίνος»



Χρειάστηκαν 6 εβδομάδες για να παρατηρήσει η  Ana McEldowney, από τη Βρετανία, μητέρα 2 παιδιών, ότι η 8χρονη κόρη της έχει αναπτύξει μια πιο… αδέξια συμπεριφορά από το συνηθισμένο.

Πολλά παιδιά είναι από τη φύση τους λιγάκι τσαπατσούλικα, η μικρή Μία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από αυτά.

Η θεία του μικρού κοριτσιού, που είναι νοσοκόμα, παρατήρησε και εκείνη την αλλαγή στη συμπεριφορά της και ζήτησε από την μητέρα της να κάνουν στο κοριτσάκι εξετάσεις, επειδή φοβήθηκε ότι μπορεί να έχει κάποια μόλυνση στο αυτί της.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν τα περίμενε κανείς

Οι γιατροί ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες ότι η 8ρονη Μια πάσχει από μια σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί εξήγησαν στους γονείς ότι ο όγκος είχε «κρυφτεί» πολύ καλά στο κεφαλάκι της κόρης τους και μπορεί ακόμη να μεγάλωνε μαζί με την Μία από τη στιγμή της γέννησής της.

9 μήνες ζωής

Αγκαλιά με την μικρή της αδερφή
 Ο χρόνος επιβίωσής της, χωρίς καμιά θεραπεία, έφτανε μόλις τους 9 μήνες, ενώ μετά από μερικές θεραπείες ακτινοβολίας το κοριτσάκι έχει πιθανότητες να ζήσει μέχρι και 5 χρόνια.

Η Μία συνεχίζει να χαμογελά

Το μικρό χαμογελαστό κορίτσι γνωρίζει πως είναι άρρωστο, αλλά δεν ξέρει την ακριβή κατάσταση της υγείας της.

Έτσι συνεχίζει τη ζωή της με χαμόγελο, ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο. Κυκλοφορεί με αμαξίδιο, επειδή κουράζεται εύκολα, ενώ παρουσιάζει και μερική βλεφαρόπτωση.


Παράλληλα, παίζει όσο μπορεί με την μικρή αδερφή της και τις φίλες της που την επισκέπτονται στο νοσοκομείο, ενώ οι γονείς και οι συγγενείς της δημιούργησαν σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και λογαριασμούς σε τράπεζες για την οικονομική στήριξη της οικογένειας.

Γλοίωμα Εγκεφαλικού Στελέχους
Η 8χρονη Μία πάσχει από Γλοίωμα Εγκεφαλικού Στελέχους ή, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η νόσος, Diffuse intrinsic pontine glioma (D.I.P.G).

Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται στους ιστούς του εγκεφάλου και θεωρείται ένας από τους πιο σπάνιους και δύσκολους παιδικούς όγκους εγκεφάλου.

Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών, ενώ προσβάλλει τους νευρώνες, που προστατεύουν και περικλύουν τα νευρικά κύτταρα.

Ο όγκος αναπτύσσεται στο κατώτερο μέρος του εγκεφάλου και μπορεί να είναι χαμηλής ή υψηλής κακοήθειας. Το προσδόκιμο ζωής που δίνεται στους ασθενείς είναι από εννέα μήνες έως 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από την ίδια ασθένεια προσβλήθηκε πριν λίγο καιρό και ο μικρός Χριστόφορος, ο οποίος μετά από μάχη που διήρκησε 21 μήνες, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των γλοιωμάτων είναι δύσκολη. Απαιτεί τη συνεργασία γιατρών πολλών ειδικοτήτων όπως ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, νευρολόγων, νευροχειρουργών, ενδοκρινολόγων και άλλων επαγγελματιών της υγείας όπως ψυχολόγων και φυσιοθεραπευτών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση εάν αυτή είναι εφικτή, χημειοθεραπεία εάν ο όγκος είναι ευαίσθητος και ακτινοθεραπεία εάν η ηλικία του ασθενούς το επιτρέπει.

Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία περιλαμβάνει και τις τρεις θεραπευτικές μεθόδους.




Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Χειροποίητες μάσκες στο ΠΑΓΝΗ από τον Σύλλογο "Ευ ζω με τον καρκίνο"



Ο Σύλλογος στήριξης ασθενών με νεοπλασματική νόσο "Ευ Ζω με τον καρκίνο", θέλοντας να συνεισφέρει στην ασφάλεια των πολιτών έναντι του νέου κορωνοϊού αλλά και ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης προς το προσωπικό του νοσοκομείου, προσέφερε την Τρίτη 5/5/20, χίλιες υφασμάτινες μάσκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Τις μάσκες κατασκεύασαν οι εθελοντές του συλλόγου από βαμβακερό ύφασμα υψηλής ποιότητας, με διπλή επίστρωση και δυνατότητα τοποθέτησης ειδικού φίλτρου για ακόμα μεγαλύτερη προστασία.


Οι μάσκες είναι πολλαπλών χρήσεων και για τη δημιουργία τους συμβουλευτήκαμε ειδικούς ιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα της μάσκας και την προστασία του χρήστη από μικροοργανισμούς. Από το σύνολο των 1000 προσφερόμενων μασκών δωρίσαμε τις 400 για το προσωπικό του νοσοκομείου και τις υπόλοιπες 600 σε ασθενείς και τους φροντιστές τους στα ογκολογικά και αιματολογικά τμήματα, όπως είναι η παθολογική ογκολογική κλινική, το τμήμα Χημειοθεραπείας και η αιματολογική κλινική του ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Οι εθελόντριες που κατασκεύασαν τις μάσκες του συλλόγου μας είναι οι:

Αγγελάκη Αντιγόνη
Κατσαντωνάκη Χρυσαυγή
Κουναλάκη Καίτη
Ντελή Στεφανία
Πετραλή Ρένα
Πιτσούλη Κατερίνα
Χαιρέτη Στέλλα
Χαροντάκη Χρυσάνθη


Από καρδιάς ευχαριστούμε το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου κ. Χάρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος παρέδωσε τις μάσκες στο διευθυντή του ΠΑ.Γ.Ν.Η. κ. Κονιδάκη και στις προϊσταμένες των προαναφερθέντων τμημάτων.

Προσεχώς θα κατασκευάσουμε μάσκες και για τις ανάγκες του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.