Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Κορίτσι με καρκίνο τελικού σταδίου βοηθούσε τους ηλικιωμένους στην πανδημία μέχρι το τέλος


Μία 19χρονη φοιτήτρια ιατρικής από τη Ρωσία αφιέρωσε τη σύντομη ζωή της στο να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε δύσκολες στιγμές.

Η Σβετλάνα, από το Καρσούν στην περιφέρεια Ουλιάνοφσκ, παράλληλα με τις σπουδές της εργαζόταν σαν εθελόντρια και βοηθούσε τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωσθεί με καρκίνο τέταρτου σταδίου.


Η νεαρή κοπέλα σχεδόν μέχρι τον θάνατό της, πήγαινε τρόφιμα και φάρμακα σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη, παρότι υπέφερε από δυνατούς πόνους.

Ακόμη και αφότου οι γιατροί διέγνωσαν έναν όγκο που δεν επιδεχόταν επέμβαση, η κοπέλα συνέχισε την αποστολή της: να βοηθά τους αδύναμους στις δύσκολες στιγμές.

Όπως περιγράφουν όλοι στο περιβάλλον της, η Σβέτα ήταν ο πιο χαρούμενος και θετικός άνθρωπος που είχαν γνωρίσει. Παρά τους αφόρητους πόνους και τη δύσκολη κατάσταση που βίωνε, βοηθούσε τους πάντες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Για την ανιδιοτέλειά της, η 19χρονη τιμήθηκε μετά θάνατον με το παράσημο του Πιρογκόφ για την αφοσίωση στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε επικίνδυνες συνθήκες, ενώ η ιατρική σχολή όπου φοίτησε θα πάρει το όνομά της.

Η Σβετλάνα αποτέλεσε πραγματικό παράδειγμα έμπνευσης και θαυμασμού σε πολλούς ανθρώπους, για τη δύναμη και το θάρρος της μέχρι το τέλος της ζωής της.

 

Πηγή: https://sputniknews.gr/

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Εκστρατεία για την στήριξη της Μαίρης


Η Μαίρη είναι μια όμορφη κοπέλα με γλυκιά φύση, η οποία έχει διαγνωστεί με κακοήθη τεράτωμα σε ολόκληρο τον αριστερό της πνεύμονα στις 26 Αυγούστου. Αυτός ο τύπος καρκίνου σε αυτό το σημείο είναι πολύ σπάνιος. Είναι μόλις 27 ετών.

Η Μαίρη ζει στο νησί της Κέρκυρας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα, υποβάλλονται σε όλες τις ιατρικές εξετάσεις της και έχει δει πολλούς γιατρούς.

Η θεραπεία της απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Τα καλά νέα είναι ότι ένας γιατρός συμφώνησε να επιχειρήσει τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, εργάζεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα και το κόστος χειρουργικής επέμβασης και η διαμονή σε ιδιωτικό νοσοκομείο είναι πολύ δαπανηρά. Η θεραπεία της δεν τελειώνει εκεί. Θα χρειαστεί επίσης χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Μπορείτε να βοηθήσετε με όποιο τρόπο μπορείτε και εσείς την Μαίρη. Η πιο μικρή βοήθεια είναι πολύτιμη ώστε να μπορέσει η κοπέλα να κερδίσει τη μάχη για τη ζωή της την στιγμή που για πολλούς όλους , η υγεία είναι δεδομένη και σχεδόν ξεχνάνε πόσο εύκολα μπορεί να βρεθεί κανείς από την μια πλευρά στην άλλη. 

Δείτε την εκστρατεία για την Μαίρη εδώ:

Πηγή: https://www.corfutimes.gr/

Άρθρο: Σπύρος Σκιαδόπουλος

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Δελτίο Τύπου Eλληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας - Η χρήση της μάσκας στα παιδιά για τα σχολεία

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος δήλωσε τα εξής:

Πολλοί παιδίατροι, ιατροί άλλων ειδικοτήτων και γονείς μας απευθύνουν πολλά μηνύματα σχετικά με τη χρήση της μάσκας στα παιδιά. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο νέος κορωνοϊός (SARS-COV-2) είναι εδώ και προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από τη νεογνική μέχρι τις μεγάλες ηλικίες. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι, που παρά τα εκατομμύρια κρουσμάτων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων ζωών παγκοσμίως, δεν αποδέχονται την παρουσία του ιού και επιμένουν στη μετάδοση fake news. Το πειστήριο για την ύπαρξη και την επικινδυνότητα του ιού είναι η επίσκεψη σε μονάδα εντατικής νοσηλείας και η παρακολούθηση από διαχωριστικό υαλοπίνακα επί αρκετό χρονικό διάστημα των αρρώστων.

Τα μέτρα πρόληψης είναι γνωστά. Πλύσιμο χεριών, τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα, το μοναδικό όπλο, που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία των παιδιών είναι η χρήση μάσκας.

1) Σε ποιες ηλικίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκα;

Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα παιδιά άνω των 2 ετών. Τόσο η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής όσο και το CDC της Αμερικής αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία συνιστούν τη μάσκα σε παιδιά άνω των 2 ετών.

2) Η χρήση της μάσκας δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή:

ΟΧΙ. Ακόμη και όταν παίζει ή τρέχει το παιδί στο διάλλειμα. Εξαιρείται η περίπτωση της έντονης γυμναστικής άσκησης (τότε όμως πρέπει να τηρούνται μεγάλες αποστάσεις) ή περιπτώσεις ύπαρξης χρόνιου σοβαρού αναπνευστικού προβλήματος, συνήθως κληρονομικού.

3) Η μάσκα παρεμβαίνει στην ανάπτυξη των πνευμόνων;

ΟΧΙ. Σε άτομα που χρησιμοποιούν μάσκα για μακρύ χρονικό διάστημα δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι επηρεάζει την ανάπτυξη των πνευμόνων. Βλάβες στο πνευμονικό παρέγχυμα δημιουργούνται κυρίως από λοιμώξεις, που η μάσκα προστατεύει.

4) Μπορεί η μάσκα να εξασθενήσει το αμυντικό (ανοσολογικό) σύστημα του παιδιού;

OXI. Η μάσκα δεν έχει καμία επίδραση στο αμυντικό σύστημα, αντίθετα το προστατεύει.

5) Η μάσκα προστατεύει μόνο από λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση μάσκας προστατεύει από τη γρίπη, COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα τα περισσότερα σχολεία σχεδόν έκλειναν για 1-1.5 μήνες εξαιτίας της γρίπης. Αυτά τα παιδιά με τη μάσκα δεν θα αρρωστήσουν.

6) Τι μάσκα πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Οι υφασμάτινες μάσκες, συστήνονται για τα παιδιά, από όλους τους οργανισμούς. Θα πρέπει βέβαια να είναι διαφορετικό μέγεθος για τα μικρά παιδιά απ΄ ότι στα μεγαλύτερα παιδιά. Θα πρέπει να είναι άνετη και να φοριέται σωστά. Και εδώ βρίσκεται το σημείο προσοχής!!. Στην εκμάθηση του παιδιού να τη χρησιμοποιεί σωστά. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ακολουθούνται από τους γονείς οι κανόνες για τον σχολαστικό καθαρισμό της.

7) Μπορεί το παιδί να μάθει να φορά τη μάσκα σωστά;

Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι στα πολύ μικρά παιδιά να τα εκπαιδεύσουμε να φορούν και να ανέχονται τη μάσκα. Φορέστε μάσκα στο αγαπημένο λούτρινο ζωάκι του παιδιού, να φορέσουν οι γονείς και τα παιδιά μάσκα μπροστά στο καθρέφτη, να τους εξηγήσουμε ότι με τη μάσκα προσπαθούμε να κρατήσουμε μακριά τα «κακά» μικρόβια, να δεχθούμε ερωτήσεις και να τους απαντήσουμε. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τόσα πολλά από πολύ μικρή ηλικία που πραγματικά μια πρακτική εφαρμογή δεν θα τους δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα και η γνώση θα αφομοιωθεί άμεσα. Αρκεί να γίνει σωστά! Η εκπαίδευση των παιδιών για τη χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται εκτός από τους γονείς και από τους εκπαιδευτικούς, που πρέπει να βοηθούν τα παιδιά ειδικά στην αρχή μέχρι να εξοικειωθούν.

8) Είναι επικίνδυνη η μάσκα και για πόσο χρόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Η μάσκα αποτελεί μέρος καθημερινής ρουτίνας σε άλλες γεωγραφικές περιοχές, όπως π.χ. στην Άπω Ανατολή πολλά χρόνια πριν την εμφάνιση της COVID-19.

9) Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση της μάσκας;

1. Προστατεύει από τη μετάδοση του COVID-19

2. Προστατεύει από τη γρίπη

3. Υπάρχει και το επιπρόσθετο κέρδος ότι βοηθά στην ελάττωση της εξάπλωσης άλλων οξέων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων

4. Δεν νοσούν τα παιδιά γεγονός και παράλληλα προστατεύονται και τα άτομα τρίτης ηλικίας που τα παιδιά έρχονται σε επαφή (παππούδες)

5. Τα παιδιά δεν αναγκάζονται σε απουσίες και διακοπή της εκπαίδευσης που λαμβάνουν στο σχολείο

Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα το χρησιμοποιήσουμε τη στιγμή που θα έχουμε τον έλεγχο αποτελεσματικότητας, την έγκριση για ασφαλή χρήση και την επάρκεια παραγωγής του. Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό με τα μέσα που διαθέτουμε. Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ χώρα στο κόσμο που χορηγεί ΔΩΡΕΑΝ όλα τα εμβόλια που υπάρχουν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, η μάσκα προστατεύει από τη μετάδοση της COVID-19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων. Η χρήση μάσκας είναι απολύτως ασφαλής, εύκολος ο τρόπος εφαρμογής της και ο πιο οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της COVID-19 για τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών και άνω. Μεγάλη έμφαση πρέπει φυσικά να δοθεί στη σωστή εκπαίδευση από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για τη σωστή χρήση της.


Πηγή: https://e-child.gr/news/chrisi-maskas-sta-sxoleia/?fbclid=IwAR26BLoBfBFssdG0BLximmUftkj6o_kZvvG2BaefJJBL5LNe9QUMYqM7ew4

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Συγκλονίζει ο 16χρονος Γιάννης, που πάσχει από οξεία λευχαιμία

Ο Γιάννης είναι ένα γενναίο παιδί, μετά από 7 χρόνια μεγάλου αγώνα ζωής περνάει την δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του και χρειάζεται την αγάπη μας και τη στήριξη μας … Mας χρειάζεται όλους.  Μέσω του newsit.gr κάνει έκκληση για βοήθεια.

Ο Γιάννης είναι 16 χρονών. Στη ζωή του δεν υπάρχει χώρος για σχολείο, εφηβικές σκανταλιές και ξενοιασιά.

Αντιμετωπίζει στωικά την Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία τύπου Β από το 2013. Σήμερα η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, με τρίτη υποτροπή, ύστερα από μακροχρόνιες και επίπονες χημειοθεραπείες με απειλητικές για τη ζωή του επιπλοκές, αλλά και την υποβολή σε γονιδιακή θεραπεία CAR-T δυο φορές, χωρίς επιτυχία.

Ο Γιάννης δεν το βάζει κάτω. Είναι αποφασισμένος και έτοιμος να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Γνωρίζει ότι πρέπει να συνεχίζει να παλεύει για να ζήσει. Θέλει να ζήσει. Θέλει να αποκτήσει μια φυσιολογική ζωή, χωρίς τον διαρκή φόβο του θανάτου.

Έχοντας περάσει 7 ολόκληρα χρόνια στα νοσοκομεία της Ελλάδας, και γνωρίζοντας τα μηδαμινά ποσοστά επιβίωσης στην Ελλάδα παιδιών ανάλογης κατάστασης, η ελπίδα και η ασφάλεια που του χαρίζει ο καθηγητής και το προσωπικό της μονάδας μεταμόσχευσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Φρανκφούρτης είναι η μισή μάχη που έχει ήδη κερδίσει. Δεν έχουμε δικαίωμα να του τη στερήσουμε. Όπως δεν θα το έκανε κανένας γονιός που θέλει να ζήσει το παιδί του. Κάνουμε έκκληση για μια φορά ακόμα. Ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά!

Χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συγκεντρώσουμε τα 350.000€ που απαιτούνται για τη μεταμόσχευση.
Ας δώσουμε όλοι μαζί την ευκαιρία στον Γιάννη να ζήσει τα εφηβικά χρόνια που του αξίζουν!

Ακούστε τι λέει ο ίδιος:

 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε προγραμματισμένη κατάθεση για να στηρίξουν τον μικρό Γιάννη, παρακαλούνται να χρησιμοποιούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τον λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓ/ΣΜΟΥ: 6574-125826-162
ΙΒΑΝ GR 72 0171 5740 0065 7412 5826 162
ΚΩΔΙΚΟΣ SWIFT ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ (BIC) PIRBGRAA

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
13764767 – ΚΟΡΔΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
09363778 – ΧΑΝΙΩΤΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΙΛΑΣ 

 

 

Πηγή: https://www.newsit.gr/

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

COVID-19 ... Οδηγίες για Παιδιά και Νέους με Καρκίνο που Υποβάλλονται σε Θεραπεία



Τι είναι το COVID-19;

Το Coronavirus (COVID-19) είναι ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019. Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, την οποία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως Πανδημία.

Πώς εξαπλώνεται;

Παρόμοιοι ιοί με τον κορωνοϊό διαδίδονται με τα σταγονίδια, μέσω του βήχα ή το φτάρνισμα. Αυτά τα σταγονίδια πέφτουν  πάνω στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και είναι δυνατόν να τα εισπνεύσουν απευθείας ή να τα μεταφέρουν με τα χέρια τους όταν αγγίξουν το πρόσωπό τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού (COVID-19) περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, δύσπνοια, και στην ήπια μορφή τους μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος.

 

Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της οξείας αναπνευστικής νόσου του COVID-19. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της λοίμωξης είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ιό. Τα αντιιικά φάρμακα δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού.

Πώς μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει το παιδί μου που υποβάλλεται σε θεραπεία καρκίνου;

Τα στοιχεία δείχνουν σήμερα ότι η μόλυνση είναι πιο ήπια στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Ωστόσο, τα παιδιά και οι νέοι που υποβάλλονται σε θεραπεία καρκίνου έχουν ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο θα δυσκολέψει τον οργανισμό να καταπολεμήσει λοιμώξεις όπως ο COVID-19. Είναι σημαντικό τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους να ακολουθήσουν μέτρα για να προστατευθούν, όπου είναι δυνατόν.


Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβουμε;

Τα παιδιά και οι νέοι που υποβάλλονται σε θεραπεία και οι οικογένειές τους θα έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις ακόλουθες προφυλάξεις σχετικά με τις λοιμώξεις που συνιστούν οι ειδικοί:

  • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας - με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20-30 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ειδικά εάν πριν έχετε μετακινηθεί με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  • Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να αποφεύγει να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα με άπλυτα χέρια όπου είναι δυνατόν.
  • Αποφύγετε την στενή επαφή με άτομα που είναι γνωστό ότι δεν είναι καλά.
  • Δοκιμάστε να καλύψετε το βήχα ή το φτάρνισμα του παιδιού σας με ένα χαρτομάντηλο και, στη συνέχεια, ρίξτε το στον κάδο των απορριμμάτων.
  • Καθαρίστε και απολυμάνετε τα αντικείμενα και τις επιφάνειες στο σπίτι και το περιβάλλον εργασίας που χρησιμοποιείτε συχνά.


Πρέπει να φοράμε μάσκες προσώπου για να προστατευθούμε από τη μόλυνση;

Οι μάσκες προσώπου διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε κλινικά περιβάλλοντα, όπως τα νοσοκομεία, αλλά υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία σχετικά με το όφελος από τη χρήση τους έξω από τους νοσοκομειακούς χώρους. Οι μάσκες προσώπου πρέπει να φοριούνται σωστά, να αλλάζονται συχνά, να απομακρύνονται σωστά και να απορρίπτονται με ασφάλεια για να είναι αποτελεσματικές.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου αναπτύξει πυρετό ή άλλα συμπτώματα;

Πρέπει να ακολουθήσετε την συνηθισμένη καθοδήγηση που έχετε για να πάτε στο νοσοκομείο εάν το παιδί σας αναπτύξει πυρετό, αφού πρώτα επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με τον Ιατρό σας.

Είναι σημαντικό να λάβετε οδηγίες για το πώς θα μεταβείτε στο νοσοκομείο και ποιος είναι ο ειδικός χώρος που θα εξετασθεί το παιδί σας, ώστε σε περίπτωση προσβολής από κορονοϊό να έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα εκ των προτέρων.

Το παιδί σας θα αξιολογηθεί και θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθείται στο νοσοκομείο.

Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει συμπτώματα COVID-19 ή έχει γνωστή επαφή με άτομο που παρουσιάζει COVID-19, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το νοσοκομείο πριν από την άφιξή σας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.


Η προμήθεια των φαρμάκων του παιδιού μου θα επηρεαστεί από τον COVID-19;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ελλείψεις που να συνδέονται με τον κορονοϊό και κανένας κατασκευαστής φαρμάκων δεν έχει πει ότι αναμένει προβλήματα με τον εφοδιασμό λόγω του κορωνοϊού.

Τι γίνεται με την επίσκεψη στο παιδί μου που βρίσκεται στο νοσοκομείο;

Όπως είναι η συνηθισμένη τακτική, όσοι επισκέπτες δεν είναι καλά ή έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να επισκέπτονται το παιδί σας στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να υπάρχει διαρκής υπενθύμιση στους επισκέπτες  να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούν απολυμαντικό χεριών. Περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών εκτός από τους γονείς είναι δυνατόν να επιβληθούν από το νοσοκομείο.

Πρέπει να ακυρώσουμε τη θεραπεία του παιδιού ή τις follow - up συναντήσεις στο νοσοκομείο;

Εάν το παιδί σας έχει προγραμματισμένο ραντεβού για θεραπεία, εκτός αν είναι άρρωστο, θα πρέπει να την κάνει. Σε περίπτωση οποιασδήποτε διακοπής εκ μέρους της παρεχόμενης υπηρεσίας, οι ιατροί θα λαμβάνουν πάντα τις αποφάσεις για να δώσουν προτεραιότητα στη θεραπεία σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και σε συνεννόηση πάντα με τους ασθενείς. Η κύρια μέριμνα θα είναι η παροχή βασικών υπηρεσιών, βοηθώντας τους ασθενείς σε πιο σοβαρή κατάσταση να έχουν πρόσβαση στη σωστή θεραπεία. Τα προγραμματισμένα ραντεβού παρακολούθησης αναβάλλονται, ανάλογα με τις αποφάσεις που έχει λάβει το κάθε Τμήμα. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για να ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές.

Τι συμβαίνει εάν υπάρχουν άλλοι ασθενείς ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο μας; Θα θέσουν σε κίνδυνο το παιδί μου;

Όλα τα τεστ για τα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυστηρούς κανονισμούς σε κάθε νοσοκομείο. Όλες οι ύποπτες περιπτώσεις παραμένουν στην απομόνωση, μακριά από τους δημόσιους χώρους του νοσοκομείου και επιστρέφουν στο σπίτι παραμένοντας επίσης σε απομόνωση. Ο εξοπλισμός επίσης που χρησιμοποιείται στα ύποπτα περιστατικά είναι συγκεκριμένος, ενώ πραγματοποιείται απολύμανση του χώρου εξέτασης του παιδιού μετά την αποχώρησή του, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί επόμενο πιθανό κρούσμα. Οι ασθενείς και οι γονείς τους μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ασφάλειά τους αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και να ενθαρρύνονται να τηρούν όλα τα ραντεβού ως συνήθως.

 

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για το COVID-19;

Συνεχίστε να ελέγχετε τον ιστότοπο της Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας https://eody.gov.gr/

 

Τι γίνεται αν έχω περισσότερες ερωτήσεις;

Παρακαλείστε να μιλήσετε με τον γιατρό του παιδιού σας ή με οποιοδήποτε μέλος της θεραπευτικής ομάδας στην κλινική σας.

 

Λάβαμε τις παραπάνω οδηγίες από το Children’s Cancer and Leukemia Group

 

Πηγή: https://www.childhoodcancerinternational.org/

CHILDHOOD CANCER INTERNATIONAL 

https://www.cclg.org.uk/Coronavirus-advice

https://www.eepao.gr/

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Σαν σήμερα 07/08/1933 ή ίδρυση του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Παναγιώτη & Αγλαϊα Κυριακού

Σταθμός εκκίνησης η χρονιά του 1933

Η Ελλάδα επουλώνει ακόμα τις πληγές της Μικρασιατικής καταστροφής. Τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας είναι πάρα πολύ υψηλά. Η παιδιατρική ειδικότητα στη χώρα μας, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, παρά το γεγονός ότι διδάσκεται από το 1855. Το μοναδικό παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας είναι το “Αγία Σοφία”, το οποίο ιδρύθηκε το 1900.
Η ιστορία αυτού του τόπου μαρτυρεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τις δύσκολες στιγμές του, βοήθησαν σημαντικά οι γενναιόδωροι Έλληνες ευεργέτες.

Στις 7 Αυγούστου του 1933, μια Ελληνίδα που είχε τρυφερά αισθήματα και αγάπη για τα πάσχοντα και άπορα παιδιά, αποφάσισε με μυστική διαθήκη να αφήσει ολόκληρη την περιουσία της, που ανήρχετο τότε σε 15.000.000 δρχ., ώστε να ιδρυθεί μια παιδιατρική κλινική με την επωνυμία “Κλινική Παίδων Παν.& Αγλαΐας Κυριακού και οικογένειας Σπυρίδωνος Αντωνιάδη”.

Η ευεργέτιδα δεν είναι άλλη από την Αγλαΐα Παναγιώτου Κυριακού, θυγατέρα του λόγιου Σπυρίδωνος Αντωνιάδη, το δε Νοσηλευτικό Ίδρυμα, δεν είναι άλλο από το “Νοσοκομείο Παίδων Παναγ.& Αγλαΐας Κυριακού”.
Το οικόπεδο για την ανέγερση της κλινικής, παραχωρήθηκε δωρεάν από το γειτονικό Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”.

Η εκπόνηση των σχεδίων ανατέθηκε σε τριμελή επιτροπή, που αποτελείτο από τους Φωκίωνα Κοπανάρη, Γεώργιο Μακκά και Ιωάννη Αντωνιάδη, αρχιτέκτονα, αδελφό της δωρήτριας, Αγλαΐας Κυριακού. Μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, απένειμε στον αρχιτέκτονα Ιωάννη Αντωνιάδη το “Τεχνικό Αριστείο” για την αρτιότητα των εκπονηθέντων σχεδίων του κτιρίου.

Επειδή το κόστος κατασκευής υπερέβαινε το κληροδοτημένο ποσό, ο τότε Υπουργός Υγιεινής Αλ. Κορύζης, ενέκρινε την χορήγηση του υπόλοιπου ποσού που απαιτείτο για την ολοκλήρωση του Ιδρύματος. Επί πλέον, ο Υπουργός, εξασφάλισε δια νόμου την ετήσια επιχορήγηση του ιδρύματος, από τον κρατικό προϋπολογισμό με ποσό της τάξης του 1.500.000 δρχ. Στις 8 Νοεμβρίου 1934, ετέθη ο θεμέλιος λίθος. Τους πρώτους μήνες του 1938 ολοκληρώθηκαν οι οικοδομικές εργασίες καθώς και ο πλήρης εξοπλισμός του.

Το όραμα της Αγλαΐας Παν. Κυριακού, ολοκληρώνεται στις 27 Απριλίου 1938, ημερομηνία κατά την οποία γίνονται και τα εγκαίνια του Ιδρύματος με μεγάλη επισημότητα, παρουσία του τότε Βασιλέα Γεωργίου Β΄, του Υπουργού Υγιεινής Αλ. Κορύζη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου.

Αφού συμπληρώθηκαν κάποιες ελλείψεις, στις 15 Αυγούστου 1938 άρχισε η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου με δύναμη 20 κλινών, εκ των οποίων 10 στην Α΄ Παιδιατρική και 10 στη Β΄ Παιδιατρική. Μέσα σε διάστημα λίγων μηνών η δύναμη των κλινών διπλασιάστηκε.

Πρώτος ασθενής ήταν ο Ιωάννης Νικ. Θειακούλης, ηλικίας 7,5 μηνών. Αιτία εισόδου: από 3ημέρου διάρροια. Ως αναφέρεται στα πεπραγμένα του Ιδρύματος, κατά το πρώτο 5μηνο λειτουργίας

Αύγουστος – Δεκέμβριος 1938, στην Α΄ Παιδιατρική εισήλθαν 139 ασθενείς. Εκ τούτων είχομαιν 89 ιάσεις, 27 βελτιώσεις, 11 εξιτήρια και 12 θανάτους. Στο εξωτερικό ιατρείο εξετάσθηκαν 782 παιδιά. Στη Β΄ Παιδιατρική εισήλθαν 164 παιδιά, 86 ιάθησαν, 31 βελτιώθηκαν, 10 παρέμειναν στην ίδια κατάσταση και 7 απέθαναν. 30 ασθενείς δε παραμένουν κατά την 31ην Δεκεμβρίου 1938.

Δυστυχώς, την εποχή εκείνη ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη μια πικρή και θλιβερή πραγματικότητα. Στις πολεμικές επιχειρήσεις, οι ομάδες που υποφέρουν περισσότερο είναι, πάντοτε, οι γέροντες και τα παιδιά.

Στις 31 Νοεμβρίου 1940 το Νοσοκομείο μεταφέρεται, για μεγαλύτερη ασφάλεια στα κτίρια των παιδικών κατασκηνώσεων του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης, όπου και παραμένει μέχρι τις 25 Αυγούστου 1943. Τα Εξωτερικά Ιατρεία λειτουργούν καθημερινά στο ισόγειο της Υγειονομικής Σχολής στους Αμπελοκήπους. Στον πόλεμο όμως δεν είναι λίγες οι φορές, που καταστρατηγούνται βασικές αρχές, όπως και ο σεβασμός στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Έτσι, οι Γερμανοί κατακτητές επιτάσσουν τις εγκαταστάσεις της Πεντέλης και εκδιώκουν το Ίδρυμα, που αναγκάζεται να υποβληθεί σε δεύτερη μεταφορά, στα κτίρια της Ριζαρείου Σχολής. 

Η κατάσταση των νέων εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου ήταν άθλια, κατεβλήθησαν, όμως, σημαντικές προσπάθειες ανακαίνισης, και πολύ γρήγορα η κατάσταση βελτιώθηκε. Το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ασθενών παιδιών, προκειμένου να καλύψει τις τεράστιες αυτές ανάγκες, περιορίζει το όριο ηλικίας των νοσηλευομένων παιδιών στα 6 χρόνια. 

Η λειτουργία του Νοσοκομείου στους δύσκολους αυτούς χρόνους αποτέλεσε άθλο. Με την απελευθέρωση από τους Κατακτητές, τον Νοέμβριο του 1944, το Ίδρυμα επιστρέφει στις δικές του εγκαταστάσεις και αρχίζει το επίπονο έργο της ανασυγκρότησης. Ο ρυθμός της κανονικής λειτουργίας επανέρχεται πολύ σύντομα. Το 1945 αρχίζει να λειτουργεί το Ακτινολογικό Εργαστήριο. Στο εργαστήριο εγκαταστάθηκε πλήρες ακτινολογικό μηχάνημα που βρέθηκε στο Ίδρυμα κατά την παραλαβή των κτιρίων από τους Γερμανούς κατακτητές. 

Ένα χρόνο αργότερα, το 1946 γίνεται η πρώτη σημαντική επέκταση, με την προσθήκη 100 νέων κλινών. Έτσι, η δύναμη αυξήθηκε σε 140 κλίνες. Το 1947, επέρχεται μια σημαντική αλλαγή. Το Νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες, αποφασίζει να διαθέτει 100 έως 110 κλίνες νοσηλείας επί πληρωμή. Τον Ιανουάριο του 1948 αρχίζει η λειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής και με αρχική δύναμη 15 κλίνες. Το 1949 οργανώνεται ειδικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Το τμήμα αυτό έφερε την ευθύνη για τον έλεγχο των γενομένων μεταγγίσεων.

Η πορεία του Ιδρύματος μέχρι τη χρονική αυτή περίοδο ικανοποίησε πλήρως τον σκοπό του. Έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα της ευεργέτιδάς του Αγλαΐας Κυριακού προσφέροντας Επιστημονικό, Νοσηλευτικό, Ανθρωπιστικό και Κοινωνικό έργο. Η αγωνία, ωστόσο, και η σκέψη για περαιτέρω αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών, οδηγεί στη χάραξη νέων στόχων και προοπτικών για την νέα 10ετία 1950 -1960.

1950 – 1960
Προγραμματίζονται:
I. Ανέγερση πτέρυγας για Ορθοπεδικές Παθήσεις.
II. Ανέγερση για Λοιμώδη Νοσήματα.
III. Καλύτερη οργάνωση των Εξωτερικών Ιατρείων, και
IV. Ανάπτυξη σύγχρονων Εργαστηρίων.

Το 1955 αρχίζει η λειτουργία του Καρδιολογικού και του Νευροψυχιατρικού τμήματος. Την ίδια χρονιά το Νοσοκομείο αποφασίζει να ιδρύσει την Ιατρική Βιβλιοθήκη. Εκτός όμως από την μόρφωση και εκπαίδευση του Ιατρικού προσωπικού, δεν παραγνωρίζεται και η ανάγκη εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του Νοσηλευτικού προσωπικού. Σημαντική πρόοδος στην Νοσηλευτική Υπηρεσία του ιδρύματος θεωρείται η πρόσληψη ικανού αριθμού Διπλωματούχων Αδελφών τριετούς φοιτήσεως, καθώς και μερικών μονοετούς. Έτσι το 1953 προσλαμβάνονται οι πρώτες Προϊσταμένες Διπλωματούχες Κα Σουλτάνα Ιντζέ (Ε.Ε.Σ.) και η Κα Ευτυχία Μέντζου. Οι Νοσηλευτικοί θάλαμοι, ήταν διαμορφωμένοι, κατά τα Αγγλικά πρότυπα, δηλαδή γύρω-γύρω ήταν κούνιες και στη μέση ειδικά διαμορφωμένος χώρος με τραπέζι για την περιποίηση των βρεφών. Το 1959 Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ορίζεται η Κα Μέντζου. Το Νοσοκομείο, την περίοδο αυτή, είναι πλέον έτοιμο να αντιμετωπίσει και έκτακτα περιστατικά. Από τις αρχές του 1954 εφημερεύει τρεις φορές την εβδομάδα και μία Κυριακή ανά 15 ημέρες, δεχόμενο άπαντα τα περιστατικά, εκτός των λοιμωδών νοσημάτων. Σταδιακά κατά το διάστημα της πενταετίας 1950-1954, συνάπτει συμβάσεις για τη νοσηλεία των παιδιών των Δημοσίων Υπαλλήλων και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ.

1960-1970

Στην επόμενη 10ετία 1960-1970 επεκτείνεται το Νοσοκομείο κατά 180% με την προσθήκη νέων ορόφων. Δημιουργείται η Γ’ Πτέρυγα, και οι κλίνες αυξάνονται σε αριθμό από 250 σε 450. Τα κτίρια και ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός, καθώς επίσης και οι απαιτήσεις στην προσφορά ποιοτικής Νοσηλευτικής φροντίδας απαιτούν και ανάλογο εκπαιδευμένο και υψηλών προδιαγραφών Νοσηλευτικό Προσωπικό. Με το σκεπτικό αυτό ιδρύεται στο Νοσοκομείο το 1965, Ανωτέρα Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων 3ετούς φοιτήσεως. Πρώτη γενική Διευθύντρια Νοσοκομείου και Σχολής υπήρξε η Κα Ευτυχία Μέντζου. Από την 1η Τάξη 1965-1968 αποφοίτησαν 17 Νοσηλεύτριες. Σύνολο αποφοίτων Διπλωματούχων Νοσηλευτριών 410. Η ίδρυση της Σχολής αναβάθμισε την παρεχόμενη Νοσηλευτική φροντίδα και έδωσε ανάσα πνοής καλύπτοντας ικανοποιητικά τις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου σε Νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Νοσοκομείο οργανώνεται η υπηρεσία των Ιατρικών Αρχείων και κτίζεται το Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Αρχίζει η λειτουργία της Β’ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής το 1974 με Διευθυντή τον Καθηγητή Κων/νο Παπαδάτο. Η παρουσία του και το πλούσιο επιστημονικό του έργο δυνάμωσαν το κύρος του Ιδρύματος και συνέβαλαν στην αύξηση της εκπαιδευτικής του προσφοράς.

1970-1980

Στη διάρκεια της δεκαετίας 1970-1980, γίνονται πολλές αλλαγές Θεσμικής και Διοικητικής φύσεως και δημιουργούνται νέα Νοσηλευτικά Τμήματα. Το 1975 λειτουργεί το μοναδικό και μέχρι σήμερα Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Το ίδιο έτος το Νοσοκομείο αλλάζει Νομική μορφή και γίνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το 1977, γίνεται διαχωρισμός, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία, των εργαστηρίων και του Σταθμού Αιμοδοσίας. Το 1979 λειτουργούν τα τμήματα Νεογέννητων με αρχική δύναμη 20 θερμοκοιτίδων, και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με δύο μηχανήματα Αιμοκάθαρσης.

1980-1990

Η ένταξη του Νοσοκομείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) αυξάνει τις ανάγκες για δημιουργία νέων Νοσηλευτικών Τμημάτων.

Οι ανάγκες που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες, η αυξανόμενη ζήτηση υψηλής ποιότητας, των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια και στενότητα των χώρων πνίγουν το Νοσοκομείο, το οποίο αναζητά διέξοδο, με την αγορά 2 νέων συγκροτημάτων.

Στο Ξενοδοχείο City of Athens στην οδό Μεσογείων 24, το οποίο στην αρχή χρησίμευσε, ως οικοτροφείο των σπουδαστριών της σχολής και των εργαζομένων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο μεταφέρονται οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Λειτουργούν νέα εξειδικευμένα Νοσηλευτικά Τμήματα.

Η αγορά και η λειτουργία της Κλινικής Δαβάκη στη Λεωφόρο Συγγρού ανακούφισε χωροταξικά το Κεντρικό Νοσοκομείο και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του Παιδιατρικού πληθυσμού της περιοχής.

Το 1986 αρχίζει η λειτουργία του Οφθαλμολογικού Τμήματος. Η λειτουργία της Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας συνέβαλε σημαντικά στην αποσυμφόρηση των κλινικών και στη μείωση της μέσης διάρκειας Νοσηλείας.

Το ειδικό Ογκολογικό Τμήμα, έδωσε νέες ελπίδες στη μάχη των παιδιών με νεοπλασματική νόσο.

Για την πρόληψη και έλεγχο των λοιμώξεων, λειτουργεί στο Νοσοκομείο η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που τόσο ανάγκη έχουν βαριά παιδιατρικά περιστατικά, συμπληρώνει το πλαίσιο της τριτοβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης, στο Νοσοκομείο. Η λειτουργία του Αλλεργιολογικού Τμήματος, θα ανακουφίσει τους μικρούς ασθενείς, από την σύγχρονη νόσο του αναπνευστικού και όχι μόνο.

Γίνεται σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης των χώρων των Εξωτερικών Ιατρείων και των Εργαστηρίων.

1990 – Σήμερα

Το Νοσοκομείο συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Με Υπουργική Απόφαση, χορηγεί την Νοσηλευτική Παιδιατρική Ειδικότητα. Καταβάλλεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού της κτιριακής υποδομής των Νοσηλευτικών Τμημάτων, με αλλαγή της χωρητικότητας των θαλάμων, από 10 κλίνες σε 4 και 2, που αναβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης Παιδιατρικής φροντίδας.

Διοργανώνονται από την Νοσηλευτική Υπηρεσία 4 Νοσηλευτικές Ημερίδες και αρχίζει η ετήσια ενδονοσοκομειακή εκπαίδευση του Νοσηλευτικού Προσωπικού. Στη βελτίωση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου στο κατώφλι του 21ου αιώνα, προγραμματίζεται η ανέγερση της Νέας Πτέρυγας. Δυστυχώς υπάρχει δυστοκία στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, όπως η κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων κυρίως σε Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Οι πληθυσμιακές ομάδες, που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο, έχουν αυξηθεί. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά, όσο θα επιθυμούσαμε. Παραλάβαμε ένα ωραίο παρελθόν χρειαζόμαστε δύναμη και θέληση για να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του μέλλοντος.

ΔΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Εκτός από τους βασικούς δωρητές που φέρουν το όνομα τους στο Νοσοκομείο, υπήρξε μια πλειάδα που αθόρυβα και διακριτικά, μέλη της Ελληνικής κοινωνίας, ευαισθητοποιημένα στον τομέα αυτό, εξακολουθούν να στηρίζουν το έργο του Νοσοκομείου.

Ας τους μιμηθούμε!!!

Βιβλιογραφία: Αρχείο Νοσοκομείου

(απόσπασμα ομιλίας της κυρίας Παναγιώτας Τσούγια το 2002, Τομεάρχη Α’ Παθολογικού Τομέα)

Πηγή: http://0317.syzefxis.gov.gr/?page_id=159&fbclid=IwAR0CRhw3a8eCGEuvCqisvKRgjy2s66p_01XEwhhcswzWmaW-2mOR8RKf6xg