Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Δημοσιογράφος που δίνει μάχη με τον καρκίνο μαζεύει σκουφιά για καρκινοπαθείς



Ένα μικρό δώρο στα άτομα που δίνουν μάχη με τον καρκίνο μπορούν να κάνουν όσοι το επιθυμούν στη Θεσσαλονίκη.

 Ο δημοσιογράφος Νίκος Tζαντζαράς, που δίνει μάχη με σπάνια επιθετική μορφή καρκίνου, συγκεντρώνει σκουφάκια, τα οποία θα δωρίσει σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ογκολογικές κλινικές νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Στην ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι όσοι επιθυμούν να δωρίσουν σκουφάκι να μην προτιμήσουν αυτά των ποδοσφαιρικών ομάδας και να είναι μέγεθος one size. Όσοι θέλουν μπορούν να τα αφήσουν στο PRIMO GROUP MEDIA ή να τα στείλουν στην οδό Μιαούλη 10, στη Καλαμαριά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του δημοσιογράφου:

«Δεν είχα σκοπό να σας… τρομάξω με τα μούτρα μου, απλώς ανέκαθεν αγαπούσα σκούφους (και καπέλα) και παραθέτω πειστήρια. Ειδικά από τότε που άρχισε να ξεγυμνώνεται το κρανίο μου και να κρυώνει το χειμώνα ή να καίγεται το καλοκαίρι, ελαφρώς… απροστάτευτο. 

Στις 18 Δεκεμβρίου βγήκα από τη δεύτερη χημειοθεραπεία, με αρχές σοβαρής τριχόπτωσης. Πράγμα που δε με “ρίχνει” μιας κι εδώ και χρόνια όπως είπαμε, δεν νιώθω και… Μπίσεσβαρ. (Η αλήθεια είναι πως είμαι συναισθηματικά δεμένος με το ένα μου… φρύδι, που είναι και πλήρες, γιατί το άλλο το έφαγα με ράμματα από ποδηλατικό ατύχημα πάνω στο φρένο, το ’76 το καλοκαίρι, στην Λεπτοκαρυά, αλλά θα το ξεπεράσω όταν… ξαναβγει.) Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όμως. Πολύς κόσμος και φυσικά ιδιαιτέρως γυναίκες ασθενείς, νιώθουν απαραίτητη τη χρήση περούκας, αλλά πάντως όλοι οι καρκινοπαθείς που το περνούν, μα όλοι, άνδρες και γυναίκες, αγαπούν ένα σκούφο το χειμώνα. 

Αν είναι δε κάτι, που πολύ περισσότερο από ένα σκούφο, χρειάζονται οι περισσότεροι πάσχοντες , αυτό είναι το νοιάξιμο. Εγώ νιώθω πολύ τυχερός, γιατί όλο το “ματς” παίζεται εντός πολλής και πολύ χειροπιαστής αγάπης και φροντίδας. Αλλά δεν είναι όλοι οι αγώνες ίδιοι. Κάποιοι τους δίνουν σε μεγάλες μοναξιές. Ωραίο θα ήταν όλοι όσοι επισκεφτούν αυτές τις μέρες την ογκολογική, ιδιαιτέρως αν είναι μόνοι, να έφευγαν με ένα δωράκι. Ένα σκουφί κοστίζει κι από 2.5 ευρώ. Είπα να αγοράσουμε όλοι από ένα, να τα συγκεντρώσουμε στο Primo. Όσα κι αν είναι, να τα δώσουμε πρώτα στο Παπαγεωργίου που ξέρω πια πού να απευθυνθώ. Μετά στο Θεαγένειο και όσα περισσότερα, τόσο καλύτερα. 

Όσοι επιθυμείτε, προτιμήστε σκουφάκια ΟΧΙ ποδοσφαιρικών ομάδων. Θα ζητήσω από τις ΠΑΕ συμβολικά, να συμβάλλουν. Επιλέξτε ανεξαρτήτως φύλλου, σκουφάκια one size. Φέρτε τα ή στείλτε τα στην Μιαούλη 10, Καλαμαριά, ΤΚ 55132, PRIMO GROUP MEDIA. Θα φροντίσουμε εντός των γιορτών να πάνε εκεί που πρέπει. Κοινοποιήστε… κατά ριπάς».

 


Πηγή: https://www.el.gr/


Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ο 11χρονος Θοδωρής παλεύει με τον καρκίνο και δώρισε το επίδομα του σε άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη

Εγώ δεν το χρειάζομαι, τι να το κάνω. Μπορεί να το χρειάζονται άλλα παιδάκια. Μακάρι να μη ζήσει κανένα παιδί αυτό που περνάμε εμείς… Αλλά και αν το περάσουν, να είναι δυνατοί και να μην τα παρατάνε ποτέ” λέει ο 11χρονος Θοδωρής.

Ο 11χρονος Θοδωρής από τον Τύρναβο δίδαξε το μεγαλείο της ψυχής του, αποκαλύπτοντας ότι αποφάσισε να προσφέρει ως δωρεά το επίδομά που λαμβάνει στον ξενώνα της «Ελπίδας». Βαθιά συγκινημένος και με βουρκωμένα τα ματάκια του καθ΄όλη τη διάρκεια της εκπομπής, έστειλε το δικό του ηχηρό μήνυμα:

Ρίγη συγκίνησης αλλά και ελπίδα για το μέλλον των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο έδωσαν οι μικροί μαχητές του Συλλόγου Φίλων Παιδιών Με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» που βρέθηκαν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» και μαζί και ο μικρός ήρωας, Θοδωρής.

Η ιστορία του Θοδωρή και η «μάχη» του με τον καρκίνο

Ο 11χρονος Θοδωρής με τη μητέρα του, Ευγενία. βρίσκονται στον ξενώνα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» από το περασμένο καλοκαίρι.Ο μικρός στα μέσα Αυγούστου διεγνώσθη με καρκίνο στον ρινοφάρυγγα και οι θεραπείες έπρεπε να αρχίσουν άμεσα. Στις 15 Ιουλίου εισήχθη στο νοσοκομείο της Λάρισας και στις 16 Αυγούστου έκανε την πρώτη χημειοθεραπεία.

 Σήμερα βρίσκεται στη μέση της θεραπείας με ακτινοβολίες στο «Αγλαΐα Κυριακού» και παράλληλα κάνει και κάποιες χημειοθεραπείες. Σύντομα ελπίζει να τελειώσει η περιπέτεια της υγείας του.

«Ο Θοδωρής είναι ένα παιδί ήπιων τόνων. Όμως έβγαλε μια μεγάλη δυναμική. Πηγαίνει μπροστά και εμείς ακολουθούμε», είπε συγκινημένη η μητέρα του και πρόσθεσε για το έργο της «ΕΛΠΙΔΑΣ»:

«Όση βοήθεια και να έχεις από φίλους και συγγενείς, η στήριξη που λάβαμε εδώ είναι πολύ σημαντική. Χτίζονται φιλίες ζωής. Είχαμε διαρκώς βοήθεια», ανέφερε η κα Ευγενία.

 


 

Πηγή: https://www.newsitamea.gr/

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Ελπίδα στην Βρετανία: Γιατροί παρουσίασαν πρωτοπόρα θεραπεία κατά μορφής λευχαιμίας

 

Βρετανοί γιατροί υπερασπίστηκαν την αποτελεσματικότητα καινοτόμας θεραπείας κατά επιθετικής μορφής λευχαιμίας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στα παιδιά, αφού παρατηρήθηκε ύφεση στην πρώτη ασθενή που επωφελήθηκε από αυτήν.

Η Αλίσα, μια 13χρονη έφηβη, διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία T το 2021. Ωστόσο ο καρκίνος του αίματος που είχε δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές θεραπείες, κυρίως την χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ως εκ τούτου μετείχε σε κλινική δοκιμή του νοσοκομείου παίδων Great Ormond Street Hospital for Children του Λονδίνου για μια νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που προέρχονται από υγιή εθελοντή.

Σε 28 ημέρες παρουσίασε ύφεση, η οποία της επέτρεψε να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού της συστήματος, διευκρίνισαν αυτό το σαββατοκύριακο οι Βρετανοί ερευνητές στην ετήσια σύνοδο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Έξι μήνες αργότερα, η Αλίσα “είναι καλά” και έχει επιστρέψει στο σπίτι της στο Λέστερ, στην κεντρική Αγγλία, όπου βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. «Χωρίς αυτήν την πειραματική θεραπεία, η μόνη επιλογή της Αλίσα θα ήταν οι παρηγορητικές θεραπείες», αναφέρει το νοσοκομείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία επηρεάζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα B και T λεμφοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν και προστατεύουν από τους ιούς. Η Αλίσα είναι η πρώτη ασθενής που γίνεται γνωστό ότι έλαβε τροποποιημένα T λεμφοκύτταρα, σημείωσε το νοσοκομείο. Η θεραπεία περιλαμβάνει την χημική μετατροπή γραμμάτων του κώδικα DNA.

«Η έρευνα λειτουργεί και ότι θα μπορεί να προταθεί σε περισσότερα παιδιά»

Οι ερευνητές του νοσοκομείου και αυτοί του University College London είχαν συμβάλει στην ανάπτυξη της χρήσης τροποποιημένων T λεμφοκυττάρων για την αντιμετώπιση λευχαιμιών σε B λεμφοκύτταρα το 2015. Ωστόσο αυτά τα T λεμφοκύτταρα που είχαν σχεδιαστεί για να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα κατέληξαν να σκοτώνουν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής, ωθώντας τους επιστήμονες να σκεφτούν άλλες λύσεις.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ένδειξη του τρόπου με τον οποίο, με εξειδικευμένες ομάδες και υποδομές, μπορούμε να συνδυάσουμε τις τεχνολογίες αιχμής στο εργαστήριο με συγκεκριμένα αποτελέσματα στο νοσοκομείο για τους ασθενείς», δήλωσε ο Ουασίμ Κάσιμ, σύμβουλος ανοσολόγος και καθηγητής στο GOSH και συμπλήρωσε: «Αυτό ανοίγει το δρόμο σε άλλες νέες θεραπείες και εν τέλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά που νοσούν».

Η Αλίσα δηλώνει σε ανακοίνωση ότι έκανε τη δοκιμή για τον εαυτό της, αλλά και για τα άλλα παιδιά που νοσούν. «Ελπίζω ότι αυτό θα αποδείξει ότι η έρευνα λειτουργεί και ότι θα μπορεί να προταθεί σε περισσότερα παιδιά», που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή, προσθέτει η μητέρα της η Κιόνα.

 


Πηγή: https://www.newsbreak.gr/

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Tο συγκινητικό αντίο μιας influencer λίγο πριν πεθάνει από καρκίνο!

 
Η 20χρονη Ισπανίδα διαγνώστηκε με σάρκωμα Ewing το 2016 και έγινε σύμβολο για πολλούς που την ακολουθούσαν.


Μια 20χρονη influencer λίγο πριν πεθάνει από μια σπάνια μορφή καρκίνου, θέλησε να αποχαιρετήσει τους ακλούθους της με ένα συγκινητικό βίντεο, αποκαλύπτοντας ότι τα συμπτώματά της έχουν επιδεινωθεί.

Η Έλενα Χουέλβα κατέγραφε της μάχης της με την ασθένεια στο Instagram και έχει αποκτήσει πάνω από 615.000 ακόλουθους. Διαγνώστηκε με έναν τύπο καρκίνου των οστών που ονομάζεται σάρκωμα Ewing το 2016 και έγινε σύμβολο για πολλούς που την ακολουθούσαν, καθώς ήταν ειλικρινής και ανοιχτή για τον αγώνα της με την ασθένεια, τα τελευταία 6 χρόνια.

Την Κυριακή όμως, η 20χρονη Ισπανίδα είπε το αντίο εμφανώς συγκινημένη με μια ανάρτηση στην οποία εξήγησε ότι τα «πράγματα δεν πηγαίνουν καλά». Ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου με σωληνάκια στο σώμα της, είπε: «Ο καρκίνος εξαπλώθηκε και στην τραχεία μου, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, όπως ξέρετε, γιατί από εκεί αναπνέουμε. Δεν χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα. Ό,τι κι αν συμβεί, ξέρω ότι η ζωή μου δεν ήταν μάταιη, γιατί πάλεψα και πέτυχα αυτό που ήθελα, να ευαισθητοποιήσω την κοινή γνώμη για την ασθένεια».

Και πρόσθεσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι έχω ήδη κερδίσει. Με όλη την αγάπη και τους ανθρώπους που έχω στο πλευρό μου, έχω ήδη κερδίσει. Στο τέλος της ημέρας, η ζωή είναι να ζεις και να κάνεις αναμνήσεις με τους ανθρώπους και έχω κάνει πολλές με πολλούς υπέροχους ανθρώπους, και πολλά άλλα πράγματα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όλη τη στοργή που πάντα μου δίνατε. Σας αγαπώ».

https://www.instagram.com/p/ClufOOODbg2/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Το βίντεο έγινε viral, με πάνω από 600.000 likes, και πολλοί από τους ακόλουθούς της κατέκλυσαν τα σχόλια με μηνύματα αγάπης και υποστήριξης. Την χαρακτήρισαν «πρωταθλήτρια» και «έμπνευση για όλους».

Η ιστορία της έχει ευαισθητοποιήσει και πολλούς Ισπανούς διασήμους, όπως η ηθοποιός Ana Obregón, της οποίας ο γιος πέθανε από την ίδια πάθηση, η τηλεπαρουσιάστρια Sara Carbonero και ο τραγουδιστής Manuel Carrasco.




Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

7χρονη έφτιαξε βίντεο για τον μελλοντικό της αδερφό, οι γονείς της το βρήκαν μετά τον θάνατό της από καρκίνο


Ένα μικρό κορίτσι που πέθανε από καρκίνο κατέγραψε ένα συγκινητικό βίντεο, το οποίο δεν γνώριζαν οι γονείς του – για το μελλοντικό αδερφάκι του, δύο χρόνια πριν διαγνωστεί από την θανατηφόρα ασθένεια.

Η Ντέστινι Ρίκεμπεργκ από την Αλαμπάμα απεβίωσε στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, σε ηλικία εννέα ετών, μετά από 8μηνη μάχη με το ηπατοβλάστωμα, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του ήπατος. Και τώρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της, οι γονείς της ανακάλυψαν ένα βίντεο που είχε τραβήξει για ένα πιθανό μελλοντικό αδερφάκι, στο τηλέφωνό της, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου καλωσορίσουν το δεύτερο παιδί τους


Οι γονείς της ανακάλυψαν τυχαία το βίντεο - αφιέρωμα στον μικρό αδερφό

Στο βίντεο, η Ντέστινι, που ήταν τότε 7 ετών, εξηγεί ότι είχε ένα ισχυρό προαίσθημα πως οι γονείς της μπορεί να αποκτήσουν άλλο ένα μωρό μια μέρα, κι έτσι αποφάσισε να του δώσει τις συμβουλές της, εν αγνοία των γονιών της, Λακρετία και Ντάστιν.

https://www.tiktok.com/@destinysmomma707/video/7144752640587484458?embed_source=70842511%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_card_play&is_from_webapp=v1&item_id=7144752640587484458&refer=embed&referer_url=www.iefimerida.gr%2Fzoi%2Fkoritsi-eftiaxe-binteo-mellontiko-aderfo-prin-pethane%3Ffbclid%3DIwAR1eRBNwBcUaA0GxhL-la4E8LrrRtzdaWevX0XQ5cWu-iEOztpbnP_2wyaI&referer_video_id=7144752640587484458

Οι γονείς λοιπόν, τώρα, μοιράστηκαν το βίντεο στο TikTok, όπου έγινε γρήγορα viral συγκεντρώνοντας πάνω από 1,5 εκατομμύριο προβολές με τους περισσότερους από όσους το είδαν, να συγκινούνται.

 Τι λέει στο βίντεο προς τον μελλοντικό της αδερφό

«Θέλω απλώς να ξέρεις ότι σε αγαπώ και ότι είσαι ένα υπέροχο αδερφάκι» λέει η Ντέστινι στο βίντεο. «Δεν σε έχω γνωρίσει ακόμα, αλλά πιστεύω ότι θα είσαι τέλειος ή τέλεια». Σε άλλο σημείο, η Ντέστινι εξηγεί ότι ενώ υπάρχει η πιθανότητα οι γονείς της να μην αποκτήσουν άλλο παιδί, εκείνη είναι σίγουρη πως θα συμβεί..

Ακολούθως, μοιράζεται μερικές συμβουλές προς το πιθανό αδερφάκι της, λέγοντας: «Δεν είμαι τέλεια, ούτε κι εσύ είσαι. Απλά να είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου. Ποτέ να μην είσαι κακιά. Εγώ ήμουν πάντα ευτυχισμένη, πάντα καλή..

Στη λεζάντα του βίντεο στο TikTok, η μαμά της Ντέστινι εξηγεί πως το βίντεο τραβήχτηκε 4 χρόνια πριν, αλλά προσθέτει πως το βρήκε μόλις πρόσφατα στο κινητό της κόρης της. «Αυτό έγινε προτού διαγνωστεί με καρκίνο» έγραψε. «Δεν της είχαμε πει ποτέ ότι θα είχε αδερφό ή αδερφή. Το να έχουμε αυτό το βίντεο που άφησε η ίδια πριν πεθάνει στο μελλοντικό της αδερφάκι, είναι τόσο πολύτιμο».

Η διάγνωση της Ντέστινι με επιθετικό καρκίνο

Στην σελίδα της, η μητέρα της εξήγησε ότι η Ντέστινι αρρώστησε «πολύ» κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων του 2019 και αφού πέρασε «ώρες στα επείγοντα» και επισκέφθηκε «διάφορες κλινικές» διαγνώστηκε με καρκίνο στις 7 Ιανουαρίου 2020. «Ο κόσμος μας σταμάτησε και δε θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος» λέει η μητέρα.

Μία εβδομάδα αργότερα, η Ντέστινι υπέστη αιμορραγία και σύντομα παρουσίασε νεφρική ανεπάρκεια, έχασε την ικανότητά της να περπατάει και χρειαζόταν σωληνάκια για να τρώει και να αναπνέει σωστά. Συνέχισε όμως να παλεύει και έζησε για οκτώ ακόμη μήνες.

Μετά τον θάνατό της, οι γονείς της ίδρυσαν το Destiny StrongER – έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είναι αφιερωμένος στη συγκέντρωση χρημάτων για την έρευνα για τον καρκίνο και στην ευαισθητοποίηση για τον παιδικό καρκίνο.

Συγκινήθηκαν οι χρήστες του TikTok

Φυσικά, πολλοί χρήστες έσπευσαν να σχολιάσουν κάτω από το βίντεο στο TikTok, με κάποιους να λένε πως «ανατρίχιασαν» με το μήνυμά της μικρής προς το αδερφάκι της και άλλους να αναφέρουν πως «δάκρυσαν».

«Ήταν τόσο σοφή! Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας» έγραψε κάποιος με έναν άλλον να προσθέτει: «Έχω ανατριχιάσει. Είναι τόσο όμορφο. Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της». «Έχω δακρύσει. Ήξερε. Τι άγγελος» σχολίασε ένας ακόμη με έναν άλλον να παραδέχεται: «Μου ράγισε την καρδιά. Όμορφο κοριτσάκι. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σας».

 


Πηγή: https://www.iefimerida.gr

 

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Τι είναι ο φρουρός λεμφαδένας; Η σημασία της βιοψίας του στον καρκίνο;

 
Τα τελευταία χρόνια, η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού Lymph node αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Ογκολογία, δεδομένου ότι βοηθάει το χειρουργό στον καθορισμό του χειρουργικού πλάνου και ελαττώνει τη νοσηρότητα μιας εκτεταμένης επέμβασης

Τα τελευταία χρόνια, η βιοψία του λεμφαδένα φρουρού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Χειρουργική Ογκολογία, δεδομένου ότι βοηθάει το χειρουργό στον καθορισμό του χειρουργικού πλάνου και ελαττώνει τη νοσηρότητα μιας εκτεταμένης επέμβασης.
Το λεμφικό σύστημα είναι το κύριο αμυντικό σύστημα του σώματος ενάντια στη λοίμωξη.


Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από όλα τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες του σώματος. Τα λεμφαγγεία συλλέγουν ένα υγρό (τη λέμφο), που αποτελείται από πρωτεΐνες, νερό, λιπίδια και απόβλητες ουσίες από τα κύτταρα του σώματος, και το μεταφέρουν στους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι σταθμοί στη ροή της λέμφου, όπου φιλτράρεται από τα άχρηστα προϊόντα και τα ξένα υλικά, και μετά επιστρέφει στην κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχουν περίπου 600 λεμφαδένες στο σώμα. Από αυτούς περίπου οι 200 είναι στο κεφάλι και το λαιμό, οι 30-50 είναι στη μασχάλη και οι υπόλοιποι βρίσκονται στις βουβωνικές περιοχές ή σε άλλα σημεία του σώματος. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ξεφύγουν από τον πρωταρχικό όγκο και μέσω του λεμφικού συστήματος της περιοχής να μεταναστεύσουν σε απόμακρα μέρη του σώματος και να δημιουργήσουν τις καλούμενες μεταστάσεις.

Ο φρουρός λεμφαδένας είναι ο πρώτος λεμφαδένας που «φιλτράρει» τη λέμφο, που έρχεται από τον αρχικό όγκο. Εάν τα κύτταρα του καρκίνου κατορθώσουν να μπουν στο λεμφικό σύστημα, τότε ο πρώτος λεμφαδένας (όχι αναγκαστικά ο πιο κοντινός προς στον όγκο) θα έχει και τη μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχει τα αποσπασθέντα καρκινικά κύτταρα. Ο φρουρός λεμφαδένας ή ο πρώτος λεμφαδένας-φίλτρο, τυχαίνει να είναι διαφορετικός για κάθε όγκο και για κάθε άτομο. Η θεωρία του λεμφαδένα φρουρού βασίζεται στην παραδοχή ότι ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται τη λεμφαγγειακή παροχέτευση ενός όγκου αποτελεί και τον πρώτο σταθμό λεμφογενούς διασποράς της νόσου, ότι δεν συμβαίνουν «ασυνεχείς» λεμφαδενικές μεταστάσεις (skip metastases) και ότι η απουσία μεταστατικής νόσου στο λεμφαδένα φρουρό συνεπάγεται και την απουσία μεταστάσεων σε όλο το λεμφικό δίκτυο της περιοχής. Σε κάποιες μορφές καρκίνου η μετανάστευση (μετάσταση) των καρκινικών κυττάρων γίνεται αρχικά προς τους επιχώριους (γειτονικούς) λεμφαδένες κι εν συνεχεία προς τους πιο απομακρυσμένους σταθμούς λεμφαδένων. Αυτή η μεταστατική οδός ονομάζεται λεμφογενής. Η γενική ιδέα του “φρουρού λεμφαδένα” συνίσταται στο, ότι η πιο πρώιμη μετάσταση λεμφογενώς γίνεται προς τον πιο κοντινό λεμφαδένα κι επομένως εάν η βιοψία του συγκεκριμένου λεμφαδένα αποβεί αρνητική, υπάρχει βάσιμη αποδοχή, πως ο καρκίνος δεν έχει διασπαρεί προς άλλα μέρη του σώματος.


Έτσι, η έννοια του λεμφαδένα φρουρού στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές: 

(α) την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και προκαθορισμένου τρόπου λεμφικής παροχέτευσης στους επιχώριους λεμφαδένες και 
(β) τη λειτουργία του πρώτου λεμφαδένα ως αποτελεσματικού φίλτρου για τα νεοπλασματικά κύτταρα

Η υπόθεση του λεμφαδένα φρουρού περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1977 στο καρκίνωμα του πέους και αργότερα μελετήθηκε σε ασθενείς με μελάνωμα. (Στον καρκίνο του μαστού, η διεγχειρητική βιοψία του λεμφαδένα φρουρού (ταχεία βιοψία) εφαρμόζεται ευρέως ανά τον κόσμο και τελευταία, μεγάλα κέντρα έχουν καταργήσει τον λεμφαδενικό καθαρισμό όταν ο λεμφαδένας φρουρός είναι αρνητικός για μεταστατική νόσο.

Πως ανιχνεύεται ο λεμφαδένας φρουρός;

Η τεχνική της χαρτογράφησης του φρουρού λεμφαδένα που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και συνεχώς βελτιώνεται αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους γιατρούς στην ακριβέστερη σταδιοποίηση του καρκίνου και στον προγραμματισμό της έκτασης της εγχείρισης στην οποία θα υποβληθεί ο ασθενής.
Η τεχνική της χαρτογράφησης του φρουρού λεμφαδένα γίνεται με δύο μεθόδους: την μπλε χρωστική, την ραδιενεργό μέθοδο. Σήμερα χρησιμοποιείται ο μικτός συνδυασμός και των δύο μεθόδων για την μείωση των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Η επιτυχία της μικτής μεθόδου προσεγγίζει το 96-98%. Με τον τρόπο αυτό ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών διατηρεί τους λεμφαδένες του γεγονός που έχει μεγάλη σημασία για αποφυγή επιπλοκών (όπως είναι το λεμφοίδημα, η μετεγχειρητική δυσκινησία του άκρου, οι λοιμώξεις, ο μετεγχειρητικός πόνος) προσφέροντας και πρόγνωση, αλλά και ποιότητα ζωής και ειδικά στις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο μαστού χωρίς ψηλαφητούς λεμφαδένες

Πριν από το χειρουργείο γίνεται ένεση ραδιοφαρμάκου (η ποσότητα ραδιενέργειας είναι αμελητέα και δε χρειάζεται καμία προφύλαξη) με πολύ λεπτή βελόνα ινσουλίνης στην περιοχή του μαστού. Το ραδιοφάρμακο αυτό προχωρά και προσλαμβάνεται από τους πρώτους 2-3 λεμφαδένες του πρώτου επιπέδου των λεμφαδένων. Κατά την επέμβαση γίνεται ανίχνευση αυτών των λεμφαδένων (κατά κανόνα 1-3 λεμφαδένες φρουροί) με ειδικό μετρητή Geiger, o οποίος ανιχνεύει ραδιενεργό ακτινοβολία. Εκτέμνονται αυτοί οι λεμφαδένες μόνο (1-3) και αποστέλλονται για βιοψία. Εάν δεν υπάρχει διήθηση από τον καρκίνο τότε δεν αφαιρούνται άλλοι λεμφαδένες. Εάν υπάρχει διασπορά του καρκίνου αφαιρούνται συνολικά 10 λεμφαδένες και σε σπάνιες περιπτώσεις περισσότεροι (πχ λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης, επίπεδα Ι και ΙΙ ή Ι, ΙΙ και ΙΙΙ). Στον καρκίνο του μαστού, το 70% των γυναικών δεν έχει λόγο να κάνει λεμφαδενικό καθαρισμό μασχάλης διότι ο καρκίνος δεν έχει πάει στους λεμφαδένες και ο φρουρός είναι αρνητικός.  Το ραδιενεργό υλικό αποβάλλεται πλήρως από τον οργανισμό εντός 24-48 ωρών.


Οφέλη

Στα πλεονεκτήματα της βιοψίας του λεμφαδένα φρουρού συγκαταλέγονται:

  • Ο μικρός χρόνος διάρκειας του χειρουργείου στο οποίο υποβάλλεται η ασθενής
  • Η λιγότερη νοσηρότητα εξαιτίας του μειωμένου χρόνου της επέμβασης αλλά και της έκτασής της.
  • Οι πολύ λιγότερες άμεσες επιπλοκές, όπως η μετεγχειρητική λεμφόρροια, αλλά και οι απώτερες επιπλοκές, όπως πόνος και λεμφοίδημα, σε σχέση πάντα με την εφαρμογή του κλασικού λεμφαδενικού καθαρισμού, στον οποίο ήταν υποχρεωτικό έως σήμερα να υποβάλλονται όλες οι ασθενείς με καρκίνο μαστού

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι για τον εντοπισμό και τη βιοψία του λεμφαδένα φρουρού θα πρέπει να υπάρχει οργανωμένο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής με ειδικό εξοπλισμό (Navigator probe, προμήθεια ράδιο -σεσημασμένου τεχνητίου). Τόσο το τμήμα της Πυρηνικής Ιατρικής όσο βεβαίως και ο απαραίτητος για την εξέταση εξοπλισμός δεν υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας.

Η Ταχεία Βιοψία (διεγχειρητική εξέταση ιστών –frozen section) θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και δύσκολες διαδικασίες, την οποία εκτελεί ο Παθολογοανατόμος και ο οποίος καλείται να αποφασίσει ορθά εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Αυτό απαιτεί καλή γνώση της ιατρικής και της παθολογικής ανατομικής, σωστή κρίση καθώς και μια συντηρητική στάση λόγω των περιορισμών της μεθόδου. 
Οι κύριοι λόγοι εφαρμογής της ταχείας βιοψίας είναι: 

  • ο έλεγχος της καθαρότητας των ορίων χειρουργικής εκτομής, 
  • ο καθορισμός της φύσης μιας παθολογικής επεξεργασίας, 
  • ο έλεγχος για συνύπαρξη κακοήθους νεοπλάσματος με άλλες αλλοιώσεις που πιθανόν τροποποιούν τον τύπο της επέμβασης, η ταυτοποίηση τύπου ιστών και 
  • ο έλεγχος για μεταστάσεις σε λεμφαδένες. 

Η διαγνωστική ακρίβεια όσο αφορά την ειδικότητα (specificity) της ταχείας βιοψίας κυμαίνεται από 94%έως 98%.



ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΒΙΟΨΙΑΣ

Οι κυριότεροι λόγοι εφαρμογής της Τ.Β. είναι:

  • Έλεγχος της καθαρότητας των ορίων χειρουργικής εκτομής.
  • Καθορισμός της φύσης μιας παθολογικής επεξεργασίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός καλείται να αποφασίσει, άν ο εξεταζόμενος ιστός είναι φυσιολογικός, φλεγμονώδης ή νεοπλασματικός (καλοήθης ή κακοήθης).
  • Έλεγχος για συνύπαρξη κακοήθους νεοπλάσματος με άλλες αλλοιώσεις που πιθανόν τροποποιούν τον τύπο της επέμβασης, π.χ ελκώδης κολίτις και νεόπλασμα.
  • Ταυτοποίηση τύπου ιστών, π.χ. αναγνώριση παραθυρεοειδικών σωματίων.• Έλεγχος για μεταστάσεις σε λεμφαδένες. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει γνωστή κακοήθεια και η Τ.Β. γίνεται για χειρουργική σταδιοποίηση ή για να επιβεβαιωθεί το ανεγχείρητο της νόσου.
  • Εκτίμηση φρουρού λεμφαδένα (αν ο φρουρός καταλαμβάνεται από όγκο, τότε ακολουθείται ευρύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός).
  • Εκτίμηση φρουρού λεμφαδένα (αν ο φρουρός καταλαμβάνεται από όγκο, τότε ακολουθείται ευρύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός).
  • Ψηλαφητή αλλοίωση μαστού με ύποπτο ή ανεπαρκές αποτέλεσμα σε βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA).
Σε αυτή την περίπτωση εάν το αποτέλεσμα της Τ.Β. είναι διηθητικό καρκίνωμα ο χειρουργός προχωρεί σε λεμφαδενικό καθαρισμό προς αποφυγή επέμβασης σε δύο χρόνους.

Διαγνωστική ακρίβεια της μεθόδου
Η Τ.Β. θεωρείται μια αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης, η διαγνωστική ακρίβεια της οποίας κυμαίνεται από 94%-98%. Από διάφορες μελέτες προκύπτει ότι η μέθοδος της ΤΒ. συγκρινόμενη με άλλες διαγνωστικές μεθόδους όπως κυτταρολογική εξέταση, βιοψία δια λεπτής βελόνης (FNA) εμφανίζει διάφορους περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν συγκεκριμένα όργανα π.χ. μήτρα, ωοθήκες, μαστό .θυρεοειδή αδένα, σιελογόνους αδένες, ή διάφορους τύπους ιστών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταχεία βιοψία απαγορεύεται αυστηρώς σε περιπτώσεις μελαγχρωστικών αλλοιώσεων λόγω εξαντλήσεως του ιστού στον οποίο πιθανότατα να αντιπροσωπεύονται οι παράμετροι προγνωστικής αξίας του μελανώματος(πχ βάθος ανάπτυξης κατά Breslow). To ίδιο ισχύει και σε υλικό λεμφαδένα φρουρού σε ασθενείς με μελάνωμα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου ο Παθολογοανατόμος δεν μπορεί να αποφασίσει για την διάγνωση της Τ.Β. και για τον λόγο αυτό πρέπει να επισημαίνει στο χειρουργό ότι, αν και ο ιστός είναι αντιπροσωπευτικός, για την οριστική διάγνωση είναι απαραίτητη η αναμονή των τομών παραφίνης.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D.,

 medlabnews.gr iatrikanea



Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2013/07/blog-post_4.html#ixzz7mXBu7isc


Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Η Μαρία, το κορίτσι από τη Ρόδο, που νίκησε τον καρκίνο στο μαστό, στα 27 της

Δέκα μέρες μετά που βγήκαν τα αποτελέσματα της βιοψίας, φάνηκε ότι ήταν καρκίνος, ότι θα πρέπει να κάνω μαστεκτομή, να κάνω χημειοθεραπείες.


Λεπτή, όμορφη, δυναμική, με μεγάλη ευφράδεια αφού δημοσιογραφία σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Μαρία Χατζησταυρίδη που αναμετρήθηκε από τα 26 της χρόνια μέχρι σήμερα που είναι 27, με τον καρκίνο.

Με το θηρίο που το κατατρόπωσε τελικά κι ας την έβαλε κάτω για λίγο κι έχασε τα μαλλιά, τα φρύδια, τις βλεφαρίδες της, που το νίκησε κι ας φοράει περούκα κι είναι φορές που ξεχνιέται και το βλέμμα της γίνεται μελαγχολικό…

Τόσο νέα και τόσο σοφή μετά από αυτή τη μάχη, από την οποία βγήκε νικήτρια και θέλει να μιλήσει! Να πει ότι τα κορίτσια πρέπει να εξετάζονται, να δηλώσει ότι είναι στη διάθεση όποιας κοπέλας θέλει να μάθει περισσότερα για το μετά, για την αισθητική, για όσα κάνουν μία γυναίκα να αισθάνεται γυναίκα.

Λένε ότι αυτά τα τόσο δυνατά χαστούκια σε κάνουν ή καλύτερο άνθρωπο ή χειρότερο! Ίδιο δεν σ’ αφήνουν. «Η Μαρία ίδια είναι…», μου λένε. Το ίδιο ακομπλεξάριστη, δοτική, μόνο που σαν να ενηλικιώθηκε απότομα!

«Το 2015 είχα γενικά πολύ πυκνό μαστό και εντόπισα ένα μικρό ινοαδένωμα, μου λέει. Ο γυναικολόγος μου στην Αθήνα, ο οποίος είναι και μαστολόγος, μου είπε: «είναι δύο εκατοστά, το αφαιρούμε…».

Μου είπε: «να εξετάζεσαι κάθε έξι μήνες, να κάνεις μία ελαστογραφία, δεν έχεις κανέναν κίνδυνο». Δεν είχα κάποια κληρονομικότητα, απλώς μου είπε να εξετάζομαι.

Εξεταζόμουν λοιπόν και τον Νοέμβριο του 2020 είχα ένα ινοαδένωμα και πάλι, γενικά είχα ινοαδενώματα, αλλά ήξερα πόσα εκατοστά ήταν το καθένα. Το ένα λοιπόν τότε ήταν ένα εκατοστό, αλλά ήταν πολύ σκληρό. Τον Ιανουάριο πηγαίνω, μου κάνει ψηλάφηση, παρέμεινε το ίδιο.

Τον Ιούλιο, έρχεται εδώ η κολλητή μου και μου λέει ότι έχει βγάλει ένα ινοαδένωμα και φοβήθηκε, ήθελε να πάει να το ελέγξει. Της λέω: «μάλλον πρέπει να πάω να κάνω κι εγώ τον έλεγχό μου, καλά που μου το θύμισες…»! Και το ένα εκατοστό, μέσα σε έξι μήνες, είχε γίνει πέντε!

Τηλεφώνησα στον μαστολόγο μου στην Αθήνα, πήγα και το αφαίρεσα. Μου είπαν ότι είναι γιγαντιαίο ινοαδένωμα. Όταν διαπίστωσαν ότι είναι καρκίνος, μου είπαν ότι είναι το στάδιο μηδέν, δηλαδή ένα προκαρκινικό στάδιο.

Δέκα μέρες μετά που βγήκαν τα αποτελέσματα της βιοψίας, φάνηκε ότι ήταν καρκίνος, ότι πρέπει να ανέβω στην Αθήνα, να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο, πιο δύσκολο, ότι θα πρέπει να κάνω μαστεκτομή, να κάνω χημειοθεραπείες. Κι έτσι έγινε.

Τι σκέφτηκες τότε;

Ήταν ένα μήνα πριν κλείσω τα 26 μου. Φοβήθηκα μήπως πεθάνω. Πάντα το φοβάμαι. Αυτό που είναι το πιο άσχημο είναι ότι δεν το περίμενα από πουθενά. Δεν είχα καμία κληρονομικότητα, δεν είχα κανένα σύμπτωμα που να μου δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κι έκανα πάντα κάθε χρόνο τσεκ απ, τόσο που μεγαλύτεροι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι με πείραζαν γι’ αυτό. Αν δεν ήταν ψηλαφητό δεν θα το εντόπιζα ποτέ.

Η πιο δύσκολη φάση ποια ήταν για εσένα;

Το πιο δύσκολο για εμένα ήταν το πριν. Πριν ξεκινήσουν οι χημειοθεραπείες, όταν έπρεπε να κάνω όλες τις εξετάσεις για να δούμε αν έχει πάει σε άλλο ζωτικό όργανο και τότε τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα. Ήμουν τυχερή γιατί είχε κάνει διήθηση μόνο σε δύο λεμφαδένες, οι οποίοι αφαιρούνται και γενικά ήταν θετικές οι προβλέψεις των γιατρών. Δεν μπορεί κανείς να σου εγγυηθεί πριν ξεκινήσεις χημειοθεραπείες και πριν τις τελειώσεις ότι θα πας καλά. Δεν μπορεί να σου το εγγυηθεί κανείς. Αυτό που με φόβιζε ήταν η αρρώστια. Είχα μία πολύ καλή ογκολόγο στην Αθήνα, η οποία με παρότρυνε να κάνω και κατάψυξη ωαρίων, κάτι πολύ σημαντικό για μια κοπέλα στην ηλικία μου, η οποία δεν έχει ακόμη παιδιά.


Συνεχίζεις τις χημειοθεραπείες;

Τώρα σταμάτησα τις χημειοθεραπείες και κάνω ανοσοθεραπείες που είναι σωτήριες, οι οποίες ανιχνεύουν μέσα στον οργανισμό μήπως υπάρχει κάποιο κύτταρο που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Οι ανοσοθεραπείες δεν δημιουργούν προβλήματα και τις κάνω στη Ρόδο.

Αυτό το πλούσιο μαλλί που έχεις τώρα, τότε το έχασες;

Αυτό το μαλλί δεν είναι το δικό μου, είναι περούκα (μου δείχνει το κοντό μαλλί). Έχασα τα φρύδια μου, τις βλεφαρίδες, αλλάζει γενικά το πρόσωπο. Αλλά πραγματικά δεν έχει καμία αξία η εμφάνιση. Το θέμα είναι το ψυχολογικό. Επιπλέον οι χημειοθεραπείες δεν είναι τόσο τραγικές όσο άκουγα, τουλάχιστον για τον μαστό. Δεν είχα εμετούς γιατί υπάρχουν φάρμακα που σε βοηθάνε. Μία κούραση ένιωθα.

Πες μου τι σκέφτεσαι τώρα;

Με τρομάζει το ότι είμαι πάντα η πιο μικρή παντού. Καμιά φορά με λένε «ηρωίδα». Ηρωίδα θα ήμουν αν μπορούσα να βοηθήσω κάποιον άλλον. Αυτό που κάνω είναι ότι επιβιώνω. Το άλλο που θα μπορούσα να κάνω είναι να πεθάνω. Ήταν πάρα πολύ γερό χαστούκι, αλλά αυτό που ελπίζω είναι να είναι περαστικό. Φοβόμουν τη μαστεκτομή. Έκανα και στα δύο στήθη και ήμουν τυχερή ότι διατήρησα τις θηλές και αφαίρεσα το εσωτερικό. Είναι όπως μια κοπέλα που έχει βάλει ψεύτικο στήθος. Έχω αφαιρέσει γύρω από τους δύο λεμφαδένες που είχαν πρόβλημα συνολικά 14 λεμφαδένες. Δόξα τω Θεώ φάνηκαν όλα καθαρά στη βιοψία. Η αγωνία μου, αυτό που φοβάμαι είναι το αποτέλεσμα των εξετάσεων που κάνω κάθε φορά, ανά τρίμηνο. Να μην έχει πάει ο καρκίνος κάπου αλλού. Αυτό που ελπίζω είναι να ζήσω γιατί πραγματικά είναι πάρα πολύ άδικο να πεθαίνει ένας νέος άνθρωπος.

Η Δώρα, η κοπέλα που σκότωσαν, μία ακόμα γυναικοκτονία, ήταν ξαδέλφη σου;

Ήταν αδελφή μου, δεν ήταν απλώς ξαδέλφη μου. Ήταν μετά τη δεύτερη χημειοθεραπεία που έκανα όταν την δολοφόνησαν κι ήταν πολύ βαρύ. Στην οικογένειά μας πριν από αυτό ήταν σαν να ζούσαμε στο μικρό σπίτι στο λιβάδι και μετά ήρθε αυτό μ’ εμένα κι ύστερα ο χαμός της Δώρας. Εγώ για τον καρκίνο έμαθα την 1η Αυγούστου και η Ντόρα δολοφονήθηκε 22 Σεπτεμβρίου. Καμιά φορά με βλέπω με τα μαλλιά τα «αγορέ» και λέω «τώρα, σοβαρά εσύ είχες καρκίνο…;». Όλοι μου στάθηκαν πάρα πολύ: και το αγόρι μου και οι φίλοι μου και η οικογένειά μου. Μου έκαναν εκπλήξεις, έρχονταν στην Αθήνα να με δουν. Η φίλη μου που έχουμε μαζί το μαγαζί, το κράτησε όλο μόνη της. Σε διάστημα επτά μηνών έκανα τη μαστεκτομή. Για να αναρρώσω από τη μαστεκτομή, πήρε άλλον ενάμιση μήνα.

Γνωρίζεις άλλα κορίτσια;

Μιλάω με κάποιες κοπέλες που τώρα θα το περάσουν και τώρα ξεκινούν. Μία φίλη μου από τη Ρόδο 27 ετών έχει ξεκινήσει, άλλη μια φίλη μου από την Αθήνα είναι 30. Έχω ακούσει πάρα πολλές περιπτώσεις που το βρήκαν τυχαία κι αυτές. Το μόνο που έχω να πω στα κορίτσια είναι να σκέφτονται πάρα πολύ θετικά. Όχι ότι κι εγώ το κάνω πάντα, αλλά δεν πρέπει να του δώσεις και τη χαρά. Πρέπει να θυμάσαι ότι δεν σου παίρνει ο καρκίνος τα μαλλιά. Η χημειοθεραπεία στα παίρνει κι αυτό για να γίνει η ίαση. Αυτό συμβαίνει για να γίνεις καλά. Βάζεις κάτι δυνατό μέσα σου για να νικήσεις τον καρκίνο.

Στα κορίτσια τα νεαρά, τι θα έλεγες;

Να κάνουν μία ελαστογραφία, έναν υπέρηχο μία φορά τον χρόνο αν δουν ότι ο μαστός τους είναι πυκνός. Και ο γονιδιακός μου έλεγχος είναι αρνητικός. «Έτυχε», μου είπαν. Εγώ μπορώ να βοηθήσω μια κοπέλα να βρει πλαστικό, μπορώ να της δώσω κουράγιο, να την βοηθήσω να βρει μια καλή περούκα, πράγματα που κι εγώ ήθελα.

Όνειρα;

Μ’ άρεσε πάντα να κάνω όνειρα, τώρα φοβάμαι να κάνω μήπως δεν μπορέσω να τα πραγματοποιήσω. Σκέφτομαι ότι αν όλο αυτό για εμένα και την Ντόρα το έβλεπα στον ύπνο μου, θα ξυπνούσα και δεν θα ξαναστενοχωριόμουν για τίποτα. Όταν υπάρχει υγεία και ζωή, δεν έχεις προβλήματα. Κανένα.

 

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη


Πηγή: https://www.rodiaki.gr/

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2022/09/i-maria-to-koritsi-apo-ti-rodo-pou-nikise-ton-karkino-sto-masto-sta-27-tis.html#ixzz7lU4SeaGe

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Νικήτρια στον Μαραθώνιο αλλά και στη ζωή η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου

Είχε διαγνωστεί πριν δύο χρόνια με μυελοειδές καρκίνωμα.

Πρώτη στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιος της Αθήνας τερμάτισε η 26χρονη Βασιλική Κωνσταντινοπούλου.

Η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου του ΑΠΚ Νεάπολης έκοψε πρώτη το νήμα με χρόνο 2.46.01, επίδοση που αναμένεται να τη φέρει στις 20 κορυφαίες αθλήτριες στην ιστορία της Αυθεντικής Διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.

Η επιτυχία της νεαρής αθλήτριας γίνεται μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι, μόλις πριν από δύο χρόνια, είχε διαγνωστεί με μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς.

Συγκεκριμένα, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου διεγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που ήταν το μυελοειδές καρκίνωμα. Επί της ουσίας, πρόκειται για το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς και είναι ένας νευροενδοκρινικός όγκος, που εξορμάται από τα παραθυλακιώδη κύτταρα του θυρεοειδούς. Μάλιστα, θεωρείται σπάνιος όγκος, καθώς αποτελεί το 5% των θυρεοειδικών καρκίνων και εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 40 και 60 ετών.

Με καταγωγή από το Αγρίνιο, η αθλήτρια κατοικεί πλέον στη Θεσσαλονίκη όπου και σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Τρέχει με τα χρώματα του ΑΠΚ Νεάπολης και προπονητής της είναι ο Αντώνης Στόικος.

Τα ατομικά της ρεκόρ:

  • 5χλμ: 17: 25, 10χλμ:37:14
  • Ημιμαραθώνιος 1:20
  • Μαραθώνιος 2:46:00

Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ μετά το Μαραθώνιο, η αθλήτρια εξέφρασε τη χαρά της για τη νίκη της, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα».

 Είπε, επίσης, ότι όλοι οι αθλητές που τρέχουν στο Μαραθώνιο έχουν τερματίσει πρώτοι στο μυαλό τους ή τον ύπνο τους αλλά «όταν το ζεις είναι πραγματικά ένα τρομερό συναίσθημα».

Η αθλήτρια προσέθεσε ότι η εμπειρία της ως μαραθωνοδρόμος είναι πολύ μικρή, καθώς είναι μόλις η δεύτερη φορά που τρέχει αλλά «πέρα από τον πόνο, πέρα από την κούραση όταν επιτυγχάνεις το στόχο σου είναι απερίγραπτο».

«Είναι λες και ζω ένα όνειρο», ήταν οι πρώτες κουβέντες της 26χρονης αθλήτριας μετά τον τερματισμό της.

Μάλιστα κατά την απονομή της, η αθλήτρια ξέσπασε σε κλάματα από τη συγκίνηση.

Λίγο νωρίτερα στους άνδρες, νικητής αναδείχτηκε ο Χαράλαμπος Πιτσιόλης, με ανατροπή στο τελευταίο χιλιόμετρο.

 


Πηγή: https://www.ereportaz.gr/

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Πώς «έκλεισαν το μάτι» στον καρκίνο, δύο δυνατές ιστορίες νικητών!

 
Δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ένα κοριτσάκι που ξαναγεννήθηκε μετά από διπλή μεταμόσχευση μυελού και ένας 41χρονος ποδοσφαιριστής που κέρδισε το ντέρμπι της ζωής του. Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, αρκεί να τον κοιτάξεις στα μάτια.

Η Άννα - Αποστολία, ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων μηνών ήρθε αντιμέτωπη με τη λευχαιμία. Σήμερα έχοντας κάνει δύο μεταμοσχεύσεις, είναι η μικρότερη πρέσβειρα της διάδοσης του μηνύματος ζωής που είναι η δωρεά μυελού των οστών.

Την περιπέτεια της μικρής Άννας - Αποστολίας μας την περιγράφει η θεία της στο pelop.gr, η δημοσιογράφος του Juniorsclub.gr και πρόεδρος του Safety Project, Ελένη Βασιλοπούλου.

– Ποια τα συναισθήματα όταν σας ανακοινώθηκε η διάγνωση;

Κεραυνός εν αιθρία! Διανύαμε μια ευτυχισμένη περίοδο, με τον ερχομό του μωρού της αδελφής μου, και ξαφνικά, μόλις 4 μηνών μωράκι, μας ανακοινώνουν τη διάγνωση, «Βρεφική Λευχαιμία». Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας…

Προσωπικά, είχα επισκεφθεί αρκετές φορές, την Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ, για να κάνω συνεντεύξεις με γονείς και παιδιά για το juniorsclub.gr. Μάλιστα με την άλλη Ομάδα που διαθέτω, την Juniorsevents είχαμε κληθεί να πραγματοποιήσουμε ευχές παιδιών για το Make a wish. Σε μία από αυτές τις ευχές, για ένα κοριτσάκι, τη μικρή Αναστασία, είχε έρθει και η αδελφή μου.

Δεν μου ήταν άγνωστος ο καρκίνος στα παιδιά και τα έντονα συναισθήματα που προκύπτουν από την επαφή με τα παιδιά και τους γονείς τους.

Ωστόσο, δε σου κρύβω, ό,τι εκεί λύγισα… Αμέσως όμως, η δύναμη της αγάπης, η σχέση που έχουμε ως οικογένεια, η αδυναμία μου στα παιδιά, πόσο μάλλον τα δικά μου, η πίστη στον Χριστό και η θετική σκέψη, με οδήγησαν στο να σκέφτομαι μόνο αισιόδοξα, να προκαλώ και να παρακαλώ για το καλό της μικρής μας Άννας - Αποστολίας και όλων των παιδιών.

Εμείς, λειτουργήσαμε ενωτικά ως οικογένεια. Όλοι μαζί, ενωμένοι, για να διαχειριστούμε την κατάσταση και να κάνουμε τα πάντα για το μωρό μας. Τα πάντα… τελικά, αυτό το για πάντα, είναι που σε κάνει να νιώθεις ανήμπορος… Μπορείς όμως, να είσαι ένας καλός συνοδοιπόρος στο παιδί που έχει καρκίνο. Να το βοηθάς με θετική ενέργεια, να χαμογελάς καθημερινά, να κάνεις τη χημειοθεραπεία να φαίνεται μια απλή διαδικασία. Μέσα στο ογκολογικό νοσοκομείο παίδων, καταλαβαίνεις, ότι κάθε μέρα, είναι μια ημέρα νίκης, μια ημέρα γιορτής για τη ζωή.

– Ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές στην πορεία αυτής της περιπέτειας;

Για εμένα, μια συγκλονιστική στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη μέσα μου, είναι η ημέρα Ο (και τις δυο φορές). Είναι η ημέρα που το μωράκι μας, η μικρή μας Άννα - Αποστολία πήρε το μόσχευμα μυελού των οστών, από ξένη συμβατή δότρια, η οποία είναι Ελληνίδα.

Στη δική μας περίπτωση, επειδή μετά την πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών, επανεμφάνισε λευχαιμία, μπήκαμε σε νέο κύκλο θεραπειών και αφού μηδενίσαμε, 21 Φεβρουαρίου 2022, κάναμε τη δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών, από δεύτερο ξένο συμβατό δότη ο οποίος είναι από το Ισραήλ. Το παιδί ξαναγεννήθηκε!!!

Δυνατή στιγμή και χαρά, οι πρόσφατες εξετάσεις του μωρού, όπου βγήκαν καθαρές και αυτό σημαίνει ότι σκοτώσαμε τον καρκίνο. Εξαλείψαμε το γονίδιο.

Υπήρξαν κι άλλες φορές, εκείνες που θέλω να κρατήσω στο πίσω μέρος των αναμνήσεων μου, ιδίως οι περίοδοι της Εντατικής όπου μας προετοίμαζαν για τα χειρότερα. Εμείς και τότε, λειτουργήσαμε για ακόμη μια φορά ενωτικά και πηγαίναμε έξω από την Εντατική Θεραπεία, τραγουδούσαμε και προσευχόμασταν. Στέλναμε την αγάπη μας, τη δύναμη και τη θετική ενέργεια στο μωρό. Είναι Άννα - Αποστολία είναι το θαύμα Του.

– Είχατε συνοδοιπόρους σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή σας;

Πρώτα η οικογένεια, οι δικοί μας άνθρωποι, οι φίλοι μας! Έπειτα, οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι σύλλογοι όπως η Φλόγα, η Πίστη κ.ά.

Στη δική μας περίπτωση επειδή είχαμε μωρό, το διαχειριστήκαμε μόνοι μας, εννοώ το μωρό λάμβανε μόνο τα δικά μας συναισθήματα, την αγάπη μας και φροντίδα μας!

Εγώ ήμουν εκεί, για το μωρό, για την αδελφή μου, το γαμπρό μου, τη μικρή Μαριλένα όπου έστελνε τη δική της αγάπη στην αδελφή της.

– Πώς ήταν η περίοδος που αναμένατε να βρεθεί συμβατός δότης;

Εξ αρχής είχε τεθεί η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, ως απαραίτητη θεραπεία, για να γίνει καλά το μωρό. Επειδή, έφερε το γονίδιο, σε μια βρεφική λευχαιμία, μια σπάνια νόσο, όπου εμφανίζεται σπάνια. Εμείς, στην οικογένεια μου, έχουμε Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Κι εγώ είμαι. Αλλά κανείς μας δεν ήταν συμβατός, πόσο μάλλον η αδελφή της όπου συνηθίζεται τα αδέλφια να είναι συμβατά.

Στην αρχή, είχαμε αγωνία. Όμως αμέσως ενεργοποιήθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός τράπεζας, εθελοντών δοτών μυελού των οστών και μας ενημέρωσαν ότι ήμασταν τυχεροί.

Και ήμασταν όντως τυχεροί! Μια Έλσα έσωσε την Άννα πρώτη φορά, όπου μπορεί να επανεμφάνισε, τη βοήθησε όμως να αντέξει νέο κύκλο χημειοθεραπειών και μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία εφαρμόστηκαν πρώτη φορά σε μωρό, στην Άννα μας. Τη δεύτερη φορά, το μόσχευμα μας ήρθε από τους Αγίους Τόπους.

Η μικρή μας πρέσβειρα Άννα - Αποστολία, είχε ως μόνη επιλογή για να ζήσει, τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών. Το μωράκι μας, είναι σήμερα καλά, επειδή κάποιοι άνθρωποι έκαναν την εγγραφή τους δίνοντας λίγο σάλιο με μια μπατονέτα κι όταν κλήθηκαν να δώσουν μόσχευμα, έδωσαν αίμα! Με τη διαδικασία της αιμοληψίας, διαχωρίζουν και παίρνουν τα αιμοποιητικά κύτταρα για να γίνει μετά η μετάγγιση στο μωρό ή σε όποιον χρειάζεται μόσχευμα.

– Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σε όσους δεν έχουν γίνει ακόμα εθελοντές;

Είναι σκοπός μας, να ενημερωθούν περισσότεροι μέσω της δικής μας περιπέτειας, να καταλάβουν ότι είναι ανέξοδη, ανώδυνη διαδικασία κι αν τύχει να είναι συμβατοί δότες μυελού των οστών, τότε, θα είναι οι ήρωες κάποιων παιδιών, θα δώσουν ζωή σ’ ένα συνάνθρωπο μας. Είναι μεγάλη μου χαρά, όπου προσωπικά ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αγκάλιασαν αμέσως τον σκοπό του Οργανισμού μας, Safety Project.

Γι αυτό, Ελάτε, Ενημερωθείτε, η μικρή μας πρέσβειρα Άννα - Αποστολία, προσκαλεί όλη την Πάτρα: Γίνε Δότης Μυελού των Οστών!


Μιχάλης  Μπενέτος: «Στην αρχή ήταν ένα σοκ»

Συγκλονίζει, συγκινεί, αλλά και εμπνέει τους συνανθρώπους του να συνεχίσουν να παλεύουν και να βγουν νικητές. Ο Μιχάλης Μπενέτος αποτελεί παράδειγμα. Με δύναμη ψυχής δεν το έβαλε κάτω όταν πριν από έναν χρόνο περίπου διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας στα 41 του. Παρότι έχει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες στο παρελθόν, αφήνοντας κυρίως το στίγμα του στον Αρη Πατρών, είχε την επιθυμία να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο και αποφάσισε να αγωνιστεί σε μια ομάδα Β’ Κατηγορίας, την Περιβόλα, προκειμένου να γυμνάζεται και να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η ΜΟΙΡΑ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΙΑ

Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Τον περασμένο Αύγουστο αισθάνθηκε να φεύγει η γη κάτω από τα πόδια του, όμως δεν το έβαλε κάτω. «Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2021 όταν μετά από εξετάσεις που υποβλήθηκα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα. Στην αρχή ήταν ένα σοκ για μένα. Έπρεπε να υποβληθώ σε επέμβαση, η οποία κράτησε 11 ώρες. Το καλό ήταν ότι δεν χρειάστηκα ούτε μισή φιάλη αίμα, ούτε είχα παρενέργειες. Η βιοψία δεν ήταν καλή, αλλά ήταν κάτι που περίμενα. Συνέχισα με 12 θεραπείες τις οποίες ολοκλήρωσα στις 17 Μαΐου», λέει ο Μπενέτος, ο οποίος υποβλήθηκε σε αξονική, η οποία έδειξε ότι ο καρκίνος δεν είχε προχωρήσει πουθενά αλλού.

«Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ…»

«Για να πω την αλήθεια, περίμενα ότι η βιοψία δεν θα είναι καλή. Πλέον, οι γιατροί σου λένε ευθέως την αλήθεια και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ναι, ήταν ένα σοκ για μένα και την οικογένειά μου, όμως ήμουν ψύχραιμος, ήμουν δυνατός και αποφασισμένος ότι θα τα καταφέρω. Ο,τι και να είναι, έχω μάθει να το βλέπω θετικά και να το αντιμετωπίζω. Θέλω να σημειώσω ότι είχα και έχω πολύ καλή ψυχολογία. Η ψυχολογία είναι το 80% και πρέπει να το γνωρίζουν όσοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένειά του Μιχάλη, η γυναίκα του Μαρία, η μόλις 2 ετών κορούλα του Μαριέττα, οι δικοί του άνθρωποι που τον στήριξαν και στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή. «Φυσικά, η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο. Όλοι ήταν εκεί. Με στήριξαν και με στηρίζουν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό». Ο Μπενέτος, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί ξανά όρθιος και να τα βάλει στα ίσια με το «θεριό», αλλά επέστρεψε στα γήπεδα και αγωνίστηκε!

ΞΑΝΑΜΠΗΚΕ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ!

Με την άδεια του γιατρού του, ξεκίνησε προπονήσεις πριν από 1,5 μήνα και έπαιξε σε έξι παιχνίδια με την Περιβόλα, η οποία πανηγύρισε την παραμονή της την τελευταία αγωνιστική. Και ετοιμάζεται να παίξει και τη νέα περίοδο! Κλείνοντας, ζητήσαμε από τον Μιχάλη να στείλει ένα μήνυμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από το καρκίνο, προκειμένου να τους εμπνεύσει και να τους δείξει τον δρόμο.

«Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ»

«Πάνω απ’ όλα να είναι ψύχραιμοι και δυνατοί. Να μην το βάζουν κάτω. Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα και είμαστε εδώ για να παλεύουμε και τις ξεπερνάμε. Πρέπει να έχουμε καλή ψυχολογία και να μην τα παρατάμε ποτέ. Ο,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Εκτός από τον Άρη Πατρών, ο Μιχάλης Μπενέτος, έχει αγωνιστεί ακόμα σε Αχαϊκή, Πανμοβριακό, Δάφνη, Λέοντα Αλισσού, Απόλλωνα Συνοικισμού, στον Φοίνικα, Προοδευτική Μανωλάδας, Τέλο Αγρα, Κεραυνό Αγίου Βασιλείου και σε άλλες ομάδες.

 

 

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

Μαμά κατέγραψε τη μάχη της κόρης της με τον παιδικό καρκίνο

                                         

Η ιστορία  μίας μικρής νικήτριας και

οι φωτογραφίες που έγιναν viral

 Η Lula Beth είναι ένα κορίτσι πέντε ετών σήμερα που έδωσε τη δική της μάχη με τον παιδικό καρκίνο και βγήκε νικήτρια. Η μητέρα της, Kristen Bowden, τραβούσε φωτογραφίες της όλο το διάστημα της δύσκολης αυτής μάχης και τις δημοσίευσε στο Instagram για να δώσει κουράγιο και ελπίδα σε άλλους γονείς.

Σε συνέντευξή τους, η Kristen και ο σύζυγός της αναφέρουν ότι όταν έμαθαν δύο χρόνια πριν ότι η κόρη τους είχε καρκίνο, έπαθαν σοκ.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι αυτό θα συνέβαινε σε εμάς. Πάντα βλέπαμε και ακούγαμε τις στενάχωρες και σπαραχτικές ιστορίες των άλλων, μέχρι που συνέβη και σε εμάς» αναφέρει η νεαρή μητέρα στο Good Morning America.

H Lula διαγνώστηκε με παιδικό καρκίνο του νεφρού και έναν όγκο του Wilms. Το κοριτσάκι έκανε εγχείρηση στην οποία της αφαίρεσαν τον όγκο και το ένα νεφρό. Μετά την επέμβαση υποβλήθηκε σε 18 γύρους χημειοθεραπειών σε διάστημα 22 εβδομάδων, ωστόσο, όπως αναφέρει η Kristen, καθ’ όλη τη διάρκεια της μάχης αυτής παρέμεινε αισιόδοξο.

Δύο χρόνια μετά, η Lula είναι εντελώς καλά και οι φωτογραφίες της έγιναν viral δίνοντας κουράγιο και ελπίδα και σε άλλες οικογένειες που βιώνουν κάτι παρόμοιο.

«Ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μας για περάσω το μήνυμα ότι ακόμα και μέσα από τις πιο δύσκολες μάχες, κάτι καλό βρίσκεται στην γωνία. Ποτέ μην χάνετε την ελπίδα και πάντα να κοιτάτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων» είπε η Kristen στο TODAY Parents.

Από τις αναρτήσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή με το κολλάζ δύο φωτογραφιών, μία με το κοριτσάκι τρεις μήνες μετά την πρώτη χημειοθεραπεία και μία δεύτερη, εφτά μήνες από όταν έγινε τελείως καλά.

«Αυτό είναι μία υπενθύμιση να μην χάνεις ποτέ την ελπίδα σου.
7 μήνες χωρίς καρκίνο Vs 3 μήνες χημειοθεραπεία
»





Πηγή: https://www.mothersblog.gr/