Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Πόσοι ενήλικες και παιδιά «κέρδισαν» ζωή χάρη στο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

 
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, οι συμβατοί δότες αναδείχθηκαν και πάλι ως οι πραγματικοί «ήρωες», δίνοντας νέο νόημα στη ζωή των ασθενών που περίμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η χρονιά που φεύγει αποτελεί περίοδο σημαντικής προόδου για το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» όσον αφορά τις εγγραφές νέων εθελοντών δοτών και τις δωρεές μοσχευμάτων. Ωστόσο, σημαδεύτηκε από την απώλεια της Προέδρου Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη. Η απώλεια αυτής της σημαίνουσας προσωπικότητας λειτούργησε ως κίνητρο για συσπείρωση, ενίσχυση και προώθηση των σκοπών που υπηρετούσε, καθώς και νέα ώθηση στην αποστολή του Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς, οι συμβατοί δότες αναδείχθηκαν και πάλι ως οι πραγματικοί «ήρωες», δίνοντας νέο νόημα στη ζωή των ασθενών που περίμεναν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι λήπτες των μοσχευμάτων αντιμετώπιζαν κυρίως αιματολογικές κακοήθειες, με τη λευχαιμία να αποτελεί την πιο διαδεδομένη μεταξύ αυτών. Παρά τη δυσκολία που επιφέρει η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων, η μεταμόσχευση μυελού των οστών από συμβατό δότη αποτελεί την εξειδικευμένη θεραπεία και τη μοναδική ελπίδα των ασθενών με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες.

Η δραστηριότητα του Κέντρου Δοτών για το έτος 2023 χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή αποστολή 87 μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών σε ισάριθμους ασθενείς.

Από αυτά, 30 χορηγήθηκαν σε ασθενείς στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα 57 απεστάλησαν σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω της συνεργασίας όλων των κέντρων παγκοσμίως.

Τα περισσότερα μοσχεύματα εξωτερικού αφορούσαν λήπτες στην Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, ενώ δύο μοσχεύματα έφτασαν στον Καναδά και την Αυστραλία, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά στη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον, 16 μοσχεύματα προορίζονταν για παιδιατρικούς ασθενείς, εκ των οποίων 6 νοσηλεύονταν στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη «ΕΛΠΙΔΑ».

Καλούμε όλους όσους διαβάζουν αυτό το μήνυμα να υποστηρίξουν την προσπάθεια του «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», να ενημερωθούν και φυσικά να εγγραφούν εθελοντές δότες μυελού των οστών εφόσον πληρούν το ηλικιακό όριο (18-45) και είναι υγιείς. Με τη δωρεά τους, η οποία στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται μέσω του περιφερικού αίματος με το μηχάνημα κυτταραφαίρεσης, μπορούν να δώσουν ελπίδα και ζωή σε όσους το χρειάζονται περισσότερο από καθετί άλλο. Κάντε τη διαφορά και γίνετε κι εσείς μέρος αυτής της αλυσίδας αγάπης και αλληλεγγύης. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να αλλάξει θετικά και ριζικά τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου!


*Συντάκτης:  Πηνελόπη Σαμαρά, Βιολόγος, PhD, Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων, 

Κέντρο Δοτών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ















Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/

Συγκινεί ο Νίκος Υποφάντης για το γιο του: «Ήταν 3,5 όταν μάθαμε ότι έχει καρκίνο»


Ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Υποφάντης στην εκπομπή «Μπαμπά-δες» δόθηκε στη δημοσιότητα από το «Happy Day». Ο γνωστός δημοσιογράφος συγκίνησε, μιλώντας για το γιο του και αποκαλύπτοντας ότι ήταν 3,5 χρονών, όταν έμαθαν ότι έχει καρκίνο.

Ο Νίκος Υποφάντης μιλά για την περιπέτεια υγείας που πέρασε ο μεγάλος του γιος, αλλά και το πως αντέδρασε όταν του το αποκάλυψαν.

«Την αλήθεια στον μεγάλο μου γιο, γι’ αυτό που πέρασε με την περιπέτεια της υγείας του στα 3,5, την κρατούσα μέχρι που έγινε 10,5. Τότε του την είπα. Έπρεπε κάποια στιγμή να του πούμε την αλήθεια, τι έχει περάσει, ότι κινδύνευε η ζωή του από μια πολύ σοβαρή ασθένεια.

Όταν του είπαμε την αλήθεια, το παιδί ζορίστηκε πάρα πολύ. Ήμουν μόνος μου όταν ο γιατρός μου ανακοίνωσε ότι ο γιος μου έχει καρκίνο. Βγαίνοντας, δεν άκουγα ήχους, και νόμιζα ότι δε μπορώ να περπατήσω, ένιωθα να υπάρχει μια αστάθεια κάτω, προσπαθούσα να κοιτάξω στο έδαφος, υπήρχε ασάφεια στους ήχους και τον χώρο. Ο χώρος άρχισε να συστέλλεται και να διαστέλλεται. Δεν είχα αντίληψη εκείνη την ώρα.

Δίνεις μάχη. Δίνει μάχη το παιδί το ίδιο, δε θα δώσεις εσύ;» εξομολογείται ο Νίκος Υποφάντης.

 «Χάνεται εκείνη την ώρα το έδαφος κάτω από τα πόδια...» ανέφερε χαρακτηριστικά για τη στιγμή που σου ανακοινώνουν την ασθένεια.

«Ήταν μια περίοδος που επηρέασε όλη την οικογένεια. Εύχομαι να μη τη ζήσει κανένας. Ο γιος μου είχε καρκίνο και η Φώφη Γεννηματά μου έδωσε κουράγιο πως θα το ξεπεράσει. Η σύζυγός μου τότε ήταν έγκυος στο τρίτο παιδί, δύσκολες καταστάσεις. Με την ευκαιρία, δείτε τι αποκαλύφθηκε για τη Φώφη Γεννηματά μετά το θάνατό της.

Η Φώφη την αγκάλιασε και της είπε “εγώ παλεύω δέκα χρόνια, πώς με βλέπεις; Κι εσείς θα τα καταφέρετε”. Μόνο και μόνο αυτή η αγκαλιά… Όταν σου φέρνουν το παιδί τρεις φορές και σου λένε “αν θέλει ο Θεός, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την επιπλοκή”, γιατί ο παιδικός καρκίνος αντιμετωπίζεται, οι επιπλοκές είναι το θέμα.

Όταν λοιπόν καταφέρνεις και το ξεπερνάς όλο αυτό και το παιδί στέκεται στα πόδια του, ξαναβρίσκει τους ρυθμούς του, τη ζωή του… Μετά από πέντε χρόνια που έφυγε και το θέμα της υποτροπής, έχουμε μπει… Αφήνει πάντα σε όλη την οικογένεια το σημάδι αυτό», είπε αρχικά ο Νίκος Υποφάντης.

Ο Νίκος Υποφάντης είπε επίσης: «Ο παιδικός καρκίνος αντιμετωπίζεται και σε όσους γονείς έτυχε να τους ανακοινώσουν και χάνεται εκείνη την ώρα το έδαφος κάτω από τα πόδια, όλα γίνονται… Δεν πρέπει να θεωρούμε τον παιδικό καρκίνο ταμπού».




Πηγή: https://www.athensmagazine.gr

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Η συγκινητική ιστορία της 6χρονης που νίκησε τον καρκίνο έπειτα από τρία χρόνια (video)


Η μικρή Ηρώ παραπονέθηκε ότι πονάει η κοιλιά της και μέσα σε 2 μέρες διαγνώσθηκε με καρκίνο, σε ηλικία μόλις  3 ετών.

 Η Ελεάννα Τσικνιά μίλησε στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» για την περιπέτεια της υγείας της 6χρονης κόρης της, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με τον καρκίνο.

Ειδικότερα, η Ελεάννα Τσικνιά, μητέρα της «μαχήτριας» Ηρούς, μίλησε για την περιπέτεια της υγείας της κόρης της, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο όταν ήταν 3 ετών.

«Εν μέσω καραντίνας το παιδί βρέθηκε αντιμέτωπο με το πρόβλημα. Ξαφνικά ένα μεσημέρι άρχισε να πονά. Μέσα σε δυο μέρες, από το “μαμά, με πονά η κοιλίτσα μου”, διαγνώστηκε μέσα σε δυο μέρες με καρκίνο και μου είπαν ότι πρέπει να μεταφερθεί από το Παιδιατρικό στο Ογκολογικό. Τα πρώτα δευτερόλεπτα ήταν σαν να έπεσε πάνω μου ένα μαύρο πανί. Θυμάμαι από τη ζωή μου τα πάντα, και τη μικρή λεπτομέρεια. Τους συγκεκριμένους ανθρώπους που μου ανακοίνωσαν ότι οι εξετάσεις έδειξαν ότι υπάρχει ένας όγκος και πρέπει το παιδί να μεταφερθεί στο ογκολογικό τμήμα, δεν τους θυμάμαι. Δεν θυμάμαι καν πόσα άτομα ήταν. Πήρα τηλέφωνο τη μαμά μου, ήταν στο σπίτι με τη μεγάλη μας κόρη, και της είπα πως δεν ξέρω πότε θα γυρίσουμε σπίτι, να κρατήσει τη μεγάλη μου κόρη, να την προστατεύσει και εγώ και ο μπαμπάς είμαστε εδώ για την Ηρώ. Δεν έχεις χρόνο να το επεξεργαστείς. Γίνονται όλα τόσο απότομα και ξαφνικά δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς, μπαίνεις και “χορεύεις”», είπε αρχικά η μητέρα της 6χρονης.



"Λύγισα πάρα πολλές φορές"

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά, «πάρα πολλές φορές λύγισα. Τις πρώτες 25 μέρες που ήμασταν στο νοσοκομείο, το παιδί κοιμόταν και καθόμουν σε μία μπλε πολυθρόνα και έκλαιγα. Ήθελα να τα σπάσω όλα και έλεγα πως δεν ήθελα να είμαι εγώ εδώ με το παιδί. Δεν θέλω να κλαίμε γιατί το παιδάκι, ερχόταν και μου έλεγε "μαμά, είμαι εδώ, θα σου κρατήσω το χέρι και θα κοιμηθούμε αγκαλίτσα". Ήταν χαρά για εκείνη, υπήρχαν και μέρες που πονούσε και δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο, αλλά μετά έλεγε ότι θα γίνει καλά. Είχε καταλάβει ότι καλώς ή κακώς θα πρέπει να το κάνει. Έβλεπε αποτέλεσμα και γυρνούσε καλύτερη από εκεί».

Όπως αποκάλυψε η Ελεάννα Τσικνιά, «ποτέ, ούτε εγώ ούτε ο σύζυγος δεν κάναμε κακές σκέψεις. Δεν αφήσαμε κανέναν να μας επηρεάσει. Μας έτυχε κακώς, δεν το θέλαμε, αλλά το παιδί δεν πρόκειται να πάθει τίποτα χειρότερο από αυτό που του συμβαίνει τώρα. Αλλά θα κάνουμε τα πάντα. Και το παιδί θα φύγει από εδώ νικήτρια».

«Έχασε τα μαλλάκια της από τις χημειοθεραπείες και αναρωτιόταν γιατί δεν έχει μαλλιά. Υπάρχει και η νεράιδα των μαλλιών που ερχόταν κάθε βράδυ και μας έπαιρνε τούφες από τα μαλλάκια μας. Η Ηρώ ήταν χαρούμενη γιατί η "νεράιδα" της άφηνε και καραμελίτσες και δωράκια για τα μαλλάκια που της έπαιρνε. Ένιωθα κάποιες φορές ότι κάποιος μου έχει πάρει το παιδί και μου έφερε ένα ξένο. Ήταν στιγμές που δεν αναγνώριζα την εικόνα του και το είχα 24 ώρες το 24ωρο πάνω μου, αγκαλιά μου», πρόσθεσε.


"Φοβήθηκα ότι δεν θα αντέξω εγώ, όχι ότι θα χαθεί το παιδί μου"

«Φοβήθηκα ότι δεν θα αντέξω εγώ, όχι ότι θα χαθεί το παιδί μου. Είναι η μαμά που πρέπει να αντέχει, που πρέπει να βάλει πίσω τον εαυτό της για άλλη μια φορά και θα βάλει προτεραιότητα το παιδί. Είναι η μαμά που θα πει “ας μην περνάω εγώ καλά, ας πονάω, ας κλαίω κάθε βράδυ, ας είμαι νηστική, και η μητέρα που λέει ότι θα πάνε όλα καλά», υπογράμμισε.

«Ο μπαμπάς είναι στη μέση. Πρέπει να κάνει καλά ένα παιδί, και μία μαμά και σύζυγο. Και να αντιμετωπίσει και το δικό του πρόβλημα. Ο μπαμπάς μας έβαζε τον εγωισμό του πίσω και στήριξε και εμένα και το παιδί. Έτρεξε σε όλα τα γραφειοκρατικά και μας κάλυπτε και συναισθηματικά», ανέφερε η Ελεάννα.


Πώς ένιωσαν όταν η Ηρώ νίκησε τον καρκίνο

«Εκεί νιώθεις μια ανακούφιση, έχεις μια μέρα σαν γενέθλια, τη γιορτάσαμε σαν γιορτή, με τούρτα. Προσπαθούμε να μην την αγχώσουμε, δεν θέλουμε να μας αρρωστήσει ξανά. Βλέπω 37,5 και μέχρι και πέρυσι μου δημιουργούσε πανικό και ότι πρέπει να καλέσω την ογκολόγο. Ζω ακόμη με αυτό, προσπαθώ να το αποβάλω και είναι δύσκολο. Η Ηρώ θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό, γιατί έβλεπε και άλλα παιδιά εκεί. Θεωρεί ότι ήταν και πιο δυνατή», δήλωσε η κ. Τσικνιά για το πώς ερμήνευσε η Ηρώ την ασθένειά της.


Η συμβολή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Για την γνωριμία της Ηρούς με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, αποκάλυψε πως «λόγω covid δεν την είχε γνωρίσει προσωπικά. 

«Στη φωτογραφία με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν μία εκδήλωση η οποία ήταν για την ημέρα της Μητέρας. Προσωπικά δεν την είχα γνωρίσει, έδρασε όμως τη στιγμή προτού έπρεπε να δράσει, ήταν εκεί, σε γεγονότα που συνέβησαν και με ένα τηλέφωνο ζήτησε τον λόγο και είπε “γιατί έγινε αυτό” και τα άλλαξε όλα. Η παρουσία της ήταν φανερή και ας μην τη γνωρίσαμε προσωπικά. Στο νοσοκομείο αυτό νιώθεις άνθρωπος».

 

Πηγή:   https://www.parapolitika.gr/

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

«Ευχόμαστε οι εξετάσεις να βγουν καθαρές, το μωρό μας θέλει να περάσει τα Χριστούγεννα σπίτι του»

 

Συγκλονίζει η ιστορία του μικρού Νικόλα, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη, προσπαθώντας να νικήσει τον καρκίνο. Ο μικρός Νικόλας, επέστρεψε στην Κύπρο μετά από τρία χρόνια νοσηλείας του στο Βερολίνο, ωστόσο, πρέπει να μεταβαίνει στην Γερμανία για εξετάσεις.

Ο μικρός όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση σε σελίδα η οποία είναι αφιερωμένη στον ίδιο, έπασχε από νευροβλάστωμα και κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, έπειτα από υποτροπή που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2022.

Σε νέα ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στην συγκεκριμένη σελίδα από την οικογένεια του μικρού Νικόλα, αναφέρεται ότι, «ο Νικόλας επέστρεψε στην Κύπρο τον Οκτώβριο και ξεκίνησε τη θεραπεία του, παίρνοντας ένα χάπι την ημέρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος με πάρα πολλές παρενέργειες που είναι δύσκολο να βλέπουμε καθημερινά. Κάθε εβδομάδα πρέπει να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, έχει χάσει τα μαλλιά του, και περνάει όλη τη μέρα αδύναμος στο κρεβάτι. Κάποιες φορές έχει λίγη δύναμη και κάνει κάτι «κανονικό», πράγμα που μας κάνει τρισευτυχισμένους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν διαρκεί πολύ. Όλα αυτά είναι παρενέργειες από όλες τις θεραπείες του και από πειραματικά φάρμακα που παίρνει.

Αν και ήρθαμε πίσω στην Κύπρο, πρέπει να επιστρέφουμε στη Γερμανία κάθε 6 εβδομάδες για να κάνουμε scans για τα επόμενα 2 χρόνια, αιματολογικές εξετάσεις και για να τον παρακολουθούν οι γιατροί του εκεί. Όταν πήγαμε Γερμανία τον Νοέμβριο τα τελευταία scans δυστυχώς έδειξαν 2 κηλίδες στο πνεύμονα του Νικόλα και μια κηλίδα 3 εκατοστά στο αριστερό του πόδι (στο μυελό των οστών). Μας είπαν να επιστρέψουμε άμεσα στη Γερμανία. Με πολλή πόνο, κάναμε ακριβώς αυτό, και πάλι πίσω στο άγνωστο. Ο Νικόλας είχε πολύ άσχημη βρογχίτιδα επίσης και έπρεπε να πάρει αντιβιοτικά. Ήταν τόσο γενναίος, όπως πάντα, έκανε περισσότερα scans και πήραν και δείγμα από το μυελό του οστού. Οι γιατροί δεν είναι τόσο ανήσυχοι για τις κηλίδες στο πνεύμονα, οπότε θα περιμένουμε και θα τους παρακολουθήσουμε. Αλλά ανησυχούν για την κηλίδα που εμφανίστηκε στο μυελό των οστών και γι’ αυτό ζήτησαν βιοψία το συντομότερο δυνατόν. Τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα. Είναι ότι πιο δύσκολο να περιμένεις και να μην ξέρεις. Πρέπει τώρα να το αφήσουμε στα χέρια του Θεού. Είναι λίγο πριν τα Χριστούγεννα και το μωρό μας θέλει τόσο πολύ να τα περάσει στο σπίτι του. Ευχόμαστε στον Κύριο οι εξετάσεις μας να βγουν καθαρές, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμάς».

Δείτε την ανάρτηση:

 





Πηγή: https://omegalive.com.cy/

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Κινητοποίηση και πορεία των μεταγγιζόμενων στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” για τις ελλείψεις σε αίμα

 

Αναφορικά με την κινητοποίηση των μεταγγιζόμενων στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμός Πασχόντων από καρδιοπάθειες εκπροσωπώντας την πολυπληθή κοινότητα των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», καθώς και άλλοι συμπράττοντες φορείς, ενώ συμμετέχει στην πορεία η οποία έχει προγραμματιστεί για την 3η Δεκεμβρίου και ώρα 10.30 με κατάληξη το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και αφετηρία το νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία».

Η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών περίθαλψης των πολυμεταγγιζομένων παιδιών και ενηλίκων, η άμεση κάλυψη των κενών οργανικών και λειτουργικών θέσεων στην αντίστοιχη μονάδα του Παίδων «Η Αγία Σοφία» και πρωτίστως η αντιμετώπιση των ελλείψεων σε αίμα και παράγωγα αυτού, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών, καθώς πολλοί εξ αυτών υπομεταγγίζονται, θα πρέπει να αποτελούν κεντρική προτεραιότητα διαχρονικά για την ελληνική Πολιτεία και το αντίστοιχο Υπουργείο.

 

 

Πηγή: https://www.infokids.gr


5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΨΙΑ


Υπάρχει ένα μέλος της ομάδας θεραπόντων ιατρών σας το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη διάγνωση του καρκίνου καθώς επίσης και στις μετέπειτα ενέργειες, το οποίο πιθανώς ποτέ να μη συναντήσετε αυτοπροσώπως. Το μέλος αυτό είναι ο ιστοπαθολόγος  (παθολογοανατόμος). Είναι ο γιατρός που αναλύει το ιστολογικό δείγμα που αφαιρείται κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ώστε να πραγματοποιήσει τη σωστή διάγνωση. Ακολουθούν 5 πράγματα που ένας ιστοπαθολόγος θα ήθελε κάθε ασθενής να γνωρίζει σχετικά με τη βιοψία. 

1. Το μέγεθος του δείγματος και η τοποθεσία του στο σώμα έχουν σημασία. Οι ιστοπαθολόγοι είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν πολλά διαφορετικά είδη ιστού. Χρησιμοποιούν ισχυρά μικροσκόπια ώστε να εξετάζουν τα κύτταρα εντός του κάθε δείγματος ιστών. Ορισμένες φορές, ένα δείγμα βιοψίας είναι δυνατόν να μην είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εξεταστεί. Άλλες φορές ο ιστοπαθολόγος μπορεί να διακρίνει πως το δείγμα δεν ελήφθη από το σωστό σημείο στο σώμα. Στις περιπτώσεις αυτές, ο ιστοπαθολόγος θα ζητήσει από τον γιατρό σας να επαναλάβει τη βιοψία, ώστε να μπορέσει να γίνει μια διάγνωση με βεβαιότητα και ακρίβεια. 

2. Ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση των αποτελεσμάτων της κάθε βιοψίας διαφέρει. Ορισμένες βιοψίες είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν στο προσωπικό ιατρείο ενός γιατρού ή σε μια εξωτερική κλινική. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι βιοψίες απόξεσης, οι βιοψίες κόπτουσας βελόνης, το τεστ Παπ, οι βιοψίες του τραχήλου της μήτρας, βιοψίες δέρματος κ.ο.κ. Ύστερα απ’ αυτή τη διαδικασία, συνήθως το δείγμα που συλλέχθηκε τοποθετείται σε ένα ειδικού τύπου συντηρητικό και αποστέλλεται στο ιστοπαθολογικό εργαστήριο για εξέταση. Η ιστολογική εξέταση αποτελείται από πολλαπλά βήματα, ωστόσο ξεκινάει πάντα με τον έλεγχο του ότι το σωστό τεστ έγινε στον σωστό ασθενή. Έπειτα, ανάλογα με το είδος της εξέτασης που απαιτείται, τα επόμενα βήματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες ως και αρκετές μέρες. Στην περίπτωση που ο ιστοπαθολόγος σας υποψιάζεται την ύπαρξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως το λέμφωμα, μπορεί να ζητήσει να διενεργηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις ώστε να διαφανεί ο υπότυπος του καρκίνου (ανοσοϊστοχημεία). Η διαδικασία αυτή είναι δυνατόν να διαρκέσει από 24 ως 96 επιπρόσθετες ώρες, αναλόγως με την πολυπλοκότητα του καρκίνου. Το να περιμένει κανείς για τα αποτελέσματα μιας βιοψίας μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία αγωνιώδη. Ωστόσο μπορείτε να είσαστε σίγουροι πως ο ιστοπαθολόγος χρησιμοποιεί όλη την εξειδικευμένη γνώση στη διάθεση του ώστε να λάβετε μια αξιόπιστη διάγνωση.

3. Οι ιστοπαθολόγοι φροντίζουν ώστε ο ιστός που συλλέχθηκε μέσω βιοψίας χρησιμοποιείται με τον ορθότερο τρόπο ώστε να επιτευχθεί μια ακριβής διάγνωση. Οι ιστοπαθολόγοι είναι οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση ιστολογικών δειγμάτων και οφείλουν να επιδεικνύουν ορθή κρίση στο αντικείμενο. Τα δείγματα μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε μια ορθή διάγνωση. Ωστόσο είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε και μια σειρά από άλλες εξετάσεις, όπως οι ανοσοχρώσεις (ανοσοϊστοχημεία), οι οποίες μας επιτρέπουν να εξετάσουμε που πρώτο-δημιουργήθηκε ένας όγκος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την διαχείριση του καρκίνου που προέρχεται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, κάτι που ονομάζεται «μετάσταση».

4. Ο ιστοπαθολόγος (παθολογοανατόμος) δύναται να χρησιμοποιήσει το δείγμα σας που προέρχεται από βιοψία ώστε να διαλευκάνει και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την θεραπεία και ανάρρωση σας. Αυτοί μπορεί ναι συμπεριλαμβάνουν:  

γενετικές αλλαγές που μπορούν να καθοδηγήσουν την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας (στοχεύουσα θεραπεία) ή να προβλέψουν τις πιθανότητες ανάρρωσης σας. Για παράδειγμα, στον καρκίνο του μαστού, οι ιστοπαθολόγοι χρησιμοποιούν ένα δείγμα βιοψίας για να εντοπίσουν ορμονικούς υποδοχείς όπως είναι οι υποδοχείς οιστρογόνου και οι υποδοχείς προγεστερόνης καθώς επίσης και οι υποδοχείς του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα τύπου 2 (HER2). Εντοπίζοντας χαρακτηριστικά του καρκίνου με μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω του δείγματος, μπορούμε να διευρύνουμε τον αριθμό των ασθενών που δύνανται να επωφεληθούν από νέες, πιο στοχεύουσες θεραπείες.

Τα δείγματα βιοψίας αποθηκεύονται με ασφάλεια ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη διαχείριση μελλοντικών θεραπειών. Ο νόμος επιβάλλει στα εργαστήρια να διατηρούν υπό ασφαλείς συνθήκες τα δείγματα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάριν, τα κυτταρολογικά slides όπως είναι το τεστ Παπ, διατηρούνται συνήθως για τουλάχιστον 5 χρόνια. Άλλα είδη όπως τα ιστολογικά slides, διατηρούνται κατά κανόνα για 10 χρόνια ή και περισσότερο. Τα μπλοκ παραφίνης (ένα υλικό μέσα στο οποίο γίνεται συνήθως η επεξεργασία των ιστολογικών δειγμάτων) διατηρούνται τουλάχιστον για 10 χρόνια. Με τη διατήρηση των ιστολογικών δειγμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο ιστοπαθολόγος έχει την δυνατότητα να:

• ανατρέξει στον πρωταρχικό όγκο στην περίπτωση που ο καρκίνος ενός ασθενούς επανεμφανιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον (υποτροπή). Μέσω αυτής της δυνατότητας, μπορούμε να καταλάβουμε αν ο αρχικός καρκινικός όγκος όντως επανεκδηλώθηκε (υποτροπίασε) ή αν πρόκειται για έναν νέο καρκίνο.

• Επίσης μπορούμε να ανατρέξουμε στα δείγματα στην περίπτωση που νέες θεραπείες βασισμένες στα γενετικά χαρακτηριστικά ενός τύπου όγκου γίνουν διαθέσιμες.

• Τέλος, σε άλλες περιπτώσεις και μόνο με τη συγκατάθεση του ασθενούς, δείγματα βιοψίας δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα με στόχο την ανακάλυψη νέων και πιο στοχευμένων θεραπειών.

5. Οι ιστοπαθολόγοι επιζητούν τις διαφορετικές γνώμες και το ίδιο μπορούν να κάνουν και οι ασθενείς. Οι ιστοπαθολόγοι, κατά κανόνα, μοιράζονται όλες τις διαγνώσεις καρκίνου με τους συναδέλφους τους, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ένας ασθενής παρουσιάζει κάποιον καρκίνο με δυσκολία στη διάγνωση ή τη διαχείριση. Τα περισσότερα διαπιστευμένα εργαστήρια έχουν ως πολιτική να ζητούν και από έναν δεύτερο ιστοπαθολόγο να κάνει την γνωμάτευση καρκίνου. Επιπρόσθετα, οι ιστοπαθολόγοι συμμετέχουν σε ογκολογικά συμβούλια. Αυτά εξυπηρετούν στον προγραμματισμό της διαχείρισης του καρκίνου, στην οποία μια ομάδα ιατρών με διαφορετικές ειδικότητες (χειρουργός, ογκολόγος, ιστοπαθολόγος, ακτινολόγος, ακτινοδιαγνωστής κτλ.) συνεργάζεται με στόχο να βρεθεί η πληρέστερη και καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή. Η πολυεπίπεδη αυτή πρακτική εξασφαλίζει στους ασθενής μια διάγνωση που είναι ακριβής και αναλυτική. Καθώς δε, λόγω και των προαναφερθέντων, κατανοούμε πλήρως την αξία που μπορεί να έχει μια δεύτερη γνώμη, όλα τα εργαστήρια δίνουν στους ασθενείς τη δυνατότητα να παραλάβουν τα δείγματα βιοψίας τους και να τα υποβάλλουν προς εξέταση ώστε να λάβουν μια δεύτερη γνωμάτευση από κάποιο άλλο κέντρο διαχείρισης καρκίνου στην περίπτωση που το επιθυμούν.


Παθολογοανατόμος


Μητέρα ξεσπά: «Βλέπουν τον Δημήτρη στην παιδική χαρά και απομακρύνουν τα παιδιά τους

Είναι καθήκον μας να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχουν και διαφορετικά παιδάκια,

Μια μητέρα ξέσπασε στην ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, η οποία αποκάλυψε ένα δυσάρεστο γεγονός που συνέβη, καθώς είχε πάει με το παιδί της στην παιδική χαρά για να παίξει. Η Μαρία είναι η μαμά του Δημήτρη, ενός παιδιού ΑΜΕΑ.

Με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στην παιδική χαρά, όπου μια άλλη μαμά πήρε το παιδί της να φύγουν μόλις είδε το Δημήτρη, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας: είναι καθήκον μας σε όλους μας να εξηγήσουμε στα παιδιά μας ότι υπάρχουν και διαφορετικά παιδάκια, που γεννήθηκαν με ξεχωριστές ανάγκες αλλά έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς και τις ίδιες επιθυμίες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιθωριοποιούνται.

Δείτε όσα έγραψε η μητέρα του μικρού Δημήτρη...

«Υπάρχει παιδί πάνω στη γη που δεν χαίρεται την παιδική χαρά;

Μμμμ… δεν νομίζω, όχι σίγουρα δεν υπάρχει!

Και τώρα θέτω μια ερώτηση:

Ποιος μπορεί να στερήσει από τα παιδιά που έχουν αναπηρία, ορατή ή αόρατη, την είσοδο τους στην παιδική χαρά; Η πρώτη σου σκέψη θα είναι να μου πεις, κανείς.

Λοιπόν, άσε με να σε βοηθήσω με την δεύτερη σκέψη …

Έχεις σκεφτεί όμως ότι με το να κοιτάς με λύπηση ή επίμονα το παιδί και τους γονείς τους αυτόματα στερείς το δικαίωμα τους να χαρούν στην παιδική χαρά; Έχεις σκεφτεί ότι αν δεν έχεις μιλήσει στο παιδί σου για την αναπηρία δεν θα παίξει με ένα παιδί που έχει όποιας μορφής αναπηρία;

Ίσως το κάνει πέρα, σίγουρα δηλαδή, ίσως φύγει μακριά του φοβούμενος ότι κάτι πάει στραβά, ίσως το κοροϊδέψει κιόλας (το χειρότερο όλων ), ίσως του κάνει άσεμνη ερώτηση…. κτλ.

Βλέπεις πως πάλι έχεις στερήσει την είσοδο ενός παιδιού με αναπηρία στην παιδική χαρά;

Με βλέπεις με τον Δημήτρη και τραβάς το παιδάκι σου από το χέρι να φύγεις; ???? Εμετικό το λιγότερο. Ντροπιαστικό, όχι για εμένα, για εσένα. Έτσι όπως βλέπεις τον Δημήτρη στην φωτογραφία σε κάνει να θες να τρέξεις μακριά του;

Ναι, τρέξε. Κινδυνεύεις να πάθεις κακό από υπερβολική δόση χαράς.

Σε ρωτάει το παιδί σου “Γιατί αυτό το παιδάκι είναι έτσι;” Και του απαντάς “είναι μικρό και νυστάζει”.

Γέλασα απίστευτα, γιατί είμαι η Μαρία και δεν δίνω σημασία.

Κάποια άλλη μαμά όμως ίσως κατεβάσει το κεφάλι και δεν ξαναβγεί στην παιδική χαρά. (Ίσως και εγώ… σε κάποια χρόνια αν έχω κουραστεί, δεν ξέρω).

Βλέπεις πως πάλι στερείς την παιδική χαρά από ένα παιδί και το χειρότερο το μεταδίδεις και στο παιδί σου, δηλαδή το διαιωνίζεις κιόλας.????????

Παραπάνω σου εξήγησα πως αυτόματα χωρίς ίσως να το καταλάβεις στερείς το δικαίωμα ενός παιδιού με αναπηρία, ορατή ή αόρατη, από το να είναι στην παιδική χαρά. Γιατί; Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να το κάνεις αυτό;

Δικαίωμα στην παιδική χαρά έχουν όλα τα ΠΑΙΔΙΑ????????❗️αλλιώς δεν θα λεγόταν παιδική χαρά αλλά κάπως διαφορετικά υποθέτω ????».

 

 

 Από Κυριάκος Μελλίδης

Πηγή: https://www.athensmagazine.gr/

 

Μαχητής από κούνια: O μικρός Χρήστος Εφραίμ νίκησε τη μάχη με τον καρκίνο και σκόρπισε χαμόγελα!

 

Μαχητής από κούνια χρειάστηκε να γίνει ο μικρός Χρήστος Εφραίμ, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο από μωρό. Παρ' όλα αυτά νίκησε τη μάχη και σκόρπισε χαμόγελα.

O μικρούλης είχε διαγνωστεί με μια σπάνια μορφή καρκίνου στο συκώτι, το ηπατοβλάστωμα. Επίσης, ο μικρός Γιώργος δεν παραιτήθηκε ποτέ και βγήκε νικητής μετά από 3 χρόνια σκληρής μάχης με τον καρκίνο.

Έπειτα από έκκληση της οικογένειας του μικρού, ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα και το ποσό που χρειαζόταν για να σωθεί ο Χρήστος Εφραίμ καλύφθηκε άμεσα και το αγοράκι ταξίδεψε μέχρι το Παλέρμο για να υποβληθεί στο κρίσιμο χειρουργείο. Το παιδί υποβλήθηκε με επιτυχία σε μεταμόσχευση ήπατος, καθώς βρέθηκε το συμβατό μόσχευμα που του πρόσφερε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Πριν λίγες ώρες ο μικρός μαχητής, όπως δημοσίευσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Πράξη Αγάπης» στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, έγινε 2 ετών και γιόρτασε τα γενέθλιά του στη θαλπωρή του σπιτιού του.

 


Ολόκληρη η ανάρτηση

«Ο μικρός μας Χρήστος- Εφραίμ σβήνει τα δεύτερα κεράκια του απολαμβάνοντας το σπίτι του, τα παιχνίδια του και την οικογένειά του!

Ένα ταξίδι γεμάτο δυσκολίες και εμπόδια αλλά παράλληλα τόσο γεμάτο με ελπίδα και αγάπη για τη ζωή είχε αίσιο τέλος για τον μικρό μας Χρήστο- Εφραίμ από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος εδώ και δυο μήνες βρίσκεται στο σπίτι του, έχοντας κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο! Έπειτα από επίπονους κύκλους ογκολογικών θεραπειών και σκληρό αγώνα, ο μικρός μας υποβλήθηκε επιτυχώς σε μεταμόσχευση ήπατος, ο οργανισμός του δέχθηκε το μόσχευμα και η μετεγχειρητική του πορεία είναι εξαιρετική.

Ύστερα από πολλούς μήνες παραμονής στο Παλέρμο, η οικογένεια επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα και ο μικρός θα συνεχίσει να παρακολουθείται προληπτικά σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας. Η υποστήριξη όλων μας στη δύσκολη στιγμή στην οποία βρέθηκε η οικογένεια ήταν εξαιρετικά σημαντική και ευχαριστούμε θερμά και εκ μέρους τους, όλους όσους σταθήκατε στο πλευρό τους!

Χρόνια πολλά μικρέ μας μαχητή! Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας να τα εκατοστίσεις και να είσαι πάντα υγιής και χαρούμενος! Το χαμόγελό σου φωτίζει τις ψυχές όλων μας και μοιράζει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο!»



Πηγή: https://www.athensmagazine.gr/