Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Για πρώτη φορά παιδί «νίκησε» θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου

 

Ο 13χρονος σήμερα Λούκας διαγνώστηκε με διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου πριν από 7 χρόνια, πλέον δεν υπάρχει κανένα ίχνος του επιθετικού όγκου στον εγκέφαλό του - Αισιοδοξία στην ιατρική

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα 13χρονο αγοράκι θεραπεύτηκε από καρκίνο του εγκεφάλου και η ιατρική κοινότητα μπορεί με αισιοδοξία να μιλά για ένα πρώτο βήμα που έγινε προς στη θεραπεία του εγκεφαλικού όγκου σε παιδιά.

Το παιδί που νίκησε τον επιθετικό καρκίνο είναι από το Βέλγιο, ονομάζεται Λούκας και διαγνώστηκε σε ηλικία 6 ετών με έναν σπάνιο και επιθετικό τύπο εγκεφαλικού όγκου – συγκεκριμένα με διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας εγκεφάλου (DIPG ή ΔΔΓΓ), που διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο σε περίπου 300 παιδιά στις ΗΠΑ και σε έως 100 στη Γαλλία – μετά τη διάγνωση, συνήθως τα παιδιά δεν ζουν πάνω από έναν χρόνο.

Η περίπτωση του Λούκας όμως είναι μοναδική, καθώς οι θεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε λειτούργησαν αποτελεσματικά -πέραν του αναμενόμενου- και εξάλειψαν τον όγκο από τον εγκάφαλο του παιδιού. Ύστερα από 7 χρόνια το αγοράκι θεραπεύτηκε από τον καρκίνο, καθώς δεν υπάρχει πια κανένα ίχνος του όγκου στον εγκέφαλό του, όπως αναφέρουν οι γιατροί του στο AFP.

Ο Γάλλος γιατρός του, Ζακ Γκριλ, συγκινείται όταν θυμάται πως έπρεπε να ενημερώσει τους γονείς του Λουκά για το ότι ο γιος τους θα πέθαινε. Έκτοτε έγιναν σημαντικές προσπάθειες καταπολέμησης του όγκου με θεραπείες, οι οποίες τελικά πέτυχαν, φτάνοντας σήμερα να μιλούν για το «πρώτο παιδί που θεραπεύεται από τον θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου», σύμφωνα με τους γιατρούς και ερευνητές.

Αισιοδοξία στην ιατρική κοινότητα

«Ο Λουκάς κέρδισε όλες τις πιθανότητες (για να επιβιώσει)» δήλωσε ο Γκριλ, επικεφαλής του προγράμματος όγκων του εγκεφάλου στον καρκολογικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι.

«Η περίπτωση του Λουκάς δίνει πραγματική ελπίδα» δήλωσε στο AFP η Μαρί Αν Ντεμπιλί, ερευνήτρια που εποπτεύει το εργαστήριο, προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε στο εργαστήριο τις διαφορές που εντοπίσαμε στα κύτταρα του Λούκας» με στόχο η ερευνητική ομάδα να αναπαράξει τις γενετικές διαφοροποιήσεις του, για να δουν κατά πόσο ο όγκος μπορεί να εξαλειφθεί τόσο αποτελεσματικά όπως στην περίπτωση του Λούκας.

Αν αυτό λειτουργήσει, «το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθεί ένα φάρμακο που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα στα κύτταρα του όγκου όπως αυτές οι κυτταρικές αλλαγές» που εντοπίστηκαν στον Λούκας, είπε η Ντεμπιλί.

Οι ερευνητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι από αυτή τη νέα εξέλιξη, αλλά ξεκαθάρισαν ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για οποιαδήποτε πιθανή θεραπεία, καθώς «κατά μέσο όρο, χρειάζονται 10-15 χρόνια από τη στιγμή που θα βρεθεί το πρώτο στοιχείο, ώστε να γίνει φάρμακο. Είναι μια μακρά και διαρκής διαδικασία», δήλωσε ο Γκριλ.

Σημειώνεται ότι η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι νεαροί ασθενείς μπορεί μερικές φορές να επιβραδύνει τη γρήγορη πορεία του επιθετικού όγκου, αλλά κανένα φάρμακο δεν έχει αποδειχθεί πλήρως αποτελεσματικό κατά του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Ο Λούκας είναι το πρώτο περιστατικο παιδιού που καταφέρνει να καταπολεμήσει εξολοκλήρου τον επιθετικό όγκο και -όπως θα μπορούσε να πει κανείς- ήταν ιατρικό θαύμα.

15η Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου τιμώντας όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου, αναγνωρίζοντας τον πόνο και τις δυσκολίες τους, και ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα.

Σήμερα, μία μέρα πριν, η ιατρική κοινότητα επαίνεσε τις προόδους που έχουν γίνει στην καταπολέμηση του παιδικού καρκίνου, λέγοντας ότι το 85% των παιδιών επιβιώνουν πλέον περισσότερο από πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου. Ωστόσο, η προοπτική για παιδιά με τον όγκο DIPG παραμένει «σκοτεινή», καθώς τα περισσότερα παιδιά δεν ζουν πέρα ​​από ένα χρόνο μετά τη διάγνωση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόνο το 10% επέζησε δύο χρόνια αργότερα.

 


Κείμενο Βικτώρια Πήλιου

 



Πηγή: https://www.in.gr

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Η Ολυμπία διαγνώστηκε με λευχαιμία τον περασμένο Μάη: Αποστόμωσε άπαντες σε 4’

 

Μέσα σε 4 λεπτά η Ολυμπία, ανήμερα της παγκόσμιας μέρας κατά του παιδικού καρκίνου κατάφερε να περιγράψει τη ζωή ενός παιδιού που δεν παίζει ανέμελο σε παιδικές χαρές αλλά παλεύει για τη ζωή του.

Αυτούσια η ομιλία της: 

«Παρόλο που είχα την ευκαιρία να ζωγραφίσω ή να φτιάξω κάτι για την έκθεση αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό, να σας μιλήσω. Το περασμένο Μάη διαγνώστηκα με λευχαιμία βρίσκομαι κοντά σας 8 και κάτι μήνες μετά με τις βασικές μου θεραπείες να έχουν τελειώσει και ενώ ετοιμάζομαι να μπω στη συντήρηση με λιγότερες θεραπείες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η παιδογκολογική μονάδα του Μακάριου Νοσοκομείου αποτελείται από περίπου 30 άτομα. Γιατρούς, νοσηλευτές , γραμματειακό προσωπικό, φροντιστές, κοινωνική λειτουργό και τις δασκάλες μας με τις οποίες δουλέψαμε για αυτή την έκθεση.

Δυστυχώς, το κράτος δε μας παρέχει αποκλειστικά τις δασκάλες παρά μόνο για μερικές ώρες κάθε μέρα. Για εμάς όμως, είναι τεράστιο αναντικατάστατο στήριγμα  που ακόμα και τα σαββατοκύριακα με δική τους πρωτοβουλία έρχονται να μας δουν. Σε αυτό το τμήμα έχουν την καλή ή την κακή τύχη να νοσηλεύονται πολλά παιδιά, από βρέφη μέχρι εφηβική ηλικία, συνήθως με τη φροντίδα των γονιών τους και ιδίως των μαμάδων τους.

Χάρη στην ευαισθησία πολλών τόσο του κράτους αλλά και διάφορων συνδέσμων έχουμε πολλά πλεονεκτήματα. Τόσο σε σχέση με τις θεραπείες μας όσο σε σχέση με τη νοσηλεία μας. Οι γιατροί μας ποτέ δεν εργάζονται στα κανονικά τους οράρια και δεν είναι λίγες οι φορές που παραμελούν τις δικές τους οικογένειες προσπαθώντας να σώσουν τις ζωές μας. Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας αλλά και οι φροντιστές μας περιποιούνται σαν δικά τους παιδιά. Έχουμε όπως σας είπα πολλά καλά, σύγχρονα φάρμακα, μετάβαση σε πολύ καλά νοσοκομεία του εξωτερικού για εξειδικευμένη φροντίδα, τακτικές αναλύσεις και έγκαιρες διαγνώσεις. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, νοιάζεται για εμάς, είμαστε άλλωστε παιδιά που αντί να ζούμε την ανέμελη παιδικότητα μας παλεύουμε για την ζωή μας

Από εσάς σήμερα, αφού είμαι βέβαιη ως μέλος της κοινωνίας έχετε ως προτεραιότητα τα παιδιά της Κύπρου μας θα ζητήσω κάποια πράγματα όχι για εμένα αλλά για όλα τα παιδιά. Το πρώτο μου αίτημα για το απώτερο μέλλον και τα άλλα δύο για το σύντομο μέλλον.

Για το απώτερο μέλλον χρειαζόμαστε ένα καινούργιο χρειαζόμαστε ένα καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο. Δεν μπορούν ανοσοκατασταλμένα παιδιά που παλεύουν όπως σας είπα για τη ζωή τους να νοσηλεύονται σε κτίρια 40 και περισσότερων χρονών, με παλιά συστήματα εξαερισμού.

Επίσης, σύντομα θα ξεκινήσει και εργοτάξιο δίπλα από το νοσοκομείο το οποίο θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και θα μειώσει την επαφή με την εξωτερική θέα. Τα παιδιά που νοσηλεύονται όπως και εγώ εβδομάδες και μήνες συνεχόμενους είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση  καλής ψυχολογίας έχοντας ανάμεσα στα άλλα απρόσκοπτη θέα προς το εξωτερικό περιβάλλον. Τα παιδιά της Κύπρου, τα δικά σας παιδιά και εγγόνια χρειάζονται το δικό τους σύγχρονο νοσοκομείο.

Για το σύντομο μέλλον χρειαζόμαστε δασκάλα αποκλειστικά για εμάς, μόνο για εμάς. Ο θάλαμος έχει παιδιά ανοσοκατασταλμένα και πρέπει να περιορίζεται η διασπορά των μολύνσεων. Επίσης, χρειαζόμαστε ένα ψυχολόγο αποκλειστικά για τον θάλαμο μας. Για να μας στηρίζει στις δύσκολες στιγμές που περνούμε.

Τέλος, θέλουμε να μας επισκέπτεστε τόσο εσείς η βουλή αλλά και η κυβέρνηση σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Να σας λέμε τα προβλήματα μας, εμείς , οι γονείς και το προσωπικό για να τα προσπαθείτε να τα λύνετε άμεσα και χωρίς πολλές διαδικασίες. Να έρχεστε κάθε πρώτη του μήνα. Σας περιμένουμε την πρώτη Μαρτίου για την πρώτη μας συνάντηση για να ακούσετε τα παιδιά και τους γονείς τους. Παρόλο που ελπίζω να μη νοσηλεύομαι θα κάνω τις διευθετήσεις μου να είμαι εκεί να συζητήσουμε από κοντά.

Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και θα σας περιμένω

 


Πηγή: https://www.sigmalive.com/

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Η μικρή Βασιλική νίκησε τον καρκίνο και μας δίνει μαθήματα θάρρους

 

Yπάρχουν παιδάκια στον κόσμο που από πολύ μικρή ηλικία καλούνται να παλέψουν για τη ζωή τους. Ένα από αυτά είναι η μικρή Βασιλική που έδωσε θαρραλέα μάχη ενάντια στον καρκίνο και επιτέλους βγήκε νικήτρια!

«Η μικρή μας Βασιλική από το παιδοογκολογικό τμήμα έφερε την #Λάμψη στη ζωή μας καθώς χτύπησε το κουδούνι της νίκης, σηματοδοτώντας το τέλος της θαρραλέας μάχης της ενάντια στον καρκίνο!

Το γέλιο μας αντηχούσε στις αίθουσες, θυμίζοντάς μας ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, υπάρχει ένα φως που δεν μπορεί ΠΟΤΕ να σβήσει.

Καθώς γιορτάζουμε αυτό το απίστευτο ορόσημο, ας είναι μια απόδειξη της δύναμης της ενότητας και του θριάμβου της αγάπης έναντι του φόβου.!Σήμερα σηματοδοτεί όχι μόνο το τέλος των θεραπειών αλλά την αρχή ενός νέου κεφαλαίου.

Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά το μέλλον σας να στολιστεί με ατελείωτες στιγμές ευτυχίας, καλής υγείας και εκπλήρωσης όλων των ονείρων! Η νίκη σας είναι φάρος ελπίδας για όλους μας, υπενθυμίζοντάς μας ότι θαύματα γίνονται όταν βρισκόμαστε μαζί με αγάπη και υποστήριξη

 



Πηγή: https://www.newsitamea.gr

 

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Ρεγγίνα Μακέδου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: «Ξαφνικά παλεύεις για τη ζωή σου»

 

Η ζωή σου πάει στο μηδέν»

Η χορεύτρια Ρεγγίνα Μακέδου, η οποία έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο προχώρησε σε μία ανάρτηση στο Instagram για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η ανάρτηση της Ρεγγίνας Μακέδου:

«4 Φεβρουαρίου παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου! Έρχεται ξαφνικά για να τα ισοπεδώσει όλα… Ξαφνικά παλεύεις για τη ζωή σου… Σε πονάει… σου σπάει τον Τσαμπουκά.. Σου παίρνει τα μαλλιά στην καλύτερη (στήθος, άκρα , τη ζωή στη χειρότερη)

Η ζωή σου πάει στο μηδέν… εξαρτάσαι αποκλειστικά από άλλους για να φας, να πας τουαλέτα να πλυθείς… Κάθε φορά που έχεις εξετάσεις τρέμεις.. είναι σε ύφεση ?Ακόμα και αν καταφέρεις να γίνεις καλά πάντα στις εξετάσεις τρέμεις… κοιταζόμαστε μεταξύ μας και με ένα βλέμμα ξέρουμε ο ένας το άγχος του άλλου και ας γελάμε…

Και συ παλεύεις για να πάρεις πίσω την ζωή που πάγωσε… χαμογελάς και ας πονάς… χαμογελάς και ας τρέμεις κάθε μέρα είτε μέσα στο νοσοκομείο για το τι θα γίνει, είτε όταν βγεις για το τι σου ξημερώνει… χαμογελάς και ας πρέπει να ξεκινήσεις πάλι από το μηδέν… χαμογελάς και ας κλαις κάθε βράδυ για όλους τους συμμαχητές που έφυγαν… Προχωράς και με κάθε χαμόγελο τον νικάς!!!

Και αν κερδίσεις εγώ ξέρω ότι το μετά δεν είναι εύκολο… όχι δεν το περνάς μόνο εσύ… το να σταθείς πάλι στα πόδια σου δεν είναι εύκολο… κάθε πρωί είναι μια νίκη… Μέσα στην «ατυχία» σου όμως να θυμάσαι ότι λίγοι μπορούν να δουν τη ζωή όπως εσύ!!!

Δεν είσαι μόνος/η !!! Δεν είναι ανίκητος!!!! Ενημερώσου κάνε τις ετήσιες εξετάσεις σου και μάθε να ζεις!!! Γίνε δότης μυελού των οστών δώσε αίμα και αιμοπετάλια!!! Σώσε μια ζωή!!»

 




Πηγή; https://www.pronews.gr/