Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η θεραπεία του παιδιού με καρκίνο


Για τον σχεδιασμό της καλύτερης θεραπείας, ο γιατρός και η θεραπευτική ομάδα θα συνυπολογίσουν το γενικό επίπεδο υγείας του παιδιού σας, τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο της ασθένειας, την ηλικία και πολλούς άλλους παράγοντες.

Βασιζόμενος σε αυτές τις πληροφορίες ο γιατρός θα καθορίσει τον ακριβή τύπο θεραπείας, το πόσο συχνά θα λαμβάνει το παιδί θεραπεία και το πόσο θα διαρκέσει. Κάθε παιδί με καρκίνο έχει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Ανάλογα με το πώς ανταποκρίνεται το παιδί στη θεραπεία, ο γιατρός ίσως να αποφασίσει αλλαγή του θεραπευτικού σχεδιασμού ή να επιλέξει κάποια νέα θεραπεία.

Πριν την εκκίνησή της, ο γιατρός  θα συζητήσει μαζί σας τους πιθανούς κινδύνους, τα οφέλη και τις παρενέργειες της προτεινόμενης θεραπείας. Έπειτα, μαζί με τη θεραπευτική ομάδα θα πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τη θεραπεία του. Αφότου ο γιατρός σας εξηγήσει εκτενώς το σχέδιο θεραπείας και απαντήσει στις ερωτήσεις σας, θα σας ζητηθεί να καταθέσετε εγγράφως τη συναίνεσή σας, για να ξεκινήσει την εφαρμογή της. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και την πολιτική του νοσοκομείου ενδεχομένως να ζητηθεί και από αυτό να δώσει την συγκατάθεσή του.

Το θεραπευτικό πλάνο μπορεί να φαίνεται περίπλοκο στην αρχή. Αλλά ο γιατρός και η θεραπευτική ομάδα θα σας εξηγήσουν κάθε βήμα, ώστε στο τέλος τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να συνηθίσετε τη ρουτίνα του. Για πολλούς γονείς είναι βοηθητικό να έχουν μια φωτοτυπία του θεραπευτικού σχήματος  προκειμένου να αναφέρονται σε αυτό ενόσω προχωρά η διαδικασία. Τους βοηθά επίσης στο να ρυθμίζουν ανάλογα και το πρόγραμμά τους. Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις ή να εκφράσετε τις ενστάσεις σας εάν σας φαίνεται πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Ο γιατρός του παιδιού σας είναι η ιδανική πηγή τέτοιων πληροφοριών, αλλά και άλλα μέλη της θεραπευτικής ομάδας μπορούν επίσης να σας πληροφορήσουν επαρκώς. Εάν πιστεύετε πως θα θέλατε κάποιον επιπλέον χρόνο με τον γιατρό, μη διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού ή να του τηλεφωνήσετε. Μην ξεχνάτε πως είστε μέλος αυτής της θεραπευτικής ομάδας που έχει συσταθεί και το δίχως άλλο μπορείτε να εμπλακείτε στη θεραπεία του παιδιού σας.

Τύποι θεραπειών και παρενέργειες


Οι  πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι θεραπείας του καρκίνου είναι η εγχείρηση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτές τις θεραπείες για να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, τα παιδιά μπορεί να υποβληθούν σε ένα είδος θεραπείας ή σε ένα συνδυασμό θεραπειών. Τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν ένα συνδυασμό θεραπειών, ή όπως αλλιώς ονομάζεται, μια συνδυαστική θεραπεία.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο συχνά προκαλούν ανεπιθύμητες ή δυσάρεστες παρενέργειες, όπως ναυτία, απώλεια των τριχών, διάρροια. Οι παρενέργειες προκύπτουν επειδή η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων αναπόδραστα καταστρέφει και έναν αριθμό φυσιολογικών κυττάρων. Καθώς το παιδί σας ξεκινάει θεραπεία, ίσως θα ήταν καλό να έχετε κατά νου τα παρακάτω:
  • Τα είδη των παρενεργειών και η έντασή τους θα εξαρτηθεί από το είδος του φαρμάκου, τη δοσολογία και τον τρόπο που αντιδρά το σώμα του παιδιού σας.
  • Το θεραπευτικό σχέδιο του γιατρού για να προκληθούν οι ελάχιστα δυνατές παρενέργειες.
  • Τόσο ο γιατρός, όσο και η θεραπευτική ομάδα διαθέτουν μέσα και τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες που θα εμφανίσει το παιδί σας. Μιλήστε μαζί τους για πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.
  • Μειώνοντας ελαφρώς τη δοσολογία της θεραπείας για να εξαλειφθούν δυσάρεστες παρενέργειες, δεν μειώνεται η αποτελεσματικότητά της στην καταστροφή καρκινικών κυττάρων και δεν βλάπτεται η δυνατότητα ίασης του παιδιού σας.
  • Οι περισσότερες παρενέργειες σταματούν σύντομα μετά το τέλος της θεραπείας.
Έχετε υπ’ όψιν πως το κάθε παιδί εμφανίζει διαφορετικές παρενέργειες με μερικά από αυτά να εμφανίζουν ελάχιστες, αν όχι μηδενικές. Επιπλέον, το πόσο σοβαρές θα είναι οι παρενέργειες διαφέρει από παιδί σε παιδί, ακόμη και σε παιδιά που λαμβάνουν την ίδια θεραπεία. Ο γιατρός ή η θεραπευτική ομάδα μπορούν να σας ενημερώσουν για τις παρενέργειες που είναι πιθανότερο να εμφανίσει το  παιδί σας καθώς και το πώς να τις χειριστείτε. Εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων τι είδους παρενέργειες μπορεί να προκύψουν, θα είστε σε θέση να τις αναγνωρίσετε και έγκαιρα.

Πηγή: w.agsavvas-hosp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου