Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

5χρονος ξύρισε το κεφάλι του για να υποστηρίξει φίλο του με καρκίνο


Όταν ο 5χρονος Zac Gossage διαγνώστηκε τον περασμένο Ιούνιο με λεμφοβλαστική λευχαιμία, ο συνομήλικος φίλος του, Vincent Butterfield, τον υποστήριξε και τον υποστηρίζει όσο μπορεί.
 
Ο Vincent αποφάσισε όμως ότι μόνον το παιχνίδι, τα αστεία και οι ώρες που περνούν μαζί, δεν ήταν αρκετά. Έτσι, όταν ο Zac έχασε τα μαλλιά του εξαιτίας της χημειοθεραπείας, ο Vincent αποφάσισε να ξυρίσει εντελώς το κεφάλι του για να δείξει στο φίλο του πόσο συμπάσχει.


Και παρ' ότι ο Zac συνεχίζει τις θεραπείες, εξακολουθεί να πηγαίνει ανελλιπώς στο σχολείο του στο Μισούρι. Και το βασικό του κίνητρο για αυτό είναι γιατί εκεί βλέπει τον Vincent.


Όταν ο Vincent ρωτήθηκε από το KSDK γιατί αποφάσισε να ξυρίσει το κεφάλι του απάντησε: "για να νιώθει ο Zac ότι δεν είναι ο μόνος χωρίς μαλλιά στο σχολείο".

Επίσης, ο 5χρονος έφτιαξε 20 κασκόλ και τα πούλησε και μάζεψε 200 δολάρια για το Zac, επειδή έμαθε πόσο ακριβές είναι οι χημειοθεραπείες.


Η λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου. Προσβάλλει το αίμα και το μυελό των οστών. Κυρίως εκδηλώνεται σε παιδιά ηλικίας 2-5 ετών. Ωστόσο τα ποσοστά επιβίωσης από τη νόσο είναι αρκετά ενθαρρυντικά.



Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

SOS! Το παιδί μου έχει καρκίνο!

Συγγνώμη για τον τραγικό τίτλο, αλλά θα ήθελα να διαβάσουν αυτό το κείμενο όσο δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, γιατί είμαι σίγουρη ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει ζωές. Όντως βέβαια το παιδί μου έχει καρκίνο αλλά είναι ένα γεγονός που έχουμε ήδη αποδεχτεί και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και αισιοδοξία.
Ορίστε λοιπόν η ιστορία μας εν συντομία.

Η μικρούλα μου μέχρι τα έξι της χρόνια ήταν ένα γλυκό, ήσυχο και χαρούμενο κοριτσάκι.Χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, όλα κυλούσαν ήρεμα και όμορφα. Οι αιματολογικές της εξετάσεις πάντα άψογες. Το καλοκαίρι πήγαμε διακοπές, όλα καλά, η μικρή έχασε ένα κιλό και γενικά δεν είχε όρεξη για φαγητό αλλά θεωρήσαμε πως περνάει μια από τις γνωστές φάσεις ανορεξίας που περνάνε τα περισσότερα παιδάκια. Επίσης, όταν την βλέπαμε με το μπικινάκι της,παρατηρούσαμε πως τα πλευρά της ήταν άνισα μεταξύ τους, κάπως σαν να προεξείχε η μία πλευρά, αλλά θεωρήσαμε πάλι πως ήταν κι αυτό στα πλαίσια της ανάπτυξης. Σκεφτόμουν μάλιστα να ρωτήσω κανέναν ορθοπεδικό κάποια στιγμή. Τι ηλίθια!

Τέλη Αυγούστου πήγαμε στον παιδίατρο για να πάρουμε βεβαίωση για το σχολείο. Ο γιατρός την βρήκε εξαιρετικά υγιή, με μάλωσε που το παράκανα με την υγιεινή διατροφή και έχασε ένα κιλό το παιδί (!) και τέλος ψηλάφησε την κοιλιά της και την βρήκε μαλακή και ωραία (!!). Το γεγονός πως το παιδί είχε 12 πίεση δεν τον ανησύχησε, επειδή ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια και θα είχε νόημα μόνο αν το παιδί είχε κάποιο νεφρολογικό πρόβλημα(!!!).

Όλα ωραία λοιπόν, ησύχασα κι εγώ από τις ανησυχίες που είχα, σκέφτηκα για άλλη μια φορά πως δεν πρέπει να γινόμαστε υστερικοί με την υγεία των παιδιών μας και η ζωή συνεχίστηκε…
…μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, όπου η μικρή μου παραπονέθηκε πως ώρες ώρες πονάει η μέση της σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Σαν πανέξυπνη μαμά που είμαι (τρομάρα μου), σκέφτηκα πως έπαθε ουρολοίμωξη και έστειλα μια γενική ούρων. Η οποία (όλως παραδόξως) βγήκε καθαρή.Πάλι όλα καλά λοιπόν!

Σε πέντε μέρες όμως η μικρή άρχισε να πονάει πιο συχνά, τώρα και στην κοιλιά. Αυτήν τη φορά,σκέφτηκα ότι σίγουρα θα φταίει η δυσκοιλιότητα. Της έβαλα κι εγώ το γνωστό μας από παλιά υποθετάκι γλυκερίνης και περίμενα. Έκανε τα κακάκια της η μικρή αλλά ο πόνος-πόνος. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, να πάμε στον παιδίατρο.

Την έβαλα στην μπανιέρα να της κάνω ένα ντουζάκι πριν φύγουμε. Άνοιξα το νερό να τρέχει, την έβρεξα και εκεί… τελείωσαν όλα. ΟΛΑ. Η ευτυχία, η ζωή όπως την ήξερα, ότι είχα ζήσει μέχρι τότε, σκόνη. Δεν έχει νόημα να περιγράψω πως ένιωσα μόλις είδα αυτό που είδα, δεν μπορώ άλλωστε αλλά ούτε και είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι πως μέσα στην κοιλιά του μωρού μου υπήρχε ένας τεράστιος όγκος! Ένας όγκος μεγάλος σαν τούβλο!

Δεν ξέρω πως φτάσαμε στο νοσοκομείο, δε θυμάμαι και πολλά. Θυμάμαι να ζαλίζομαι τρομερά και να προσπαθώ να κάνω τον καραγκιόζη στο παιδί να μην τρομάξει. Θυμάμαι τον άντρα μου να λυγίζει και να σηκώνεται από μόνος του να μην τον δει το παιδί. Θυμάμαι το σοκαρισμένο πρόσωπο της γιατρού. Αυτά.
Ένας απλός υπέρηχος έδειξε αυτό που ήταν ολοφάνερο. Όγκος στο νεφρό. Και αυτό ήταν το λιγότερο. Οι επόμενες εξετάσεις έδειξαν τα χειρότερα: μετάσταση στους πνεύμονες.

Από κει και πέρα, άρχισε ο αγώνας (αυτή όμως είναι άλλη ιστορία).
Ανοιχτή βιοψία (μέγα λάθος), χημειοθεραπεία για να μικρύνει ο όγκος, εγχείρηση και ξανά χημειοθεραπεία για έξι μήνες και καπάκι ακτινοθεραπεία. Όσοι τα πέρασαν τα ξέρουν.

Καλά τα πάει η μικρή, είμαστε πια πολύ αισιόδοξοι. Τα ποσοστά επιτυχίας, δηλ.θεραπείας σε πρώτη φάση και μη υποτροπής για τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις έρευνες είναι 40% -60% για αυτό το στάδιο. Αφού όμως τα πήγε καλά μέχρι τώρα, ελπίζουμε κι εμείς.
Το θέμα είναι πώς μπορεί να είμασταν τόσο χαζοί;
Γιατί να μην το καταλάβουμε;
Γιατί να μην πάει το μυαλό μας;
Γιατί να νομίζω πως αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους και όχι στο δικό μου παιδί;
Γιατί δεν την πήγα σε εκείνον τον ορθοπεδικό που ήθελα; Θα το καταλάβαινε αμέσως ο άνθρωπος.
Γιατί η παιδίατρος δεν έκανε σωστή ψηλάφηση, μόλις έναν μήνα πριν και δεν κατάλαβε τίποτα; Θα είχαμε γλυτώσει την μετάσταση.
Γιατί δεν κάναμε έναν απλό υπέρηχο; 50 ευρώ κοστίζει. Θα ήμασταν στο πρώτο στάδιο και θα είχαμε ποσοστό επιτυχίας 90%.

Γιατί να μην είμαστε λίγο υποψιασμένοι με αυτά τα θέματα;
Γι' αυτό μανούλες και μπαμπάδες, αν έχετε μικρά παιδάκια μέχρι εφτά χρονών (είναι πολύ πιο σπάνιο σε μεγαλύτερη ηλικία), μια απλή ψηλάφηση σώζει. Δε χρειάζεται πανικός, δε χρειάζονται γνώσεις, δε χρειάζεται φόβος.
Βάλτε τα παιδάκια να ξαπλώσουν, τάχα για να τα χαϊδέψετε και απλώς πατήστε με τα δάχτυλα όλη την κοιλιά. Ξεκινήστε από κάτω ακριβώς απ’τα πλευρά και συνεχίστε σε όλη την κοιλιά. Σταθερό και βαθύ πάτημα μέχρι όσο πιο βαθειά πάει. Μη φοβάστε, δεν πονάει.

Ακόμα καλύτερα, ζητήστε από τον παιδίατρο να κάνει ψηλάφηση και να σας δείξει πως γίνεται. Αν σας κοροϊδέψει, μουντζώστε τον κι αλλάξτε παιδίατρο.

Ακούστε τα καμπανάκια που χτυπάνε μέσα σας. Τέρμα πια τα γνωστά, δεν έχει τίποτα το παιδί σου, μια χαρά είναι το παιδί σου. ΌXI.! Και σε όλες μου τις απορίες θα απαντήσεις και πίεση θα του πάρεις κάθε φορά και ψηλάφηση θα του κάνεις κάθε φορά και θα μου γράψεις και όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται. Και όταν ανησυχώ για κάτι, απαιτώ να με ακούσεις με σεβασμό και με προσοχή, γιατί οι μάνες ξέρουν καλύτερα.

Αν θα οδηγηθούμε έτσι σε υπερβολές; Σίγουρα. Μα λέτε να με νοιάζει τώρα πια αν είμαι υπερβολική; Φτάνει να μη μεταδώσω το άγχος στο παιδί μου και πιστέψτε με, τα έχω πάει πολύ καλά σε αυτό το θέμα τουλάχιστον. Η μικρή παίζει αμέριμνη σαν να μη συμβαίνει τίποτα.

Ψάξτε στο ιντερνέτ, βρείτε πληροφορίες για τον παιδικό καρκίνο. Δυστυχώς, δεν είναι τόσο σπάνιος όσο νομίζουμε. Και ναι είναι ιάσιμος. Αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση. Όσο αργείς,τόσο μειώνονται τα ποσοστά.

Ευαισθητοποιηθείτε. Γίνετε μέλη σε συλλόγους γονέων με παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Η Λάμψη και Φλόγα είναι ίσως οι δυο πιο αντιπροσωπευτικοί με ιστοσελίδες και σελίδες στο facebook. Κάντε like σε σελίδες που δημιουργήθηκαν με σκοπό να στηρίξουν, ηθικά και οικονομικά,παιδιά που πάσχουν. Και θα βοηθήσετε και θα ενημερωθείτε.

Και το πιο σημαντικό, μη μας ξεχνάτε στις προσευχούλες σας. Βάλτε και τα παιδάκια σας να παρακαλέσουν τον Χριστούλη, αυτά τα ακούει πιο πολύ. Εύχομαι όλα αυτά να μην σας αγγίξουν ποτέ προσωπικά. Ας είμαστε εμείς οι τελευταίοι στη γη που τα περνάμε. Συγνώμη αν σας στεναχώρησα και σας κούρασα. Ευχαριστώ πολύ!

Μια μαμά


Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σύλλογοι για παιδιά με Καρκίνο!






ΕΛΠΙΔΑ

Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο


Έδρα: Μικράς Ασίας 46 , Τ.Κ - 115 27, Γουδί

Επικοινωνία

Τηλέφωνα: 210-7757153, 210-7757934

Fax: 210-7752989

http://www.elpida.org/


emailinfo@elpida.org



Φλόγα

Σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια

Αιγίου 6-8, Τ.Κ - 11527, Γουδή

Τηλέφωνα: 210 7485000, 210 7707259


Fax: 210 7772421

www.floga.org.gr

email: floga@floga.org.gr



ΠΙΣΤΗ

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις (Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία)

Επικοινωνία

Γραφεία Συλλόγου: Ηγήμονος 2β, Ζωγράφου (Πλατεία Παίδων), Τ.Κ - 15773, 5ος όροφος

Τηλέφωνα: 210 -7486880, 210-7488961

 Fax: 210-7486880

http://www.pisti.gr/

Email: pisti@otenet.gr




ΛΑΜΨΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠόληΘεσσαλονίκη

Διεύθυνση: Κλεάνθους 5 και Παπαναστασίου, Τ.Κ: 54453

Επικοινωνία: 2310-943396

http:// lampsi.org/ 
      
E-mail:info@lampsi.org







ΣΤΟΡΓΗ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πόλη : Θεσσαλονίκη

Διεύθυνση: Δωδεκανήσου 8, Τ.Κ: 54626

Τηλέφωνο: 2310-544320

Fax: 2310-538157


Email: storgi544320@gmail.com     






ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ

Παγκρήτιος Σύλλογος παιδιών με καρκίνo

Διεύθυνση: Κόσμων 6, Τ.Κ 71201

Πόλη: Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ./Fax. 2810.342544

http://www.iliahtida.gr/gr/index.html



ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Διεύθυνση: Πειραιώς 1, Μέγαρο Πλάζα, Τ.Κ 731 00

Πόλη: Χανιά

Τηλέφωνο: 698 2666650

Fax: 28210 79650

www.horass.gr

email:orizondascha@gmail.com






SAVE AN ANGEL

Νεοσύστατος Σύλλογος με σκοπό την υποστήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν τον παιδικό καρκίνο

Πόλη: Ρόδος

Τηλέφωνο: 6934559666

Email: save_an_angel@yahoo.gr 
  






ΦΑΡΟΣ ΖΩΗΣ”  Σύλλογος υποστήριξης οικογενειών με παιδιά που νοσούν από σοβαρές ασθένειες, μη αντιμετωπίσιμες στην Ελλάδα

Tηλέφωνα επικοινωνίας : 6975221066. 6942653630

Πόλη : Κέρκυρα

Εmail : faroszoisgreece@gmail.com

Fb: ΦΑΡΟΣ ΖΩΗΣ




MAKE A WISH, Κάνε μια ευχή Ελλάδος  (www.makeawish.gr)

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) είναι μία Αστική, Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες παιδιών (3-18 ετών) με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Είναι από τις κορυφαίες, στο είδος της, ΜΚΟ στην Ελλάδα με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής, γραφείο στη Θεσσαλονίκη και ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών που καλύπτει όλη την Ελληνική επικράτεια.

Κεντρικό Γραφείο Γλυφάδας
Λ. Βουλιαγμένης & Καραϊσκάκη 23 Τ.Κ 16675
Τηλέφωνο:   210-9637660
Fax:    210-9637774
info@makeawish.gr

Γραφείο Θεσσαλονίκης
Καρατάσου 1, Τ.Κ 54626
Τηλέφωνο:  2310-523978
Fax:    2310-523979
thess@makeawish.gr

Αναλυτικές πληροφορίες για την διαδικασία αναγνώρισης ποσοστού αναπηρίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ MΟΥ ΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ;

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Ερ. Πού απευθύνομαι για θέματα αναπηρίας;
Απ. Στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Έργο των Υγειονομικών Επιτροπών (του ΚΕ.Π.Α.) είναι:
α) Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.
β) Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑΜΕΑ.
γ) Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Ερ. Τι πρέπει να κάνω για να εξετασθώ από την Υγειονομική Επιτροπή;
Απ. Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος πολίτης να εξετασθεί από Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. πρέπει να συμπληρώσει σχετική αίτηση σύμφωνα με τις οδηγίες. Το έντυπο αίτησης, άλλες συμπληρωματικές οδηγίες για την διαδικασία κατάθεσης αίτησης, (απαιτούμενα δικαιολογητικά και άλλες γενικές πληροφορίες) καθώς και τις διευθύνσεις που βρίσκονται οι γραμματείες ΚΕ.Π.Α. που λειτουργούν σε όλη την χώρα μπορείτε να τα προμηθεύεστε από τις γραμματείες ΚΕ.Π.Α. οι οποίες λειτουργούν σε 54 Υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Μονάδες Ασφάλισης) της Χώρας


Ερ. Ποια είναι η διαδικασία πού ακολουθεί;
Απ.
1.      Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει απαραίτητα Αίτηση Αξιολόγησης, με όλα τα δικαιολογητικά, όπως αυτά αναφέρονται στις σχετικές οδηγίες, σε μία από τις 54 Γραμματείες ΚΕ.Π.Α της επιλογής του.
2.      Εφόσον τα δικαιολογητικά του κριθούν από τον διοικητικό και ιατρικό προέλεγχο ως πλήρη, γίνεται η κατάθεση της Αίτησης και παραλαμβάνει Αποδεικτικό κατάθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση δεν παραλαμβάνεται η Αίτηση από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και επιστρέφονται όλα τα δικαιολογητικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ:H αναγραφή στην αίτηση κινητού τηλεφώνου είναι πλέον υποχρεωτική διότι η γνωστοποίηση της ημερομηνίας εξέτασης από την Υγειονομική Επιτροπή θα γίνεται πλέον με μήνυμα (sms).
3.      Η ενημέρωση για τα ελλείποντα δικαιολογητικά (ιατρικά) γίνεται με δύο τρόπους: α) Εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι παρών ο Ιατρός προελέγχου του δίνει έντυπο ελλειπόντων δικαιολογητικών στο οποίο αναγράφονται τα δικαιολογητικά τα οποία υποχρεούται να προσκομίσει και β)Αν δεν είναι παρών η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. τηλεφωνικά ή με πρόσκληση τον ειδοποιεί προκειμένου να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Και στις δύο περιπτώσεις ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά και κατά την ημέρα εξέτασής του από την Υγειονομική Επιτροπή.
4.      Ενημερώνεται από την Κεντρική Γραμματεία ΚΕ.Π.Α., μέσω Ταχυδρομείου (πρόσκληση) για την ημερομηνία και ώρα προσέλευσής του στην Υγειονομική Επιτροπή.
5.      Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από την Γραμματεία ΚΕ.Π.Α, όπου υπέβαλε αρχικά την αίτησή του, τη Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας.
6.      Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) εντός 10 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ.
7.      Χρησιμοποιεί την ανωτέρω Απόφαση του ΚΕ.Π.Α για κάθε νόμιμη χρήση και μπορεί παραλαμβάνει αντίγραφα για όλο τον χρόνο που ισχύει.


Για να ενημερωθείτε αναλυτικά σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές που δικαιούστε , παρακαλούμαι όπως επικοινωνήσετε με την αρμόδια υπηρεσία ΚΕΠΑ προς αποφυγή λαθών καθώς υπάρχουν τροποποιήσεις.

Πίνακας με τα ποσοστά αναπηρίας για τις παθήσεις του καρκίνου (Αριθμ. Φ. 11321/οικ.10219/688)

Παρακάτω παρατίθεται πίνακας με τον οποίον καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας για τις παθήσεις του καρκίνου, καθώς και οι υποτροπές αυτών, που θα λαμβάνονται υπόψη από τις Υγειονομικές Επιτροπές του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. και θα αφορούν όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το δημόσιο. (Αριθμ. Φ. 11321/οικ.10219/688)   

  

Οξεία Λευχαιμία 
Οι οξείες λευχαιμίες διακρίνονται στην οξεία λεμφοβλαστική (κυρίως σε παιδιά) και στην οξεία μυελοβλαστική (κυρίως σε ενηλίκους).
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Κατά την αρχική διάγνωση της νόσου: 80% (για ένα έως δύο χρόνια)
(β) Ασθενείς σε πλήρη ύφεση της νόσου και χωρίς υποτροπή: 20-30%
(γ) Ασθενείς που υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών: 
Εάν δεν υπάρχει νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστού: 30-40%
Εάν υπάρχει νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστού και αναλόγως της βαρύτητάς της: 67%-80%.  

Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία (ΧΜΛ)
Νεοπλασματική  νόσος οφειλόμενη στο παθολογικό χρωμόσωμα Φιλαδέλφεια που δημιουργεί την υβριδική πρωτεΐνη bcr-abl. Η νόσος ΧΜΛ διαιρείται στα εξής στάδια:
1.χρόνια φάση (αρχικά στάδια της νόσου)
2.επιταχυνόμενη φάση
3.βλαστική κρίση (τα στάδια 2 και 3 είναι προχωρημένα στάδια της νόσου). 
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Ασθενείς υπό αγωγή με αναστολείς της τυροσινικής κινάσης με ανταπόκριση της νόσου, που είναι και παραμένουν στην χρόνια φάση της ΧΜΛ, αναλόγως ύπαρξης παρενεργειών από την λήψη της αγωγής: 20%
(β) Ασθενείς που υποβάλλονται σε αλλογενή μεταμόσχευση: 
Εάν δεν υπάρχει νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστού (graft versus host disease): 30-40%
Εάν υπάρχει νόσος μοσχεύματος κατά ξενιστού και αναλόγως της βαρύτητας της: 67-80%. 

Χρόνια Λεμφογενής Λευχαιμία
Η νόσος μπορεί αν είναι ασυμπτωματική επί σειρά ετών και να μην χρειάζεται  θεραπευτική αγωγή, αλλά ιατρική παρακολούθηση. Επί ένδειξης χορήγησης θεραπευτικής αγωγής, η θεραπεία έχει στόχο να ελέγχει τα συμπτώματα της νόσου. Συνήθως η νόσος χρειάζεται ξανά θεραπεία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Η νόσος συνοδεύεται συχνά από μεγάλη ευαισθησία σε λοιμώξεις, και αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία.
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Επί ασυμπτωματικής νόσου, χωρίς ανάγκη θεραπείας: 20%
(β) Επί ανάγκης χορήγησης θεραπείας ή θεραπειών: 40-67%. 

Πολλαπλούν Μυέλωμα 
Κακοήθης νεοπλασία χαρακτηρισμένη από αυξημένη μονοκλωνική διήθηση από νεοπλασματικά πλασματοκύτταρα, τα οποία διηθούν τον μυελό των οστών και παράγουν μονοκλωνική IgG, IgA, ή ελαφρές αλυσίδες ανοσοσφαιρίνης. Η νόσος διαγιγνώσκεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) MGUS (μονοκλωνική παραπρωτεϊναιμία άγνωστης σημασίας): 20%
(β) Ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα: 30%
(γ) Συμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα: (αναλόγως του βαθμού και της βαρύτητας των συμπτωμάτων και επιπλοκών από τα όργανα καθώς και των αντιμετωπίσεων τους, π.χ το μεγαλύτερο ποσοστό επί πολλαπλών οστεολύσεων, υποτροπών, ανθεκτικότητας της νόσου κ.λ.π) από >67% έως >80%.

Νόσος του Hodgkin 
Αντιμετωπίζεται με χημειοθεραπεία μόνο ή σε συνδυασμό με ακτινοβολία σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Κατά τη διάρκεια της θεραπείας: 50-67% (για ένα έτος)
(β) Επί ύφεσης και παραμονής σε ύφεση: 20%
(γ) Επί 1ης υποτροπής της νόσου και νέας χημειοθεραπείας/ αυτομεταμόσχευσης: εφόσον:  
επιτευχθεί ύφεση της νόσου: 20-40%
υπάρχει ανθεκτική νόσος (αναλόγως της βλάβης οργάνων/συμπτωμάτων): 50-80%. 

Μη Hodgkin’s λεμφώματα 
Τα μη-Hodgkin λεμφώματα διακρίνονται αναλόγως της κλινικής πορείας σε λεμφώματα υψηλής ή χαμηλής κακοήθειας.
1. Λεμφώματα χαμηλής κακοήθειας
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Επί ασυμπτωματικών  περιπτώσεων, χωρίς ανάγκη χορήγησης θεραπείας, με απλή παρακολούθηση: 20%
(β) Επί χορήγησης θεραπευτικού σχήματος, αναλόγως του εάν χορηγείται για πρώτη ή πολλοστή φορά: 35-67% 
2. Λεμφώματα υψηλής κακοήθειας
Ποσοστό αναπηρίας:
(α) Κατά τη διάρκεια της θεραπείας: 50-67% (για ένα έτος)
(β) Επί επίτευξη πλήρους ύφεσης της νόσου, και μη υποτροπής (αναλόγως της ύπαρξης παρενεργειών κατά την θεραπεία): 20%
(γ) Επί υποτροπής της νόσου μετά την αρχική χημειοθεραπεία, η πρόγνωση είναι κακή, και εάν είναι δυνατόν γίνεται αυτομεταμόσχευση: 67-80%
(δ) Επί ύφεσης μακρόχρονης μετά αυτομεταμόσχευση: 20-40%.  

Όγκοι Θυροειδούς 
Επίπεδα Βαρύτητας 
1ο επίπεδο: Κλινικά ευρήματα: Λανθάνον αδενοκαρκίνωμα: Μικρού μεγέθους <1 cm χωρίς ενδοθυρεοειδικές ή εξωθυρεοειδικές μεταστάσεις. Ποσοστό αναπηρίας: 50% (1μήνα) - 10% (δια βίου).
2ο επίπεδο: Κλινικά ευρήματα: Θηλώδες αδενοκαρκίνωμα. Θηλακιώδες αδενοκαρκίνωμα. Hurhtle cell αδενοκαρκίνωμα. Μυελώδες καρκίνωμα. Θηλώδες. Ποσοστό αναπηρίας: Χωρίς μακρινές μεταστάσεις: 20% (5 έτη) μετά 10% (δια βίου). Με μακρινές μεταστάσεις: 50-80%.
Θηλακιώδες. Ποσοστό αναπηρίας: xωρίς μακρινές μεταστάσεις: 20% (5 έτη) μετά 10%. Με μακρινές μεταστάσεις: 80%.
Hurhtle cell καρκίνωμα. Ποσοστό αναπηρίας: Χωρίς μεταστάσεις: 20%. Με μακρινές μεταστάσεις: 90%.
Μυελοειδές καρκίνωμα. Ποσοστό αναπηρίας: α) Χωρίς μεταστάσεις (Εάν μετεγχειρητική καλσιτονίνη χαμηλή): 20%. β) Εάν μετρητή καλσιτονίνη μετεγχειρητικά (<150). Χωρίς ανιχνεύσιμες μεταστάσεις: 50%. γ) Εάν  υψηλή καλσιτονίνη μετεγχειρητικά (>400) και ανιχνεύσιμες μεταστάσεις: 100%.
3ο επίπεδο: Κλινικά ευρήματα: Αμετάπλαστο καρκίνωμα, συνήθως μεγάλη και σκληρή οζώδης παραμόρφωση στον τράχηλο. Ποσοστό αναπηρίας: 100%. 

Καρκίνος Πνεύμονος 
Μακροσκοπικώς είναι όγκοι συστάσεως σκληράς και χροιάς λευκοφαίου.
Διαίρεση (παθολογοανατομική).
Μικροκυτταρικό
Μη μικροκυτταρικό
Ποσοστό αναπηρίας:
Ca μή χειρουργήσιμο και υποβαλλόμενο σε ΧΜΘ ή ΑΚΘ: 80% (2 έτη).
Ca χειρουργήσιμο: 80% [2 έτη από επεμβάσεως].
Ca χειρουργημένο χωρίς στοιχεία υποτροπής ή μεταστάσεων: 67% [3 έτη μετά τα 2 πρώτα].
Ca χειρουργημένο με ολική πνευμονεκτομή (ανάλογα των σπιρομετρικών τιμών και την αναπνευστική λειτουργία το ΠΑ αρχίζει απο 80% για 3 χρόνια κατόπιν 67% για άλλα 2 χρόνια και 50% εφ όρου ζωής εφόσον δεν υπάρχει επιβάρυνση της αναπνευστική του λειτουργίας.
Ca χειρουργημένο μετά στοιχείων υποτροπής ή μεταστάσεων: 80% 

Κακοήθεις Όγκοι Καρδιάς 
ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ  
Συνήθως είναι σαρκώματα. Τα σαρκώματα διηθούν την καρδιά, το περικάρδιο ή και τα όργανα που περιβάλλουν την καρδιά. Η νόσος εκδηλώνεται με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας λόγω διηθήσεως του μυοκαρδίου και των βαλβίδων ή και με συμπτώματα υγρής περικαρδίτιδας λόγω διηθήσεως του περικαρδίου. Ποσοστό αναπηρίας: 80%.
Η καρδιά εκτός από τα πρωτοπαθή νεοπλάσματα είναι δυνατό να προσβληθεί και από μεταστατικά νεοπλάσματα (πχ κακόηθες μελάνωμα, βρογχογενές καρκίνωμα, καρκινοειδές). Ποσοστό αναπηρίας: 80%  

 Κακοήθεις Όγκοι Στομάχου   
(α) Δυνητικά Κακοήθη: Στρωματικοί όγκοι (GIST): Καρκινοειδές: Συνήθως τυχαίο εύρημα σε γαστροσκόπηση και βιοψία (ιστολογική εξέταση). Φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση.Ποσοστό αναπηρίας0-10%.
(β) Κακοήθη: Ποσοστό αναπηρίας70 – 100% (για 5 χρόνια). Επανέλεγχος στην 5-ετία και αν δεν υπάρχει υποτροπή νόσου, χορηγείται αναπηρία ανάλογα με το είδος της γαστρεκτομής.
(γ) Κακοήθη και με ύπαρξη μεταστάσεων (λεμφαδένες, ήπαρ, πνεύμονες). Ποσοστό αναπηρίας100%  

Νεοπλάσματα Λεπτού Εντέρου 
Ποσοστό αναπηρίας:  
Aδενοκαρκίνωμα: πρόγνωση κακή. Συνήθως καθυστερημένη η διάγνωση. Θεραπεία χειρουργική. Ακτινοθεραπεία (λεμφώματα): 67 - 80%.
Στρωματικοί όγκοι - GIST: Χειρουργική θεραπεία χειρουργική ή και χρόνια θεραπεία με Imatinib: Χωρίς μεταστάσεις και ίαση με χειρουργική θεραπεία: 0% Με μεταστάσεις: 67 - 80%
Καρκινοειδές: Χειρουργική θεραπεία, τμηματική εντερεκτομή: Χωρίς μεταστάσεις, μετά από χειρουργική αφαίρεση του όγκου: 0-30% (για 5 χρόνια και επανεκτίμηση). Επί μεταστάσεων αναλόγως της βαρύτητας: 50 – 70%  
  
Καρκίνος Ήπατος Ποσοστό αναπηρίας: 100%

Καρκίνος Παγκρέατος Ποσοστό αναπηρίας: 100%  

Νεοπλασματικές Παθήσεις Δέρματος  
C84 ΔΕΡΜΑΤΙΚΟ Τ ΛΕΜΦΩΜΑ
C84.0 ΣΠΟΓΓΟΕΙΔΗΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ
C84.1 ΣΥΝΔΡΟΜΟ SEZARY 
ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ 
1ο Επίπεδο: Εντοπισμένο ή διάσπαρτο εξάνθημα αποτελούμενο από κηλίδες και λεπτές πλάκες. Χωρίς κλινικά ή εργαστηριακά ευρήματα συστηματικής προσβολής. ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: 1ο Επίπεδο: Σχετικά καλή, λόγω της βραδείας εξέλιξης της νόσου. Το στάδιο αυτό απαντά καλά στις ειδικές θεραπείες. Υποτροπές αναμένονται. Ποσοστό αναπηρίας:  5-10%. [επί εξάρσεων και όσο διαρκεί η θεραπεία].

2ο Επίπεδο: Στάδιο της νόσου με διάσπαρτες περιγεγραμμένες και διηθημένες πλάκες σε σημαντική έκταση με συχνές υποτροπές. Διόγκωση λεμφαδένων. Πιθανά αιματολογικά ευρήματα λευχαιμικού τύπου και ενίοτε σπλαγχνικές διαταραχές. Συνήθως συνυπάρχουν συμπτώματα καταβολής, πυρετικής κινήσεως, σπλαγχνικών ενοχλήσεων. ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: Δυσχερής. Εντονότερες και μακρότερες οι απαιτούμενες θεραπείες. Συχνές υποτροπές. Απαιτείται τακτικός νοσοκομειακός έλεγχος. Ποσοστό αναπηρίας: 20 - 50%. [2 – 3 έτη].

3ο Επίπεδο: Γενικευμένη εικόνα με πολλαπλές και διάσπαρτες βλάβες, αποτελούμενες από οζίδια και εξωφυτικές μάζες και κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα από τον οργανισμό, σπλαγχνικές διαταραχές, καταβολή, καχεξία. Σύνδρομο Sezary. Κατάσταση βαρέως πάσχοντος. ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: Κακή έως χείριστη. Απαιτούνται συχνές νοσηλείες και συστηματικώς χορηγούμενα χημειοθεραπευτικά σχήματα θεραπείες με μέτρια αποτελέσματα και προσωρινά. Κατάσταση μη αναστρέψιμη. Ποσοστό αναπηρίας80-100%. [2 χρόνια – εφ’ όρου ζωής].


Νεοπλάσματα Οστών 
Η εκτίμηση της λειτουργικής ανικανότητας εξαρτάται από το βαθμό κακοήθειας του όγκου (καλοήθης-κακοήθης), τη θέση του (εγχειρήσιμος-μη εγχειρήσιμος) και των υπολειμματικών διαταραχών μετά τυχούσα θεραπεία.
Ποσοστό αναπηρίας:
Κακοήθεις όγκοι μυοσκελετικού χωρίς μεταστάσεις: 80% για δυο έτη. 67% για ένα έτος και επανεκτίμηση.
Κακοήθεις όγκοι με μεταστάσεις: 80% επ’ αόριστον 
Στα παραπάνω ποσοστά θα πρέπει να προστίθεται το ποσοστό τυχόντος ακρωτηριασμού ή δυσχρηστίας του μέλους.

Καρκίνος Λάρυγγος 
Ποσοστό αναπηρίας70-80%.
Η πρόγνωση εξαρτάται από τον βαθμό έκτασης του όγκου Τ, και της προσβολής των τραχηλικών λεμφαδένων Ν. Εξ’ αιτίας της κακής πρόγνωσης το ποσοστό αναπηρίας είναι το maximum για 1 – 2  χρόνια. Μετά εκτιμάται η κατάσταση του ασθενούς (στένωση λάρυγγος, απώλεια λάρυγγος, μόνιμη τραχειοτομία, απώλεια ή διατήρηση φωνής, δυσκαταποσία) και ύπαρξη μεταστάσεων Μ, ή υποτροπής της νόσου.

Γαστρεκτομή για κακοήθεια στομάχου 
Γαστρικός καρκίνος χωρίς απομακρυσμένες μεταστάσεις: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 67% για 6 μήνες, εφόσον δεν απαιτείται επικουρική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) ή για 1 έτος και, μετά από επανεκτίμηση, ως το πέρας της επικουρικής θεραπείας εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη μετεγχειρητικά. Ανά έτος επανεκτίμηση και βαθμιαία πτώση έως το 5ο έτος μετά την επέμβαση.
Γαστρικός καρκίνος με μεταστάσεις ή με υποτροπή μετά προηγούμενη χειρουργική θεραπεία: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 67-80%.
Μόνιμη γαστροστομία: Το ποσοστό αναπηρίας καθορίζεται από την υποκείμενη νόσο που αποτέλεσε την ένδειξη για τη δημιουργία της γαστροστομίας.  

4. Μετεγχειρητικές καταστάσεις λεπτού εντέρου.
Εντερεκτομή: Εκτελείται όταν το λεπτό έντερο υποστεί μετατραυματική κάκωση με το αντίστοιχο τμήμα του μεσεντερίου, για μεσεντερική ισχαιμία τοπική ειλεϊτιδα, συρίγγια, στενώσεις συγγενείς ή επίκτητες, γάγγραινα, εκκολπωματίτιδα, Μεκέλειο απόφυση, νόσο του Hirschsprung. Η εντερεκτομή μπορεί να είναι υψηλή – νήστιδας, χαμηλή- ειλεού, και εκτεταμένη. Τα επίπεδα βαρύτητας καθορίζονται από την έκταση της εντερεκτομής. Εκτομή του 1/3 του λεπτού εντέρου είναι άνευ σημασίας για την επιβίωση. Η εκτομή ½ δηλαδή 330 περίπου εκατοστά, είναι το μέγιστο να εκτιμηθεί άνευ σοβαρού κινδύνου και η εκτομή πέραν του 80% του λεπτού εντέρου, δηλαδή πέραν των 500 εκατοστών, είναι ασυμβίβαστη με τη ζωή.

(α) Εκτομή λεπτού εντέρου 3 μέτρων ή παραπάνω, με επακόλουθο βαριά καχεξία λόγω πλημμελούς απορροφήσεως πρωτεϊνών, λιπών και διαταραχών των ηλεκτρολυτών. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 35-55%.  
(β) Μεγαδωδεκαδάκτυλο: Ασυνήθης μεγέθυνση και διάταση του δωδεκαδακτύλου με συμπτωματολογία εκείνης του γαστροδωδεκαδακτυλού έλκους. Μετά γενομένη επιτυχή εγχείρηση. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 0%. 
(γ) Εκκολπώματα 12/δακτύλου: Μόνο εφόσον εμφανίσουν επιπλοκές- εξέλκωση- αιμορραγία και φλεγμονώδη διήθηση και υπόκεινται σε ανάλογη χειρουργική θεραπεία. Σε επιτυχή θεραπεία: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 0%. 
(δ) Στενώσεις 12/δακτύλου: Συγγενείς ή επίκτητοι, δυσκινησία ή ατονία του 12/δακτύλου μετά από εγχείρηση χωρίς επιπλοκές από τα χοληφόρα. Μετά από επιτυχή διόρθωση με επεμβατικά μέσα: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 0%. Στις παραπάνω ή ανάλογες καλοήθεις καταστάσεις μετά από επεμβατική (χειρουργική ή ενδοσκοπική) προσπάθεια διόρθωσης, αποτυχία ή υποτροπή μη υποκείμενη ή δύσκολα διορθωμένη: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 30%
(ε) Γαστροδωδεκαδακτυλικό συρίγγιο: Σπάνια, αλλά βαριά επιπλοκή της γαστρεκτομής Billroth II – Ρήξη κολοβώματος (θεωρείται ως μόνη αιτία η κακή τεχνική). Χαρακτηρίζεται από διάβρωση του δέρματος της περιοχής εξόδου του συριγγίου, προκαλούσα έντονο ακμάζουσα ερυθρότητα πολύ ενοχλητική για τον ασθενή. Μέχρι οριστικής χειρουργικής αποκαταστάσεως. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 40- 50%. Μετά την αποκατάσταση: 0%. 
(στ) Μόνιμη νηστιδοστομία: Όταν δεν υπάρχει πιθανότητα μελλοντικής αποκαταστάσεως του πεπτικού σωλήνα με γενική επίδραση στον οργανισμό. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 50%
(ζ) Μόνιμος ειλεοστομία: Όταν δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού σωλήνα, καλώς λειτουργούσα χωρίς επιπλοκές: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 50%. Σε βαριά καχεξία με υπολευκωματαιμία το προτεινόμενο ποσοστό αναπηρίας αυξάνεται αναλόγως. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 30-50%.

5. Μετεγχειρητικές καταστάσεις παχέος εντέρου.  
(α) Μόνιμη ειλεοστομία ή κολοστομία μετά την αντιμετώπιση καλοήθων ή κακοήθων παθήσεων. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ30%-50%.
Επεμβάσεις για κακοήθεις όγκους

(β) Ορθοκολικός καρκίνος χωρίς απομακρυσμένες μεταστάσεις: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 67% για 3 μήνες, εφόσον δεν απαιτείται επικουρική θεραπεία (χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) ή για 1 έτος και, μετά από επανεκτίμηση, ως το πέρας της επικουρικής θεραπείας εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη μετεγχειρητικά. Ανά έτος επανεκτίμηση έως το 5ο έτος μετά την επέμβαση. Εφόσον ο ασθενής είναι ελεύθερος νόσου, δεν δικαιολογείται περαιτέρω Π.Α.
(γ) Ορθοκολικός καρκίνος με μεταστάσεις ή με υποτροπή μετά προηγούμενη χειρουργική θεραπεία: ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ80%.

6. Μετεγχειρητικές καταστάσεις παγκρέατος.
  
Κακοήθεις Όγκοι Οφθαλμού 
ΠΟΣΟΣΤΟ  ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 50%(για 1 χρόνο).
Επί μεταστάσεων εκτός οφθαλμών: 80%  

Νεοπλάσματα Νεφρού
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: 
Για τα δύο πρώτα έτη από το χειρουργείο και επί επιτυχούς εξαίρεσης της νεοπλασίας: 50-67%. (μετά τα δύο έτη επανασταδιοποίηση και επί μη εμφανούς νόσου: 20-30%).
Όταν υπάρχουν μεταστάσεις στους πνεύμονες, υπεζωκότα, και οστά: 80% έως άνω 80%.  

Επαγγελματικός Καρκίνος Πνεύμονος
Στον επαγγελματικό χώρο υπάρχουν πολλές ουσίες ή επιδράσεις ύποπτες για καρκινογόνο δράση. Θεωρείται ότι 15% του συνόλου των καρκίνων για τους άνδρες και 5% για τις γυναίκες είναι επαγγελματικής αιτιολογίας. Δεδομένου ότι οι πνεύμονες και το δέρμα είναι τα πλέον εκτεθειμένα όργανα στις επιδράσεις του περιβάλλοντος, η αναλογία του επαγγελματικού καρκίνου σε αυτά τα όργανα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη.
Φυσικές ή χημικές επιδράσεις εκ του περιβάλλοντος, στα ακάλυπτα ιδίως μέρη του σώματος, είναι δυνατόν να επιφέρουν αλλοιώσεις δέρματος που κλινικώς και ιστολογικός να ανήκουν στις καρκινικές καταστάσεις (διαφόρου τύπου, εκτάσεως και προγνώσεως και αναλόγου με αυτά ασφαλιστικής σκέψεως και κρίσεως). Ορισμένες από τις ουσίες του επαγγελματικού περιβάλλοντος θεωρούνται ότι έχουν πολλαπλασιαστική αλληλεπίδραση με το κάπνισμα.
Για τον αμίαντο, το αρσενικό, τους χλωρομεθυλαιθέρες και τα ραδιενεργά στοιχεία, η σχέση θεωρείται αποδεδειγμένη. Αδιάσειστες αποδείξεις για τη σχέση ενός καρκίνου με το επάγγελμα δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν. Η εμφάνιση ωστόσο ενός καρκίνου σε νεότερη ηλικία από τη συνήθη, σε συνδυασμό με την παρουσία ενός βέβαιου καρκινογόνου στο χώρο εργασίας, είναι ισχυρές ενδείξεις τις οποίες οι επιτροπές επαγγελματικών νοσημάτων θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.
ΑΜΙΑΝΤΟΣ: Αναμφισβήτητα η έκθεση στον αμίαντο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου πνεύμονος και μεσοθηλιώματος. Ειδικά για το δεύτερο, η επαγγελματική έκθεση σε αμίαντο βρίσκεται στο 80% των περιπτώσεων. Θεωρείται ότι οι μισοί από αυτούς που έχουν αμιάντωση θα πεθάνουν από καρκίνο πνεύμονος. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος του βαθμού εκθέσεως, του τρόπου εκθέσεως και του είδους του αμιάντου, ενώ αυξάνει πολλαπλασιαστικά σε συνδυασμό με το κάπνισμα.
ΑΡΣΕΝΙΚΟ: Έχει διαπιστωθεί σαφής σχέση μεταξύ της δόσεως και του καρκίνου του πνεύμονος κατά την επαγγελματική έκθεση. Έχει πολλαπλασιαστική αλληλεπίδραση με το κάπνισμα. Όλοι οι ιστολογικοί τύποι καρκίνου πνεύμονος μπορούν να παρατηρηθούν ιδιαίτερα όμως το εκ πλακωδών επιθηλίων.
ΝΙΚΕΛΙΟ: Ο καρκίνος πνεύμονος αλλά και των παραρρινίων που προκαλείται από την εισπνοή νικελίου είναι γνωστός από παλιά.
ΧΡΩΜΙΟ: Αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο πνεύμονος έχει παρατηρηθεί σε εργάτες εκτεθειμένους σε χρώμιο ενώ παρουσιάζεται θετική ομοσχέτιση του βαθμού εκθέσεως με τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο πνεύμονος. Καρκινογόνες ιδιότητες θεωρείται ότι έχει το εξασθενές χρώμιο.
ΒΕΝΖΟΠΥΡΕΝΙΟ: Αυξημένες συγκεντρώσεις βενζοπυρενίου βρίσκονται κυρίως σε διυλιστήρια παραγωγή πίσσας, ασφαλτοστρώσεις, σταθμούς αυτοκινήτων. Θεωρείται βέβαιο καρκινογόνο.

ΧΛΩΡΟΜΕΘΥΛΑΙΘΕΡΕΣ: Χρησιμοποιούνται ευρέως στη χημική βιομηχανία. Έχουν πολλαπλασιαστική αλληλεπίδραση με το κάπνισμα.