Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Πως να βοηθήσεις ένα παιδί με καρκίνο

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΔΟΤΕΣ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΕΝΥ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ


Η Equal Society & το Χαμόγελο του Παιδιού στο πλευρό 
της μικρής Παναγιώτας



Η Equal Society και το Χαμόγελο του Παιδιού  ένωσαν τις δυνάμεις τους και αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την μικρή Πένυ (Παναγιώτα) από τη Λευκάδα, που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Αθήνα.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δύο οργανισμών βρίσκονται ήδη σε επαφή με την οικογένεια και κατέγραψαν τις βασικές και τρέχουσες ανάγκες, αλλά κι όσες θα προκύψουν το επόμενο διάστημα. Οι δύο οργανισμοί, Equal Society και Χαμόγελο του Παιδιού συμφώνησαν ότι θα καλύψουν ολιστικά το πρόβλημα της μικρής Παναγιώτας σε ότι αφορά τη στέγαση της οικογένειας στην Αθήνα, διατροφή, μετακινήσεις, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και τυχόν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη συνολική έλλειψη αιμοπεταλίων στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία» στο οποίο και νοσηλεύεται η μικρή Παναγιώτα. Όπως και για κάθε προσφορά αίματος έτσι και σε αυτή την περίπτωση οι δότες πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια αποδοχής. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, ή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας, στο τμήμα αιμοδοσίας. Οι δότες όμως θα πρέπει να ταξιδέψουν έως την Αθήνα, στο νοσοκομείο «Παίδων Αγία Σοφία», προκειμένου να γίνει η λήψη αιμοπεταλίων. Η διαδικασία μοιάζει όπως μια απλή αιμοδοσία, αλλά διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται μόνο με ραντεβού.

Ζητούνται δότες αιμοπεταλίων

Η ανάγκη είναι μεγάλη! Όσοι ενδιαφέρονται για να γίνουν δότες αιμοπεταλίων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα του οργανισμού Equal Society στο 2117051841, στο 26450 22578 (γραφείο Λευκάδας, κεντρική πλατεία) ή με την παιδίατρο κα Κατερίνα Γεωργάκη 6932.112255 προκειμένου να ενημερωθούν για λεπτομέρειες.




Τα παιδιά με καρκίνο παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες σε αίμα, αιμοπετάλια και παράγωγα. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν  μπορούν να γίνουν ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ αίματος και αιμοπεταλίων στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στο παιδο-ογκολογικό νοσοκομείο ΕΛΠΙΔΑ και να δώσουν ανάσες ζωής στα παιδιά, που μάχονται καθημερινά να κρατηθούν στη ζωή.

Όποιος επιθυμεί να προσφέρει αιμοπετάλια, παρακαλείται να απευθυνθεί στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου "ΕΛΠΙΔΑ", στα τηλέφωνα (210)7452035 και (210)7452036, ώρες 8.30-14.00 και 16.00-19.30  ή στην αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού

 




Τι σημαίνει δίνω αιμοπετάλια

H αφαίρεση αιμοπεταλίων (αιμοπεταλιοαφαίρεση) είναι μια διαδικασία που επιτρέπει επίσης στο δότη αίματος να προσφέρει ένα συγκεκριμένο συστατικό αίματος.
Τα αιμοπετάλια μπορούν να σώσουν ζωές, διατηρούνται όμως μόνο πέντε ημέρες.  H διαδικασία της αφαίρεσης αιμοπεταλίων είναι ίδια με εκείνη της αφαίρεσης πλάσματος, μόνο που διαρκεί ακόμη περισσότερο χρόνο.


Τι είναι αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Το αίμα είναι μείγμα ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αιμοπεταλίων, πλάσματος και άλλων στοιχείων. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια ειδική διαδικασία αιμοδοσίας που σας επιτρέπει να προσφέρετε μόνο ένα στοιχείο του αίματος, τα αιμοπετάλια- τα κύτταρα δηλαδή που βοηθούν να σταματήσει η αιμορραγία. Στο αίμα μας υπάρχει περίσσεια αιμοπεταλίων και πολλά από αυτά μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς καμιά παρενέργεια στο δότη. Τα αφαιρεθέντα αιμοπετάλια αποκαθίστανται μέσα σε λίγες μέρες.

Πώς πραγματοποιείται η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Ο δότης ξαπλώνει δίπλα σε ένα μηχάνημα, φλεβοκεντείται και από μια μικρή ποσότητα αίματος που περνάει μέσα στο μηχάνημα διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια αυτόματα. Τα υπόλοιπο αίμα επιστρέφει από το ίδιο χέρι πάλι στο δότη. Η αιμοπεταλιοαφαίρεση διαρκεί 1-2 ώρες. Η όλη διαδικασία είναι μεγαλύτερη από ότι η συνήθης αιμοδοσία γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διαχωριστούν και να συλλεγούν τα αιμοπετάλια από τα άλλα στοιχεία του αίματος.Η λήψη γίνεται σχεδόν πάντα στο Νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο ασθενής, και κατά το δυνατό λίγες ώρες πριν χορηγηθούν. Τα αιμοπετάλια δεν συντηρούνται επί πολλές ημέρες, ούτε μεταφέρονται εύκολα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ποιά η σημασία της προσφοράς σας;
Η προσφορά των αιμοπεταλίων βοηθάει παιδιά που παρουσιάζουν θρομβοπενία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως λευχαιμία, καρκίνο ή απλαστική αναιμία. Συχνά η επιβίωση των ασθενών αυτών εξαρτάται από τη μετάγγιση αιμοπεταλίων.

Ποιός μπορεί να δίνει αιμοπετάλια;
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι αιμοπεταλιοδότες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές των αιμοδοτών ολικού αίματος. Πρέπει να είστε απολύτως καλά στην υγεία σας, να ζυγίζετε περισσότερο από 50 κιλά, να μην παίρνετε σε χρόνια βάση φαρμακευτική αγωγή, και να μην έχετε πάρει τις τελευταίες 5-6 ημέρες ασπιρίνη. Επίσης, πριν κάποιος δώσει αιμοπετάλια, πρέπει να προσέλθει στην Αιμοδοσία και να δώσει δείγμα αίματος για εργαστηριακούς ελέγχους 4-5 ημέρες πριν την λήψη των αιμοπεταλίων, ώστε αυτά να μπορούν να χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει η λήψη τους.

Μπορεί ένας μη αιμοδότης, να γίνει αιμοπεταλιοδότης;
Άτομα με ήπια αναιμία που αποκλείονται από αιμοδότες μπορούν να γίνουν αιμοπεταλιοδότες εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια του ιστορικού και των εργαστηριακών εξετάσεων.

Πονάει η αιμοπεταλιοαφαίρεση;
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση, όπως και η συνήθης αιμοδοσία, δεν είναι επώδυνη. Θα αισθανθείτε μόνο ένα ελαφρύ τσίμπημα όταν η βελόνα μπει στη φλέβα του χεριού σας.

Είναι η αιμοπεταλιοαφαίρεση ασφαλής;
Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι πολύ ασφαλής. Δεν υπάρχει κίνδυνος λοίμωξης γιατί η όλη διαδικασία γίνεται σε κλειστό και αποστειρωμένο κύκλωμα. Δεν πέφτει ο αιματοκρίτης διότι επιστρέφονται στον δότη τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ζάλης ή λιποθυμίας ούτε κίνδυνος σιδηροπενίας.

Πόσο συχνά μπορώ να δίνω αιμοπετάλια;
Κάθε 15 ημέρες.

Εάν δίνω αιμοπετάλια, μπορώ να δίνω και αίμα;
Ναι, αρκεί να έχουν περάσει τουλάχιστον 48 ώρες από την τελευταία φορά που δώσατε αιμοπετάλια. Αν δώσατε πρόσφατα αίμα και σας ζητηθεί να δώσετε αιμοπετάλια, μπορείτε, αν έχει περάσει ένας μήνας από την τελευταία φορά που προσφέρατε αίμα.

Τι πρέπει να φροντίσει ο αιμοπεταλιοδότης την ημέρα της προσφοράς αιμοπεταλίων;
Να είναι ξεκούραστος και να έχει κοιμηθεί καλά την προηγούμενη ημέρα.
Να έχει πάρει κανονικό πρωινό την ημέρα της αιμοπεταλιαφαίρεσης
Προτιμάται η λήψη γαλακτοκομικών (γάλα/ τυρί/ γιαούρτι – πλουσίων σε ασβέστιο) την ίδια ή και τις προηγούμενες ημέρες.

Τι πρέπει να προσέξει ο αιμοπεταλιοδότης μετά την προσφορά αιμοπεταλίων;
Να μην καπνίσει για 1 ώρα.
Να μην καταναλώσει αλκοόλ για 6 ώρες.
Να μην σηκώσει βάρος, ούτε να εξασκήσει αυξημένη πίεση στο άκρο το οποίο φλεβοκεντήθηκε, για 12 ώρες.
Να μην υποβληθεί σε βαριά σωματική άσκηση για 12 ώρες.


Πηγή:  http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου