Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πώς είναι να είσαι ο μοναδικός συμβατός δότης στον κόσμο

«Είναι απίστευτο να αισθάνεσαι χρήσιμος για κάτι τόσο σημαντικό. Αισθάνομαι, όμως, και λίγο ευθύνη. Από την ώρα που το έμαθα, θέλω να γίνουν τα πράγματα όλα σωστά. Είμαι, πάντως, πολύ αισιόδοξος»


Ο δημοσιογράφος από την Κοζάνη Γιάννης Νεβεσκιώτης δεν περίμενε ένα τέτοιο τηλεφώνημα, πόσο μάλλον ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Ομως, τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή έρχονται πάντα αναπάντεχα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης. Ηθελε να τον ενημερώσει ότι ο Γιάννης ήταν ο μοναδικός στον κόσμο συμβατός δότης μυελού των οστών για μια γυναίκα που πάσχει από λευχαιμία στην Ιταλία και χρειάζεται μεταμόσχευση. Ο Γιάννης συγκρίνει τη χαρά που πήρε μόνο με εκείνη που είχε νιώσει όταν πριν από λίγους μήνες η γυναίκα του του ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος. Δεν είναι τυχαίο, και τα δύο μαντάτα αφορούσαν σε μια νέα ζωή.

«Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με το θέμα, ούτε συμμετείχα σε δράσεις σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία» παραδέχεται ο ίδιος μιλώντας στην «Κ». «Είχα δώσει δείγμα μυελού των οστών πριν από δύο χρόνια ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα”, που τότε είχε κινητοποιήσει την κοινότητα για να σωθεί μια κοπέλα. Δίνεις απλά δείγμα σάλιου». Δυστυχώς, η κοπέλα εκείνη δεν τα κατάφερε, αλλά χάρη στον δραστήριο σύλλογο, η παγκόσμια τράπεζα μυελού των οστών είχε εμπλουτιστεί με πολλά δείγματα από την Κοζάνη.

«Από τότε δεν ξαναδραστηριοποιήθηκα, δεν ήμουν συστηματικός αιμοδότης δηλαδή, ωστόσο το δείγμα μου έμεινε καταχωρισμένο εκεί». Μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο.
Φυσικά ανταποκρίθηκε με χαρά και συγκίνηση. «Είναι απίστευτο να αισθάνεσαι χρήσιμος για κάτι τόσο σημαντικό. Αισθάνομαι όμως και λίγο ευθύνη. Από την ώρα που το έμαθα, θέλω να γίνουν τα πράγματα όλα σωστά. Είμαι, πάντως, πολύ αισιόδοξος».

Ο κ. Νεβεσκιώτης έχει κάνει ήδη μία σειρά επαναληπτικών εξετάσεων, αφενός για να διασφαλιστεί η συμβατότητα και αφετέρου για να ελεγχθεί η κατάσταση της υγείας του. Αυτό που μένει, μέχρι να γίνει η συλλογή του μυελού των οστών, είναι να φροντίσει να παραμείνει σε καλή φυσική κατάσταση. Την ίδια ώρα, εξελίσσεται στην Ιταλία μια παράλληλη διαδικασία προετοιμασίας της λήπτριας.

Ο Γιάννης δεν φοβάται καθόλου τη διαδικασία. «Είναι απλούστατη, δεν είναι πια όπως παλιά που γινόταν παρακέντηση στη σπονδυλική στήλη. Τώρα ο δότης ακολουθεί απλώς μια ειδική θεραπεία (σ.σ. λήψη του αυξητικού παράγοντα G-CSF για τέσσερις μέρες που κινητοποιεί τα κύτταρα να βγουν από τον μυελό των οστών προς την κυκλοφορία του αίματος) και κατόπιν δίνει αίμα. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια, απλώς πρόκειται για μια πιο χρονοβόρο αιμοδοσία».

Οι συμβατότητες στον νομό Κοζάνης, πάντως, δεν είναι σπάνιες. Χάρη στη «Γέφυρα», το 15% των συμβατών δοτών μυελού των οστών στη χώρα προέρχεται από εκεί.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου