Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Οκτώ στα δέκα ελληνόπουλα με παιδική λευχαιμία θεραπεύονται

Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι οκτώ στα δέκα παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται. Το ίδιο ποσοστό ίασης των παιδικών λευχαιμιών που καταγράφεται στα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής ισχύει και για τη χώρα μας. Η δήλωση πως «οκτώ στα δέκα Ελληνόπουλα με παιδική λευχαιμία γίνονται καλά», προερχόμενη από τον κο. Ευγένιο Γουσέτη, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας επιτρέπει χαμόγελα αισιοδοξίας, για την καταπολέμηση της λευχαιμίας 



Έξι τα κέντρα αντιμετώπισης της παιδικής λευχαιμίας στην Ελλάδα - 80 νέα περιστατικά τον χρόνο.
 
Στην χώρα μας καταγράφονται περίπου 80 περιστατικά παιδικής λευχαιμίας κάθε χρόνο. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σε 6 κλινικές παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας από τις οποίες τρεις βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και μια στο Ηράκλειο Κρήτης. Η θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας συνίσταται κυρίως στη χορήγηση συνδυασμού χημειοθεραπευτικών φαρμάκων για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2 ετών, με τη νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο να είναι απαραίτητη μόνο για ένα βραχύ χρονικό διάστημα στην αρχή.



Θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας με μεταμόσχευση μυελού των οστών ή ομφάλιου αίματος (αλογενής)

 Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, που δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία, αντιμετωπίζεται με μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ιστοσυμβατός δότης του μυελού των οστών αναζητάται πρώτα στην οικογένεια και αν δεν βρεθεί εκεί, γίνεται έρευνα στην παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών, όπου σε ένα60-70% των περιπτώσεων θα εντοπιστεί κατάλληλος ξένος δότης. Η μεταμόσχευση μπορεί επίσης να γίνει με βλαστοκύτταρα ομφαλίου αίματος ξένου δότη αποδεκτής ιστοσυμβατότητας, όταν δεν ανευρίσκεται έγκαιρα ιστοσυμβατός ξένος δότης μυελού των οστών. Η μεταμόσχευση ομφαλίου αίματος του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογου)αποθηκευμένου σε ιδιωτική ή δημόσια τράπεζα δεν έχει ένδειξη στη θεραπεία της παιδικής λευχαιμίας. 

Υπάρχει μια αμιγώς παιδιατρική μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην Αθήνα, ενώ τα παιδιά μπορούν να μεταμοσχευθούν και στη μονάδα, που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομείο ενηλίκων.


Εξατομικευμένες θεραπείες στις παιδικές λευχαιμίες

Επειδή η χημειοθεραπεία προκαλεί παρενέργειες, η έρευνα σήμερα στρέφεται στον σχεδιασμό εξατομικευμένων θεραπειών, με μειωμένες δόσεις φαρμάκων σε λευχαιμίες με καλή πρόγνωση ώστε να περιορίζονται οι επιπλοκές.Αντίθετα, σε παιδικές λευχαιμίες με κακή πρόγνωση γίνεται μεταμόσχευση στα αρχικά στάδια της νόσου με αποτέλεσμα την αποφυγή της περιττής χημειοθεραπείας.


Πηγή: healthview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου