Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση του νευροβλαστώματος

Ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν δύο μονοκλωνικά αντισώματα (mAbs), με τις ονομασίες anti-4-1BB και anti-CD40, και να μελετήσουν ένα τρίτο (anti-CTLA-4), τα οποία έχουν την ιδιότητα να δεσμεύονται σε διαφορετικά μόρια-στόχους στο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας ενδεχομένως την ανοσολογική αντίδραση του σώματος στον καρκίνο.


Μικροσκοπική απεικόνιση ενός τυπικού νευροβλαστώματος 


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Cancer Research, έδειξε πως τα αντισώματα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το βοηθούν να καταπολεμήσει το νευροβλάστωμα, μια μορφή παιδικού καρκίνου, που αναπτύσσεται από μη ανεπτυγμένο ιστό του νευρικού συστήματος και εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν πως το 40-60% των όγκων που αντιμετωπίστηκαν με τα διεγερτικά αντισώματα υποχώρησαν στα εργαστηριακά μοντέλα, εξασφαλίζοντάς τους πολλά ακόμα χρόνια ζωής. Στους πιο επιθετικούς όγκους ωστόσο, τα αντισώματα από μόνα τους δεν κατάφεραν να επιβραδύνουν σημαντικά την ανάπτυξή τους, ενώ όταν οι επιστήμονες συνδύασαν ένα από τα μονοκλωνικά αντισώματα και το εμβόλιο Survivin κατά του καρκίνου, παρατηρήθηκαν παρόμοια οφέλη επιβίωσης.

Η Δρ. Juliet Gray, Λέκτορας Παιδιατρικής Ογκολογίας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δήλωσε πως ελπίζει η νέα αυτή μέθοδος να τους βοηθήσει να αναπτύξουν μία αποτελεσματική μέθοδο ανοσοθεραπείας κατά του νευροβλαστώματος, παρόλο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται ακόμα σε προκλινικό στάδιο, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν αυτά τα αντισώματα και πώς θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία του νευροβλαστώματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στα δέκα παιδιά με νευροβλάστωμα θεραπεύονται με την κλασσική μέθοδο της χημειοθεραπείας. Η συγκεκριμένη ανοσοθεραπεία, όμως, θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική εναλλακτική για όσα παιδιά δεν ανταποκρίνονται στη χημειοθεραπεία.

Η ανοσολογική αντίδραση του σώματος είναι γενικά ασθενέστερη στον καρκίνο απ’ ό,τι είναι στις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σταματά την ανάπτυξη των όγκων. Το σώμα διαθέτει αντικαρκινικά κύτταρα, τα λεγόμενα Τ-λεμφοκύτταρα, αλλά ο καρκίνος έχει την ικανότητα να απενεργοποιεί ή να καταστέλλει αυτή την ανοσοποιητική τους ιδιότητα.

Τα συγκεκριμένα αντισώματα είναι προγραμματισμένα να «ξυπνάνε» τα Τ-λεμφοκύτταρα από το λήθαργο και να αποκαθιστούν την αντικαρκινική τους δράση ώστε να επιτεθούν στον όγκο. Η συγκεκριμένη διαδικασία χρησιμοποιείται ήδη σε δοκιμές σε ενήλικες για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου αυτού του δέρματος, του εγκεφάλου, του τραχήλου και του παγκρέατος.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να περάσουν γρήγορα στις πρώτες παιδιατρικές κλινικές δοκιμές ώστε να σιγουρευτούν ότι η μέθοδος είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τα παιδιά.


Συντάκτρια: Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου