Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

O θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες

Το ήξερες πως o θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο στις ωοθήκες κατά 2/3;


Όσο αυξάνει ο χρόνος θηλασμού, τόσο προστατεύεται ο οργανισμός.

Μητέρες που έχουν τρία παιδιά και θήλασαν για περισσότερους από 31 μήνες, μείωσαν τον κίνδυνο κατά 91%

Ο καρκίνος στις ωοθήκες είναι η αιτία για το 5% των θανάτων από καρκίνο στις γυναίκες. Λέγεται μάλιστα και «σιωπηλός δολοφόνος», αφού τα βασικά συμπτώματα, όπως π.χ. ο τυμπανισμός, πολλές φορές περνούν απαρατήρητα, με αποτέλεσμα η ασθένεια να διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στις ωοθήκες κατά 2/3. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος θηλασμού, τόσο μεγαλύτερη είναι και η προστασία έναντι της ασθένειας.

Σε αυτή τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, οι γιατροί μελέτησαν τις περιπτώσεις 493 γυναικών που είχαν νοσήσει με καρκίνο στις ωοθήκες και 472 υγιείς γυναίκες. Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα, δείχνοντας ότι αυτές που είχαν ένα παιδί και το θήλασαν για περισσότερο από 13 μήνες, είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκο, σε σχέση με αυτές που είχαν θηλάσει για λιγότερο από 7 μήνες.

Επίσης, φάνηκε ότι όσο περισσότερα παιδιά είχαν, τόσο μειώνονταν ο κίνδυνος, δηλαδή, γυναίκες που είχαν 3 παιδιά και είχαν θηλάσει συνολικά για περισσότερους από 31 μήνες, μείωσαν τις πιθανότητες ανάπτυξης όγκου στις ωοθήκες κατά 91%.

Ο επικεφαλής της έρευνας εξηγεί πως αυτή η μείωση των πιθανοτήτων οφείλεται στο ότι ο θηλασμός καθυστερεί την ωορρηξία «Κατά την ωορρηξία, τα ωάρια ελευθερώνονται, αυξάνονται τα οιστρογόνα και δημιουργείται μια βλέννη “φιλική προς το σπέρμα” προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Πιστεύουμε ότι η αύξηση του αριθμού ωοθηλακιορρηξίας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλαγμένων κυττάρων που προκαλούν τον καρκίνο» .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου