Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

«Η αδέξια συμπεριφορά της κόρης μου ήταν τελικά καρκίνος»



Χρειάστηκαν 6 εβδομάδες για να παρατηρήσει η  Ana McEldowney, από τη Βρετανία, μητέρα 2 παιδιών, ότι η 8χρονη κόρη της έχει αναπτύξει μια πιο… αδέξια συμπεριφορά από το συνηθισμένο.

Πολλά παιδιά είναι από τη φύση τους λιγάκι τσαπατσούλικα, η μικρή Μία, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από αυτά.

Η θεία του μικρού κοριτσιού, που είναι νοσοκόμα, παρατήρησε και εκείνη την αλλαγή στη συμπεριφορά της και ζήτησε από την μητέρα της να κάνουν στο κοριτσάκι εξετάσεις, επειδή φοβήθηκε ότι μπορεί να έχει κάποια μόλυνση στο αυτί της.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν τα περίμενε κανείς

Οι γιατροί ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες ότι η 8ρονη Μια πάσχει από μια σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί εξήγησαν στους γονείς ότι ο όγκος είχε «κρυφτεί» πολύ καλά στο κεφαλάκι της κόρης τους και μπορεί ακόμη να μεγάλωνε μαζί με την Μία από τη στιγμή της γέννησής της.

9 μήνες ζωής

Αγκαλιά με την μικρή της αδερφή
 Ο χρόνος επιβίωσής της, χωρίς καμιά θεραπεία, έφτανε μόλις τους 9 μήνες, ενώ μετά από μερικές θεραπείες ακτινοβολίας το κοριτσάκι έχει πιθανότητες να ζήσει μέχρι και 5 χρόνια.

Η Μία συνεχίζει να χαμογελά

Το μικρό χαμογελαστό κορίτσι γνωρίζει πως είναι άρρωστο, αλλά δεν ξέρει την ακριβή κατάσταση της υγείας της.

Έτσι συνεχίζει τη ζωή της με χαμόγελο, ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο. Κυκλοφορεί με αμαξίδιο, επειδή κουράζεται εύκολα, ενώ παρουσιάζει και μερική βλεφαρόπτωση.


Παράλληλα, παίζει όσο μπορεί με την μικρή αδερφή της και τις φίλες της που την επισκέπτονται στο νοσοκομείο, ενώ οι γονείς και οι συγγενείς της δημιούργησαν σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα και λογαριασμούς σε τράπεζες για την οικονομική στήριξη της οικογένειας.

Γλοίωμα Εγκεφαλικού Στελέχους
Η 8χρονη Μία πάσχει από Γλοίωμα Εγκεφαλικού Στελέχους ή, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η νόσος, Diffuse intrinsic pontine glioma (D.I.P.G).

Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται στους ιστούς του εγκεφάλου και θεωρείται ένας από τους πιο σπάνιους και δύσκολους παιδικούς όγκους εγκεφάλου.

Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 9 ετών, ενώ προσβάλλει τους νευρώνες, που προστατεύουν και περικλύουν τα νευρικά κύτταρα.

Ο όγκος αναπτύσσεται στο κατώτερο μέρος του εγκεφάλου και μπορεί να είναι χαμηλής ή υψηλής κακοήθειας. Το προσδόκιμο ζωής που δίνεται στους ασθενείς είναι από εννέα μήνες έως 5 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι από την ίδια ασθένεια προσβλήθηκε πριν λίγο καιρό και ο μικρός Χριστόφορος, ο οποίος μετά από μάχη που διήρκησε 21 μήνες, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των γλοιωμάτων είναι δύσκολη. Απαιτεί τη συνεργασία γιατρών πολλών ειδικοτήτων όπως ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, νευρολόγων, νευροχειρουργών, ενδοκρινολόγων και άλλων επαγγελματιών της υγείας όπως ψυχολόγων και φυσιοθεραπευτών.

Η θεραπεία περιλαμβάνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση εάν αυτή είναι εφικτή, χημειοθεραπεία εάν ο όγκος είναι ευαίσθητος και ακτινοθεραπεία εάν η ηλικία του ασθενούς το επιτρέπει.

Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία περιλαμβάνει και τις τρεις θεραπευτικές μεθόδους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου