Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Στα χρυσά ντύθηκε το Προεδρικό Μέγαρο για τα παιδιά που δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο

 Με το χρυσό χρώμα 🎗, για τους μικρούς ήρωες που δίνουν μάχη ενάντια στον καρκίνο, φωταγωγήθηκε χθες το Βράδυ το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο του Χρυσού Σεπτέμβρη 🎗, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.

Παρόν στη σεμνή αλλά γεμάτη νόημα και ελπίδα εκδήλωση, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών κατά του καρκίνου, Λουκάς Φουρλάς, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

«Αυτός ο μήνας είναι χρυσός 🎗, όπως χρυσή πρέπει να είναι και η καρδιά μας. Ως Πρόεδρος των ευρωβουλευτών που μαχόμαστε για τον καρκίνο θέλω να ευχαριστήσω την Κύπρο που είναι δίπλα και να διαβεβαιώσω ότι και στο ευρωκοινοβούλιο στόχος μας είναι να νικήσουμε τον καρκίνο», είπε ο Λουκάς Φουρλάς.

Ταυτόχρονα, εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Παιδοογκολογικού, Λουίζα Σετφανίδου, δήλωσε πως «είναι μεγάλη συγκίνηση ο Χρυσός Σεπτέμβρης 🎗, να μαζευόμαστε και μέσα από αυτή τη συμβολική φωταγώγηση να θυμόμαστε τα παιδιά που νοσούν με καρκίνο».

Ο Λουκάς Φουρλάς επέδωσε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το οποίο παρέλαβε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, και στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο.

«Σας διαβεβαιώ ότι θα δούμε τα αιτήματα και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε ώστε να στηρίξουμε υποστηρίξουμε και τους γονείς που έχουν ένα Γολγοθά να αντιμετωπίσουν και τους επιστήμονες οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν αυτές τις ζωές», είπε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.

Ανάμεσα στα αιτήματα που αναφέρονται στο υπόμνημα η στήριξη με επιπλέον κονδύλι από το κράτος των οικογενειών των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία και η σημαντικότητα της προσφοράς κατ’ οικον νοσηλειάς ασθενών που η κατάσταση της υγείας τους επιβάλλει να βρίσκονται στο χώρο διαμονής τους.

Αναλυτικά:

Στην παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Βασίλη Πάλμα, ο κ. Φουρλάς, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά καθώς και τις οικογένειές τους και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την αμέριστη συμπαράσταση. Διαβεβαίωσε, ότι η καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όσο και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολο του.

Αμέσως μετά τη φωταγώγηση, ο Ευρωβουλευτής επέδωσε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το οποίο παρέλαβε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, και στο οποίο αναφέρονται συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο.

Πιο αναλυτικά, τονίζεται η ανάγκη όταν εγκρίνεται το κονδύλι από το Υπουργείο Υγείας για μετάβαση ενός παιδιού στο εξωτερικό προκειμένου να θεραπευτεί, ο γονέας να στηρίζεται και από το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας για τα υπόλοιπα έξοδα κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο εξωτερικό για τη θεραπεία.

Ζητείται όπως οι οικογένειες των ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό να στηρίζονται με επιπλέον κονδύλι από το κράτος, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τα έξοδα παραμονής τους σε άλλη χώρα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα διαμονής, φαγητού και μετακίνησης, αφού πολλές φορές μία θεραπεία έχει διάρκεια αρκετών μηνών.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα επικοινωνίας, αφού οι ασθενείς δεν έχουν στη διάθεσή τους μεταφραστή που να γνωρίζει την τοπική γλώσσα, όπου γίνεται η θεραπεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασυνεννοησία με τους θεράποντες ιατρούς.

Πέραν αυτών, υπογραμμίζεται η σημαντικότητα της προσφοράς κατ’ οίκον νοσηλείας / ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών που η κατάσταση της υγείας τους επιβάλλει να βρίσκονται στο χώρο διαμονής τους και θεωρείται επιτακτική ανάγκη η παρουσία Παιδοψυχολόγου για τα παιδιά, αφού είναι μείζονος σημασίας η καλή ψυχολογική τους κατάσταση κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής περιόδου.


Πηγή: https://www.ant1.com.cy & https://www.inewsgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου