Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ


ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ



ΜΠΟΡΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.

Η μεταμόσχευση μυελού, δηλαδή η εμφύτευση υγιών κυττάρων από υγιείς ανθρώπους, εφόσον τα κύτταρά τους ταιριάζουν σε ασθενή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ου αιώνα, αφού δίνει την ευκαιρία που δεν υπήρχε πριν, να ζήσουν άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, απλαστική αναιμία ή άλλα κληρονομικά νοσήματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΟΤΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ);
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων καταρτίζει το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, σύμφωνα με τον Νόμο 2737/99, το οποίο είναι ενιαίο για όλη τη χώρα και στο οποίο τηρούνται τα στοιχεία των εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Μονάδα Αναζήτησης Εθελοντών Δοτών Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων (Τμήμα Γ΄ του Ε.Ο.Μ.) αναζητά δότες για ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού, αλλά δεν υπάρχει γι' αυτούς κατάλληλος συγγενής δότης, συντονίζει τις ενέργειες για συλλογή και τη μεταμόσχευση του μυελού και προωθεί την καταγραφή νέων εθελοντών δοτών. Σήμερα το Εθνικό Μητρώο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών έχει 25.000 Έλληνες εθελοντές δότες. Η αναζήτηση του κατάλληλου δότη γίνεται στη Διεθνή Δεξαμενή (Bone Marrow Donors Worldwide-BMDW) η οποία περιλαμβάνει 19.000.000 εθελοντές δότες από όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι ένας δότης μπορεί να βρεθεί συμβατός και να χρειαστεί να δωρίσει τα κύτταρα του μυελού του σε ασθενή που βρίσκεται σε άλλη χώρα. Επειδή είναι πιθανότερο να βρεθεί συμβατός δότης ανάμεσα σε ομοεθνείς, λόγω ιστικών ομοιοτήτων (κοινά αντιγόνα ιστοσυμβατότητας), ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών πρέπει να αυξηθεί. Γι' αυτό και αποτελεί και κύριο μέλημα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΥΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Ο μυελός είναι ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος και κυρίως στα οστά της λεκάνης και του στέρνου. Περιέχει αρχέγονα κύτταρα τα οποία όταν ωριμάσουν μετατρέπονται σε λευκά αιμοσφαίρια, ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Αρχέγονα κύτταρα υπάρχουν και στο αίμα σε μικρή ποσότητα. Αυτά τα κύτταρα όταν μεταμοσχεύονται σε ασθενείς δημιουργούν νέο υγιή μυελό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού των οστών με κύτταρα από ένα υγιή δότη, τα οποία μεταγγίζονται ενδοφλέβια στον ασθενή, ακριβώς όπως μια μετάγγιση αίματος. Ο μυελός εγκαθίσταται μέσα στα οστά του λήπτη, όπου αντικαθιστά τον ανεπαρκή μυελό του και αρχίζει να παράγει φυσιολογικά υγιή κύτταρα.

ΠΟΙΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Η μεταμόσχευση μυελού των οστών γίνεται για θεραπεία ασθενών που έχουν μυελικήαπλασία (ανεπάρκεια του μυελού να φτιάξει τα κύτταρα του αίματος), λευχαιμία (παραγωγή παθολογικών κυττάρων), κληρονομικά αιματολογικά νοσήματα, ή μυελική καταστροφή (από ακτινοβολία ή φάρμακα). Παλαιότερα, αυτοί οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι σε θάνατο, σήμερα μπορούν να σωθούν αν λάβουν μυελικό μόσχευμα.

ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΛΗΠΤΗΣ;
Η ανεύρεση συμβατού δότη μεταξύ των μελών της οικογένειας του ασθενούς, που είναι και η περισσότερο επιθυμητή, είναι δυνατή μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις πρέπει να αναζητηθεί εθελοντής μη συγγενής δότης. Η πιθανότητα να ταιριάζει δότης με τον ασθενή είναι πολύ μικρή και εξαρτάται από το πόσο συχνός ή σπάνιος είναι ο ιστικός τύπος (HLA) του ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι ένας δότης μπορεί και να μην κληθεί ποτέ. Είναι απαραίτητη λοιπόν η ύπαρξη μεγάλου αριθμού εθελοντών, για να αυξάνονται ουσιαστικά οι πιθανότητες ανεύρεσης συμβατού δότη.

ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΔΟΤΗΣ;
Εφόσον οι εργαστηριακές εξετάσεις δείξουν πων ένας δότης είναι συμβατός με έναν ασθενή, τότε ο δότης θα πληροφορηθεί για τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών ή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων του περιφερικού αίματος.Εφόσον ο δότης ενημερωθεί πλήρως και αφού πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση του, τότε θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει με την διαδικασία της δωρεάς και επομένως με τη λήψη του μοσχεύματος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Η λήψη του μυελού γίνεται με οστική παρακέντηση υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία από ειδικούς αιματολόγους που ασχολούνται με την μεταμόσχευση. Ο δότης εισέρχεται στο νοσοκομείο και εξετάζεται από γιατρούς μία ημέρα πριν από τη λήψη και εξέρχεται την επόμενη ημέρα της λήψης. Το ποσό του μυελού που συλλέγεται, αποτελεί το 3-5% του συνόλου του μυελού των οστών του δότη, το οποίο και αναγεννιέται πλήρως σε 4-6 εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζεται η γενική κατάστάση του. Η διαδικασία της λήψης μυελού είναι ανώδυνη, αφού γίνεται υπό αναισθησία. Για τις επόμενες ημέρες όμως και έως περίπου μια εβδομάδα υπάρχει ελαφρύς μυοσκελετικός πόνος (κλίμακας Deppon) στο σημείο της παρακέντησης (λεκάνη), που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΛΗΨΗ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΑΙΜΑ;
Εκτός από τη διαδικασία της λήψης μυελού των οστών οπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχει και μια άλλη μέθοδος συλλογής των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, από το περιφερικό αίμα. Στην περίπτωση αυτή χορηγείται στο δότη ένα φάρμακο (GCSF) με υποδόρια ένεση για τέσσερις συνεχείς ημέρες πριν τη συλλογή αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Μετά τη λήψη του φαρμάκου ακολουθεί η διαδικασία της συλλογής των κυττάρων που είναι παρόμοια με αυτή της αιμοδοσίας. Το αίμα του δότη περνάει από ένα μηχάνημα το οποίο διαχωρίζει και συγκρατεί μόνο τα αρχέγονα κύτταρα του αίματος.

ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Από την εμπειρία ετών η δωρεά μυελού των οστών και αρχέγονων κυττάρων από το περιφερικό αίμα είναι ασφαλής. Στην περίπτωση δωρεάς μυελού των οστών υπάρχει ένας πόνος στο σημείο της παρακέντησης για μερικές ημέρες μετά τη λήψη. Μοναδικό όφελος της δωρεάς μυελού των οστών είναι η ανεκτίμητη ηθική ικανοποίηση του δότη γνωρίζοντας ότι βοήθησε τον συνάνθρωπό του στον αγώνα με τον θάνατο.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;
Η δήλωση για την εθελοντική δωρεά μπορεί να γίνει από άτομα ηλικίας μεταξύ 18-50 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων. Με την δήλωση, ένα μικρό δείγμα αίματος λαμβάνεται από τον εθελοντή δότη για να προσδιοριστούν τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Τα αποτελέσματα, μαζί με τα στοιχεία του δότη, τη δήλωσή του για επιθυμία εγγραφής του στο αρχείο δοτών και το ιατρικό ιστορικό καταχωρούνται στο αρχείο δοτών που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ), που βρίσκεται Τσόχα 5 Αμπελοκήποι - Αθήνα.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΔΟΤΗΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΝΩΜΗ;
Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τον δότη να δωρίσει μυελό των οστών. Γι' αυτό θα πρέπει κανείς να είναι αρκετά βέβαιος πριν εγγραφεί στην δεξαμενή. Σκεφτείτε πόση αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει στον άρρωστο και την οικογένειά του αν βρεθεί κάποιος που είναι συμβατός και τελευταία στιγμή αρνηθεί. Αν επιθυμείτε να αρνηθείτε σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας αυτό είναι δεκτό. Καλό θα ήταν να έχετε ενημερωθεί σχετικά με την διαδικασία για να μπορέσετε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση εφόσον έχετε σκεφτεί σοβαρά το θέμα. Διαβάστε, ρωτήστε, συζητήστε το θέμα με επαγγελματίες υγείας, την οικογένειά σας, με φίλους και με το προσωπικό του Οργανισμού. Στοιχεία επικοινωνίας για τα ερωτήματά σας, στο 24ωρο τετραψήφιο τηλέφωνο 1147 ή στο email eom@eom.gr. ή στο τηλεφωνικό κέντρο (213) 2027000

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΟΤΗ;
Όλα τα έξοδα του δότη πληρώνονται από το λήπτη ή το ταμείο του λήπτη, καθώς επίσης τα έξοδα μετακίνησης και μη ιατρικά έξοδα.


ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ;

Στα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών απευθύνονται οι πολίτες που θέλουν να δηλώσουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Τέτοια κέντρα λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα.

Στην ΑΘΗΝΑ:

• ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ
Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙ∆Α»
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» / Λεβαδείας 8, 11527 Αθήνα
Τηλ: 210.7775615-6 / Fax: 210.7485030
www.oramaelpidas.gr
info@oramaelpidas.gr

• ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» Αθηνών - Τμήμα Ανοσολογίας – Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 210-7711914)

• ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Αθηνών - Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2043166)

• Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» Μαιευτήριο Αθηνών - Ανοσοβιολογικό Τμήμα (τηλ. 210-6453759)

• Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Αθήνας  - Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 213-2013763/ 64)

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
• ΓΝ «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης - Τμήμα Ανοσολογίας – Περιφερικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας  (τηλ. 2310-892607 ή 2310-892650)

Στη ΛΑΡΙΣΑ
• Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας (τηλ. 2413-502579 ή 2413-502173)

Στην ΠΑΤΡΑ
• Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο  Ρίου Πατρών - Τμήμα Αιματολογίας - Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (τηλ. 2610-969872 ή 2613-603255)

* Για τις Περιφέρειες όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο, η καταγραφή των εθελοντών γίνεται στις Αιμοδοσίες των Νοσοκομείων.



Πηγή: seamytilinis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου