Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Ο Τζόνι Καλημέρης μιλάει για την περιπέτεια του με τον καρκίνο


Ο Τζόνι Καλημέρης μιλάει για την περιπέτεια του με τον καρκίνο





Είναι από τους ανθρώπους που έχει διανύσει αμέτρητα χιλιόμετρα στο τηλεοπτικό τοπίο, αναλαμβάνοντας επιτυχώς διάφορες επιτελικές θέσεις σε ιδιωτικά κανάλια αλλά και στην κρατική τηλεόραση.

Αυτή τη φορά όμως, ο Τζόνι Καλημέρης περνά μπροστά από την κάμερα και μιλά για την περιπέτεια υγείας που πέρασε. Ο λόγος; Για να τονίσει πως η πρόληψη σώζει.

Το έμπειρο στέλεχος των ΜΜΕ δημοσιοποιεί το θέμα με τον καρκίνο που βίωσε, χωρίς ίχνος λύπησης και κανένα… ταμπού, αφού όπως χαρακτηριστικά λέει «νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα ταμπού στο να μιλάς ανοιχτά για το καρκίνο. Πρέπει να τα συζητάμε για να είμαστε πιο έτοιμοι και να το προλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε».


Πώς ξεκίνησαν όλα και πώς πήρε την απόφαση να το ψάξει; «Το 2001 είχα τρίψει τη γάμπα μου σε ένα ξύλο και είχα κάνει μια κοκκινίλα η οποία δεν πέρναγε και από τη στιγμή που κάτι δεν περνάει σε προβληματίζει. Στο δέρμα αντικειμενικά είναι φανερό να παρατηρήσεις το οποιοδήποτε πρόβλημα οπότε αναγκαστικά το ψάχνεις»


Ο Τζόνι Καλημέρης ομολογεί όμως, ότι αποφάσισε να το παλέψει χωρίς να φοβηθεί. «Η κυρία που μου έδωσε τα αποτελέσματα της βιοψίας και μου είπε ότι είναι καρκίνος, κακό δηλαδή μου είπε να μου συστήσει ένα ψυχολόγο και να πάω σε κάποια ομάδα υποστήριξης. Δεν το χρειάστηκα. Δεν ένιωσα κάτι ίσως γιατί στην οικογένεια μου είχαμε αντίστοιχες ιστορίες» και εξηγεί ότι «το δεύτερο σημαντικότερο πράγμα που έκανα είναι ότι πήγα στην Αμερική και αντιμετώπισα το πρόβλημα κατευθείαν, στη ρίζα του…»


Το σημαντικότερο όμως, των όσων λέει είναι το μήνυμα που στέλνει, ως άνθρωπος που βίωσε το πρόβλημα, τονίζοντας πως «έχω μάθει πλέον ότι συνεχώς πρέπει να κάνουμε εξετάσεις ειδικά από μια ηλικία και μετά, ειδικά εμείς οι άνδρες είναι σημαντικό».


Κι αυτό είναι το ερώτημα: «Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος;»

Κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό αναγνωρίζοντας κάποιους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Έτσι, έχουν αποδώσει ευθύνες στα γονίδια, το κάπνισμα, τη διατροφή, το περιβάλλον, την κακή ψυχολογία. Σε ένα μεγάλο ποσοστό - που αγγίζει ενδεχομένως και το 60% - μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να προλάβουμε τον καρκίνο: από τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Β και τα κονδυλώματα, την αυτοεξέταση, τις βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις μέχρι την αλλαγή του τρόπου ζωής μας.


Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Δημήτρης Τριχόπουλος, επισημαίνει ότι η εμφάνιση καρκίνου, σε ένα σημαντικό ποσοστό, είναι ζήτημα τύχης. Τονίζει ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε παχύσαρκοι και να καπνίζουμε. Μιλά για την σχέση των γονιδίων με την καρκινογένεση και απομυθοποιεί την κακή ψυχολογία ως αιτιολογικό παράγοντα πρόκλησης καρκίνου. 


Πηγή: http://www.newsit.gr





Με αναπάντεχη δύναμη ψυχής αντιμετώπισε την περιπέτεια της υγείας του ο Τζόνι Καλημέρης . Ο άνθρωπος που στη διάρκεια της μακρόχρονης τηλεοπτικής του καριέρας έχει διατελέσει διοικητικό στέλεχος τόσο μεγάλων ιδιωτικών καναλιών όσο και της κρατικής τηλεόρασης, μιλάει στην εκπομπή "Όλα για την υγεία mou" για τη μάχη του με τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου