Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγόρι που νίκησε τον καρκίνο παρά τα προγνωστικά

Ένα αγόρι με μία σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου ξεκίνησε το γυμνάσιο, παρόλο που οι γιατροί δεν περίμεναν να ζήσει περισσότερο από τα πέντε του χρόνια.


Ο 11χρονος Connah Broom  από το Flintshire, διαγνώστηκε με νευροβλάστωμα το 2006 και είχε 11 όγκους. Παρά την αποτυχημένη χημειοθεραπεία του και άλλες παραδοσιακές θεραπείες που αποκλείστηκαν, οι 10 από τους όγκους του συρρικνώθηκαν. Ξεκίνησε το σχολείο στο Prestatyn και σκοπεύει να εκδώσει ένα βιβλίο τον επόμενο μήνα.

Το νευροβλάστωμα επηρεάζει περίπου 100 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και υπάρχει γενικότερα δυσκολία στην πρόγνωση.

Όταν οι συμβατικές θεραπείες αποκλείστηκαν για την περίπτωση του Connah, η οικογένειά του τον πήγε στο Μεξικό για να υποβληθεί σε μία μη-αποδεδειγμένη εναλλακτική θεραπεία.

Η οικογένειά του πιστεύει πως η εναλλακτική θεραπεία την οποία κανόνισαν οι ίδιοι, η λεγόμενη φωτοδυναμική θεραπεία (photodynamic therapy – PDT), ευθυνόταν για την εξάλειψη 10 από τους 11 όγκους του Connah.

Παρ” όλ” αυτά, ο γιατρός που παρακολουθεί τον Connah, Dr Eamonn Jessup, από το Prestatyn Central Surgery, ανέφερε πρωτύτερα πως δεν είναι βέβαιος αν η θεραπεία PDT είχε κάποιο αποτέλεσμα στους όγκους του Connah. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις κλινικές του εξωτερικού που προσφέρουν θεραπείες για τον καρκίνο.

Τον περασμένο χρόνο, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Norfolk Families Against Neuroblastoma ανέφερε πως οι γονείς τον παιδιών με το συγκεκριμένο σπάνιο είδος καρκίνου ορισμένες φορές επιλέγουν να επισκεφθούν κλινικές του Μεξικού, οι οποίες δεν έχουν τις απαραίτητες άδειες. Ζήτησε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις κλινικές του εξωτερικού που προσφέρουν θεραπείες για τον καρκίνο.

Ένας κορυφαίος ειδικός στον παιδικό καρκίνο στη Γερμανία, ο Καθηγητής Rupert Handgretinger, δήλωσε πέρυσι πως ανησυχούσε πολύ για τις θεραπείες που προσφέρονται στο Μεξικό.

Κι όμως, η γιαγιά του Connah, Debbie Broom, πιστεύει πως η θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε το 2011 τον βοήθησε.

Έχει ακόμη έναν πρωτογενή όγκο στην κοιλιακή του χώρα, αλλά αυτό δεν τον σταματά από το να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως είναι ο χορός του δρόμου και το ποδόσφαιρο.


Η κυρία Broom αναφέρει: «Πήγαμε για εξετάσεις τον Φεβρουάριο και έδειξαν και πάλι πως είχε μόνο τον ένα όγκο – τον πρωτογενή. Είχε συρρικνωθεί ελαφρώς, όχι όσο γρήγορα ελπίζαμε δυστυχώς, αλλά κοντεύουμε.

Ο Dr. Mark Gaze από το UCL μας είπε να μην πηγαίνουμε πια δύο φορές το χρόνο για εξετάσεις αλλά μία, οπότε θα πηγαίνουμε κάθε Φλεβάρη εκτός κι αν προκύψει κάποιο πρόβλημα».

Η κυρία Broom ανέφερε πως η εμπειρία ήταν συγκινητική, αλλά η πρόοδος του Connah τα επτά αυτά χρόνια υπήρξε αξιοσημείωτη. «Επέστρεψε πλήρως στο σχολείο», είπε. «Τελειώσαμε τα νήπια, ήταν για μας θρίαμβος  που μπήκαμε στο δημοτικό και τώρα τελειώσαμε το δημοτικό και μπήκαμε στο γυμνάσιο.

Πολλοί λένε πως τα καταφέραμε, ο Jim και εγώ και ο πατέρας του Connah, ο Chris. Δεν τα καταφέραμε εμείς, ο Connah τα κατάφερε».

Ο Connah είπε πως θα του έλειπαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές στο δημοτικό του σχολείο αλλά τώρα θα προχωρούσε τη ζωή του.

«Αισθάνομαι πολύ καλά για να είμαι ειλικρινής. Ανυπομονώ να ξεκινήσω το γυμνάσιο», πρόσθεσε.


Το βιβλίο του, The Amazing Cancer Kid (Το Απίθανο Παιδί με τον Καρκίνο), θα εκδοθεί στις 10 Οκτώβρη και ελπίζει να εμπνεύσει και άλλους που βρίσκονται στην κατάστασή του.

Πηγή: http://www.eimaimama.gr και bbc.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου