Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

25χρονη Ελληνίδα έσωσε Γάλλο που έπασχε από λευχαιμία

Έδωσε το αίμα της και χάρισε ζωή σ’ έναν Γάλλο ασθενή που ήταν καταδικασμένος να πεθάνει.



Η 25χρονη Β.Μ. που ζει στην Αθήνα, αλλά κατάγεται από την Πάτρα, δώρισε κύτταρα του μυελού των οστών, λυτρώνοντας έναν άγνωστο συνάνθρωπό της, ο οποίος υπεβλήθη σε μεταμόσχευση και στις φλέβες του πλέον κυλάει η ζωή!

Το θαύμα της ζωής, που όπως αποδείχθηκε δεν έχει σύνορα, δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς τη συνδρομή του Κέντρου Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, πρόεδρος του οποίου είναι ο πρύτανης του Παν/μίου και καθηγητής Ιατρικής Γεώργιος Παναγιωτάκης και επιστημονικός υπεύθυνος ο αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας του Παν/μίου, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης.

Η 25χρονη B.M. ευαισθητοποιήθηκε πριν από 2 χρόνια σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ). Χωρίς δεύτερη σκέψη άνοιξε το στόμα της, έδωσε λίγο σάλιο, και έγινε πιθανός εθελοντής δότης μυελού των οστών.

ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΤΗ ΔΟΤΡΙΑ

Δύο χρόνια μετά, η B.M. έλαβε ένα τηλεφώνημα από το ΚΕΔΜΟΠ και πληροφορήθηκε ότι είναι η μοναδική συμβατή δότρια απ’ όλο τον κόσμο που μπορεί να χαρίσει ζωή σε έναν Γάλλο ασθενή που πάσχει από λευχαιμία. Η ίδια, χωρίς δεύτερη σκέψη, δήλωσε πρόθυμη και τυχερή που έχει την δυνατότητα να προσφέρει αυτό το υπερπολύτιμο δώρο σ’ έναν συνάνθρωπό μας.

Η δωρεά των πολύτιμων κυττάρων του μυελού των οστών η οποία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πραγματοποιείται από το αίμα, και όχι όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν με χειρουργείο, έγινε στις 25 Νοεμβρίου 2013 στο Τμήμα Λευκαφαίρεσης του Κέντρου Αίματος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η Β.Μ. αφού έδωσε 350 ml αίμα, επέστρεψε σπίτι της. Το πολύτιμο μόσχευμα μεταφέρθηκε αμέσως – υπό την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων- στο μεταμοσχευτικό κέντρο της Γαλλίας όπου πραγματοποιήθηκε η μεταμόσχευση στον ασθενή. Πλέον στις φλέβες του ασθενή ρέει για πάντα το αίμα της Β.Μ., που δεν την γνωρίζει. Μετά από ένα χρόνο, αν επιθυμεί, μπορεί να την γνωρίσει…

ΚΑΘΕ 5’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ!


«Τη ζωή δεν μπορούμε να την αγοράσουμε, μπορούμε όμως να την χαρίσουμε. Κάθε 5 λεπτά, παγκοσμίως, ένας συνάνθρωπός μας, μεταξύ αυτών και παιδιά, μαθαίνει ότι πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου του αίματος, όπως η λευχαιμία. Γι αυτούς η μόνη ελπίδα τους είμαστε ΕΜΕΙΣ. Η μεταμόσχευση Μυελού των Οστών από ένα υγιές άτομο (δότης) αποτελεί την μοναδική θεραπευτική επιλογή», αναφέρουν τα μέλη του ΚΕΔΜΟΠ, στο μήνυμά τους θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για την αξία να γίνει κανείς δωρητής μυελού των οστών.

ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΥΡΕΣΗ ΣΥΜΒΑΤΟΥ ΔΟΤΗ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η εύρεση δότη Μυελού των Οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να έχουν συμβατούς ιστικούς τύπους, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το πόσο σπάνιο είναι φαίνεται από το γεγονός ότι οι πολλές φορές δεν ανευρίσκουμε συμβατό δότη ούτε ανάμεσα στους 20 εκατομμύρια εθελοντές δότες που είναι καταγεγραμμένοι στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου