Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Καρκίνος νεφρών σε παιδιά και χημειοθεραπεία






Η χημειοθεραπεία που δίνεται σε παιδιά με καρκίνο των νεφρών πριν από τη χειρουργική επέμβαση (προεγχειρητική χημειοθεραπεία) για την αφαίρεση του όγκου, είναι σε θέση να αυξάνει το ποσοστό ίασης των παιδιών. 

Ταυτόχρονα, η προεγχειρητική χημειοθεραπεία μειώνει το ποσοστό μακροχρόνιων επιπλοκών που παρουσιάζουν τα παιδιά αυτά λόγω της χημειοθεραπείας που χορηγείται μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Στα παιδιά η κυριότερη μορφή καρκίνου των νεφρών είναι το νεφροβλάστωμα που ονομάζεται επίσης όγκος Wilm's. Εκδηλώνεται σε περίπου 5 παιδιά για 1 εκατομμύριο παιδιών και η διάγνωση γίνεται συνήθως στις ηλικίες κάτω των 5 ετών.

Σήμερα, χάρις στην πρόοδο της ιατρικής, ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των παιδιών με καρκίνο των νεφρών τύπου Wilm's, της τάξης του 90%, επιβιώνουν έχοντας μια ανάλογη ποιότητα και διάρκεια ζωής όπως οι συνομήλικοι τους. Οι κυριότερες μορφές θεραπείας που χρησιμοποιούνται είναι η χημειοθεραπεία, η χειρουργική και η ακτινοθεραπεία.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια, επικεντρώνονται στο να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις θεραπείες που χορηγούνται (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) για να αποφεύγονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι μακροχρόνιες επιπλοκές χωρίς όμως να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας δηλαδή χωρίς να επηρεάζεται το ποσοστό ίασης των παιδιών.

Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών, κατά τις τελευταίες 2 δεκαετίες έχει χρησιμοποιηθεί η προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Για περίπου 4 έως 6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, χορηγείται στα παιδιά με καρκίνο νεφρών Wilm's, χημειοθεραπεία με τα φάρμακα Βινκριστίνη και Ακτινομυκίνη D.

Η χορήγηση της χημειοθεραπείας μπορεί να γίνει μετά από βιοψία για τον όγκο του νεφρού ή ακόμη χωρίς βιοψία. Η απόφαση για χορήγηση χημειοθεραπείας ακόμη και χωρίς βιοψία του όγκου, βασίζεται στο γεγονός ότι οι απεικονιστικές μέθοδοι που υπάρχουν σήμερα (μαγνητική και αξονική τομογραφία, ενδοφλέβια πυελογραφία) μπορούν με μεγάλο βαθμό σιγουριάς να δείχνουν ότι ένας όγκος νεφρών σε παιδιά συγκεκριμένης ηλικίας πολύ πιθανόν να είναι ή όχι καρκίνος τύπου Wilm's.

Κλινικές θεραπευτικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η μέθοδος της χορήγησης προεγχειρητικής χημειοθεραπείας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τα παιδιά. Πρόσφατα μια νέα ενδιαφέρουσα μακροχρόνια έρευνα επιβεβαιώνει τα πρώτα ευρήματα.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια της Ομάδας Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Παιδικό Καρκίνο (United Kingdom Children's Study Group), από το 1991 έως το 2001, έτυχαν θεραπείας 205 παιδιά με μη μεταστατικό καρκίνο νεφρών τύπου Wilm's. Σε 186 παιδιά ήταν δυνατό να γίνει προεγχειρητική βιοψία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.



Τα παιδιά υποβλήθηκαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε  2 διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. 

Στην πρώτη ομάδα τα παιδιά χειρουργήθηκαν από την αρχή και στη συνέχεια έλαβαν μετεγχειρητική χημειοθεραπεία ανάλογα με το στάδιο και τον ιστολογικό τύπο της νόσου που καθορίστηκαν σύμφωνα με τα ευρήματα κατά και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Στη δεύτερη ομάδα, τα παιδιά έλαβαν για 6 εβδομάδες προεγχειρητική χημειοθεραπεία με Βινκριστίνη και Ακτινομυκίνη D. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του καρκίνου. Μετά τη χειρουργική επέμβαση τα παιδιά αυτά ελαβαν όπως τα παιδιά της πρώτης ομάδας, μετεγχειρητική χημειοθεραπεία σύμφωνα με τον ιστολογικό τύπο και το στάδιο της νόσου.

Τα συμπεράσματα των Βρετανών γιατρών, προσθέτουν στις γνώσεις μας και επιβεβαιώνουν δεδομένα που προέκυψαν παλαιότερα:
  1. Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία 6 εβδομάδων με Βινκριστίνη και Ακτινομυκίνη D, μειώνει το στάδιο της ασθένειας γεγονός που οδηγεί στη χορήγηση λιγότερων θεραπειών στη συνέχεια
     
  2. Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία καθιστά ευκολότερη τη χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του καρκίνου
     
  3. Η μείωση του σταδίου που προκαλεί η προεγχειρητική χημειοθεραπεία και που οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των μετεγχειρητικών θεραπειών (χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία), δεν επηρεάζει αρνητικά το εξαιρετικά ψηλό ποσοστό των παιδιών που δεν παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου και στα οποία επιτυγχάνεται ίαση
     
  4. Σε περίπου 20% των παιδιών, χάρις στην προεγχειρητική χημειοθεραπεία, αποφεύχθηκε η χορήγηση ακτινοθεραπείας ή του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου δοξορουμπικίνη που δίνεται μετεγχειρητικά
Βλέπουμε λοιπόν ότι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία σε παιδιά με καρκίνο νεφρών τύπου Wilm's, βελτιώνει την πρόγνωση των παιδιών. 

Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία σε παιδιά με καρκίνο νεφρών τύπου Wilm's, διευκολύνει τη χειρουργική επέμβαση, μειώνει το στάδιο της νόσου, μειώνει τις τοξικές μετεγχειρητικές θεραπείες και προφυλάσσει τα παιδιά από μακροχρόνιες επιπλοκές που επηρεάζουν την ανάπτυξη τους, τη νεφρική και καρδιακή λειτουργία όπως επίσης και από δευτερογενείς καρκίνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου