Τρίτη 11 Απριλίου 2017

"Χιλιάδες αόρατες χημικές ουσίες μας απειλούν καθημερινά"

Από τον καθηγητή Βαγγέλη Ντάλη

Δείτε τις πηγές κινδύνου


Τι πιο συνηθισμένο από την εικόνα ενός παιδιού ή ενός ενήλικα που γράφει και διαβάζει και στο μεσοδιάστημα που σκέφτεται δαγκώνει από αμηχανία ή νευρικότητα το στυλό του ή το μαρκαδόρο του. Σκέφτεται τι θα γράψει κι όχι ότι το πλαστικό που δαγκώνει μάλλον είναι από PVC και περιέχει φθαλικούς εστέρες, κάδμιο, μόλυβδο ή άλλες τοξικές ουσίες. Δεν το καταλαβαίνει γιατί όλες τους είναι αόρατες, άχρωμες και άοσμες.

Πρόκειται για κανονικό χημικό πόλεμο. Γιατί εκτός από το συμβατικό πόλεμο, τον οικονομικό, τον πόλεμο συμφερόντων, τους εμπορικούς πολέμους και τους πολέμους-ανταγωνισμούς ανθρώπινων παθών, υπάρχει και ο δικός μας, ο προσωπικός μας πόλεμος με τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που βάζουμε στο σπίτι μας ή φέρνουμε στους χώρους εργασίας μας. Στην αγορά κυκλοφορούν100.000 τέτοιες χημικές ουσίες κι από αυτές έχουν μελετηθεί επαρκώς οι 2.700 μόνο! Στον υπολογισμό επίσης δεν περιλαμβάνονται ουσίες που περιέχονται σε κινέζικα προϊόντα καθότι αυτά πλασάρονται τα τελευταία χρόνια στην αγορά και στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα. Πχ. τα πλαστικά παιχνίδια που αγοράζουμε στα παιδιά, η γραφική ύλη, οι μαρκαδόροι κ.λπ. εισάγονται απευθείας από τα εγχώρια πολυκαταστήματα και διοχετεύονται αμέσως στην αγορά. Ας θυμηθούμε μόνο τη φαγούρα που νιώσαμε όταν βγάλαμε την αποκριάτικη περούκα μας. Οι αλλεργίες είναι ένα μόνο από αυτά που προκαλούν τέτοιες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Για τις συνθετικές χημικές ουσίες με τις οποίες είναι φορτωμένα τα έτοιμα γεύματα (πίτσες, σουβλάκια, ταχυφαγεία), όπως και τα συσκευασμένα τρόφιμα μάλλον το ξέρουμε. Άλλωστε τα γράφουν και οι ετικέτες τους. Χρωστικές, αρωματικές ουσίες, συντηρητικά. Είναι αυτά που βιοσυσσωρεύονται και αυξάνουν επικίνδυνα την τοξικότητα του οργανισμού μας. Ότι τα light προϊόντα περιέχουν την τοξική ασπαρτάμη όμως το ξέρουμε; Η χρήση της είναι πλέον τόσο διαδεδομένη που λίγα είναι τα προϊόντα τα οποία δεν την περιέχουν: θα τη βρει κανείς σε φάρμακα (κυρίως σιρόπια) για παιδιά, τσίχλες, αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, δημητριακά, έτοιμες μαγειρικές σάλτσες, ακόμη και στο εμφιαλωμένο νερό. Πολλές από αυτές τις παρενέργειες είναι πολύ σοβαρές συμπεριλαμβανομένων νοητικών βλαβών και θανάτων.

Mερικά από τα 90 διαφορετικά τεκμηριωμένα συμπτώματα που αναφέρονται:

Πονοκέφαλοι/ημικρανίες, ζαλάδες, διανοητική σύγχυση, ναυτία, μουδιάσματα, μυϊκοί σπασμοί, αύξηση βάρους, δερματικά προβλήματα, κατάθλιψη, εξασθένηση, ευερεθιστικότητα, ταχυκαρδία, αϋπνία, προβλήματα όρασης, απώλεια ακοής, ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, αναπνευστικές δυσκολίες, κρίσεις ανησυχίας, γλωσσοδιάρροια, απώλεια γεύσης, σκοτοδίνη, απώλεια μνήμης και πόνοι συνδέσμων. Σύμφωνα με ερευνητές και γιατρούς που έχουν μελετήσει τις παρενέργειες της ασπαρτάμης οι παρακάτω χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από την κατανάλωση της: Όγκοι εγκεφάλου, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ασθένεια Parkinson´s, ασθένεια Alzheimer´s, διανοητική καθυστέρηση, λύμφωμα, ελαττώματα κατά τη γέννηση, ινομυώματα και διαβήτης.

Ας πιούμε λίγο νερό και συνεχίζουμε. Χωρίς χλώριο όμως, γιατί αυτό αντιδρά με ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στο νερό. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλό είναι να χρησιμοποιούμε φίλτρα ενεργού άνθρακα τα οποία το καθαρίζουν και από το χλώριο και από μικροποσότητες βαρέων μετάλλων που πιθανά περιέχει. Για κανένα λόγο δεν πίνουμε νερό από ψύκτες κτιρίων. Αν έχουμε πλαστικό μπουκαλάκι με νερό, ας πιούμε αλλά ας μην το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Γενικά, τα διάφορα είδη πλαστικών (PVC, PC, HDPE, PET.), οι διαφανείς μεμβράνες τροφίμων, φελιζόλ συσκευασίας , μπιμπερό, μπουκάλια νερού ή λαδιών κ.ά., μπορεί να μεταφέρουν στα τρόφιμα τοξικές χημικές ουσίες ( φθαλικά, αδιπικά).

Αγοράζουμε ποτά, αναψυκτικά, λάδια κ.λπ. σε γυάλινες φιάλες. Προτιμούμε τα γυάλινα σκεύη ιδίως για τα ζεστά τρόφιμα ή για να τα θερμάνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Δεν βάζουμε ζεστά ροφήματα σε πλαστικά ποτήρια. Δεν ξαναχρησιμοποιούμε τις πλαστικές συσκευασίες π.χ. μπουκάλια νερού.

Τα περισσότερα υλικά της καθημερινής μας ζωής, για λόγους ασφαλείας, περιέχουν Βρωμιούχους Επιβραδυντές Καύσης. Υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, στρώματα, χαλιά, σεντόνια κ.α. Μόνο που οι Επιβραδυντές αυτοί μπορεί να διαρρεύσουν και να τους εισπνέουμε. Δρουν βιωσυσσωρευτικά και είναι τοξικοί. Αναζητούμε συσκευές που περιέχουν το σήμα eco-label της Ε.Ε.

Τα έπιπλα με καπλαμάδες περιέχουν φορμαλδεΰδη, η μελαμίνη περιέχει αρσενικό, ενώ όλα περιέχουν μικροβιοκτόνες φαινόλες, και συντηρητικά. Τα καινούργια χαλιά, τα φρεσκοβαμμένα έπιπλα και οι ταπετσαρίες, μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες γι’ αυτό τα αφήνουμε να αεριστούν για μέρες, πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Προτιμάμε έπιπλα από ατόφιο ξύλο χωρίς τοξικά βερνίκια (και όχι συνθετικά έπιπλα από MDF), ειδικά για τα βρέφη που συνηθίζουν να τα δαγκώνουν ή να τα γλείφουν.

Στρώματα, υφάσματα. Μπορεί να περιέχουν φορμαλδεΰδη και βαρέα μέταλλα που χρησιμοποιούνται, στις βαφές υφασμάτων. Ένα στρώμα (κυρίως με αφρό λατέξ), μπορεί να περιέχει υπολείμματα βουταδιενίου και νιτροζαμινών, υψηλό ποσοστό Β.Ε.Φ., πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και φορμαλδεΰδη. Αγοράζουμε προϊόντα με το σήμα eco-label. Φροντίζουμε για τον συχνό αερισμό της κρεβατοκάμαράς μας.

Τα καλλυντικά μπορεί να περιέχουν BHT (butylated hydroxytoluene), οι οδοντόκρεμες Triclosan, οι βαφές μαλλιών παρα-φενυλονοδιαμίνη PPD, τα βερνίκια νυχιών φθαλικούς εστέρες. Η οδοντόκρεμα, το σαμπουάν, το σαπούνι ή η ενυδατική κρέμα μπορεί να περιέχουν το μικροβιοκτόνο parabens, χημικές αρωματικές ουσίες, λαυρυλοθειικό νάτριο. Προτιμάμε φυτικές βαφές μαλλιών ή χρωμοσαμπουάν. Αγοράζουμε βιολογικά καλλυντικά. Πάνω από 300 διαφορετικά χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των αρωμάτων. Από αυτά, περίπου 100 είναι αλλεργιογόνα. Μπορεί να περιέχουν φθαλικούς εστέρες και συνθετικά musk. Τα αντηλιακά περιέχουν τουλάχιστον επτά επικίνδυνες χημικές ουσίες. Τα τατουάζ γίνονται με συνθετικά χρώματα που περιέχουν βαρέα μέταλλα. Αγοράζουμε φυτικά και βιολογικά καλλυντικά. Αποφεύγουμε την έκθεση μικρών παιδιών σε αρωματισμένα προϊόντα.

Καθαριστικά, απορρυπαντικά. Μπορεί να περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), φωσφορικά άλατα, βενζόλιο, αντιμικροβιακό Triclosan και μικροβιοκτόνες Φαινόλες. Δεν αγοράζουμε καθαριστικά που έχουν «αντιμικροβιακή» δράση ή περιέχουν χλώριο. Χρησιμοποιούμε παρασκευάσματα όπως ξύδι, σόδα και οινόπνευμα για καθαρισμό. Πλένουμε με ειδικά αγνά σαπούνια πλυντηρίου.

Ένα υγιές σώμα είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός εξάλειψης των τοξινών μέσω του συκωτιού, των απεκκρίσεων, των ιδρωτοποιών αδένων κ.λπ. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία αυτών των συστημάτων μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση τοξινών και αρρώστια. Επιπλέον τα συστήματα αυτά, δεν μπορούν να αποβάλλουν τις συνθετικές χημικές ουσίες. Το έμβρυο και το παιδί είναι πιο ευάλωτα γιατί ο οργανισμός τους αναπτύσσεται συνεχώς. Αυτό οδηγεί σε τριπλάσια λήψη τοξικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα.

Τα «όρια ασφαλείας» των χημικών ουσιών που επικαλούνται οι επιχειρήσεις καθορίστηκαν αυθαίρετα μέσω της πολιτικής διαπλοκής με τις κυβερνήσεις. Για τις τοξικές ουσίες δεν υπάρχουν επίπεδα που να θεωρούνται ασφαλή. Μόνο η αυτοπροστασία μπορεί να μας προφυλάξει και η γνώση. Η άγνοια σκοτώνει.

Ντάλης Βαγγέλης - χημικός

Διεύθυνση Σπουδών των φροντιστηρίων « π ρ ό τ α σ η »
• Γαλάτσι, Βεΐκου 12 & Ήρας 2
• Λαμπρινή, Ι. Φωκά 102
• Πεύκη- Μαρούσι, Βύρωνος 21-23 & Ψαρρών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου