Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Έχασε τη γυναίκα του και ο πόνος του έγινε προσφορά! Δωρεάν ταξί για καρκινοπαθείς



 Μετέτρεψε την θλίψη και το αιώνιο πένθος από το χαμό της συζύγου του, σε όρεξη για ζωή και προσφορά για όλους εκείνους που παλεύουν με τον καρκίνο.

Το κοινωνικό του έργο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού για πρώτη φορά ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, έχουν την δυνατότητα να μεταφερθούν με ταξί από και προς τα νοσοκομεία… εντελώς δωρεάν.

Μπορεί η ζωή για τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη και τα τέσσερα παιδιά του να στιγματίστηκε για πάντα από το φευγιό της Χαράς στις 28 Απριλίου 2018 όμως εκείνη εξακολουθεί να ζει μέσα από τις πράξεις και τα έργα του συζύγου της, αφού όπως εξομολογείται ο ίδιος στο newsit.gr εκείνη αποτελούσε πηγή έμπνευσης από την πρώτη κιόλας μέρα της γνωριμίας τους. “Η Χαρά για όλους εμάς που την αγαπήσαμε εξακολουθεί να ζει και να μας καθοδηγεί. 
Το μάθημα που μας δίδαξε η απώλεια της έχει να κάνει με την προσφορά της δημιουργικότητας” αναφέρει ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης και προσθέτει “Για μένα είναι πάντα εδώ. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα φοράω την βέρα μου. Με ρωτάνε γνωστοί και φίλοι “γιατί;” και τους απαντάω “Γιατί εγώ δεν χώρισα”. Αυτό με βοηθάει να κοιτάω μπροστά. 


Μπορεί να έμεινα πίσω με τέσσερα παιδιά, αλλά στην καθημερινότητα του σπιτιού είναι σαν να είμαστε όλοι παρόντες. Συζητάμε και είναι λες και κοντά μας είναι και η Χαρά. Συμβαίνει κάτι σ ένα παιδί και το συμβουλεύουμε λες και είμαστε και οι δυο μαζί. Κανένας μπαμπάς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μητέρα όταν φεύγει για το μεγάλο ταξίδι, αυτό όμως που συμβαίνει είναι πως κάποιες φορές είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του σπιτιού εκείνος να σκέφτεται και όπως εκείνης”.

               Η απώλεια της Χαράς μπορεί να βύθισε για πάντα την οικογένεια Δαρδανελιώτη στο πένθος όμως το χαμόγελο και η μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή αποτέλεσε για όλους παράδειγμα και κυρίως για το σύζυγο της που “φλέρταρε” ακόμα και με την κατάθλιψη “Θέλει άπειρη ψυχική δύναμη γιατί οι ερωτήσεις που δέχεσαι από τα παιδιά σου μετά από μια τέτοια απώλεια είναι καταιγιστικές και δύσκολες. Για να καταλήξω σ αυτό που είμαι σήμερα χωρίς την Χαρά έχω περάσει ατελείωτες δύσκολες στιγμές. Πέρασα άσχημα πραγματικά γιατί εκεί που λειτουργικά ήμασταν όλοι μαζί, ξαφνικά μέσα από την απώλεια αυτή, φτάσαμε στο σημείο να πηγαίνω όσο πιο αργά γινόταν στο σπίτι, να δουλεύω όλο και περισσότερα ώστε κατά την επιστροφή μου το μόνο που με ένοιαζε ήταν ο ύπνος. Στην αρχή κοιμόμουν με τα παιδιά μου γιατί το είχα ανάγκη. Ευτυχώς με την βοήθεια φίλων κατάφερα να τα ισορροπήσω όλα αυτά μέσα μου και πλέον να είμαι στο στάδιο που όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, τα παιδιά μου έχουν βρει το δρόμο τους και προχωράμε όλα μαζί”.

Κάτι πρωτοπόρο για την Ελλάδα

Μέσα από αυτό το ταξίδι του μυαλού ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης όχι μόνο βγήκε νικητής, αλλά βρήκε και τον τρόπο, ώστε μαζί ένα χρόνια φιλικό του ζευγάρι, να δημιουργήσουν κάτι πρωτοπόρο και μοναδικό, για εκείνους που παλεύουν με τον καρκίνο “Η απώλεια της Χαράς ένωσε ακόμα περισσότερο δυο οικογένειες την δική μου και ενός ακόμα φιλικού μας ζευγαριού με το οποίο κάναμε πολλά χρόνια παρέα. Και οι δυο μέσα από την ιστορία αυτή είδαμε ξεκάθαρα το πόσο κοντά είναι η ζωή με τον θάνατο γι αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα δημιουργώντας μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία της Hellenic Natura”.
                                            
Οι δράσεις πολλές και σημαντικές, αφού εκτός από τις ατομικές και ομαδικές συνεδρίες θετικής ενέργειας και ψυχολογίας που πραγματοποιούνται στον πολυχώρο που έχουν δημιουργήσει, έχουν φτάσει στο σημείο να διανέμουν σε ανασφάλιστους ασθενείς με καρκίνο συμπληρώματα διατροφής, δωρεάν μετακινήσεις με ταξί στα νοσοκομεία, αλλά και μαγειρικά μαθήματα από την πρέσβειρα του Μαρία Εκμετσίογλου “Για την μεταφορά με ταξί των ανθρώπων με καρκίνο από και προς τα νοσοκομεία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι γι’ αυτό και ευχαριστούμε τον επιχειρηματία που μας εμπιστεύτηκε και έκανε δεχτή την πρόταση μας” εξηγεί ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης και προσθέτει “Για τους ασθενείς με καρκίνο, που ζουν εκτός κέντρου, είναι πολύ μεγάλο θέμα η μετακίνηση τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται σε υπέρτατο βαθμό ψυχικά και σωματικά τόσο που δεν μπορούμε να το διανοηθούμε. Σκεφτείτε κάποιος που έρχεται από νησί τρώει την ταλαιπωρία του καραβιού και στη συνέχεια πρέπει να βρει ένα ταξί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δε μετακινούνται ποτέ με λεωφορεία δεν έχουν το κουράγιο, να πάνε στο νοσοκομείο να κάνουν την χημειοθεραπεία τους και αν δεν έχουν κάποιο γνωστό να μείνουν να επιστρέψουν πάλι στο λιμάνι για να φύγουνε. Εμείς με την συνεργασία που εξασφαλίσαμε τους προσφέρουμε τις μετακινήσεις τους από και προς το λιμάνι που είναι και ένα σημαντικό θέμα κόστους”.


Ακόμα και το “Θεέ μου γιατί σ’ εμένα” σύμφωνα με τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη είναι πηγή δημιουργικότητας “Όταν ακούμε για καρκίνο το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι πως “δεν θα έρθει ποτέ σ έμενα” ή “είναι κάτι μακριά από μένα”. Από την άλλη όταν χτυπάει την δική μας πόρτα λέμε “Θεέ μου γιατί σε μένα” αυτό το γιατί που θυμάμαι και την Χαρά να το λέει μετά από πολύ ώριμη σκέψη το κάναμε δημιουργικότητα”.
Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου