Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Αυτές είναι οι πιο συχνές μορφές παιδικού καρκίνου που πρέπει να γνωρίζουμε. Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να βγουν νικητές!

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι αρκετά σπάνιος, όμως συγχρόνως και αρκετά τρομακτικός. Οι περισσότεροι καρκίνοι στην παιδική ηλικία έχουν υψηλό ποσοστό θεραπείας, όμως ποιοι είναι οι συχνότεροι παιδικοί καρκίνοι;

Οι καρκίνοι είναι ασθένειες που προκαλούνται όταν τα κύτταρα του ίδιου του σώματος καταστρέφονται και αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Αυτά τα ανεξέλεγκτα κύτταρα αναπτύσσονται γρηγορότερα από το υπόλοιπο σώμα και γίνονται μάζες κυττάρων που ονομάζονται όγκοι. Ανάλογα με το από πού προέρχονται αυτά τα ελαττωματικά κύτταρα, οι όγκοι μπορεί να έχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι για κάθε όργανο και ιστό στον οργανισμό. Οι μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας δεν είναι ίδιες με εκείνες των ενηλίκων και διαφέρουν αρκετά τόσο ως προς τον τρόπο ανάπτυξης όσο και ως προς της ανταπόκριση στη θεραπεία.

 

Ποιοι είναι οι συχνότεροι παιδικοί καρκίνοι;

Λευχαιμία

Οι λευχαιμίες είναι η συχνότερη μορφή παιδικού καρκίνου και είναι καρκίνοι του μυελού των οστών. Κυριότερος τύπος στα παιδιά είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (75-80%), ενώ σπανιότερα εμφανίζεται η οξεία μυελοβλαστική λευχαιμία (20-25%).

Όγκοι εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού

Ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι οι όγκοι του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα διαφορετικών καρκίνων, όλα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, θεραπείες και πρόγνωση.

Νευροβλάστωμα

Οι καρκίνοι στα παιδιά μπορούν, επίσης, να προέρχονται από τα νευρικά κύτταρα, ειδικά όταν αναπτύσσονται για πρώτη φορά. Αυτοί οι καρκίνοι λέγονται νευροβλάστωμα και είναι ο πιο κοινός καρκίνος σε βρέφη και παιδιά κάτω των 10 ετών και ουσιαστικά πρόκειται για όγκους του νευρικού συστήματος.

Νεφροβλάστωμα

Οι καρκίνοι των νεφρών ή αλλιώς ο όγκος Wilms εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 5 ετών και μπορεί να αναπτύσσεται στον έναν ή και τους δύο νεφρούς.

Λεμφώματα

Τα λεμφώματα είναι καρκίνοι των λεμφοκυττάρων, λευκά αιμοσφαίρια από τα κύτταρα του μυελού των οστών. Αυτά διαφέρουν από τις λευχαιμίες στη θέση των καρκινικών κυττάρων. Τα λεμφώματα συνήθως παραμένουν στα αγγεία και στους κόμβους του λεμφικού συστήματος, ενώ οι λευχαιμίες βρίσκονται στο μυελό των οστών και στο αίμα. Δύο κύρια είδη λεμφωμάτων στα παιδιά είναι τα λεμφώματα Hodgkin και non-Hodgkin.

Ραβδομυοσάρκωμα

Πρόκειται για κακοήθεις όγκους των μυών που βρίσκονται σε όλο το σώμα, οπότε αυτοί οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν οπουδήποτε.

Κακοήθεις όγκοι των οστών

Ο καρκίνος των οστών είναι συχνότερος στους εφήβους, αν και μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing.

Ρετινοβλάστωμα

Πρόκειται για όγκους του οφθαλμού, στον αμφιβληστροειδή, και εμφανίζονται συχνότερα σε μικρά παιδιά, ενώ όπως συμβαίνει με αρκετές μορφές παιδικών καρκίνων, είναι σπάνιο στους ενήλικες.

«Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας δεν μπορεί γενικά να προληφθεί ή να εντοπιστεί μέσω διαλογής», εξήγησε ο ΠΟΥ, λέγοντας ακόμα «Οι περισσότεροι παιδικοί καρκίνοι μπορούν να θεραπευτούν με γενόσημα φάρμακα και άλλες μορφές θεραπείας, όπως χειρουργική επέμβαση και ακτινογραφία».

Μπορεί κάθε χρόνο περίπου 400.000 νέοι σε όλο τον κόσμο να διαγιγνώσκονται με καρκίνο, όμως τα παιδιά έχουν τη δύναμη να νικήσουν τη μάχη με τον καρκίνο και μπορούν να τα καταφέρουν.

 

Πηγή: https://ipop.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου