Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ: Αυξάνονται συνεχώς οι εθελοντές δότες – Πόσοι έχουν βρεθεί συμβατοί

 

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε το 2012 από το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καλύπτοντας το μεγάλο έλλειμμα συμβατών μοσχευμάτων που αντιμετώπιζε η χώρα λόγω του πολύ μικρού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», που ίδρυσε η αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Μέσα από την εγγραφή εθελοντών δοτών εμπλουτίζεται το Εθνικό και το Παγκόσμιο Αρχείο, δίνοντας λύσεις… ζωής σε ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες νόσους του αιμοποιητικού συστήματος για τους οποίους η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι θεραπευτικός μονόδρομος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σωματείου, η Τράπεζα περιλαμβάνει πλέον περισσότερους από 160.000 εθελοντές δότες, από τους οποίους οι 324 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα (αιμοποιητικά κύτταρα) σε ισάριθμους ασθενείς.

Μάλιστα, τις τελευταίες επτά εβδομάδες καταγράφηκε αύξηση της τάξεως 8% στους δότες, που βρέθηκαν συμβατοί και πρόσφεραν το πολύτιμο για κάποιους συνανθρώπους τους μόσχευμα, μέσα από μια διαδικασία παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας. Πράξεις αγάπης, γενναιοδωρίας, δύναμης, ελπίδας, ανιδιοτέλειας τις χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του Σωματείου «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές ευχαριστίες τους προς τους εθελοντές.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ιδρύθηκε το 2012 από το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» καλύπτοντας το μεγάλο έλλειμμα συμβατών μοσχευμάτων που αντιμετώπιζε η χώρα μας, λόγω του πολύ μικρού αριθμού εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η Ελλάδα καταλάμβανε μία από τις τελευταίες θέσεις σχετικά με τον αριθμό εθελοντών δοτών στη διεθνή λίστα.

Ο χαμηλός αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών για όσους χρειάζονται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, να γίνεται από το εξωτερικό, αν δεν υπάρχει συμβατός δότης μέσα στην οικογένεια – κάτι που συμβαίνει μόνο στο 30% των περιπτώσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργούσε  σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας.

Απάντηση στα προβλήματα αυτά έδωσε η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Όμως ο στόχος, που είναι να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, και όχι μόνο, ασθενών, παιδιών και ενηλίκων σε μοσχεύματα, χρειάζεται ακόμα δρόμο για να επιτευχθεί.

Όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε για τον τρόπο που μπορείτε να ενισχύσετε την αλυσίδα ζωής, και να γίνετε εθελοντές, αναζητήστε τις απαντήσεις στο https://oramaelpidas.gr/el/thelo-na-gino-ethelontis-dotis/

 



Πηγή: https://www.ygeiamou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου