Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο




 Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση

στον ήλιο και τα ηλιακά εγκαύματα,
ιδίως στην παιδική ηλικία 

Το φως του ήλιου : Ζωτικό για την υγειά μας.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο : Βλαβερή για το δέρμα σας.

Μια ορισμένη ποσότητα ηλιακού φωτός σας είναι απαραίτητη για να διατηρείτε τη σωματική σας υγεία και για να σας προσφέρει ζωτικότητα. 1/4μως, η ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), μέσω του ηλιακού φωτός, που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την καλή σωματική κατάσταση, είναι πάρα πολύ μικρή.


H παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες στο δέρμα και πρέπει να αποφεύγεται. 1/4σο περισσότερο εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ζωής σας, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος.
Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια πολύ σοβαρή "αλλοίωση", ειδικά για τα μικρά παιδιά. Ένα σημαντικό έγκαυμα στην πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνει την πιθανότητα του ατόμου να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα κάποια στιγμή στη ζωή του.
Πριν φύγουν για διακοπές πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να "δημιουργήσουν" χρώμα ηλιοκαμένου δέρματος, με τη χρήση τεχνητού φωτισμού (solarium). Και όμως αυτή ακριβώς η μέθοδος μπορεί να έχει ιδιαίτερα βλαβερό αποτέλεσμα στο δέρμα και πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο ή και καθόλου.

Θυμηθείτε : η προστατευτική αξία του "τεχνητού" μαυρίσματος
δεν είναι ισότιμη με αυτήν του φυσικού μαυρίσματος.


Προστατέψτε το δέρμα του παιδιού σας
Ο ήλιος επιδρά θετικά στην υγεία μας, βοηθώντας το μεταβολισμό μας και συμβάλλοντας στην παραγωγή της βιταμίνης D. Μικρή μόνο ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) αρκεί για να διατηρηθεί αυτή η υγιής ισορροπία. Η ποσότητα αυτή είναι σαφώς μικρότερη απ' αυτή που απαιτείται για το μαύρισμα.

"Αγαπάτε το μωρό σας :
κρατήστε το μακριά από τον ήλιο"

1/4ταν ένα παιδί εκτεθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο, στη διάρκεια της πρώιμης παιδικής του ηλικίας, ο κίνδυνος ν' αναπτύξει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Γι' αυτό, μην αφήνετε τα παιδιά να εκτίθενται στον ήλιο, ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρές.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.

Η μελανίνη είναι χρωστική ουσία που προστατεύει το δέρμα. Τα παιδιά με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν μικρότερο αριθμό κυττάρων μελανίνης και για το λόγο αυτό είναι περισσότερο ευαίσθητα σε βλάβες από τον ήλιο. Μην αφήνετε τα παιδιά να εκτίθενται στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είτε προκαλεί έγκαυμα είτε όχι, πρέπει να αποφεύγεται. Κι' αυτό γιατί το συσσωρευτικό αποτέλεσμα αυτής της επαναλαμβανόμενης έκθεσης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αγαπάτε τα παιδιά σας : προστατέψτε τα σωστά από τον ήλιο!
Αφήνοντας το παιδί σας να εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο σήμερα, διακινδυνεύετε να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου αργότερα στη ζωή του.

Παιδιά που έχουν πολλές ελιές πρέπει να προστατεύονται επιμελώς όταν εκτίθενται στον ήλιο. Να επισκέπτεστε τακτικά τον οικογενειακό σας γιατρό και να του ζητάτε να εξετάζει τις ελιές.

Αν αντιληφθείτε οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος, ή το χρώμα τους, ή αν παρατηρήσετε κάποια ασυνήθιστη αιμορραγία συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

"Κακόηθες μελάνωμα", η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι ο αιτιολογικός παράγοντας οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του κακοήθους μελανώματος, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η συχνότητα του κακοήθους μελανώματος διπλασιάζεται ανά δεκαετία σε πολλές χώρες και το ποσοστό ανάπτυξης μπορεί να συσχετιστεί με τη μόδα του μαυρίσματος, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '30.

Τα επικίνδυνα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι ακόμα μεγαλύτερα για :
- Τα νήπια και τα μικρά παιδιά
- Άτομα με πολλές ελιές
- Άτομα με ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια
- Άτομα που χρησιμοποιούν λάμπες τεχνητού μαυρίσματος (Solarium και sunbeds)
- Άτομα με ευαίσθητο δέρμα, π.χ. ξανθά άτομα, ανοικτόχρωμα άτομα με κόκκινα μαλλιά - και γαλανά μάτια
- Άτομα που για λόγους εργασίας ή κάποιου χόμπι υποχρεώνονται να περνούν μεγάλα διαστήματα στην ύπαιθρο
- Άτομα που χρησιμοποιούν αντηλιακά προστατευτικά σκευάσματα για να επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής τους στον ήλιο

Κάθε δέρμα, ανάλογα με τον τύπο στον οποίο ανήκει, έχει μια διαφορετική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία όπως αυτήν του ήλιου. 1/4σο ευκολότερα και γρηγορότερα καίγεται το δέρμα σας με την έκθεση στον ήλιο, τόσο περισσότερο πρέπει να την αποφεύγετε.

"Παρόλα αυτά, μπορούμε ακόμα ν' απολαμβάνουμε τον ήλιο, μειώνοντας συγχρόνως τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω οδηγίες.

Τα ηλιακά εγκαύματα πρέπει να αποφεύγονται σε όλες τις ηλικίες.
Αυξανόμενα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η υπερβολική έκθεση στο φως του ήλιου και ειδικότερα τα εγκαύματα σε άτομα ηλικίας κάτω των 15 ετών, μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος αργότερα στην ζωή τους.



Κατά συνέπεια, η προστασία του δέρματος, για παιδιά και εφήβους είναι ζωτικής σημασίας, ενώ τα μωρά δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ στον ήλιο.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η βλάβη στο δέρμα δε συνδέεται μόνο με το μεμονωμένο έγκαυμα αλλά και με το συσσωρευτικό αποτέλεσμα της έκθεσης στον ήλιο.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που αυξάνει τα εγκαύματα και τις μετέπειτα βλάβες στο δέρμα, μπορεί να συμβεί ακόμα και στη βόρεια Ευρώπη. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, να προστατεύουν το δέρμα τους κυρίως κατά τη διάρκεια των περιόδων μεγάλης ηλιοφάνειας, την άνοιξη και στις αρχές καλοκαιριού. Η συμβουλή αυτή ισχύει και για όσους περνούν πολλές ώρες στην ύπαιθρο, για αθλητικές δραστηριότητες ή για κάποιο άλλο χόμπι τους.
Τα άτομα που αναπτύσσουν καρκίνο του δέρματος δεν είναι πάντα "λάτρεις του ήλιου". Εκείνοι που η εργασία ή κάποιο χόμπι τους - όπως η κηπουρική ή η ιστιοπλοΐα - τους υποχρεώνει να μένουν πολύ χρόνο στην ύπαιθρο, διατρέχουν επίσης κίνδυνο και πρέπει να προφυλάσσουν το δέρμα τους.

Στις τέσσερις τουλάχιστον από τις πέντε περιπτώσεις
ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αποφευχθεί


Τέσσερις συστάσεις για να ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες του δέρματος :

Αποφεύγετε το μεσημεριανό ήλιο (το διάστημα από τις 12 έως τις 4 μ.μ.)
Αναζητήστε τη σκιά των δέντρων ή άλλο σημείο προφύλαξης από τον ήλιο.

Χρησιμοποιήστε, σαν ασπίδα από τον ήλιο, ρούχα - κοντομάνικα ή μακρυμάνικα μπλουζάκια - καπέλα και καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου.

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος, με υψηλό δείκτη προστασίας, για να προφυλαχτείτε από τους δύο βασικούς τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνουν στη γη :

  • τον τύπο UVA, που ενδέχεται να είναι η αιτία για συγκεκριμένες μορφές βλάβης του δέρματος.
  • τον τύπο UVB, που είναι κυρίως η αιτία που προκαλεί έγκαυμα.

Η επάλειψη του δέρματος με αντηλιακά προστατευτικά προϊόντα πρέπει να επαναλαμβάνεται συχνά και προσεχτικά και σε καμιά περίπτωση η χρήση τους δεν μπορεί να είναι πρόσχημα για να παρατείνεται η έκθεση στον ήλιο.

Τα προϊόντα που μαυρίζουν χωρίς έκθεση στον ήλιο δεν περιέχουν συστατικά που μπορούν να σας προστατεύσουν από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Πηγή : Hellenic Cancer Society: websites@addgr.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου