Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμπαράσταση και όχι οίκτος...


Συμπαράσταση και όχι οίκτος...





«Οι γονείς που έρχονται σε μας χρειάζονται συμπαράσταση, όχι οίκτο. Εμείς ξέρουμε τα κατατόπια, μπορούν να μας μιλήσουν»!
Τα προσωπικά βιώματα οδήγησαν την κ. Μαρία Τρυφωνίδη στη «Φλόγα», το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Παιδικό Καρκίνο, που γιορτάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μίλησε στον «Α.Τ.» για την αλυσίδα αλληλοϋποστήριξης που έχουν δημιουργήσει γονείς παιδιών μαζί με εθελοντές.

«Τα περισσότερα παιδιά γίνονται καλά εάν διαγνωσθούν έγκαιρα. Εμείς συμβουλεύουμε τους γονείς να διερευνούν τα συμπτώματα, όπως έναν πυρετό που επανέρχεται, πρέπει να το ψάχνουν με τον παιδίατρο. Οι γονείς οφείλουν να είναι σε επαγρύπνηση», εξηγεί στον «Α.Τ.» η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, που είναι πρόεδρος του Συλλόγου.

Στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της η «Φλόγα» έχει αγκαλιάσει χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, με γραφεία & εκπροσώπους στις μεγαλύτερες πόλεις. «Η Φλόγα», φυσικά, δεν θα υπήρχε χωρίς τους εθελοντές και τα μέλη της, επισημαίνει η κ. Τρυφωνίδη. «Είμαστε οι ίδιοι εθελοντές, έχουμε μόνο δύο υπαλλήλους και οι πόροι μας προέρχονται μόνο από τον κόσμο και διάφορους φορείς».

Ο Σύλλογος έχει να επιδείξει τεράστιο έργο που συνοψίζεται στα εξής: Παρέχει στέγη στους γονείς και τα παιδιά από την Περιφέρεια για όσο διάστημα τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αθήνας. Εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Νοσηλεία στο Σπίτι» με συμμετοχή έμπειρων νοσηλευτριών για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Η Φλόγα έχει χρηματοδοτήσει την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού καθώς και την ανακαίνιση των χώρων νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία. Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», το οποίο θεωρείται το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωση της ιατρικής φροντίδας των παιδιών των τελευταίων ετών, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην κινητοποίηση της «Φλόγας». Επίσης, το Μάιο του 2010, η «Φλόγα» έκανε δωρεά στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία» έναν αξονικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας μειωμένης ακτινοβολίας ειδικά για παιδιά.

Επίσης, ο Σύλλογος χρηματοδότησε βιομοριακό αναλυτή για την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και ιατρικό εξοπλισμό για την ανίχνευση των νοσοκομειακών μυκήτων. Επιπλέον, διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα αυτοκίνητα για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των παιδιών από και προς τα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα.

Η «Φλόγα» μεριμνά και για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες και γι’ αυτό το σκοπό διαθέτει κοινωνικό ταμείο για τις πρώτες βασικές ανάγκες τους. Μαθήματα ζωής παραδίδουν σε όλους εμάς οι γονείς και τα παιδιά στη «Φλόγα», που αγωνίζονται και πολεμάνε για το καλύτερο. Για όσους θέλουν να συνδράμουν το έργο του Συλλόγου μπορούν να επικοινωνήσουν: 210-7485000.


 
Τρία στα 4 παιδιά μπορούν να θεραπευθούν


Τρία στα τέσσερα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μπορούν να θεραπευθούν αρκεί να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη αντιμετώπιση. 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ένα ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν 280-300 παιδιά. Το 70% από αυτά, με εξειδικευμένη θεραπεία, κερδίζει τη μάχη για ζωή. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στις 15 Φεβρουαρίου ο όμιλος «ΥΓΕΙΑ» σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Π.Α. Κυριακού Ελένη Βασιλάτου – Κοσμίδη… «ο καρκίνος στο παιδί είναι μια σπάνια νόσος που εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο. Πρόκειται για μια ασθένεια που κάθε χρόνο προσβάλλει 14 ανά 100.000 παιδιά κάτω των 15 χρόνων και 20 ανά 100.000 εφήβους ηλικίας 15-19 χρόνων. Η νόσος δεν μπορεί να προληφθεί με πληθυσμιακούς ελέγχους και οδηγίες γι’ αυτό η προσπάθεια κατευθύνεται στην έγκαιρη διάγνωση. Παρά την σπανιότητά της, ευθύνεται για το 10% των θανάτων παιδιών μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, αλλά τρία από τα τέσσερα παιδιά που νοσούν θεραπεύονται» !



Πηγή: adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου