Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Μύθοι και αλήθειες... γύρω από το αίμα




7 ΜΥΘΟΙ

1. Ο Μυελός των Οστών  είναι ίδιος με το Νωτιαίο Μυελό 

2.  Όταν δίνεις αίμα αυξάνεις τις πιθανότητες να κολλήσεις ασθένειες όπως AIDS και ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ.

3. Όλοι μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες.  Ακόμα και αυτοί που πάσχουν από διάφορα νοσήματα.

4. Η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της για εθελοντικό αίμα.

5. Η συλλογή μιας μονάδας ομφάλιου αίματος επηρεάζει τη διαδικασία του τοκετού.

6. Όλες οι μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος που συλλέγονται, είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

7. Η ποσότητα αίματος που θα δώσω είναι μεγάλη και μπορεί να έχω κάποιο πρόβλημα μετά την αιμοδοσία.


7 ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν το Μυελό των Οστών με το Νωτιαίο Μυελό. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Νωτιαίος Μυελός αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος και σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και ΟΧΙ με την αιμοποίηση.

2. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία είναι αποστειρωμένα και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Κάθε φόβος για μετάδοση ασθένειας είναι αβάσιμος και παράλογος.

3. Αίμα δεν μπορούν δώσουν όσοι πάσχουν από διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις, που απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία. Ο αποκλεισμός αυτός γίνεται τόσο για να μην επιβαρυνθεί η υγεία του αιμοδότη όσο και για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αίματος που θα μεταγγισθεί στο λήπτη.

4. Δυστυχώς, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να εισάγουμε αίμα από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, γεγονός που όχι μόνο δεν μας τιμά ως χώρα αλλά και είναι οικονομικά ασύμφορο.

5. Κατά τη διάρκεια του τοκετού όλη η προσοχή εστιάζεται στην ασφάλεια της μητέρας του νεογνού. Η διαδικασία της συλλογής, ξεκινά μετά από τη γέννηση του νεογνού και αφού έχει κοπεί ο ομφάλιος λώρος.

6. Επιλέγονται, για φύλαξη μόνον εκείνες οι μονάδες, που περιέχουν ικανοποιητικό αριθμό κυττάρων. Αυτό οδηγεί σε απόρριψη από τις δημόσιες τράπεζες του 60% περίπου των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, που συλλέγονται αρχικά. Επιπλέον δείγματα αίματος που λαμβάνονται από τη μητέρα και από το ομφάλιο αίμα εξετάζονται για ενδεχόμενη παρουσία συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως είναι οι ηπατίτιδες,  το AIDS και η μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία.

7. Ο όγκος του αίματος που λαμβάνεται είναι περίπου το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος και αναπληρώνεται σε 10 λεπτά από τη λήψη.

Πηγή: ελληνική αιματολογική εταιρεία (ΕΑΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου