Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Πάρε μέρος στην αλυσίδα. Γίνε και εσύ εθελοντής δότης

Πάρε μέρος στην αλυσίδα 
Γίνε και εσύ εθελοντής δότης


Η ελληνική πραγματικότητα
Ανάγκες σε αίμα
Οι ανάγκες σε αίμα για τους έλληνες ασθενείς είναι 600.000 – 650.000 μονάδες αίματος ετησίως. Οι μονάδες αίματος,  που συλλέγονται προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον σε ποσοστό 50%, από εθελοντές  47% και από τις ένοπλες δυνάμεις σε ποσοστό 3%. Με το αίμα αυτό καλύπτεται περίπου το 95% των αναγκών.
Σχόλιο 1: Ακόμα εισάγουμε αίμα από τον ελβετικό ερυθρό σταυρό, γεγονός που δεν μας τιμά ως χώρα και είναι οικονομικά ασύμφορο.
Σχόλιο 2: Στη χώρα μας, το 50% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από το συγγενικό περιβάλλον σε αντίθεση με την Ευρώπη, που σχεδόν το 100% προέρχεται από την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.
Σχόλιο 3: Με την εθελοντική αιμοδοσία έχουμε πιο ασφαλές και άμεσα διαθέσιμο αίμα.
Σχόλιο 4: … και τι γίνεται το ζεστό μήνα Αύγουστο, που οι συγγενείς και οι φίλοι βρίσκονται σε διακοπές;

Εθελοντές δότες μυελού των οστών
Εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες μυελού στην ελληνική δεξαμενή 22.000
 Εγγεγραμμένοι εθελοντές δότες μυελού στην Κύπρο 110.000
Σχόλιο 1: Ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι δεκαπλάσιος από τον πληθυσμό της Κύπρου.
Σχόλιο 2: Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού των οστών μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης.
Σχόλιο 3: Στη χώρα μας πραγματοποιείται αντίστοιχος αριθμός αλλογενών μεταμοσχεύσεων με όλες τις επιστημονικά προηγμένες χώρες από τις οποίες ωστόσο προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων για τους Έλληνες ασθενείς.
Σχόλιο 4: Μήπως είναι καιρός να σκεφθούμε σοβαρά τα λόγια που μας απηύθυνε ο διάσημος τενόρος Χοσέ Καρρέρας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα:
Ειλικρινά ελπίζω ο αλτρουισμός και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων θα υπερισχύσουν του κέρδους στις περιπτώσεις που διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή.”

Ομφάλιο αίμα
Στη Ελλάδα λειτουργούν δύο Δημόσιες Τράπεζες φύλαξης ομφαλίου αίματος, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες είναι αποθηκευμένα συνολικά περίπου 2.200 μοσχεύματα για αλλογενή χρήση.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 20 ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης αίματος για αυτόλογη χρήση.
Σχόλιο 1:Στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών τραπεζών ομφάλιου αίματος από κάθε άλλη χώρα αναλογικά με τον πληθυσμό.
Σχόλιο 2: Στη Γαλλία και στην Ιταλία απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών τραπεζών ομφαλίου αίματος καθώς και η εξαγωγή του ομφάλιου αίματος σε άλλες χώρες για ιδιωτική χρήση.
Σχόλιο 3: Η ιδιωτική φύλαξη του ομφάλιου αίματος δε συστήνεται από καμία επιστημονική εταιρεία και κανένα διεθνή οργανισμό.
Σχόλιο 4: Το μη συγγενικό ομφάλιο αίμα που χρησιμοποιείται για μεταμόσχευση προέρχεται από το δίκτυο των δημόσιων τραπεζών ανά τον κόσμο, που διαθέτουν συνολικά περίπου 400.000 αποθηκευμένες μονάδες. Χάρη στη συμβολή των δημόσιων τραπεζών, έχουν πραγματοποιηθεί διεθνώς πάνω από 15.000 αλογενείς μεταμοσχεύσεις ομφάλιου αίματος.



Πηγή: ελληνική αιματολογική εταιρεία (EAE)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου