Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Άσκηση: Βάλσαμο σε πόνους χημειοθεραπείας για τις γυναίκες





Η συστηματική άσκηση έχει την ιδιότητα να κάνει πιο ανεκτή την χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες του Ολλανδικού Ινστιτούτο Καρκίνου εξέτασαν 230 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Για τις ανάγκες της έρευνας, τις χώρισαν σε τρεις ομάδες:
  • Η πρώτη ομάδα ακολούθησε μια μέτρια έντασης αερόβια άσκηση, υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευμένου φυσιοθεραπευτή
  • Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε μια χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση, υπό την επίβλεψη μιας εκπαιδευμένης νοσοκόμας
  • Οι γυναίκες της τρίτης ομάδας δεν «μπήκαν» σε πρόγραμμα άσκησης.
Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες των δύο πρώτων ομάδων που ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης παρουσίασαν λιγότερη κόπωση, ναυτία και πόνο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις γυναίκες μόνο το 12% χρειάστηκε αναπροσαρμογή της δόσης της χημειοθεραπείας εξαιτίας των ανεπιθύμητων ενεργειών της.

Οι γυναίκες της τρίτης ομάδας, από την άλλη πλευρά, οι οποίες δεν γυμνάστηκαν καθόλου, χρειάστηκαν σε ποσοστό 34% αναπροσαρμογή της δόσης τους ώστε να μην υποφέρουν από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Η εν λόγω έρευνα έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Νιλ Άαρονσον, καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιο στο Άμστερνταμ.

"Κατά το παρελθόν, συνιστούσαμε στους ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση. Τώρα πια ξέρουμε ότι γι' αυτούς τους ασθενείς το καλύτερο είναι να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι", δήλωσε ο καθηγητής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Journal of Clinical Oncology".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου