Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Πώς επιβίωσα από τον καρκίνο




«Η ζωή αλλάζει, αλλά δεν χάνεται! Η ελπίδα σβήνει, αλλά ΠΟΤΕ δεν πεθαίνει!»

Όλοι μας έχουμε περάσει από δύσκολες καταστάσεις στην υγεία μας ή στην υγεία των δικών μας προσώπων, όμως κάποιοι από μας έχουμε φτάσει ακόμη και κοντά στον θάνατο.  Επομένως, η απώλεια της υγείας μας λόγω μιας σοβαρής ασθένειας ταυτίζεται με την απώλεια της αντίληψης που έχουν ορισμένοι πως είμαστε «αθάνατοι».

Η σοβαρή ασθένεια είναι μια κατάσταση που μας κλονίζει και συχνά καθιστά αναγκαία την ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων δεν ξεπερνούν το αρχικό στάδιο της άρνησης που οδηγεί στην συνειδητοποίηση ότι πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα στον τρόπο ζωής τους, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους.

Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος που βιώνει μια σοβαρή ασθένεια να βοηθήσει τον εαυτό του;

Μια καλή αρχή όταν κάποιος διαγνωστεί με σοβαρή ασθένεια είναι να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερωθεί όσο το δυνατό καλύτερα γίνεται για τη νόσο και τις επιλογές θεραπείας που του παρέχονται. Σε περιπτώσεις όπως ο καρκίνος, είναι χρήσιμες οι ομάδες υποστήριξης και αλληλοβοήθειας με μέλη που βιώνουν την ίδια ασθένεια.

Στις περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, συνήθως οι άνθρωποι προτιμούν να απομονώνονται τόσο από το οικογενειακό όσο και από το φιλικό περιβάλλον. Όμως, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις το οικογενειακό και το φιλικό δίκτυο υποστήριξης είναι πολύ σημαντικά.  Επομένως, είναι λάθος να κρατάμε αποστάσεις από τα κοντινά μας πρόσωπα, προκειμένου να μην νιώσουν στεναχώρια και φόβο.  Ούτως ή άλλως αυτά είναι συναισθήματα που τα βιώνουν οι γύρω μας και καλό είναι να τα συζητάμε.

Όταν περάσεις από μια διαδικασία όπως είναι μια ασθένεια που απειλεί τη ζωή σου, αποκτάς μια καινούργια κοσμοθεωρία.  Είναι φυσικό επόμενο πως θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τη ζωή, το σήμερα, τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τον χρόνο, τα συναισθήματά σου, δεν θα δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες και θα μάθεις να αξιολογείς τα σημαντικά της ζωής.

Νίνα Καραμολέγκου – Συμβουλευτική Ψυχολόγος 

Πηγή: http://www.newsitamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου