Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Δωρεά πολυώροφου ξενώνα στη «Φλόγα»


Χριστούγεννα του 2015 κι ένα νεαρό ζευγάρι με μια βαλίτσα ανά χείρας και το παιδί τους αγκαλιά περνάει το κατώφλι του συλλόγου «Φλόγα». «Το βλέμμα αυτών των ανθρώπων, γεμάτο αγωνία και φόβο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ», η κα Ελισσάβετ Φωτεινέλλη - Κριτικού, που εκείνη τη στιγμή έβγαινε από τα γραφεία του συλλόγου.

«Είχαν αφήσει το σπίτι τους στην επαρχία για να έρθουν στην Αθήνα, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είχε το παιδί τους ούτε πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία του». Η κα  Φωτεινέλλη - Κριτικού, αγόρασε αντί του πόσου των 500.000€, ένα πενταώροφο κτίριο απέναντι από τον ήδη υπάρχοντα από το 2002 ξενώνα του συλλόγου και εν συνεχεία το παραχώρησε στη «Φλόγα», που ανέλαβε την ανακατασκευή του κτιρίου, στη μνήμη του συζύγου της Ιωάννη Δ. Κριτικού.

Το νέο κτίριο, του οποίου τα εγκαίνια έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 15 Δεκεμβρίου 2016, Προκόπης Παυλόπουλος, προορίζεται να φιλοξενήσει εννιά οικογένειες από την περιφέρεια που συνοδεύουν τα παιδιά τους, τα οποία πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για θεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού.

Με τιμή και συγκίνηση είμαι εδώ" δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος κι έκανε λόγο για "φλόγα αλληλεγγύης για το παιδί που δίνει αγώνα για τη ζωή. Η Φλόγα διαμορφώνει την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Εδώ κι έξι χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει πολλά -κι όχι μόνο εισοδηματικά αλλά- ψυχικά αποθέματα. Στην Ελλάδα όμως λειτουργεί ο θεσμός της οικογένειας. Γι' αυτό κι η Ελλάδα θα αντέξει την κρίση, θα την ξεπεράσουμε". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για το ρόλο του κοινωνικού κράτους το οποίο, όπως είπε, χαρακτηριστικά "στην Ελλάδα έχει υποστεί ρήγματα και κινδυνεύει. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το κοινωνικό κράτος κι εδώ και στην Ευρώπη για να γυρίσει στις ρίζες της, για να μην ξαναζήσουμε φασισμό, ρατσισμό. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας, πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια με την Ευρώπη. Για πολιτισμό, ειρήνη, δημοκρατία, πολιτισμό".

Το "Σπίτι" αποτελείται από εννιά ειδικά διαμορφωμένα διαμερίσματα φιλοξενίας, ενώ στο ισόγειο διαμορφώθηκε αίθουσα εκδηλώσεων, όπου θα υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων τόσο για τις οικογένειες της Φλόγας όσο και του ευρύτερου περιβάλλοντος για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Το νέο κτίριο ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε από τις δωρεές των φίλων της Φλόγας και βρίσκεται δίπλα στο βασικό ξενώνα που επίσης φιλοξενεί 35 οικογένειες με παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια.

«Για περίπου δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση τα παιδιά πρέπει να ζουν σε ένα προστατευμένο από μικρόβια περιβάλλον», λέει η πρόεδρος της «Φλόγας», κα Τρυφωνίδη. «Ήταν ευτυχής συγκυρία που απελευθερώθηκε ένα κτίσμα που γειτνιάζει με τον παλιό μας ξενώνα, καθώς μας επιτρέπει να τον λειτουργήσουμε με το ίδιο προσωπικό και το ίδιο σχολείο», συμπληρώνει η πρόεδρος του συλλόγου, τον οποίο ίδρυσαν γονείς παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες πριν από 31 χρόνια. Η προσέγγιση της κ. Φωτεινέλλη - Κριτικού, που επέλεξε να στηρίξει έμπρακτα το έργο του συλλόγου, την ίδια εποχή, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ήρθε κυριολεκτικά ως θείο δώρο.



Στις χορηγίες του Ιωάννη Κριτικού, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη έλκοντας την καταγωγή του από τη Χάλκη, μεγάλωσε στη Ρουμανία, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο Μπουένος Αϊρες και μεγαλούργησε με τη ναυτιλιακή εταιρεία Good Hope Shipping Ltd στο Λονδίνο, συγκαταλέγονται εν Ελλάδι η ανέγερση νέας πτέρυγας του Γηροκομείου Πειραιώς (1998), όπως και η ανακαίνιση του Γηροκομείου. Επί των ημερών της συζύγου του, σημαντική βοήθεια έχουν λάβει η Ενωση Γονέων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων, ο Σύλλογος Νεφροπαθών, καθώς και η «Πνοή Αγάπης», που χάρη στη χορηγία της κα Φωτεινέλλη δημιούργησε ξενώνα για τους ενηλίκους καρκινοπαθείς από την επαρχία. «Όταν μια δομή τη διαχειρίζονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, το έργο που επιτελείται είναι ουσιαστικό και διέπεται από διαφάνεια», η κα Φωτεινέλλη, η οποία από το 2001, οπότε απεβίωσε ο σύζυγός της Ιωάννης Κριτικός, συνεχίζει το φιλανθρωπικό του έργο με σημαντικές δωρεές, έπειτα, όμως, από ενδελεχή έρευνα. Στα κριτήριά της, βέβαια, για την επιλογή των δωροδόχων είναι και η ανταπόκριση που βρίσκει η πρότασή της στους εκάστοτε υπευθύνους: άλλοι απαντούν εντός 24ώρου, άλλοι... ποτέ. «Βέβαια, ρόλο παίζει και η χημεία μεταξύ εμού και του συνομιλητή· κάποιοι άνθρωποι πείθουν ότι είναι ικανοί να αξιοποιήσουν την προσφορά», υπογραμμίζει, «πράγμα που συνέβη με τη “Φλόγα”».

«Με τον σύζυγό μου είχαμε την ίδια κοσμοθεωρία ότι στον κόσμο αυτόν ερχόμαστε γυμνοί και γυμνοί φεύγουμε από αυτόν», λέει με έμφαση η κ. Φωτεινέλλη, που διατηρεί στενές σχέσεις με τους φορείς που στηρίζει, δίνοντας μάλιστα συχνά το «παρών». «Στο περίφημο καφενείο του Γηροκομείου, μια πρότασή μου για την κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων εφαρμόζεται με επιτυχία – πηγαίνω κάθε Τρίτη και κάνω συντροφιά στους τροφίμους, που θα μπορούσαν να ήταν γονείς μου», περιγράφει η χορηγός, η οποία επιλέγει όλα αυτά τα χρόνια να μένει μακριά από τη δημοσιότητα.

«Δύο φορές τον χρόνο νοικιάζουμε ένα πούλμαν και πάμε όλοι μαζί βόλτα στη θάλασσα», προσθέτει. Αλλά και ο ξενώνας στα πέριξ του Αγίου Σάββα έχει την προσωπική της σφραγίδα, «διάλεξα μόνη μου τα σεντόνια και τις κουρτίνες, ήθελα ο χώρος να αποπνέει χαρά». Η ίδια θεωρεί την κάθε δωρεά «προσωπική υπόθεση», «ό,τι κάνουμε στη ζωή πρέπει να πηγάζει από μέσα μας».



            http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου