Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ


... Μας λένε ότι ο παιδικός καρκίνος είναι ιάσιμος και ότι γίνονται καλά 8 στα 10 παιδιά. Αυτό όμως δεν είναι η ολόκληρη η αλήθεια.

Μόνο στην οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία ισχύει αυτό το ποσοστό 8 στα 10 παιδιά να γίνονται καλά. Δεν μας λένε όμως για τις περιπτώσεις παιδικού καρκίνου όπως λέμφωμα Hodgkin και non-Hodgkin, νευροβλάστωμα, όγκοι εγκεφάλου, νεφροβλάστωμα, ραβδομυοσάρκωμα, σαρκωμα Ewing, ρετινοβλάστωμα, Ηπατοβλάστωμα κπλ.

Δυστυχώς για αυτές τις περιπτώσεις μόνο το 1-10 παιδιά γίνονται καλά στην χώρα μας όταν στο εξωτερικό αυτό φτάνει στο 6-10. Αυτό γιατί δεν υπάρχουν στη χώρα μας η κατάλληλη τεχνογνωσία και τα μέσα για τις επιθετικές αυτές μορφές. Για αυτές τις περιπτώσεις όμως δε μιλάει κανένας.

Παρουσιάζεται ο καρκίνος στα παιδιά σαν ένα παιχνίδι που θα παίξουμε και θα τελειώσει, κανείς δε μιλάει όμως για τη σοβαρότητα, τις παρενέργειες, τα φάρμακα, τα πρωτόκολλα που δεν έχουν ποσοστά επιτυχίας, τις νέες θεραπείες που θα έπρεπε να υπάρχουν, τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ποιά σημάδια να προσέξουμε, τη συμπεριφορά ορισμένων ....

Για αυτό πρέπει να απαιτήσουμε, παιδιά με μικρό ποσοστό ίασης στη χώρα μας να νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, που για κάποιους λόγους τα ποσοστά ίασης είναι πιο αυξημένα.

Με την υγεία των παιδιών μας δεν πρέπει να μένει αδιάφορο πλέον το κράτος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου