Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ο Καρκίνος της Παιδικής Ηλικίας, από την Παιδοογκολόγο Βάσω Σίδη


Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι σπάνια νόσος δεδομένου του ότι αποτελεί μόνο το 1-2% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο, όμως παρά τη μεγάλη πρόοδο στην επιβίωση και τα υψηλά ποσοστά ίασης ( 75% ) παραμένει ένας ισχυρός εχθρός του παιδικού πληθυσμού. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 280 – 300 παιδιά κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο. Από αυτά τρία στα τέσσερα που έχουν έγκαιρη διάγνωση και πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να ιαθούν.

Τα συμπτώματα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας ποικίλουν και προϋποθέτουν ευαισθητοποιημένους παιδιάτρους για να αξιολογήσουν σωστά τα τυχόν ύποπτα συμπτώματα, όταν η νόσος απλώς ‘’ ψιθυρίζει’’, αλλά και ευαισθητοποιημένους γονείς που θα υποπτευθούν το σύμπτωμα και θα συμβουλευθούν άμεσα τον παιδίατρο. Διότι πρόληψη του καρκίνου της παιδικής ηλικίας είναι μόνο η έγκαιρη διάγνωση.

Κάθε χρόνο προστίθενται νέα- ισχυρά και αποτελεσματικά όπλα στη θεραπευτική φαρέτρα των εξειδικευμένων Παιδιάτρων Αιματολόγων/ Ογκολόγων για τη μάχη ενάντια στον καρκίνο και αυτό σημαίνει ότι περισσότερες μάχες μπορούν να κερδηθούν.


Παρόλα αυτά, η ενημέρωση της διάγνωσης της νόσου εξακολουθεί να αποτελεί την αρχή ενός αγώνα άνισου. Είναι ένας Γολγοθά για όλη την οικογένεια. Ο γονιός με αξιοπρέπεια αξιοθαύμαστη σηκώνει το σταυρό του παιδιού του. Είναι μια μεγάλη αλήθεια πως η μάνα κι ο πατέρας νοιώθουν στο πολλαπλάσιο τον πόνο του κι επιθυμούν - αν είναι δυνατό - να είναι εκείνοι οι πάσχοντες και να υποβάλλονται οι ίδιοι στη δύσκολη και βασανιστική θεραπεία. 
Κάθε νύχτα εξανεμίζονται οι αντοχές τους όμως κάθε ξημέρωμα ορθώνονται ξανά για να στηρίξουν το άρρωστο παιδί με συνοδοιπόρους – συναγωνιστές τους άλλους γονείς. Με τους γονείς εκείνους, των διπλανών θαλάμων μιλάνε την ίδια γλώσσα, καταλαβαίνονται. Μιλάνε τα μάτια τους κι οι σιωπές τους. Αρκεί ένα χάδι φιλικό, μια αγκαλιά ανοιχτή για να σκουπίσουν το δάκρυ και να χαμογελάσουν στην καινούργια μέρα, με την πίστη και την ελπίδα πως θα είναι νικητές. 
Δεν υπάρχει ισχυρότερη σχέση από αυτήν που αναπτύσσεται μεταξύ του αρρώστου παιδιού και των γονέων του. Η σχέση αυτή βασίζεται στην απόλυτη αγάπη αλλά και στην κατανόηση, την εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια. 

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι ιάσιμος σήμερα σε σημαντικό ποσοστό. Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που διευκολύνουν την προσαρμογή των παιδιών είναι: επαρκής πληροφόρηση, υποστηρικτική αλλά κοινωνικά ανοιχτή οικογένεια καθώς και κοινωνική ενίσχυση.

Τα παιδιά που έδωσαν τον αγώνα τους και νίκησαν, γνωρίζουν τον εσωτερικό εαυτό τους, με ωριμότητα οραματίζονται το μέλλον τους, στοχεύουν ψηλά και κατακτούν τους στόχους τους. 

Παιδοογκολόγος από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Βάσω Σίδη, 15 Φεβρουαρίου 2018


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου