Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εγκαύματα στον ήλιο και καρκίνος δέρματος σε παιδιά ή ενήλικες

Εγκαύματα στον ήλιο και καρκίνος δέρματος


Το  ξέρετε ότι για κάθε έγκαυμα που παθαίνει ένα παιδί στον ήλιο, αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής του από καρκίνο του δέρματος, αργότερα όταν γίνει ενήλικας;

Εάν δεν το γνωρίζετε, είναι καλό να το μάθετε και εάν έχετε παιδιά λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τα εγκαύματα που η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλεί.

Απλά αναλογιστείτε ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν κατά την παιδική ηλικία, το 50% του συνόλου της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου που θα δεχτούν για όλη τους τη ζωή. Είναι γνωστό ότι η υπεριώδης ακτινοβολία με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που μεταφέρει, προκαλεί αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Οι αλλοιώσεις αυτές, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Προφυλάσσοντας τα παιδιά από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και τα ηλιακά εγκαύματα, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου που μπορεί να τα κτυπήσει στην ενήλικη ζωή.

Να θυμάστε ότι τα ηλιακά εγκαύματα προκαλούνται περισσότερο από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου παρά από τη θερμότητα που μεταφέρουν οι ακτίνες του ήλιου. Είναι για το λόγο αυτό που τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορεί να υποστούν ηλιακά εγκαύματα όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα σε κρύες ή χιονισμένες αλλά ηλιόλουστες μέρες.

Τα εγκαύματα λόγω ήλιου είναι όπως τα εγκαύματα που προκαλούνται από άλλες αιτίες. Καταστρέφουν το δέρμα, το οποίο μας προστατεύει από μολύνσεις, συγκρατεί τα υγρά του οργανισμού, ελέγχει τη θερμότητα που αποβάλλει ή διατηρεί το σώμα μας.

Οι συχνότερες μορφές ηλιακών εγκαυμάτων είναι πρώτου βαθμού. 



Το δέρμα γίνεται κόκκινο και ο ασθενής αισθάνεται στην περιοχή του εγκαύματος πόνο. Τα εγκαύματα δευτέρου βαθμού, είναι σοβαρότερα με βαθύτερες βλάβες στο δέρμα, με δημιουργία φουσκαλών στο δέρμα. Τα ηλιακά εγκαύματα, σπανιότερα μπορεί να είναι και τρίτου βαθμού.

Τα παιδιά είναι πολύ πιο ευαίσθητα και παθαίνουν εγκαύματα ακόμη και μετά από λίγη έκθεση στον ήλιο. Χωρίς κατάλληλη προστασία, ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει ηλιακά εγκαύματα μετά από 15 έως 30 λεπτά στο ήλιο.
Αρχικά το έγκαυμα δεν φαίνεται αλλά σύντομα, μετά από 2 έως 6 ώρες, τα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται με πόνο, κοκκίνισμα δέρματος με ή χωρίς φουσκάλες, πρήξιμο και κάποτε πυρετό.

Τα δερματικά προβλήματα διαρκούν για περίπου 4 έως 7 μέρες . Μετά το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει. Η περίοδος ανάρρωσης εξαρτάται από την σοβαρότητα στην αρχή των ηλιακών εγκαυμάτων. Οι πιο δύσκολες μέρες είναι οι πρώτες.

 Δεν υπάρχουν πολύ καλές θεραπείες για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο για όλους, παιδιά και ενήλικες, να λαμβάνονται μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία για πρόληψη των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων προβλημάτων που όπως είδαμε περιλαμβάνουν και τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.


Ο στόχος των περισσότερων θεραπειών για τα ηλιακά εγκαύματα είναι να κάνουν τον ασθενή να νιώθει πιο άνετα και να τον ανακουφίσουν από τον πόνο. Η αγωγή αυτή, είναι ιδιαίτερα σημαντική τις πρώτες μέρες διότι σε αυτές ο πόνος είναι εντονότερος.



Ο ασθενής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδί, πρέπει να παίρνει άφθονα υγρά. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η αφυδάτωση. Οι κρύες κομπρέσες, το κρύο ντους ή μπάνιο, τα αναλγητικά φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, ανακουφίζουν τον ασθενή. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ενυδατικές κρέμες του δέρματος.

Εάν υπάρχουν φουσκάλες, αυτές δεν πρέπει να σπάζονται διότι η ρήξη τους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης τους. Μετά από μερικές μέρες μπορεί να σπάσουν από μόνες τους. Τότε τοποθετείται σε αυτές μια αντιβιοτική κρέμα, μερικές φορές την ημέρα ή και ένας επίδεσμος για αποφυγή της μόλυνσης τους.

Στις περιπτώσεις σοβαρών εγκαυμάτων με φουσκάλες, πρήξιμο και πυρετό ή όταν καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια δέρματος, χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική συμβουλή.


Βιβλιογραφία
:

American Academy of Pediatrics

Environmental influences in cancer aetiology

National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου