Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Επικίνδυνες οι πολλές αξονικές στα παιδιά

Επικίνδυνες οι πολλές αξονικές για τα παιδιά



Οι πολλές αξονικές τομογραφίες στην παιδική ηλικία μπορεί να τριπλασιάσουν τον κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του εγκεφάλου ή λευχαιμίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι εξελιγμένες εξετάσεις πρέπει να γίνονται μόνον όταν είναι απαραίτητες και ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για να περιοριστεί η ακτινοβολία τους.

Ωστόσο, επισημαίνουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», τα οφέλη από τις αξονικές συνήθως υπερβαίνουν τους δυνητικούς κινδύνους.

Η αξονική τομογραφία απεικονίζει το εσωτερικό του σώματος με τη βοήθεια ακτινών Χ (σε αντίθεση με τη μαγνητική τομογραφία που δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία).

Ο καρκίνος του εγκεφάλου και η λευχαιμία είναι σπάνια νοσήματα.


Η νέα μελέτη -  η πρώτη του είδους που έχει γίνει έως σήμερα - βασίζεται στην ανάλυση των ιατρικών φακέλων σχεδόν 180.000 νεαρών ασθενών (ηλικίες κάτω των 21 ετών), που έκαναν αξονική τομογραφία στα βρετανικά νοσοκομεία την περίοδο 1985-2002.

Επειδή, δε, ο σχετιζόμενος με την ακτινοβολία καρκίνος θέλει χρόνια για να αναπτυχθεί, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο μέχρι και το 2009.

Όπως υπολόγισαν, ο αυξημένος κίνδυνος από την ακτινοβολία Χ της αξονικής τομογραφίας πρακτικά σημαίνει 1 πρόσθετο κρούσμα λευχαιμίας και 1 πρόσθετο κρούσμα καρκίνου του εγκεφάλου ανά 10.000 αξονικές τομογραφίες του κεφαλιού σε παιδιά ηλικίας κάτω 10 ετών.

Πολλαπλές αξονικές τομογραφίες συχνά γίνονται έπειτα από σοβαρά ατυχήματα για να ελέγχονται τυχόν εσωτερικά τραύματα ή όταν υπάρχουν νοσήματα του πνεύμονα που απαιτούν επαναλαμβανόμενο έλεγχο.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Πιρς, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, τα στοιχεία της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι πολλαπλές αξονικές στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο λευχαιμίας και όγκων του εγκεφάλου.


«Αν και οι δόσεις της ακτινοβολίας στην αξονική έχουν μειωθεί δραματικά με το πέρασμα του χρόνου, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε. «Αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κλινική κοινότητα και τους κατασκευαστές των αξονικών τομογράφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου