Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Οι Έλληνες Καρκινοπαθείς δεν ξέρουν τα δικαιώματα τους !

Οι επτά στους δέκα καρκινοπαθείς στην χώρα μας δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, με επακόλουθο να ταλαιπωρούνται και να μην λαμβάνουν την υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουν σε αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους. 

 
Ακόμα όμως και από εκείνους που τα γνωρίζουν, λίγοι είναι εκείνοι που κάνουν χρήση των προβλέψεων του νόμου – όπως λ.χ. το δικαίωμά τους να ενημερωθούν αναλυτικά για το είδος της θεραπείας που κάνουν (π.χ. ποια φάρμακα θα πάρουν και γιατί), να αρνηθούν να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή να απαιτήσουν να γίνει ιατρικό συμβούλιο για την περίπτωσή τους. 

Τα παραπάνω ανέφεραν τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. , με αφορμή εκστρατεία ενημέρωσης που αρχίζει ο σύλλογος για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών.

Όπως είπε η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Ζωή Γραμματόγλου, το πρώτο δικαίωμα των ασθενών είναι να ξέρουν αναλυτικά τι έχουν, ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι ή συνέπειές τους και ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις έχουν, ώστε να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης για τη θεραπεία στην οποία θα υποβληθούν. 

Οι ασθενείς έχουν επίσης δεκάδες άλλες δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις.
Σκοπός της εκστρατείας του Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία τιτλοφορείται «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η αναζήτηση, καταγραφή και κωδικοποίηση όλων αυτών των δικαιωμάτων, ούτως ώστε κάθε ασθενής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεται, να έχει στην διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης, η οποία μπορεί να τον καθοδηγήσει στη σωστή και αποτελεσματική διεκδίκησή τους.



Τα δικαιώματα
Σύμφωνα με το νομικό σύμβουλο του ΚΕΦΙ κ. Άρη Καίσαρη, μερικά από τα βασικότερα δικαιώματα των πασχόντων από καρκίνο είναι τα εξής:

1. ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ
Ο καρκινοπαθής πρέπει να εξετάζεται από γιατρό που είναι Ογκολόγος Παθολόγος ή Ογκολόγος Χειρουργός ή άλλης Ογκολογικής ειδικότητας.
Έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον γιατρό του ή το νοσηλευτικό ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, που αυτός ο ίδιος κρίνει κατάλληλο.
Ο νόμος ορίζει ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται νόμιμα, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από γιατρούς που υπηρετούν σε δημόσιο νοσοκομείο ή από ιδιώτες γιατρούς.
Επίσης κανένα ασφαλιστικό ταμείο ή άλλη αρχή, δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι γι’ αυτό ισχύουν άλλες ειδικότερες ρυθμίσεις, διότι έχουν καταργηθεί από το νόμο.

2. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.
Ο καρκινοπαθής έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή το κρίνει ο ίδιος να ζητήσει δεύτερη ιατρική γνώμη. Επίσης έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον γιατρό του τη σύγκλιση ιατρικού συμβουλίου για την διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση της ασθένειάς του.
Η δυνατότητα του καρκινοπαθούς να αποφασίζει ο ίδιος προσωπικά για την υγεία του και την θεραπεία του είναι δικαίωμα νομικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.

3. ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ
Ο καρκινοπαθής έχει το δικαίωμα να ζητήσει να υποβληθεί στις πλέον κατάλληλες και σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις.
Επίσης μπορεί να ζητήσει να του συνταγογραφήσουν τα πιο κατάλληλα φάρμακα και να τύχει των πιο εξειδικευμένων θεραπειών, άσχετα με το κόστος ή την κυκλοφορία τους στην Ελλάδα, φτάνει βέβαια να κυκλοφορούν νόμιμα στο εξωτερικό.
Ο γιατρός του μπορεί μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας να ζητήσει οποιεσδήποτε διαγνωστικές εξετάσεις και να συνταγογραφήσει οποιαδήποτε φάρμακα, ακόμα και εκτός Εθνικού Συνταγολογίου, αν κρίνει ότι είναι απαραίτητα για την θεραπεία του συγκεκριμένου ασθενούς.

4. ΠΛΗΡΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ
Ο καρκινοπαθής έχει δικαίωμα να ζητήσει το πλήρες αντίγραφο του ιατρικού του φακέλου. Αυτό μπορεί να γίνει από τον ίδιο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του, με μια απλή αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Νοσοκομείου.
Στον ιατρικό φάκελο πρέπει να περιέχονται και τα πλακίδια της παθολογοανατομικής εξέτασης.
Το Νοσοκομείο έχει υποχρέωση να διατηρεί τους φακέλους για μια 20ετία και να τους αποδίδει οποτεδήποτε του ζητηθούν ακόμα και κατά την διάρκεια της νοσηλείας ή της θεραπείας.

 
5. ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Όλοι οι καρκινοπαθείς , είτε ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), που υπάγονται στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τα ΚΕ.Π.Α. έχουν την ευθύνη εξασφάλισης της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας.
Αναλόγως με τον βαθμό αναπηρίας, ο ασθενής με καρκίνο έχει και τις ανάλογες κοινωνικές και οικονομικές παροχές (λ.χ. επιδόματα, πρόσθετη άδεια, μειωμένο εισιτήριο σε μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.)

6. ΆΡΝΗΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Ο νόμος παρέχει το δικαίωμα σε κάθε καρκινοπαθή να ενημερώνεται πλήρως και εκ των προτέρων, για όλους τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από κάθε διαγνωστική ή θεραπευτική πράξη.
Η εφαρμογή κάθε τέτοιας πράξης γίνεται μόνο ύστερα από συγκεκριμένη συγκατάθεση του ίδιου. Η συγκατάθεση αυτή μπορεί να ανακληθεί από τον ασθενή ανά πάσα στιγμή.

7. ΆΡΝΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η συμμετοχή του καρκινοπαθούς σε οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία έρευνας και εκπαίδευσης πρέπει να είναι αποτέλεσμα της απόλυτης ελευθερίας επιλογής του. Η δε συγκατάθεσή του μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή.

Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου