Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
      

Κάθε παιδί που έρχεται στην ζωή αποκτά δικαιώματα. Δικαίωμα στην φροντίδα, στην σίτιση , στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , να μεγαλώνει όμορφα με την οικογένεια του, δικαίωμα να είναι χαρούμενο.

Αν και παγκόσμια ημέρα θα σταθούμε στα απογοητευτικά στοιχεία που δίνει η Unicef για την χώρα μας.

«Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα στερούνται των παραπάνω δικαιωμάτων, καθώς από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει σχεδόν διπλάσια αύξηση στο ποσοστό παιδική φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα:

Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει τριπλασιαστεί. Το 1/3 του ελληνικού πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας αποτελείται από παιδιά κάτω των 18 ετών.
Σημαντικό ποσοστό μη προνομιούχων παιδιών δεν έχουν καν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Το ποσοστό των παιδιών και νέων, από 15 έως 24 ετών, που δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ή την εργασία έχει διπλασιαστεί, αγγίζοντας το 20%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως στη σωματική κακοποίηση και το σχολικό bullying, στις ηλικίες 11-15 ετών.
Σοκάρουν τα στοιχεία για το ποσοστό των παιδιών που δεν έχουν ούτε τα βασικά, σε έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ που κυκλοφόρησε χθες.
Αυξήθηκαν δραματικά μέσα στην πενταετία 2009- 2013, τα ποσοστά των νοικοκυριών της χώρας που αδυνατούν, για οικονομικούς λόγους, να παρέχουν στα παιδιά τους βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως, π.χ. σε καθημερινή βάση ένα γεύµα µε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι, καθώς και νωπά φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πλέον και νοικοκυριά που θεωρούνται μη φτωχά.»

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία που σοκάρουν ανήκουν και τα παιδιά μας που νοσούν με Καρκίνο. Παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής, μαζί και οι γονείς τους. Οι περισσότερες οικογένειες από επαρχία μεταναστεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για καλύτερη περίθαλψη και όσες σταθούν «τυχερές» συνεχίζουν τις θεραπείες στο εξωτερικό για το Δικαίωμα της Ελπίδας.

Η Ελπίδα, που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν να κάνουν με ένα κράτος που καθυστερεί , με ένα σύστημα που αδυνατεί ή δεν θέλει να βοηθήσει για να κάνει την ανατροπή, όταν τα μέσα που παλεύουν τον καρκίνο στην χώρα μας δεν αρκούν για κάποιες μορφές καρκίνου.

Όλα τα παιδιά ανά τον κόσμο έχουν δικαίωμα στα όνειρα, δικαίωμα στην ζωή, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ


Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Σκορδίλη
Μέρος των στοιχείων μας είναι από την http://www.dimokratiki.gr

     http://www.dimokratiki.gr/18-11-2014/elstat-sokaroun-ta-stichia-gia-pososto-ton-pedion-pou-den-echoun-oute-ta-vasika/
     http://www.dimokratiki.gr/19-11-2014/pagkosmia-imera-dikeomaton-tou-pediou-skliri-pragmatikotita-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου