Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η μουσικοθεραπεία βοηθά τα παιδιά με καρκίνο




Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους και τους νέους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη θεραπεία για τον καρκίνο, όπως αναφέρει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ακολούθησαν τις εμπειρίες μιας ομάδας ασθενών ηλικίας 11-24 ετών, καθώς δημιουργούσε ένα μουσικό βίντεο, για περισσότερες από τρεις εβδομάδες και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά απέκτησαν ανθεκτικότητα και βελτίωσαν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονταν σε υψηλού κινδύνου θεραπείες μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων.
Για την παραγωγή των μουσικών βίντεο, οι νέοι ασθενείς κλήθηκαν να γράψουν στίχους τραγουδιών, να ηχογραφήσουν ήχους και να συλλέξουν εικόνες βίντεο, προκειμένου να δημιουργήσουν την ιστορία τους.

Σ’ αυτή τους την προσπάθεια είχαν την καθοδήγηση ειδικού μουσικού θεραπευτή που τούς βοήθησε να προσδιορίσουν τι ήταν σημαντικό γι’ αυτούς και πώς να επικοινωνούν τις ιδέες τους. Όταν ολοκληρώθηκαν τα βίντεο, μοιράστηκαν με την οικογένεια και τους φίλους των ασθενών μέσω «πρεμιέρας».

Θετική επίδραση


Μετά τις συναντήσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε μουσικά βίντεο ανέφερε ότι αισθανόταν πιο ανθεκτική και σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τη θεραπεία της από άλλη ομάδα που δεν έκανε καμία μουσικοθεραπεία.

Επίσης, 100 μέρες μετά τη  θεραπεία, η ίδια ομάδα είπε ότι αισθάνθηκε πως η επικοινωνία εντός της οικογένειας ήταν καλύτερη και πως ήταν περισσότερο συνδεδεμένοι με τους φίλους τους.
Οι παραπάνω είναι κάποιοι από τους πολλούς προστατευτικούς παράγοντες που προσδιόρισαν οι ερευνητές ότι βοηθούν τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να αντιμετωπίσουν τις θεραπείες κατά του καρκίνου.

«Μπορούν έτσι να αποκτήσουν ελπίδα και να βρουν νόημα στη μέση της διαδρομής του καρκίνου τους. Οι έφηβοι και οι νέοι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί, έχουν τη δυνατότητα να σηκωθούν πάνω από την ασθένειά τους, να αποκτήσουν μια αίσθηση δεξιοτεχνίας και εμπιστοσύνης στον τρόπο που θα ασχοληθούν με τον καρκίνο και θα δείξουν επιθυμία να προσεγγίσουν και να βοηθήσουν τους άλλους», λέει η δρ Joan Haase από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Πηγή: http://www.medinova.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου