Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Το ογκολογικό νοσοκομείο «Νίκος Κούρκουλος» δίνει ζωή σε ασθενείς με καρκίνο!


Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» από την Μαριάννα Λάτση.

Μια σειρά από εικόνες, στιγμές ζωής, συναισθήματα και δύναμη, περιείχαν τα λόγια της Μαριάννας Λάτση κατά την εκδήλωση για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», στο οποίο ασθενείς με καρκίνο θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή επεμβάσεις και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα.

Όλα, στην εκδήλωση, είχαν την παρουσία του: «Ζούσε, εργαζόταν και ονειρευόταν ως το τέλος», είπε η κ. Λάτση περιγράφοντας τη μνήμη που «με αστραπιαία ταχύτητα περιδιαβαίνει μια ολόκληρη ζωή». 


Τα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου, ήταν εκεί
Ευαίσθητες, αδιόρατες και -για κάποιους- βιωματικές χορδές, άγγιξαν τα λόγια της, καθώς σιωπηλό το κοινό την παρακολουθούσε: Στις πρώτες θέσεις τα τέσσερα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου. Αλκης, Εριέττα, Μελίτα, Φίλιππος. Και ο γιος της κ. Λάτση Πάρις Κασιδόκωστας.


Λίγο πιο πίσω οι άνθρωποι του από το Εθνικό Θέατρο. Μπροστά, η σύζυγος του πρωθυπουργού Γεωργία Σαμαρά, οι υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Ανδρέας Λυκουρέντζος.


Αλλά και η πρώην και η νυν διοίκηση του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», που συνεργάστηκαν και θα επανδρώσουν τον Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, το οποίο από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου αρχίζει τη λειτουργία του, στο πρώην 6ο Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ, στην οδό Ασωπίου 4 και Παράσχου 16 κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.


Την κορδέλα των εγκαινίων, την έκοψαν τα παιδιά του Νίκου Κούρκουλου, με χαμόγελο πλατύ. Και μετά το κοινό ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», ένα κτήριο υπερσύγχρονο που ανακατασκευάστηκε, ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε από το μηδέν. Είναι αυτή η αξιοπρέπεια στη ζωή και την ασθένεια για την οποία η Μαριάννα Λάτση μίλησε...

Όλα ξεκίνησαν από μια επιστολή του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» που αναφερόταν στην ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου ημερήσιας νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς που ζουν την επώδυνη αναμονή για τη θεραπεία τους. Η κ. Λάτση, αποφάσισε να κάνει τη δωρεά που προσεγγίζει το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ. Τη διαχείριση της εκτέλεσης της δωρεάς έχει αναλάβει εκ μέρους της δωρήτριας το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.


Και το έργο για την πλήρη ανακατασκευή και μετατροπή του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ σε ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικές ασθένειες, ξεκίνησε... Στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου.


«Ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαι αλώβητος. 
Αντίθετα, αυτό που σκεφτόμουν πάντα είναι γιατί όχι και σε μένα.
Είδα τους γονείς μου να φεύγουν, είδα δύο αδέλφια μου να χάνονται -ο ένας καπετάνιος από ναυάγιο στον Ατλαντικό, ο άλλος πολιτικός μηχανικός, πέφτοντας στην οικοδομή.
Από νέος συνειδητοποίησα πόσο κοντά είναι ζωή και θάνατος.
Αλλά έχω δύναμη, έχω τη δύναμη να πολεμήσω»
Νίκος Κούρκουλος

Το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελείται από έξι ορόφους, ισόγειο και τρία υπόγεια, έχει συνολική επιφάνεια 4.000 τμ, δυναμικότητα 46 κλινών. Έχει ανακατασκευαστεί και εξοπλιστεί βάσει προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στη νοσηλεία οικολογικών ασθενών.

Οι ασθενείς θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα
Αναμένεται να πραγματοποιούνται εκεί ετησίως 30.000 εισαγωγές ασθενών και 3.800 χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ασθενείς θα προσέρχονται το πρωί, θα υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση και θα παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα.
Έτσι, το κέντρο συμβάλλει στην απελευθέρωση κλινών στο κεντρικό κτίριο του «Αγίου Σάββα», ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται πιο πολύπλοκα ογκολογικά περιστατικά.


Από τη διεθνή εμπειρία, η λειτουργία κέντρων ημερήσιας νοσηλείας αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και αποτελεί μία από τις αποτελεσματικότερες πρακτικές εξορθολογισμού των δαπανών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού στον χώρο της υγείας.


«Ευχαριστούμε»...
Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης - παραλαβής, τόνισε ότι τα εγκαίνια του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» αποτελούν μια ξεχωριστή στιγμή για το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνία. «Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο τίθεται στην πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του καρκίνου. Οι πολίτες πλέον έχουν στη διάθεσή τους μία υπερσύγχρονη δομή που ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις ενάμισι χρόνο, χάρη στη σπουδαία δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση. Ο πόνος της οποίας έγινε δύναμη και οδήγησε στην εξαιρετική αυτή προσφορά για την οποία την ευχαριστούμε» είπε.



Ο διοικητής του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» Νίκος Φαλδαμής, το χαρακτήρισε ως στολίδι και τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, γιατί παραλαμβάνεται «ένα πρότυπο κέντρο ανακατασκευασμένο, ανακαινισμένο και εξοπλισμένο από το μηδέν, στηριζόμενο στις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας, με σκοπό όχι απλά την περιστολή του κόστους, αλλά προπαντός την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ψυχολογική αποφόρτιση των ασθενών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου