Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Άοπλη η χώρα μας στη μάχη κατά του καρκίνου


Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Άοπλη η χώρα μας στη μάχη κατά της νόσου


Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου και περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών.

Ο καρκίνος δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί μόνο από την ιατρική επιστήμη. Στην καταπολέμηση του πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι, πολίτες και κράτος. Αυτό δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος, Δ/ντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας , στο πλαίσιο των δράσεων της Εταιρείας με σύνθημα: ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”.

Και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί μία προσέγγιση που σώζει ζωές από πρόωρη απώλεια, αφού είναι αποτελεσματική σε πολλούς από τους πιο συχνούς καρκίνους ( π.χ. μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου, δέρματος, τραχ.μήτρας, στόματος), η παρέμβαση της πολιτείας εξαντλείται σε παραινέσεις και σε ταμειακές διευκολύνσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κος Φιλόπουλος.

Το σύστημα υγείας της χώρας μας δείχνει να καταρρέει. Από τη δέκατη τέταρτη θέση παγκοσμίως -πάνω και από αυτό της Γερμανίας- στην αξιολόγηση της ΠΟΥ του 2000 έχουμε φτάσει στην πρόσφατη δημοσίευση του Lancet το2014, που μιλά χωρίς περιστροφές για τραγωδία στη Δημόσια Υγεία.

Αιτίες, με τον κ. Αλέξανδρο Αρδαβάνη , Δ/ντη Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής στο Νοσ. «Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας οι επιδεινούμενες υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.

Σύμφωνα με τον κ.Αρδαβάνη, στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία (τρία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη) και ογκολογικά τμήματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Εντούτοις η κατανομή παραμένει προβληματική λόγω προβλημάτων στις υποδομές και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στις νέες θεραπείες για τον καρκίνο και στην πρόσβαση των ασθενών σε αυτές, αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Πανόπουλος Δ/ντης Β’ Ογκολογικής- Παθολογικής Κλινικής Νοσ. »Ο Άγιος Σάββας» και Δ/ντής Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας Ε.Ο.Π.Ε.



Η ακτινοθεραπεία στον πόλεμο κατά του καρκίνου δεν είναι στο σύνολό της μία ακριβή θεραπεία. Όμως στην Ελλάδα του 2015 εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση. Και αυτό είναι σαφές αν δούμε πόσα μηχανήματα ακτινοθεραπείας υπάρχουν στην χώρα μας

Όμως με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Πισσάκα, Συντ. Δ/ντη Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου, Νοσ »Αλεξάνδρα» και πρόεδρο της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες».

»Η 4η Φεβρουαρίου μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον Έλληνα ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο», επισήμανε από την πλευρά της , η κα Αθηνά Βαδαλούκα, Αν. Καθ. Παν. Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ)

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου