Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Παιδικός Καρκίνος: Μια μέρα μόνο δεν αρκεί - Η μάχη είναι συνεχής

Η 15η Φεβρουαρίου, η Διεθνής Μέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, έρχεται να μας θυμίσει ότι κάθε 3 λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο. Επίσης να μας θυμίσει ότι ο παιδικός καρκίνος είναι θεραπεύσιμος. Η γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπιση σώζει ζωές. 


Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια αύξηση των νεοδιαγνωσμένων παιδιών με καρκίνο. Παγκοσμίως από 165.000 στα 215.000 παιδιά/έτος για παιδιά κάτω των 14 ετών και 85.000 νεοδιαγνωσμένων εφήβων άνω των 14 ετών. Πρέπει να λάβουμε όμως υπόψη ότι σε αρκετές χώρες δεν γίνονται συστηματικές καταγραφές των περιστατικών και έτσι τα δεδομένα αυτά δεν είναι απολύτως ακριβή. Το ποσοστό επιβίωσης των παιδιών με κακοήθεια στις αναπτυγμένες χώρες φτάνει κατά μέσο όρο το 85% και συνεχίζει τα αυξάνεται. Ακόμη και σε χώρες με πιο περιορισμένη ιατρική περίθαλψη το ποσοστό αυτό φτάνει το 80%. Παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης συνεχώς αυξάνεται υπάρχουν παιδιά που ο καρκίνος τους στερεί τη ζωή και γι αυτά τα παιδιά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι τελευταίες εξελίξεις στην παιδιατρική ογκολογία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Νέες μέθοδοι θεραπείας αναπτύσσονται και πολλές απ αυτές ήδη εφαρμόζονται σε κλινικές μελέτες.


Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε 2 κυρίως στόχους. Αρχικά γίνεται προσπάθεια για τον μορικό χαρακτηρισμό και ταξινόμηση των κακοηθειών όπως έγινε με το μυελοβλάστωμα, νευροβλάστωμα, οστεοσάρκωμα, τις υποτάξεις της Οξείας Λεμφογενούς και Μυελογενούς Λευχαιμίας κ.λ.π. με σκοπό την ανάπτυξη μοριακά στοχευμένων θεραπευτικών μεθόδων. Έχουν ήδη εφαρμοστεί μοριακές θεραπείες σε πρώιμες κλινικές μελέτες με ικανοποιητικά αποτελέσματα όπως σε υποτροπιάζον μυελοβλάστωμα, Οξεία Λεμφογενή Λευχαιμία, Σάρκωμα Ewing's.


Η δεύτερη νέα προσέγγιση αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου βασίζεται στην ανοσοθεραπεία. Μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια σε αντιγόνα (ειδικές πρωτεΐνες που χαρακτηρίζουν τα συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα) συνδέονται με ραδιενεργά στοιχεία ή τοξίνες και χορηγούνται με σκοπό να συνδεθούν με τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώσουν. Ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης έχει εφαρμοστεί στην Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και στο Λέμφωμα Hodgkin.
Μια άλλη μέθοδος ανοσοθεραπείας είναι να χρησιμοποιηθούν τα ίδια Τ λεμφοκύτταρα του ασθενούς και αφού λάβουν κατάλληλη επεξεργασία να μεταμοσχευθούν ξανά στον ασθενή και να λειτουργήσουν κυτταροτοξικά ενάντια στον όγκο. Η θεραπεία αυτή είναι γνωστή με την ονομασία chimeric antigen receptor T-cell (CAR T). Αυτή η θεραπεία δοκιμάζεται σε προ κλινικές μελέτες στο νευροβλάστωμα. 


 
Τέλος βελτιώσεις έχουν γίνει και στην χορήγηση της ακτινοβολίας. Γίνεται προσπάθεια να χορηγείται η ακτινοβολία μέσω απεικονιστικών μεθόδων ώστε να γίνεται πιο στοχευμένη και να αποφεύγεται η ακτινοβόληση των φυσιολογικών ιστών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην ακτινοβολία όγκων του εγκεφάλου. Επίσης η χρήση πρωτονίων αντί για φωτόνια φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική και με λιγότερες παρενέργειες.

Συμπερασματικά, η έρευνα πάνω στην παθοφυσιολογία των καρκινικών κυττάρων οδηγεί στην ανάπτυξη νέων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη να μελετηθούν όπως ο μηχανισμός αντίστασης στην θεραπεία, η δημιουργία των μεταστάσεων και υποτροπών, η ανάπτυξη πιο στοχευμένων μεθόδων θεραπείας και μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης.

 

ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ .....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου