Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ερευνητές ανακάλυψαν νέα τεχνολογία υψηλής ανάλυσης του DNA, για την ανάλυση των γονιδίων που προκαλούν υποτροπές στο νευροβλάστωμα

Η νέα τεχνολογία ανάλυσης του DNA μπορεί να βελτιώσει τη θεραπεία του επιθετικού καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Το νευροβλάστωμα, είναι η μία μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας με μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε ότι αφορά την καταπολέμηση του. Τώρα οι ερευνητές έχουν πλέον τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία υψηλής ανάλυσης του DNA, να αναπτύξουν μια νέα μέθοδο για την ανάλυση των γονιδίων που προκαλούν υποτροπές στο νευροβλάστωμα. Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology.


Το νευροβλάστωμα εμφανίζεται σε βρέφη, και προέρχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Η θεραπεία αυτής της νόσου είναι προσαρμοσμένη στη γενετική των καρκινικών κυττάρων κατά τη στιγμή της διάγνωσης, και οι υποτροπές συχνά συνεπάγονται σε κακή πρόγνωση. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι αλλαγές στο γονίδιο ALK, το οποίο ελέγχει τον ρυθμό διαίρεσης των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο τόσο την εμφάνιση και την επανεμφάνιση των νευροβλαστωμάτων.

Με τη βοήθεια μεθόδου σημαντικής βελτιωμένης ανάλυσης, η οποία βασίζεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνολογία αλληλουχίας του DNA, οι ερευνητές τώρα έχουν επιτύχει να εντοπίσουν έναν αριθμό ειδικών γενετικών αλλαγών που επηρεάζουν τον κίνδυνο της επανεμφάνισης του νευροβλαστώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τα παιδιά που πάσχουν από νευροβλάστωμα, αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει πρόσφατα φάρμακα που στοχεύουν στο μεταλλαγμένο γονίδιο ALK, δηλαδή, αναστολείς της ALK. Αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να αποδειχθεί επιτυχής σε ασθενείς με νευροβλάστωμα, για τους οποίους οι υποτροπές προκαλούνται από μετάλλαξη του γονιδίου ALK.

"Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η δοκιμή, ανάλυση και επεξεργασία αυτών των παιδιών με νευροβλάστωμα πρέπει να αλλάξει», λέει ο Per Kogner, καθηγητής στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα και παιδοογκολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Karolinska Hospital Astrid Lindgren Παίδων.


Σύμφωνα με τον Per Kogner, ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν δείγματα του όγκου όταν ο ασθενής διαγνώσθηκε για πρώτη φορά και σε τυχόν μεταγενέστερες υποτροπές για να ελεχθούν για πιθανές μεταλλάξεις του ALK. Τα δείγματα πρέπει να αναλυθούν με τη χρήση υψηλής ανάλυσης τεχνολογία αλληλουχίας του DNA, και οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μελέτες και θεραπείες με αναστολείς του ΑLK.

"Αρκετά παιδιά από την Σουηδία με νευροβλάστωμα έχουν ήδη λάβει θεραπεία με αναστολείς του ΑLK, και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα," λέει ο Per Kogner. Αυτό φέρνει νέα ελπίδα για οικογένειες με παιδιά, που πάσχουν από νευροβλάστωμα, των οποίων οι υποτροπές δεν έχουν αντιμετωπιστεί από προηγούμενες διαθέσιμες θεραπείες.

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Oncology διεξήχθη με χρηματοδότηση από τη Σουηδική Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ίδρυμα Σουηδική Παιδικού Καρκίνου και Biocare / στρατηγικές επενδύσεις του σουηδικού κράτους.

Στη Σουηδία, η μελέτη έχει διεξαχθεί από ερευνητικές ομάδες με επικεφαλής τον καθηγητή Tommy Martinsson του Sahlgrenska Academy στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, και τον καθηγητή Per Kogner του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου