Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε φωτογραφίες των παιδιών στο διαδίκτυο



Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ! Μη δημοσιεύετε καμία φωτογραφία του παιδιού σας στο facebook. Διαβάστε για ποιο λόγο…



Το Facebook και γενικά τα social media έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτου μόρφωσης μπαίνουν επί καθημερινής βάσεως στο δημοφιλές μέσο για να επικοινωνήσουν με τους διαδικτυακούς τους φίλους, ή για να ανεβάσουν τραγούδια, ή ακόμη και για να ποστάρουν οικογενειακές τους φωτογραφίες. Το τελευταίο όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και μπορεί άθελά σας να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού σας.

Ο Διευθυντής του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μάνος Σφακιανάκης, σε πρόσφατη ομιλία του με θέμα την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Καμία φωτογραφία των παιδιών στο διαδίκτυο»! Όπως ανέφερε στη χώρα μας υπάρχουν πολλά περιστατικά παιδιών που ήρθαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν οι φωτογραφίες που ανήρτησαν οι γονείς τους στα social media υπέστησαν photoshop και στην συνέχεια έπεσαν θύματα bulluing από τους φίλους και συμμαθητές τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι παιδεραστές κυκλοφορούν ανάμεσά μας, και μπορεί να έχουν ένα ψεύτικο προφίλ στο facebook και να παρακολουθούν την κάθε σας κίνηση.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς; Να κατεβάσετε ό,τι φωτογραφία έχετε ανεβάσει στον προσωπικό σας λογαριασμό και σε περίπτωση που σας έχουν κάνει tag άλλοι, πείτε τους να σας σβήσουν. Αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ασφάλεια του παιδιού σας και μόνο.


Ο κίνδυνος παραμονεύει στο Ίντερνετ… 


Πάνω από 110% αυξήθηκαν οι καταγγελίες στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου, saferinternet.gr.

Σαν να είμαστε στη μέση μιας πλατείας και να μιλάμε δυνατά σε όλους τους περαστικούς!…
Έτσι περιγράφεται ο τρόπος µε τον οποίο επικοινωνούν οι περισσότεροι χρήστες μέσα από το ∆ιαδίκτυο από τους ανθρώπους του Saferinternet.gr, εκθέτοντας τις περισσότερες φορές τα παιδιά τους σε κίνδυνο!

Περισσότερες από 2.000 κλήσεις το χρόνο δέχεται  η SafeLine του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς ∆ιαδικτύου.Υψηλά μερίδια, εκτός από τον ρατσισμό και τις οικονομικές απάτες µέσω διαδικτυακών αγορών, έχει η κακοποίηση παιδιών και η πορνογραφία.

Οπως επισηµαίνει η Βερόνικα Σαµαρά, υπεύθυνη για τη δράση ενημέρωσης του Saferinternet.gr, «είναι σαν να αφήνουμε ορθάνοιχτη την πόρτα του σπιτιού µας σε καθένα που θέλει να µπει και να πάρει µια “γεύση” από την ιδιωτική µας ζωή. Νομίζω ότι τα παραπάνω ουδέποτε θα τα κάναµε στον φυσικό κόσµο, άρα τίθεται το ερώτημα γιατί τα κάνουμε στο ∆ιαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι εµπιστευόμαστε τα στοιχεία αυτά µόνο σε φίλους µας;

Και αν ναι, γιατί; Ας διαβάσουµε, δε, τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου των ιστοσελίδων αυτών για να δούμε πώς µπορούν να χρησιµοποιηθούν αυτά τα στοιχεία µας και σε ποιους τρίτους μπορεί να προωθηθούν».


Η κα Βερόνικα Σαµαρά επισημαίνει ότι οι γονείς, όταν αναρτούν στο ∆ιαδίκτυο στοιχεία από τα παιδιά τους, όπως φωτογραφίες, ονόματα, πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών τους, τότε μπορεί και – χωρίς να το θέλουν – να θέσουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο. «Οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers – αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξoυαλική κακοποίηση – έχουν βρει μέσα από το ∆ιαδίκτυο απεριόριστες δυνατότητες εξεύρεσης θυμάτων, και φυσικά το πρώτο που θα ψάξουν είναι πληροφορίες που θα στοχοποιήσουν το δυνάμενο θύμα στον φυσικό κόσμο: φωτογραφίες, ονόματα, διευθύνσεις, σχολείο κ.λπ.».


Πέντε συµβουλές κατάλληλες για ανηλίκους
-Να προστατεύετε την ιδιωτική σας ζωή και να µη δίνετε αλόγιστα προσωπικά σας δεδοµένα.
-Να μην μπαίνετε σε ιστοχώρους όπου ζητείται κωδικός (password) από υπολογιστές σε δηµόσιους χώρους (Ιντερνετ καφέ, αεροδρόμια, κ.λπ.)
-Να σκέφτεστε πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε στο ∆ιαδίκτυο, καθώς από τη στιγμή της δημοσίευσης, ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δημοσίευση.
-Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε µόνο µέσω ∆ιαδικτύου, μπορεί να μην είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Τη στιγμή που δεν τους γνωρίζουμε στο φυσικό κόσμο, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ειδικά οι ανήλικοι, ποτέ δεν πρέπει να συναντιούνται µε πρόσωπα, που γνωρίζουν µόνο µέσω ∆ιαδικτύου.
-Να µη δίνετε τους κωδικούς σας σε κανέναν, ακόμα και στους πιο στενούς σας φίλους. Αν πιστεύετε ότι κάποιος κωδικός σας µαθεύτηκε ή εκλάπη, αμέσως να τον αλλάξετε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου