Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Γίνε ο Ήρωας μου... Μπορούμε όλοι μας να γίνουμε Δότες Μυελού των Οστών!

Σήμερα, θα σου αποδείξω ότι δε χρειάζεται να πετάς ή να έχεις άλλες υπερφυσικές δυνατότητες για να είσαι ήρωας. Και δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σώσεις κάποιον άνθρωπο! 
Χρειάζεται απλώς μια μπατονέτα!





Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή…

Σήμερα, θα μιλήσουμε για τη δωρεά μυελού των οστών! Η κυρία Κική Λεγάκι, ανέλαβε το κοπιώδες έργο να δημιουργήσει το Be My Hero! για να μπορείς εσύ, εγώ, όλοι μας να γίνουμε δότες μυελού των οστών. Εδώ φαντάζομαι αρχίζουν οι απορίες!

Οι περισσότεροι,  μπερδεύουν τον Μυελό των Οστών με τον Νωτιαίο Μυελό. Ο Νωτιαίος Μυελός σχετίζεται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, σχετίζεται, δηλαδή, με τις νευρικές λειτουργίες και όχι με το αίμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχει καμία σχέση έχει ο Μυελός των Οστών με τον Νωτιαίο Μυελό. Επίσης, πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την Δωρεά Μυελού των Οστών με χειρουργείο στην περιοχή της μέσης/πλάτης/σπονδυλικής στήλης. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Η Δωρεά Μυελού των Οστών γίνεται τις περισσότερες φορές με έναν τρόπο παρόμοιο της αιμοδοσίας ή σπανιότερα με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης (φανταστείτε τις πίσω τσέπες ενός παντελονιού). Επίσης, η Δωρεά Μυελού των Οστών δεν έχει καμία σχέση με την δωρεά οργάνων. ΔΩΡΕΑ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ σημαίνει ΔΙΝΩ/ΧΑΡΙΖΩ το ΑΙΜΑ μου.

Αυτά που μόλις διάβασες φυσικά και δεν τα ήξερα από πριν, φυσικά όπως πολλοί άλλοι, είχα πολλές απορίες. Ας μάθουμε, λοιπόν, περισσότερα:


-Τι είναι το Be my hero; Ποιος ο σκοπός του;  Ποιοι κρύβονται πίσω από το εγχείρημα;
Το Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! είναι μια ανθρώπινη πρωτοβουλία Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης και Εγγραφής Νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών,απλά, με μία ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ. Με μία μπατονέτα γίνεσαι Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών και ίσως κάποια μέρα να γίνεις ο ΉΡΩΑΣ ενός παιδιού που η ζωή του κινδυνεύει και η μόνη του ελπίδα είσαι ΕΣΥ.
Ο μυελός των οστών είναι το “εργοστάσιο” παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Για πολλούς ασθενείς – ιδιαίτερα παιδιά – που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες (καρκίνος του αίματος) η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μόνη ελπίδα τους. Μεταμόσχευση μυελού των οστών σημαίνει αντικατάσταση του “άρρωστου” ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα υγιές, μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τον Αύγουστο 2014 από την Κική Λεγάκι μετά από μία προσωπική “περιπέτεια” της κόρης της. Την πρωτοβουλία Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! συμπληρώνει και στηρίζει μια μεγάλη ομάδα υπέροχων Ανθρώπων που προσφέρουν τις επαγγελματικές τους γνώσεις και το υλικό για την ακόμα μεγαλύτερη μεταλαμπάδευση του μηνύματος της Εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών στην Ελλάδα.



-Σε ποια σημεία μπορούν, όσοι ενδιαφέρονται, να σας βρουν; 
Καταρχάς, μπορούν όλοι να μας βρουν και να γίνουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών (στέλνουμε την αίτηση και τις μπατονέτες και ο υποψήφιος δότης κάνει μόνος του την λήψη σάλιου με την μπατονέτα)  ΕΔΩ ή να μας τηλεφωνήσουν στο: 6976 000009 ή να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας στο e-mail: info@bemyhero.gr . Επίσης, κάθε χρόνο ο Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου! οργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εγγραφής νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σε Ελληνικές πόλεις προσδοκώντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα συμμετοχής των πολιτών στην Μεγαλύτερη Αλυσίδα Ανθρωπιάς.
Tον περασμένο Ιούνιο, η εκδήλωση έγινε στη Λαμία. Το Be My Hero, απέκτησε 925 νέους εθελοντές και το σεβασμό όλων!

-Ποια η σημασία να είσαι εθελοντής δότης;  
Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να “ταιριάζουν” λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς. Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες δηλαδή το σχεδόν 2% του πληθυσμού τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε ελληνικής καταγωγής ασθενή θα αυξηθεί σε 80%. Σήμερα, ο αριθμός αυτών των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών είναι περίπου 45.000 δηλαδή το 0,4% του πληθυσμού. Ένα ποσοστό τόσο μικρό δεν μπορεί να προσφέρει ελπίδα στους μικρούς ασθενείς μας. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό να γίνουμε όλοι μας Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.


– Ποιοι μπορούν να γίνουν δότες;
Όσες/οι είναι μεταξύ 18-50 ετών μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα, ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του. Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει Δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.

 Αν τώρα το τηλέφωνό σου χτυπήσει, δες τι θα ακολουθήσει: 
Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Στο υπόλοιπο των πολύ σπάνιων περιπτώσεων και αναλόγως την περίπτωση του ασθενούς και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά. Η Δωρεά Μυελού των Οστών είναι ακίνδυνη, ασφαλής και ανώδυνη για τον δότη. Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται από τεχνητό. Μόνο προσφέρεται. Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής. Αφορά εσένα τώρα, μας αφορά πάντα όλους μας. 

Ποιος δε θέλει να γίνει ήρωας;

xx
Αριστέα!


1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ για την αναδημοσίευση! Μακάρι όλοι να βοηθούμε με τα μέσα που ο καθένας διαθέτει!

    Αριστεα- www.mydreamsmanifesto.wordpress.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή