Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Ακτινοθεραπεία πρωτονίων σε παιδιά με μυελοβλάστωμα

Ένας νέος τύπος θεραπείας που ονομάζεται ακτινοθεραπεία πρωτονίων είναι εξίσου αποτελεσματικός με την ήδη εφαρμοζόμενη ακτινοθεραπεία, στην οποία χρησιμοποιούνται φωτόνια (ακτίνες Χ), για έναν κοινό τύπο όγκου εγκεφάλου σε παιδιά, όπως παρουσιάζει μια νέα μελέτη.



Το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για την ακτινοθεραπεία πρωτονίων είναι ότι «στοχεύει» τον όγκο, προφυλάσσοντας σε μεγαλύτερο βαθμό τούς γύρω υγιείς ιστούς, γεγονός που επιτρέπει τη χορήγηση μεγαλύτερων δόσεων ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα προκαλεί λιγότερες μακροπρόθεσμες παρενέργειες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. 

«Η ακτινοθεραπεία πρωτονίων δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμη στις ΗΠΑ ή στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο, ιδιαίτερα στον παιδιατρικό πληθυσμό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr Torunn Υοοκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ογκολογίας – ακτινοβολίας στην ιατρική σχολή του Harvard στη Βοστόνη. «Η θεραπεία πρωτονίων έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχίας της θεραπείας και της ασφάλειας», πρόσθεσε. 

Η ακτινοθεραπεία πρωτονίων αφορά μια μέθοδο ακτινοβόλησης των όγκων με πρωτόνια (θετικά φορτισμένα σωματίδια), η οποία κατατάσσεται στις ακτινοθεραπείες υψηλής ακρίβειας (στερεοτακτική ακτινοθεραπεία). Για την εφαρμογή της απαιτείται ένας ογκώδης και ακριβός επιταχυντής σωματιδίων (κύκλοτρο ή συγχρονοκύκλοτρο). Τέτοιου είδους επιταχυντές μέχρι πρότινος διέθεταν ορισμένα εργαστήρια πειραματικής φυσικής, αλλά καθώς γινόταν σαφές ότι τα πρωτόνια μπορούν να έχουν εφαρμογή στην ιατρική, τα εργαστήρια άρχισαν να «δανείζουν» για περιορισμένο χρόνο τους επιταχυντές τους σε δημόσια νοσοκομεία, τα οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς, εφαρμόζουν συνδυαστική θεραπεία πρωτονίων και φωτονίων. 

Η τελευταία μελέτη που τονίζει τα θετικά της ακτινοθεραπείας πρωτονίων αφορούσε 59 παιδιά με μυελοβλάστωμα – έναν όγκο που εμφανίζεται στην παρεγκεφαλίδα στη βάση του εγκεφάλου. Οι ασθενείς ήταν ηλικίας 3-21 χρόνων και όλοι έλαβαν ακτινοθεραπεία πρωτονίων σε νοσοκομείο της Βοστόνης από το 2003 έως και το 2009. Οι ασθενείς είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του όγκου. Επίσης, όλοι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία πρωτονίων. Από τους 59 ασθενείς, οι 12 πέθαναν από τον όγκο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης και ένας πέθανε από μια τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, αναφέρουν οι ερευνητές. Η επιβίωση και τα ποσοστά υποτροπής του όγκου ήταν παρόμοια με αυτά που έχουν αναφερθεί σε ακτινοθεραπεία με φωτόνιο (ακτίνες Χ). Σημαντική απώλεια ακοής παρουσιάστηκε στο 12% των ασθενών τρία χρόνια μετά τη θεραπεία πρωτονίων και 16% μετά από πέντε χρόνια. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η σημαντική απώλεια ακοής εμφανίζεται σε περίπου 25% ασθενών που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία φωτονίων, είπαν οι ερευνητές. 

 
Επίσης, τα αποτελέσματα της θεραπείας πρωτονίων στην γνωστική ικανότητα των ασθενών ήταν λιγότερο σοβαρά από ό, τι έχει αναφερθεί σε περιπτώσεις θεραπείας φωτονίων, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης. Οι ασθενείς δεν είχαν δευτερογενείς παρενέργειες όγκου σε καρδιά, πνεύμονες, πεπτικό ή επιληπτικές κρίσεις, κάτι που συμβαίνει συχνά στην ακτινοθεραπεία φωτονίων. 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Lancet Oncology και η Υοοκ τόνισε: «Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η θεραπεία πρωτονίων διατηρεί υψηλά ποσοστά ίασης σε παιδιά με μυελοβλάστωμα και μειώνει τις μακροχρόνιες παρενέργειες. Πραγματικά πιστεύω ότι – ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά – η ικανότητα να τους προσφέρουμε θεραπεία πρωτονίων μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στη ζωή τους».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου