Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος: Αστροκύτωμα

Όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος
Μετά τη λευχαιμία οι συχνότεροι όγκοι της παιδικής ηλικίας είναι οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, με συχνότερη εντόπιση τον εγκέφαλο.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των καρκίνων σημασία έχει το είδος των κυττάρων του όγκου (ιστολογικός τύπος), ο τρόπος που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο και η δυνατότητα χειρουργικής εξαίρεσης τους, καθώς και η ηλικία του παιδιού.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ένα παιδί με όγκο εγκεφάλου εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού (κλάμα, υπνηλία, πονοκέφαλος, εμετός, δυσκολία στη στήριξη και στη βάδιση κ.λπ.) και από την εντόπιση του όγκου και την πίεση που ασκεί στον εγκέφαλο (διαταραχές όρασης, πονοκέφαλος, αδυναμία στα άκρα, διαταραχές της ισορροπίας, διαταραχές της ομιλίας, σπασμοί κ.λπ.).

Οι πιο συχνοί όγκοι εγκεφάλου είναι τα γλοιώματα και ακολουθούν τα μυελοβλαστώματα. Για τη διάγνωση τους χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία και με βάση αυτές τις εξετάσεις αποφασίζεται η χειρουργική επέμβαση που θα ακολουθήσει, η οποία ανάλογα με την εντόπιση και το είδος του όγκου μπορεί να είναι απλή βιοψία, μερική ή πλήρης αφαίρεση του όγκου.

Είναι προφανές ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία δεν είναι όμως πάντα δυνατή λόγω της εντόπισης (όγκοι στο στέλεχος του εγκεφάλου, στα οπτικά νεύρα κ.λπ.). Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται σε ορισμένους όγκους, λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που έχει στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός παιδιού, ενώ η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σε όγκους υψηλής κακοήθειας, σε όγκους που δεν είναι δυνατή η χειρουργική εκτομή και όπου η ακτινοθεραπεία αποφεύγεται.





Αστροκύτωμα
Αστροκύτωμα είναι η πιο κοινή μορφή γλοιώματος (μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου) που προκύπτει από κύτταρα που ονομάζονται "αστροκύτταρα." Μπορούν τυπικά να σχηματίζονται στον εγκέφαλο, αλλά μπορεί να σχηματίζονται και στον νωτιαίο μυελό. Η θεραπεία εξαρτάται από την εξέλιξη του όγκου και περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοβολία . 

Τύποι θεραπείας
Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι θεραπείας για ασθενείς με γλοίωμα αστροκυτώματος : 
χειρουργική επέμβαση,
ακτινοθεραπεία και
χημειοθεραπεία.

Όταν δεν υπάρχει η πιθανότητα νευρολογικής βλάβης, η χειρουργική επέμβαση είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για ασθενείς με γλοίωμα αστροκύτωμα. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση για να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα, ενώ η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα κατά του καρκίνου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό τόσο με χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία. 






GradeI 
Η Βαθμός 1 αστροκυτωμάτων (πιλοκυτταρικά αστροκύττωμα) είναι σχετικά σπάνιος όγκος που μπορεί τυπικά να θεραπευτεί με χειρουργική αφαίρεση (εκτομή). Σε περίπτωση που τμήματα του όγκου δεν είναι σε θέση να αφαιρεθούν, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο όγκος να παραμείνει ανενεργός, ή αντιστρόφως, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζεται επιτυχώς με ακτινοθεραπεία. 

Η Grade II  
Η Β' Βαθμού αστροκυττώματος Grade II (χαμηλού βαθμού αστροκύτωμα) έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «διηθητικός». Τα κύτταρα του όγκου διεισδύουν στον εγκέφαλο, καθιστώντας χειρουργική αφαίρεση πολύ πιο δύσκολη. Εκείνοι με γλοιώματα αστροκυτώματος που χαρακτηρίζονται ως Grade II έχουν ένα χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από εκείνους με ολιγοδενδρογλοιώματα ή μικτές oligoastrocytomas.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία , οι περισσότεροι από τη στιγμή που ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς. Ως εκ τούτου, η παρακολούθηση χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία θα πρέπει να συνιστάται. Λόγω της εισβολής φύση αυτών των όγκων, η υποτροπή είναι κοινή, καθώς και η δυνατότητα του όγκου εξελίσσεται σε έναν όγκο βαθμού III ή IV. 


GradeIII 
Η Α Βαθμού III γλοίωμα αστροκυττώματος (αναπλαστικό αστροκύτωμα) παρουσιάζει με μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως επιληπτικές κρίσεις, νευρολογική βλάβη, πονοκεφάλους και αλλαγή της νοητικής κατάστασης. Η κύρια μέθοδος θεραπείας για έναν όγκο βαθμού III είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όσο το δυνατόν χωρίς να επηρεάζεται νευρολογική λειτουργία. Πέρα από αυτό, η θεραπεία με ακτινοβολία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, ενώ η συμπληρωματική χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί σχετικά αναποτελεσματική. 

GradeIV
 
Η Βαθμός IV όγκων, που ονομάζεται πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είναι η πιο κοινή μορφή όγκου του εγκεφάλου και η πιο κακοήθεις. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου εξακολουθεί να είναι η πιο πολλά υποσχόμενη μέθοδος θεραπείας, αλλά η πλήρης απομάκρυνση είναι αδύνατη. Η θεραπεία με ακτινοβολία δεν μπορεί να θεραπεύσει πλήρως τον όγκο, αλλά έχει γίνει γνωστό ότι μπορεί να διπλασιάσει το μέσο ποσοστό επιβίωσης. Πέρα από αυτό, συμπληρωματική χημειοθεραπεία με τεμοζολομίδη έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικό για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης για τους ασθενείς με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα . 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου