Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Μονάδα αιμοκάθαρσης για παιδιά απέκτησε το «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη

Λειτουργεί εδώ και δύο εβδομάδες - Είναι η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα

"Σάρκα και οστά" έχει πάρει εδώ και περίπου δύο εβδομάδες η πρώτη μονάδα αιμοκάθαρσης για παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου στη Βόρεια Ελλάδα. Χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο, δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην α' παιδιατρική κλινική ΑΠΘ του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η λειτουργία της σημαίνει και τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται επί χρόνια οι μικροί ασθενείς, για τους οποίους δεν ενδείκνυται η περιτοναϊκή κάθαρση. Αυτή προϋποθέτει εκπαίδευση των γονέων στο μηχάνημα εντός του νοσοκομείου και στη συνέχεια το παιδί πηγαίνει σπίτι του. Το μηχάνημα δουλεύει όλη τη νύχτα και το πρωί το παιδί μπορεί να πάει κανονικά στο σχολείο.

Ωστόσο, οι μικροί ασθενείς που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την περιτοναϊκή κάθαρση μέχρι τώρα είχαν δύο επιλογές: είτε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση στη μονάδα των ενηλίκων -με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο, καθώς απαιτείται ειδική εκπαίδευση του προσωπικού, είτε να κατέβουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου λειτουργεί μονάδα αιμοκάθαρσης για παιδιά.

«Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες άρχισε να λειτουργεί στο νοσοκομείο μας παιδιατρική μονάδα αιμοκάθαρσης, για να καλύψει τους μικρούς ασθενείς που δεν μπορούν να μπουν στην περιτοναϊκή κάθαρση και πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση. Ήταν κάτι που έλειπε από το χώρο μας και είναι και η μοναδική στη Βόρεια Ελλάδα. Η μονάδα δημιουργήθηκε σε χώρο του ισογείου του Δ? κτιρίου του «Ιπποκράτειου» (παιδιατρικό κτίριο), με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Δημητριάδη όσον αφορά την ανακατασκευή του χώρου και τη δωρεά ενός μηχανήματος αιμοκάθαρσης», δηλώνει στη «Μ» ο καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Νεφρολογίας και διευθυντής της α? παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ Φώτης Παπαχρήστου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλεψη και για δεύτερο μηχάνημα αιμοκάθαρσης, το οποίο θα εγκατασταθεί σύντομα, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των λίγων παιδιατρικών περιστατικών που χρειάζονται αιμοκάθαρση. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή ένα παιδί κάνει αιμοκάθαρση και 15 περιτοναϊκή.

«Επιπλέον, η μονάδα αιμοκάθαρσης έπρεπε να λειτουργήσει οπωσδήποτε για να στηρίξει και τους παιδιατρικούς ασθενείς που έρχονταν από την Αθήνα για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού στο ?Ιπποκράτειο? Θεσσαλονίκης και ήδη βρίσκονταν στη μέθοδο της αιμοκάθαρσης», εξηγεί ο κ. Παπαχρήστου.


Κέντρο αναφοράς η νεφρολογική μονάδα
 Σύμφωνα με τον κ. Παπαχρήστου, στο πλαίσιο της α? παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ του «Ιπποκράτειου» λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια νεφρολογική μονάδα παίδων, η οποία αποτελεί κέντρο αναφοράς για παιδιά με νεφρολογικά προβλήματα για όλο το βορειοελλαδικό χώρο και τη Θεσσαλία.

«Η νεφρολογική μονάδα παίδων καλύπτει, εκτός από τα κοινά νεφρολογικά προβλήματα των παιδιών, και τα παιδιά που βρίσκονται σε προ-τελικό ή τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (χρόνια νεφρική ανεπάρκεια). Όσον αφορά την αντιμετώπιση των παιδιών αυτών, εφαρμόζεται στη μονάδα η περιτοναϊκή κάθαρση, η οποία αποτελεί και θεραπεία επιλογής σε όλο τον κόσμο για τους παιδιατρικούς ασθενείς», επισημαίνει ο κ. Παπαχρήστου.

Επίσης, τονίζει ότι η νεφρολογική μονάδα παίδων της α? παιδιατρικής στηρίζει εδώ και δυόμισι δεκαετίες το μοναδικό στην Ελλάδα πρόγραμμα νεφρικής μεταμόσχευσης σε παιδιά με πάνω από 150 μεταμοσχεύσεις μέχρι σήμερα.


Συγκεντρώνουν παιχνίδια
 Ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει παιχνίδια, κυρίως επιτραπέζια, με στόχο να κάνει πιο δημιουργική κι ευχάριστη την απασχόληση των μικρών ασθενών κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσής τους στη νέα μονάδα. Συνεπώς, όσοι διαθέτουν επιτραπέζια που δεν τα χρειάζονται, μπορούν να τα φέρνουν στο γραφείο του Συλλόγου (Βασιλέως Ηρακλείου 28, 1ος όροφος) προκειμένω να δοθούν στην παιδιατρική μονάδα αιμοκάθαρσης του «Ιπποκράτειου».

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr



Πηγή:  http://makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου