Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Το σχολείο της «Ελπίδας» για τα παιδιά με καρκίνο



Στο σχολείο που στεγάζεται στην «Ογκολογική Μονάδας Παίδων – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» βρέθηκε η Ζήνα Κουτσελίνη και συνομίλησε με τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται κοντά στα παιδιά που δίνουν μάχη με τον καρκίνο. 

«Ένας εκπαιδευτικός σε αυτό το σχολείο πρέπει να καταλάβει τις ανάγκες των παιδιών και να στοχεύει σε αυτές», τονίζει ο κύριος,  Παναγιώτης Κισκιρέας οποίος βρίσκεται 28 χρόνια στο σχολείο της «Ελπίδας».

Η διευθύντρια  του δημοτικού σχολείου  του νοσοκομείου  Παίδων «Αγία Σοφία», Εύη Παπασπυρίδου, είπε: «Το μάθημα μας γίνεται όπως και στα άλλα σχολεία απλά αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες των παιδιών».  

Η εκπαιδευτικός Νέλλη Κοπανάκη που εργάζεται στο σχολείο από το 2008 δηλώνει στην κάμερα της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα» ότι πολλές φορές παίρνει δύναμη μέσα από τα παιδιά. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο: 



Πηγή: http://www.entertv.gr

ΑΥΤΗ είναι η 4χρονη που νίκησε τον καρκίνο. Είχε λίγες εβδομάδες ζωής όταν συνέβη το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ


Ένα μικρό κοριτσάκι που είχε τουλάχιστον δώδεκα καρκινικούς όγκους και της είχαν δοθεί μόλις λίγες εβδομάδες ζωής, εξέπληξε τους γιατρούς, όταν τους… εξαφάνισε.

Ο λόγος για την Πίπα Κόουλ από τις ΗΠΑ, η οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά με έναν όγκο στον εγκέφαλο όταν ήταν μόλις ενός έτους.


Αλλά οι επιπλέον εξετάσεις κατά τη διάρκεια των τριών επόμενων ετών αποκάλυψαν ότι είχε επτά όγκους στον εγκέφαλό της και ένα άλλο σύμπλεγμα στη ράχη της.


Οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο που θα μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν τη μικρή τους κόρη στη μάχη απέναντι στον καρκίνο. Τους είπαν μάλιστα ότι θα κατάφερνε να επιβιώσει μόνο για μερικές εβδομάδες. 


Το ζευγάρι προσπάθησε να κάνει τις τελευταίες εβδομάδες του παιδιού του όσο πιο χαρούμενες γινόταν και έκαναν οικογενειακές διακοπές σε ένα θεματικό πάρκο της Disney.



Όμως, οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση του κοριτσιού, η Πίπα έκανε κάποιες εξετάσεις για να ελεγχθεί η πρόοδός της. Οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι οι όγκοι είχαν εξαφανιστεί εντελώς!


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ακτινοθεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί η Πίπα το Δεκέμβριο του 2015 είχαν μια καθυστερημένη αντίδραση. Αλλά δεν είναι σε θέση να πουν με σιγουριά πώς εξαφανίστηκε ξαφνικά ο καρκίνος. «Οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι ένα θαύμα και θεωρούν ότι οι όγκοι της έφυγαν με την ακτινοθεραπεία που έγινε τον Δεκέμβριο, αλλά χρειάστηκαν κάποιοι μήνες για να λειτουργήσει αυτή σωστά», λέει η μητέρα της.


Οι ευτυχισμένοι γονείς δεν μπορούν να πιστέψουν πώς συνέβη κάτι τέτοιο και πλέον απολαμβάνουν το κάθε λεπτό με την υγιή κόρη τους, νιώθοντας ευγνωμοσύνη για το «θαύμα» που συνέβη.


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Σε αυτούς τους ήρωες ανήκει η υγεία..!



Ο καρκίνος στις μέρες μας πια έχει γίνει επιδημία…

Παιδιά, νέοι, μεγάλοι κάθε μέρα μαθαίνουν άσχημες ειδήσεις ξεκινώντας το μοναχικό ταξίδι της θεραπείας η της επιβίωσης.

Με σύμμαχο τον Θεό, τους δικούς τους ανθρώπους που κι αυτοί εγκλωβισμένοι δεν ξέρουν πως να συμπεριφερθούν στην πορεία αυτή.

Ο ασθενής μαθαίνει την είδηση και αμέσως σκάφτεται το χειρότερο

''θα ζήσω η θα μπορέσω λίγο ακόμα να σταθώ;

Και πάνω σε αυτό το δράμα έρχεται η χαριστική βολή του απρόσωπου νοσοκομείου.

Ο ασθενής ψάχνει ογκολόγο σε νοσοκομείο, ο όποιος έχει αλλά 100 περιστατικά…
 Φορτισμένος κι αυτός από τη δουλειά του και αποστασιοποιημένος επίτηδες -για να μην τρελαθεί- από τον ανθρώπινο πόνο κοιτάζει τον κάθε άνθρωπο σαν ένα ακόμα περιστατικό…

Ο Γιώργος, ο Κώστας όμως δεν είναι ακόμα ένα περιστατικό.

Είναι ο Γιώργος με τη μητέρα του και ο Κώστας με τα παιδιά του…

Ξεκινάει η χημειοθεραπεία. Καθισμένος σε ένα δωμάτιο με άλλους ασθενείς περνάει τις πιο μοναχικές και δύσκολες ώρες της ζωής του.

Και μετά οι παρενέργειες, η κατάθλιψη…

Χωρίς το σύστημα με τις τόσες ελλείψεις να μπορεί να διαθέσει λίγη παραπάνω ώρα να τον ανακουφίσει  ψ υ χ ι κ ά...

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

Ακτινοβολίες;

Κουρασμένος πλέον ψάχνει να βρει τμήμα για να ακτινοβοληθεί..

''4 μήνες κύριε''

Μα σε 4 μήνες μπορεί να έχει προχωρήσει…

''Κύριε έχει αναμονή...''

Και να λέει μέσα του ''κι αν χάσω έστω και την παραμικρή ελπίδα;''

Αγωνίζεται να επιβιώσει κόντρα σε όλα… Στον καρκίνο, στην κατάθλιψη, στην αναμονή…

Για τους πολλούς τυχερούς που θα το ξεπεράσουν κάποτε θα είναι μια βαθιά ανάμνηση..

Γι αυτούς που θα φύγουν θα είναι ένα ταξίδι ψυχοφθόρο…

Θα πάρουν όλες τις ουσίες και τα φάρμακα αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να εισπράξουν κατανόηση..

Αν θέλουμε η κοινωνία μας να αλλάξει κάτι, αυτό θα είναι να μπορέσει να σκύψει με αγάπη σε όλους αυτούς που αγωνίζονται…

Στην μητέρα σου, στον πατέρα σου … σε όλους…

Μέσα σε αυτό το ταξίδι κρύβονται καρχαρίες, που εκμεταλλεύονται κουρασμένους ανθρώπους ζητώντας αντάλλαγμα…

Ποσό μακριά νομίζεις ότι θα σε φτάσουν αυτά τα ''αγανακτισμένα'' χρήματα ρε γιατρέ της δεκάρας;

Κρύβονται επίσης ΗΡΩΕΣ εθελοντές, γιατροί, νοσηλευτές, που με ένα τους βλέμμα ή χάδι κάνουν αυτό το ταξίδι πιο ανεκτό…
Σε αυτούς τους ήρωες ανήκει η υγεία..
Σε αυτούς που κάνουν τον άνθρωπο να ζει ή να πεθαίνει με αξιοπρέπεια.



Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Πειραματική μαγνητική δείχνει αν τα φάρμακα «πιάνουν» τον καρκίνο


Μία νέα απεικονιστική τεχνική που δείχνει μέσα σε λίγες μέρες αν τα φάρμακα εναντίον του καρκίνου είναι αποτελεσματικά, δοκιμάζουν βρετανοί επιστήμονες.

Η ελπίδα τους είναι ότι, αν η μέθοδος αποδώσει, θα μπορέσει στο εγγύς μέλλον να χρησιμοποιείται για να αποκαλύπτεται σύντομα μετά από την έναρξη μιας θεραπείας αν είναι η κατάλληλη για τον ασθενή που την λαμβάνει ή χρειάζεται κάποια άλλη.

Η μελέτη με αυτή την μεταβολική απεικονιστική τεχνική, όπως αποκαλείται, διεξάγεται στο Νοσοκομείο Addenbrooke's, στο Κέιμπριτζ.

Κατ’ αυτήν, γίνεται έγχυση ενός προϊόντος με πυροσταφυλικό οξύ στους ασθενείς και παρακολουθείται με μαγνητική τομογραφία η πορεία του στο σώμα. Αυτό είναι εύκολο διότι το πυροσταφυλικό οξύ, που φυσιολογικά είναι ένα μόριο της κυτταρικής αναπνοής, διαθέτει μη-ραδιενεργά μόρια άνθρακα τα οποία εύκολα απεικονίζονται στην μαγνητική.

Με την τομογραφία αυτή ελέγχεται πόσο γρήγορα διασπάται το πυροσταφυλικό οξύ από τους καρκινικούς όγκους και αυτό δίνει καλή ιδέα στους γιατρούς για το πόσο ενεργά είναι αυτά τα κύτταρα, διότι αν με το πέρασμα των ημερών η δραστηριότητά τους δεν μειώνεται, σημαίνει ότι το αντινεοπλασματικό φάρμακο που παίρνει ένας ασθενής, δεν αποδίδει.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φέρντα Γκάλαγκερ, ειδικός σε θέματα Απεικονιστικής Ογκολογίας από το Τμήμα Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, η τεχνική έχει ήδη δοκιμαστεί σε μελέτες με ζώα, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Αν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στους ανθρώπους, θα σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούν γρήγορα να δουν αν μια θεραπεία ωφελεί τους ασθενείς τους, αντί να αναγκάζονται να περιμένουν επί εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να δουν αν και πόσο θα συρρικνωθεί ένας όγκος», είπε.

Ένα άλλο δυνητικό όφελος είναι ότι θα μπορούν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των λανθασμένων θεραπειών, πρόσθεσε.


Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Όταν ένα ολόκληρο σχολείο μαζεύτηκε για να τραγουδήσει έξω από το σπίτι καθηγητή, που πάσχει από καρκίνο

Η συγκινητική, αυθόρμητη πράξη όλων των μαθητών και των καθηγητών ενός σχολείου στο Nashville έκανε το γύρο του διαδικτύου



400 περίπου μαθητές από την Πρεσβυτεριανή Ακαδημία του Nashville στις ΗΠΑ (Christ Presbyterian Academy) αποφάσισαν να δείξουν την αγάπη τους στον καθηγητή Λατινικών του σχολείου Ben Ellis που πάσχει από καρκίνο, όταν σε μία αυθόρμητη κίνηση πήγαν έξω από το σπίτι του για να του τραγουδήσουν ύμνους και θρησκευτικά τραγούδια και να του συμπαρασταθούν με τον τρόπο τους στο δυσκολότερο αγώνα της ζωής του.  

Ο καθηγητής Ben Ellis φαίνεται στο βίντεο εμφανώς συγκινημένος να τραγουδάει μαζί με τα παιδιά.  


Το βίντεο που έχει πάνω από 20 εκατ. προβολές και έχει ήδη κάνει το γύρω του διαδικτύου ανέβασε στην επίσημη σελίδα του ο Αμερικανός μουσικός της κάντρι Tim McGraw.

Σύμφωνα με τη Leslie Ponder που εργάζεται στο σχολείο και μοιράστηκε τη φωτογραφία στο facebook, οι μαθητές πήραν μόνοι τους την απόφαση να πάνε έξω από το σπίτι του Ellis.

Όπως αναφέρει η Telegraph, ένας γονέας έγραψε στο facebook: «Το παιδί μου λατρεύει τον Ellis, ήταν ο καθηγητής των Λατινικών της για δύο χρόνια. Είναι ο ορισμός του δασκάλου, ένα υπόδειγμα, ένας υπηρέτης. Έγραψε ένα γράμμα στα παιδιά λέγοντάς τους πως τώρα νιώθει ακόμη πιο σίγουρος πως ο Θεός είναι καλός και βρίσκεται κοντά μας. Και ο Ben είναι γεμάτος ελπίδα, χαρά και γαλήνη».  



Με στοιχεία από Mashable και Telegraph



Πηγή: www.lifo.gr

Σκότωσε το μωρό του επειδή το ζήλευε όταν νίκησε τον καρκίνο

Πατέρας - κτήνος ομολόγησε το αποτρόπαιο έγκλημά του


Μια σοκαριστική ιστορία έρχεται στο φως με πρωταγωνιστή έναν πατέρα, τον 25χρονο Ryan Lawrence και το μόλις ενός έτους παιδί του.

Ο ίδιος ομολόγησε την ενοχή του για τη δολοφονία της μικρής κόρης του επειδή ζήλευε καθώς δεν άντεχε την προσοχή που λάμβανε αυτή όταν νίκησε τον καρκίνο. Αφού το κακοποίησε μέχρι θανάτου με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ, έκαψε το σώμα του μέσα σε έναν λάκκο και πέταξε ο,τι απέμεινε σε ένα ρυάκι.

Ο 25χρονος συνελήφθη από την αστυνομία, έχοντας μεταμφιεστεί, τρεις μέρες μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα σε μια περιοχή στη Νέα Υόρκη. O Lawrence παραδέχτηκε ότι ζήλευε την μόλις ενός έτους κόρη του για το ενδιαφέρον και την φροντίδα που δεχόταν από τους άλλους ανθρώπους όταν αγωνίστηκε και νίκησε τον καρκίνο των ματιών από τον οποίο έπασχε.


Σε δηλώσεις του ο εισαγγελέας ανέφερε για το συμβάν: «Χωρίς να υπεισέλθουμε σε πολλές λεπτομέρειες, οι δηλώσεις του υπαινίσσονται ένα αίσθημα ζήλιας για την προσοχή που έπαιρνε το παιδί σε αντίθεση με την προσοχή που έπαιρνε ο ίδιος εκείνη την περίοδο». Η μητέρα του παιδιού είχε καλέσει την αστυνομία όταν βρήκε ένα σημείωμα από το σύζυγό της στο οποίο έλεγε ότι είχε σκοπό να βλάψει το μωρό. Τελικά, δεν πρόλαβε όμως την τραγωδία και το φριχτό έγκλημα.

Τότε ο 25χρονος συνελήφθη και ομολόγησε την πράξη του. Για το ενός έτους κοριτσάκι όμως ήταν πολύ αργά. Ο αδίστακτος πατέρας θα καταδικαστεί τον επόμενο μήνα μετά την ομολογία του για φόνο πρώτου βαθμού και αντιμετωπίζει περίπου 25 χρόνια φυλάκιση.


Πηγή: www.newsbeast.gr

Κανένας από τους συμμαθητές του δεν ήρθε στα γενέθλια αυτού του 9χρονου αγοριού. Τότε η γιαγιά του έκανε αυτή την ανάρτηση στο facebook.


Ο Gerald Hamilton από την Indiana ήταν τόσο ενθουσιασμένος που θα γιόρταζε τα ένατα γενέθλιά του. Μάλιστα, έστειλε 30 προσκλήσεις στους συμμαθητές του, αλλά κανένας δεν εμφανίστηκε…

Η γιαγιά του Gerald, η Amelia, ήταν πολύ στεναχωρημένη για τον εγγονό της.

Ως αποτέλεσμα των πολλαπλών χειρουργικών επεμβάσεων στο κεφάλι του, ο Gerald είχε πιο αργή μάθηση από τους συμμαθητές του και βιώνει αναπτυξιακές διαταραχές. Δυστυχώς, ενώ η οικογένεια του Gerald, του λέει συνεχώς ότι η διαφορετικότητά του τον κάνουν μοναδικό, οι συμμαθητές του και οι οικογένειές τους δεν τον αποδέχονται.

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν η μαμά του Gerald πρότεινε να κόψουν την τούρτα, αλλά ο Gerald ζήτησε να περιμένουν λίγο ακόμα. Πίστευε ότι έστω ένα άτομο θα εμφανιστεί.
Αλλά κανείς δεν ήρθε. Αντ’ αυτού, πολλά άτομα της οικογένειας του ήρθαν στο σπίτι για να τιμήσουν το πάρτι γενεθλίων του.

Δύο μέρες αργότερα, η Amelia μπήκε στο Facebook για να δημοσιεύσει την απογοήτευσή της. Επίσης, ήθελε να μοιραστεί το θλιβερό λόγο για τον οποίο οι υπόλοιποι γονείς δεν πήγαν τα παιδιά τους στο πάρτι.

Η κόρη μου πήρε τηλέφωνο τους 12 γονείς για να μάθει τι συνέβαινε. Αυτή είναι η απάντησή τους: “Το παιδί μου δεν μπορεί να παίξει με το δικό σας παιδί επειδή είναι διαφορετικό.” Πόσο θλιβερό είναι να είσαι 9 χρονών και να μην έχεις φίλους. Έτσι, κανείς δεν ήρθε. Καμία κάρτα. Κανένα δώρο. Συνεπώς, η αποστολή μου είναι να μαζέψω όσες περισσότερες κάρτες μπορώ για να τις δώσω στο μικρό μου. Μπορείτε να τις στείλετε σε μένα και εγώ θα φροντίσω να τις παραλάβει. Ραγίζει η καρδιά μου κάθε φορά που τον βλέπω λυπημένο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την ανταπόκριση του κόσμου στο post της Amelia.





Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Και δέκα ζωές να είχα δεν θα μου έφταναν για τη «Ροδαυγή»

Η Κατερίνα Παπαχατζή καταθέτει την εμπειρία ζωής που είχε και την σημάδεψε

Πέντε χρόνια μετά την επιτυχημένη μεταμόσχευση μυελού των οστών του μικρού Μιχάλη Μπούκλα, που ήταν η "αιτία" που η μαμά του κ. Κατερίνα Παπαχατζή δημιούργησε τον Σύλλογο «Ροδαυγή», η ίδια μαζί με τον γιο της μίλησε ξανά στη "Ροδιακή" για την ανάγκη που υπάρχει να γίνουμε όσοι πιο πολλοί μπορούμε, δότες μυελού των οστών.


Μας μίλησε ακόμη και για τη διαδικασία της μεταμόσχευσης, για την πρωτοπορία της Ρόδου σε δότες μυελού των οστών, για την προετοιμασία του Μιχάλη προκειμένου να δεχθεί το μόσχευμα, για τους μήνες που χρειάστηκε να ανακάμψει, και φυσικά για τον σύλλογο Ροδαυγή.

Τον σύλλογο που βοηθάει όσα παιδιά χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών στη Δωδεκάνησο και που η ίδια η Κατερίνα έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε αυτόν.

"Νιώθω ότι ξαναγέννησα τον Μιχάλη μου" ανέφερε η ίδια μεταξύ άλλων, μιλώντας για την όλη διαδικασία της λήψης του μοσχεύματος, ενώ σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν σταμάτησε να τον κοιτάει μέσα στα μάτια και να τον φιλάει.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που μεταμοσχεύθηκε ο μικρός Μιχάλης και σήμερα είναι μαζί μας, υγιέστατος!

Πριν πέντε χρόνια ακριβώς βρέθηκα εδώ πέρα με τη δημοσιογράφο- συνεργάτιδα σου κ. Ελευθερία Πελλού και της είπα για την αναζήτηση συμβατού δότη για τον γιο μου που έχρηζε μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ήταν αυτή η οποία βοήθησε στην όλη διαδικασία στο να δημοσιευθεί στη "Ροδιακή" για ανεύρεση ιστοσυμβατού δότη και στην ίδια καφετέρια πάλι, στο ίδιο μέρος, στο ίδιο τραπέζι, βρίσκομαι μαζί σου πάλι για να σου πω και να σου φέρω τον Μιχάλη μετά από τη μεταμόσχευσή του. Υπήρξε ένα διάστημα πέντε ετών, γιατί στα πέντε χρόνια μπορεί να υπάρξει πιθανότητα υποτροπής της ασθένειας, και αφότου έκλεισε τα πέντε του χρόνια ο Μιχαλάκης στις 8 του Φλεβάρη, βρισκόμαστε εμείς εδώ και είμαι στην ευχάριστη θέση να σου πω οτι ο Μιχάλης μας είναι πια ένα υγιέστατο παιδί.

Πόσο εύκολο ήταν να βρεθεί ο δότης;
Καταρχάς για τον Μιχάλη έτυχε να είναι συμβατός δότης η αδερφούλα του, αλλά υπήρξε η αφύπνιση των ιατρών και μπήκε άμεσα το παιδί στο Ογκολογικό Νοσοκομείο ώστε να γίνει η μεταμόσχευσή του και να καταχωρηθούν αρκετοί τότε δότες. Μάλιστα καταφέραμε να ενημερωθεί ο κόσμος ότι κάποιες ασθένειες λύνονται μόνο με τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Να υπάρξει κινητήριος δύναμη στο να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη μεταμόσχευση και πόσο σημαντικό είναι να είσαι δότης μυελού των οστών.

Περίπου πόσοι συμπολίτες μας είχαν τότε γίνει δότες;
Εκείνη την περίοδο είχαν καταχωρηθεί τουλάχιστον 1.400 δότες.

Πόσες μέρες κινητοποιηθήκατε για αυτό το αποτέλεσμα;
Νομίζω ότι οι εκκλήσεις που είχαν γίνει με τη βοήθεια της Ελευθερίας (Πελλού), ήταν δύο φορές. Και στο μήνα πάνω, είχαμε φύγει με τον Μιχαλάκη για να κάνουμε αμέσως τη μεταμόσχευση. Είχαν μπει όλα στο σωστό δρόμο.

Πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι έχει βρεθεί δότης;
Δεν θα ξεχάσω την ημέρα εκείνη που χτύπησε το κινητό μου και μου είπαν ότι βρέθηκε συμβατός δότης και ότι μας περίμεναν στο ογκολογικό Ελπίδα. Ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Τα μάτια μου έτρεχαν, είχα σταματήσει με αλάρμ στο δρόμο, δεν μπορούσα να οδηγήσω, δεν μπορούσα να το πιστέψω, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ετοίμασα άμεσα τις βαλίτσες για να φύγουμε με το παιδί.

Πόσο καιρό καθίσατε στο νοσοκομείο, ποιά ήταν η διαδικασία;
Ο Μιχάλης έμεινε 45 ημέρες μέσα σε ένα μικρό δωμάτιο σε καραντίνα, εγώ με στολή, γάντια, σκουφάκι, το παιδί έπρεπε να μπει σε μια διαδικασία χημειοθεραπειών, να μηδενίσει, να μην υπάρχει δικό του κύτταρο για να πάρει το κύτταρο το πρώτο του δότη. Ένα παιδί όταν μεταμοσχεύεται είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα που θα το συνοδεύσει.
Μετά μπήκαμε στον ξενώνα Ελπίδα, είναι μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να γίνουν, εκεί μείναμε τέσσερις ακόμη μήνες, είχαμε πλήρη παρακολούθηση, το παιδί πάλι πρέπει να είναι σε έναν κλειστό χώρο. Εκεί μάλιστα υπάρχει σχολείο, μη νομίζουν ότι τα παιδιά όταν φεύγουν από ένα ογκολογικό, είναι καταδικασμένα, υπάρχει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και η μόνη διαφορά είναι ότι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Υπάρχουν μέσα παιδοψυχολόγοι, εγώ είχα στήριξη από κοινωνική λειτουργό, γιατί χρειαζόμουν και εγώ την καθοδήγηση για κάποια πράγματα.

Πώς τις βιώσατε εσείς εκείνες τις μέρες;
Ήταν δύσκολο, απλά σκεφτόμουν οτι εκείνες οι μέρες της ζωής μου, ήταν όλη η ζωή του παιδιού μου. Δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς τα δικά σου συναισθήματα, γιατί βλέπεις το παιδί σου. Υπήρχε το τέλος μετά τις χημειοθεραπείες όταν έβλεπα το παιδί μου μόνο να αναπνέει αλλά υπήρχε και η αρχή, γιατί θα έπαιρνε το μόσχευμα. Σκέφτομαι πόσο τυχερή αισθανόμουν εγώ και πως αισθάνεται μια μανούλα όταν υπάρχει μόνο το τέλος και μετά δεν υπάρχει η αρχή γιατί δεν υπάρχει ο δότης. Είναι τραγικό και το έζησα και αυτό απο κοντά, το είδα. Είναι τραγικό με μια τόσο εύκολη διαδικασία, να μη βρίσκεται ο δότης.


Ο μικρός Μιχάλης στην ηλικία των 3,5 ετών, αμέσως μετά τις χημειοθεραπείες, έχοντας χάσει τα μαλλιά του


Να ξαναπούμε για τον κόσμο ποια είναι η διαδικασία;
Δότες γινόμαστε μόνο γράφοντας μια αίτηση, η οποία στέλνεται στο όραμα Ελπίδας, και έπειτα καταχωρούνται τα στοιχεία μας στην Παγκόσμια δεξαμενή και όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο με λίγο στοματικό επίχρισμα, μόνο με λίγο σάλιο. Ούτε καν με αιμοληψία όπως γινόταν παλαιότερα. Αν βρεθούμε και είμαστε συμβατοί, τότε δίνουμε μόνο 250 ml αίμα, όχι μυελό όπως γινόταν παλαιότερα.

Μόνο με λίγο αίμα, δίνεις ζωή σε ένα παιδί, σε έναν ενήλικα, σε έναν φίλο, σε έναν πατέρα, σε μια μητέρα, έναν αδελφό, στον οποιοδήποτε άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Είναι πολλά τα κρούσματα, τα περιστατικά, μην κάνουμε ότι δεν βλέπουμε, ας ανοίξουμε τα μάτια μας και ας βοηθήσουμε για να μπορούμε και εμείς αργότερα όταν συμβεί κάτι, να μπορούμε να πάρουμε.

Δεν πειράζει αν π.χ. έχουν θυρεοειδή, μόνο αν υπάρχει αυτοάνοσο νόσημα ή έχει περάσει κάποια κακοήθεια και έχει πάρει φάρμακα θεραπευτικά κάποιος. Ακόμη θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, οτι ο δότης, αν είναι συμβατός, θα ξαναρωτηθεί αν θέλει να δώσει μόσχευμα. Καλό είναι όμως να μην το αναιρέσει, γιατί στον μη λήπτη δεν υπάρχει επιστροφή στη ζωή του. Είναι τόσο βαριά τα φάρμακα που θα πάρει για να προετοιμάσει το σώμα του για μεταμόσχευση του μυελού των οστών που δεν υπάρχει επιστροφή για τον ίδιο. Έχει τύχει μάλιστα να αναιρέσει μια υποψήφια δότης τώρα τελευταία, και να καταλήξει το παιδί.

Όταν βρεθούμε συμβατοί, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να πάμε αυθημερόν μέχρι την Αθήνα. Πάει το πρωί ο δότης και επιστρέφει το μεσημέρι, με τα έξοδα του λήπτη. Γιατί ο δότης, πρέπει να πάρει αμέσως το μόσχευμα για να μη χαθεί.

Και το ξανατονίζω, η μεταμόσχευση γίνεται μόνο με μια μετάγγιση. Γιατί πολλοί νομίζουν ότι η μεταμόσχευση γίνεται σαν εγχείριση, κάτι που δεν ισχύει πλέον. Κρατάει μόνο 8 λεπτά. Μια μετάγγιση ήταν η ζωή του Μιχάλη μου.


Και οι ηλικίες των δοτών;
Απο 18 εως 45 ετών.

Αν συμπολίτες μας που δεν έχουν καταφέρει να γίνουν δότες, θελήσουν να το κάνουν κάποια άλλη στιγμή, πως μπορούν;
Λειτουργεί το γραφείο της Ροδαυγής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, φιλοξενούμαστε από το γραφείο του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών "Άγιος Εφραίμ", και κάπου εδώ να σας πω ότι  είμαι συντονίστρια στο γραφείο Εθελοντών Αιμοδοτών, στο οποίο είναι πρόεδρος ο Φιλήμονας Νικολάου, είμαστε καθημερινά εκεί από τις 8:30 μέχρι και τις 13:30, οποιοσδήποτε θελήσει και μπορεί, μπορεί να έρθει για να γίνει δότης.

Πόσοι συμπολίτες μας έχουν γίνει μέχρι τώρα δότες μυελού των οστών;
Έχουμε καταχωρήσει αυτά τα 5 χρόνια, 5.200 συμπολίτες μας, έχουμε πρωτοπορήσει. Να σημειωθεί οτι ο Σύλλογός μας είναι Δωδεκανησιακός Σύλλογος για παιδιά που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, έχει τύχει στο παρελθόν να κάνουμε αίτηση και για μανούλα η οποία θέλησε να μεταμοσχευθεί. Δεν έχουμε αποκλείσει κανέναν. Τώρα βέβαια τους ενήλικες εξυπηρετεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, γιατί είναι πολλά τα περιστατικά και δεν υπήρχε ο χρόνος για να τα προλάβεις όλα.

Τόσα πολλά περιστατικά στη Ρόδο;
Παντού. Εγώ θα έλεγα παντού. Υπάρχουν πολλά περιστατικά καρκίνου παντού, όχι μόνο στη Ρόδο. Δείτε το και από τους γνωστούς σας, απο τον περίγυρο. Δεν νομίζω ότι θα περάσει μήνας και δεν θα ακουστεί έστω ένα περιστατικό καρκίνου. Προσπαθούμε όλοι μας να είμαστε ενωμένοι, και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότιτι σε οποιαδήποτε έκκληση γίνεται συμμετέχουν ο Σύλλογος Φλόγα, ο Ερυθρός Σταυρός, η Αιμοδοσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, τα κορίτσια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ.α. Βλέπεις δηλαδή οτι σιγά- σιγά όλοι ενώνονται και βοηθάνε σε αυτό το κομμάτι, συνεργάζονται οι σύλλογοι μεταξύ τους.




Τι είχε καταλάβει ο Μιχάλης εκείνη την περίοδο που προετοιμάστηκε για το μόσχευμα και αμέσως μετά τη λήψη του;
Η μόνη στιγμή που το κατάλαβε ο Μιχάλης, ήταν όταν του έπεσαν τα μαλλάκια.
Είχαμε μπει να κάνουμε μπάνιο και του έπεσαν όλα τα μαλλιά, τότε ο Μιχάλης άρχισε να στριγγλίζει να ρωτάει "μαμά τι έγινε τώρα". Ήταν σοκαριστικό και για εμένα και για το παιδί. Το είχε πάθει την 7η μέρα, και φαντάζομαι ότι θα είναι ακόμα πιο τραυματική εμπειρία όταν αφορά κοριτσάκια.

Δεν  το ξεχνάς. Και το πιο τραγικό είναι να παραμείνει έτσι το παιδί. Να μην υπάρχει ανάκαμψη, είναι πόνος βαθύς. Μια μέρα ξύπνησα με τον Μιχάλη, πήγαμε να βρει ένα παιδάκι με το οποίο έπαιζε, και πια δεν υπήρχε.... σοκαριστήκαμε όλοι. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει ακόμα και αν έχει πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση μυελού. Μπορεί να υπάρξει υποτροπή της ασθένειας. Όμως, όταν υπάρχει ο δότης έχεις την ελπίδα, όταν δεν υπάρχει τι θα πεις;

Οι θεραπείες γίνονται πριν την λήψη του μυελού των οστών, πρέπει ο οργανισμός να μηδενίσει, να "κάψει" όλα τα κύτταρα για να πάρει το πρώτο του νέο κύτταρο. Και μετά να αρχίσει ο οργανισμός να ανακάμπτει. Απο την αρχή. Ακόμα και τα εμβόλια στο παιδί τα ξεκινήσαμε πάλι από την αρχή.

Μετά από πόσο καιρό ανέκαμψε ο Μιχάλης;
Αρχίζει μετά από ένα εξάμηνο να λέμε ότι φεύγει το "sos" σε ένα παιδί. Ποτέ δεν φεύγει ο φόβος. Δεν σβήνει αυτή η λέξη. Τουλάχιστον λες ότι έχει φύγει το "sos" από το παιδί. Για εμένα όλα τα παιδιά που το πέρασαν αυτό, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, είναι και θα είναι ήρωες. Και οι μητέρες τους ηρωίδες.

Στην καθημερινότητα σας, πότε επιστρέψατε;
Στον χρόνο πάνω. Αφαιρέσαμε μασκούλα, αφαιρέσαμε detol από το σπίτι και αρχίσαμε σιγά- σιγά, με τη λέξη "φόβος", να προσαρμοζόμαστε στην καθημερινότητά μας. Και τώρα στα πέντε χρόνια, παίρνεις πια τη μεγαλύτερη ανάσα, κάνοντας ετήσιες εξετάσεις.

Που να δεις τα πρώτα κύτταρα όταν αρχίζουν και βγαίνουν τα μαλλάκια του, τα νυχάκια που δεν υπήρχαν, το δέρμα του που είχε γίνει μαύρο από τις χημειοθεραπείες. Δεν υπήρχε δέρμα στο παιδί, είχε καεί ολόκληρο. Και βλέπεις σιγά σιγά στο χρόνο πάνω να βγαίνουν όλα από την αρχή.

Οπότε τώρα, μετά από πέντε χρόνια που ο Μιχάλης είναι μεταμοσχευμένος, αν εξαιρέσετε τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται μια με δύο φορές το χρόνο, δεν υπάρχει κάτι άλλο που να τον κάνει να διαφέρει από τα άλλα παιδιά;

Τίποτα. Είναι ένα παιδί σαν όλα τα υπόλοιπα. Θα παίξει το ίδιο, θα φάει το ίδιο, θα κάνει ακριβώς την ίδια ζωή. Εγώ, όταν μεταμοσχεύθηκε ο Μιχάλης, ένιωσα ότι τον ξαναγέννησα. Τότε που έψαχνα υποψήφιους δότες για τα παιδιά μου, τους είχαμε "μπλοκάρει" με το να στέλνουμε αιτήματα.

Τους είχα πει "δεν θα σταματήσω αν δεν βρω". Είχα κάνει μεγάλο αγώνα. Ο μεγάλος μου γιος ο Γιάννης, δυστυχώς έχει πια κλείσει το όριο ηλικίας για να κάνει μεταμόσχευση, βρέθηκαν δότες αλλά δεν ήταν 100% και έτσι δεν το επέτρεψα. Αλλά ότι βρέθηκαν, βρέθηκαν και αυτό έχει σημασία. Δεν το άφησα έτσι ούτε με τον Γιάννη, το πάλεψα. Τώρα ο Γιάννης κάνει μεταγγίσεις κάθε 15 μέρες. Έχουν μεταμοσχευθεί πολλά παιδιά μας από Ρόδο, έχουν βρεθεί και άλλοι δότες που είναι 100% συμβατοί. Αυτά όλα πρέπει να ακούγονται για να ξέρει ο κόσμος ότι γίνεται δουλειά, ότι υπάρχει ελπίδα, ότι γίνονται μεταμοσχεύσεις.

Εσύ πια Κατερίνα έχεις αφοσιωθεί στον σύλλογο Ροδαυγή;
Δέκα ζωές να είχα δεν θα μου έφταναν. Όχι να έρθει άνθρωπος να μου πει ότι ψάχνει μόσχευμα, το χέρι μου να μου ζητούσαν να κόψω θα το έκοβα. Αν μου έλεγαν δώσε το ένα σου νεφρό για να σώσεις έναν άνθρωπο. Δεν θα το σκεφτόμουν, για τον οποιονδήποτε. Κοιμάμαι και σκέφτομαι το αύριο, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, πως μπορεί να βοηθηθεί ο κόσμος.

Πόσο εύκολο είναι για εσένα να τα ξαναπερνάς όλα αυτά με άλλους ασθενείς;
Είναι σαν να το ξαναπερνάω αλλά βοηθώντας κάποιον και αυτό μου δίνει φοβερή δύναμη. Και νιώθω τυχερή που το πέρασα όλο αυτό με τον Μιχάλη, γιατί αυτό με έκανε να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Δεν θα τα έκανα όλα αυτά αν δεν μου προέκυπτε αυτό με τον Μιχάλη. Να ξέρεις ότι και οι μανούλες που δεν έχουν δίπλα τους τα παιδάκια τους γιατί δυστυχώς έχασαν τη μάχη, και εκείνες όμως συνεχίζουν τον δικό τους αγώνα προσφοράς, δεν έχουν σταματήσει και θέλουν να προσφέρουν και στα επόμενα παιδάκια, σαν να είναι το δικό τους. Βάζουν στην άκρη τη λέξη πόνος και έχουν πιο ψηλά τη λέξη χαρά που δίνουν στα άλλα παιδιά, ότι δηλαδή θα έκαναν για τα δικά τους παιδιά αν τα είχαν δίπλα τους. Αυτές οι μανούλες είναι 10 φορές ηρωίδες.

Ήταν μεγάλη η κινητοποίηση και για την 20χρονη.
Η Ρόδος μας σε κάθε έκκληση τρέχει. 500 δείγματα και παραπάνω μαζεύτηκαν, και ακόμα πόσοι ερχόντουσαν που είχαν ξεπεράσει το όριο ηλικίας και μόνο που δεν έκλαιγαν που δεν μπορούσαν να βοηθήσουν. Αλλιώς θα είχαμε μαζέψει 1000 δείγματα. Και ακόμη έρχονται. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πήραμε 50 δείγματα. Δεν έχει σταματήσει όλο αυτό, συνέχεια στέλνουμε. Αυτό που μου έχει πει ο Στέλιος Γραφάκος που είναι ο διοικητής του ογκολογικού Ελπίδα, είναι ότι είμαστε πρωτοπόροι ως δότες μυελού των οστών.

Να δει ο κόσμος που έτρεξε, που άφησε τη δουλειά του, την οικογένειά του και ήρθε να προσφέρει βοήθεια, οτι αυτό το οποίο έκανε, είναι μπροστά του. Γιατί όλοι μαζί πάντα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Και ευχαριστώ όσους συντοπίτες μας έτρεξαν και έγιναν δότες μυελού των οστών. Κάποτε ήταν το δικό μου το παιδί, αύριο δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει στον οποιονδήποτε.

Τώρα όλες οι μανούλες ξέρουν ότι μπορούν να καλέσουν στο σύλλογο "Ροδαυγή" και να έχουν κάποιον δίπλα τους. Από τα αεροπορικά εισιτήρια που χρειάζεται ένα παιδί για να πάει στο ογκολογικό, την καθοδήγησή του, την κοινωνική στήριξη τους και την οικονομική στήριξή τους όσο μπορούμε, την ηθική, και να είμαστε δίπλα τους.

Πως μπορεί κάποιος αν θέλει  να βοηθήσει τον σύλλογο, ανεξάρτητα απο το να γίνει δότης;
Υπάρχουν εγγραφές μελών, όπου δίνουν μια ετήσια συνδρομή των 5 ευρώ, υπάρχει η συνεργάτιδά μας η Καλεζιά Φαναράκη που μας βοηθάει στο να φτιάχνει η "Ροδαυγή" μπομπονιέρες για γάμους και βαφτίσεις και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολλές παραγγελίες, πάμε πάρα πολύ καλά. Και διάφορες παραστάσεις που γίνονται από σχολεία κ.λπ. και τα έσοδα διατίθενται στη Ροδαυγή.

Και πάντοτε όσοι δίνουν χρήματα, γνωρίζουν με ποιον τρόπο αυτά αξιοποιούνται. Δεν γνωρίζουν ονόματα, τα στοιχεία παραμένουν κρυφά αλλά θα πούμε σε όσους μας δίνουν χρήματα τι απέγιναν. Αν π.χ. έγιναν αεροπορικά εισιτήρια κ.λπ. Ποτέ  όμως δεν αποκαλύπτουμε σε ποιους δόθηκαν. Αυτός που χρειάζεται τα χρήματα, του έχει συμβεί κάτι άσχημο στη ζωή του που δεν έχει προμελετήσει, δεν είναι ζητιάνος. Κανένας δεν το περιμένει και όλοι μπορεί να έχουμε κάποια στιγμή ανάγκη.

Και πίστεψέ με δεν θα υπάρξει στιγμή, όταν είναι να στείλουμε κάποια υλικά αγαθά στα παιδιά,  π.χ. σοκοφρέτες κ.λπ., που θα σηκώσουμε το τηλέφωνο και  θα πούμε είμαστε από το σύλλογο Ροδαυγή και θέλουμε να στείλουμε αυτά στο ογκολογικό που δεν θα υπάρξουν παλέτες έτοιμες. Δεν θα πει κανείς, γιατί, πόσα, όλοι λένε "ναι, θα τα έχετε έτοιμα αύριο". Μου κάνει εντύπωση η προθυμία. Αυτόματα μπαίνει στο μυαλό του άλλου οι λέξεις "παιδικός καρκίνος" και αυτό ευαισθητοποιεί τον κόσμο.

Στη συνέντευξη έδωσε "το παρών" και ο μικρός Μιχάλης, ο οποίος άκουγε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα έλεγε η μανούλα του και κάποιες φορές έκανε τις δικές του παρεμβάσεις. Μάλιστα απάντησε και σε κάποιες ερωτήσεις που του έγιναν, ενώ όπως ενημερωθήκαμε, ο ίδιος γνωρίζει και από τι ακριβώς έπασχε αλλά και ποια ήταν η όλη διαδικασία, παρόλο που δεν θυμάται πολλά μιας και ήταν μόλις 3,5 ετών.


Ο μικρός Μιχάλης σήμερα στα 8 του χρόνια, υγιέστατος πλέον, αγκαλιά με τη μαμά του, την ιδρύτρια της “Ροδαυγής”


Τώρα Μιχάλη πας σχολείο;
Ναι, πηγαίνω Δευτέρα δημοτικού.

Είσαι καλός μαθητής;
Ναι

Μιχάλη πες μας τι πρέπει να κάνουμε όλοι;
Να γίνουμε δότες μυελού των οστών, και τα παιδάκια όλα να είναι γερά και δυνατά.

Τα θυμάσαι όλα αυτά που λέει η μαμά;
Όχι πολλά. Θυμάμαι μόνο το χικμαν (σ.σ. είναι ο φλεβοκαθετήρας που μπαίνει με μικρή επέμβαση στα παιδιά) και το μπεταντίν όταν έκανα μπάνιο. Το μπάνιο μου ήταν μόνο μπεταντίν.


Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Δραματικό SOS για τις μεταγγίσεις

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Σε μεταγγίσεις με το... σταγονόμετρο οδηγούν οι σημαντικές ελλείψεις αίματος.

Τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας -το Παίδων «Αγία Σοφία», το «Γ. Γεννηματάς» και το «Λαϊκό- υποχρεώνουν από τις αρχές Αυγούστου τους πολυμεταγγιζόμενους να λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες αίματος, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια για το σύνολο των ασθενών.

Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία δεν υποβάλλονται καν σε μετάγγιση ή λαμβάνουν μία μονάδα αίματος την εβδομάδα και καλούνται σε επτά μέρες να λάβουν και δεύτερη. Η φυσιολογική μετάγγιση γίνεται με δύο μονάδες αίματος ανά δεκαπενθήμερο.

«Βιώνουμε το πρόβλημα όλο το καλοκαίρι», αναφέρει στο «Εθνος» η Ιωάννα Μυρίλλα, πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και βιοπαθολόγος (επιμελήτρια α’) του «Αγία Σοφία». Τον Αύγουστο -εξηγεί- έλαβα δύο μονάδες αίματος, αντί των τριών, αλλά υπήρξαν άλλοι ασθενείς που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο.

Σύμφωνα με την κ. Μυρίλλα, η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια σε αίμα έχει ως αποτέλεσμα οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς να λαμβάνουν πολύ μικρότερη από την απαραίτητη για τον οργανισμό και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητα αίματος.


Υπάρχουν, όμως, και χειρότερες περιπτώσεις, στις οποίες αναβάλλονται οι μεταγγίσεις. Το πιο πρόσφατο συμβάν καταγράφηκε πριν από είκοσι μέρες στο «Λαϊκό», όπου 40 θαλασσαιμικοί δεν υποβλήθηκαν καν σε μετάγγιση, λόγω έλλειψης αίματος!

Θύματα όλων των παραπάνω καταστάσεων παραμένουν για άλλη μία φορά οι πολυμεταγγιζόμενοι πάσχοντες από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία). Ο προγραμματισμός τους τινάχτηκε στον αέρα και εξαντλήθηκε το συγγενικό και οικογενειακό τους περιβάλλον από τη διαρκή αιμοδοσία.

Η κατάσταση αυτή -αναφέρει η κ. Μυρίλλα- οδηγεί σε προβλήματα ασφάλειας και υπονομεύει την καλή πορεία της υγείας τους: «Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πασχόντων, των οποίων ο αιματοκρίτης άγγιξε το 18 από τις συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων»! Οι ελλείψεις αίματος οφείλονται σε τρεις παράγοντες. Στο ότι η προσέλευση των αιμοδοτών περιορίζεται το καλοκαίρι, λόγω διακοπών. Την ίδια ώρα, καταγράφεται έλλειψη προσωπικού (κυρίως παρασκευαστών), η οποία οδηγεί σε λιγότερες εξωτερικές αιμοδοσίες και μη 24ωρη λειτουργία των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Σε περιορισμένη διαθεσιμότητα οδήγησε η μειωμένη αποστολή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, τον περασμένο Ιούλιο. Οι ελβετικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τη χώρα μας ότι θα καλύψουν το κενό με αποστολή δύο επιπλέον ποσοτήτων το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, η κατάσταση θα παραμένει δύσκολη.

Η ελονοσία ενέτεινε τις ελλείψεις, καθώς ο πληθυσμός συγκεκριμένων περιοχών της χώρας αποκλείστηκε από την αιμοδοσία για προληπτικούς λόγους. Τα κενά δεν καλύπτονται από την εθελοντική αιμοδοσία, καθώς ποσοστό κάτω του 5% του γενικού πληθυσμού είναι αιμοδότες. Από τις 600.000 μονάδες αίματος που χρειάζεται κάθε χρόνο η Ελλάδα, μόνον οι μισές προσφέρονται από εθελοντές αιμοδότες. Οι υπόλοιπες συλλέγονται από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, τις ένοπλες δυνάμεις και τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Σχετική μελέτη έχει δείξει ότι το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών είναι 0,65% του πληθυσμού ή 70.000 άνθρωποι. Μόλις το 8% αιμοδοτούν ετησίως περισσότερες από δύο φορές, ενώ οι άλλοι δίνουν αίμα περιστασιακά, ανάλογα με τις ανάγκες των φίλων ή των συγγενών τους.

Σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν 2.600 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι χρειάζονται μετάγγιση τακτικά και από αυτούς οι 1.500 ζουν στην Αθήνα.

Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει, οι πάσχοντες κάνουν έκκληση προς όλο τον ενεργό αιμοδοτικά πληθυσμό να προσέλθει και να αιμοδοτήσει στις εξής αιμοδοσίες: Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (Θηβών και Παπαδιαμαντοπούλου, Γουδή, τηλέφωνο 213.2013654-5). «Γ. Γεννηματάς» Αθήνας (λεωφόρος Μεσογείων 154, τηλέφωνα 213.2032477, 213.2032478, 210.7778859 και 210.7759119). «Λαϊκό» Νοσοκομείο (Αγίου Θωμά 17, Γουδή, τηλέφωνα 213.2061035, 213.2061635-6 και 213.2061597).


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ


Η αθλήτρια του τριάθλου που έδωσε ένα μεγάλο "μάθημα ζωής" στο Ρίο

Η Φαμπιέν Σεντ Λούις από τον Μαυρίκιο είναι 
μια μεγάλη "μονομάχος της ζωής".


Εδώ και λίγους μήνες, από τον περασμένο Απρίλιο, η αθλήτρια του τριάθλου δίνει μια μεγάλη μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου στους σιελογόνους αδένες, τον οποίο εντόπισαν οι γιατροί μόλις τον Δεκέμβριο του 2015.

Παρά τις δύο χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες  είχε υποβληθεί και τις επιπλοκές που σημειώθηκαν, τίποτα δεν μπορούσε να την κρατήσει από τον μεγάλο της στόχο. Ούτε καν το παραλυμένο πρόσωπό της, που έμεινε έτσι για 3 μήνες!

Η Top Woman  Φαμπιέν Σεντ Λούις βρέθηκε στο Ρίο και συμμετείχε στο αγώνισμά της, το πολύ απαιτητικό τρίαθλο, επιδεικνύοντας δύναμη που προκαλεί τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό.

Μιλώντας στο BBC ανέφερε «Ντρεπόμουν, αλλά είχα τη δύναμη από τη στήριξη που μου παρείχε η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, το αγόρι μου, ο προπονητής μου... Έτσι επιβίωσα από αυτό» δηλώνει η Φαμπιέν, που στέλνει το πιο δυνατό μήνυμα: Οφείλεις να παλεύεις μέχρι την τελευταία στιγμή! Είτε είσαι άρρωστος, είτε έχεις κάτι, οφείλεις να παλεύεις μέχρι το τέλος».