Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια συμβάλει στην λευχαιμία των παιδιών

         

            Η υπερβολική καθαριότητα στα σπίτια, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται δραστικά η παρουσία των βακτηρίων, και η απομόνωση των παιδιών από άλλα παιδιά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορούν να έχουν ως παρενέργεια την πυροδότηση παιδικής λευχαιμίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη-ορόσημο, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση.

Όταν ένα ευάλωτο παιδί δεν εκτίθεται έγκαιρα στο σπίτι του ή στις παρέες του σε μικροοργανισμούς, ώστε να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά του, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνηση μια αλυσίδα αρνητικών βιολογικών αντιδράσεων, με πιθανή κατάληξη την εμφάνιση λευχαιμίας.

Χωρίς επαρκή ανοσία, σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα παιδί που απλώς κολλά τον ιό της εποχικής γρίπης, το δυσλειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημά του είναι δυνατό να κάνει υπερπαραγωγή λευκών κυττάρων, κάτι που ευνοεί την εκδήλωση παιδικού καρκίνου.

Ο καθηγητής Μελ Γκρέηβς του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου Nature Review Cancer, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist, αξιολόγησε 30 χρόνια έως τώρα ερευνών για να καταλήξει σε αυτό που αποκάλεσε «παράδοξο της προόδου στις σύγχρονες κοινωνίες», δηλαδή οι πρόοδοι στην καθαριότητα να ευνοούν την εκδήλωση καρκίνου.

Η μελέτη δημιουργεί ελπίδες ότι, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, η Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία (ΟΛΛ) είναι δυνατό να γίνει μια πάθηση που θα μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον.

Η επαφή με άλλα παιδιά από όσο γίνεται μικρότερη ηλικία, ο θηλασμός, το παιγνίδι στο ύπαιθρο και η αποφυγή υπερβολικής οικιακής καθαριότητας είναι ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα πρόληψης.

«Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικής λευχαιμίας είναι πιθανώς εφικτό να προληφθούν, με τον ίδιο ίσως τρόπο που ήδη εξετάζεται για τις αυτοάνοσες παθήσεις ή τις αλλεργίες, δηλαδή με απλές και ασφαλείς παρεμβάσεις για να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια ποικιλία κοινών και αβλαβών μικροοργανισμών», δήλωσε ο δρ. Γκριβς.

Πρόσθεσε ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι γονείς για την εμφάνιση λευχαιμίας στο παιδί τους, όμως τους συμβούλευσε να ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο την επαφή των μωρών τους με άλλα μωρά.

Η ΟΛΛ είναι διαδεδομένη περισσότερο στις πλούσιες κοινωνίες και τα περιστατικά της αυξάνονται με ρυθμό περίπου 1% ετησίως.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η νόσος συνήθως προκαλείται μέσα από διαδικασία δύο σταδίων. Αρχικά, συμβαίνει μέσα στη μήτρα μια γενετική μετάλλαξη που προδιαθέτει μερικά παιδιά για τη νόσο. Όμως μόνο το 1% των παιδιών με αυτή τη γενετική προδιάθεση θα αναπτύξουν τελικά καρκίνο.

Η νόσος μπορεί να πυροδοτηθεί αργότερα στη ζωή (το δεύτερο στάδιο), όταν εκτίθενται σε συνήθεις λοιμώξεις εκείνα τα παιδιά που κατά το πρώτο έτος της ζωής τους δεν είχαν πολλές επαφές με άλλα παιδιά και μεγάλωσαν σε αποστειρωμένα από την υπερβολική καθαριότητα περιβάλλοντα.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ΟΛΛ περίπου έξι μήνες μετά από την κορύφωση επιδημιών γρίπης. Είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τη νόσο παιδιά που δεν έχουν θηλάσει, που έχουν μεγαλώσει απομονωμένα και χωρίς αδέρφια και που έχουν γεννηθεί με καισαρική (ο φυσιολογικός τοκετός εκθέτει το βρέφος σε περισσότερα μικρόβια, πράγμα θετικό για το ανοσοποιητικό σύστημά του).

Η μελέτη αποκλείει ως αιτίες πυροδότησης της νόσου άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία, η ακτινοβολία από τα καλώδια του ηλεκτρικού δικτύου, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ή οι ανθρωπογενείς χημικές ουσίες.

Ο δρ. Γκρίβς, ο οποίος είναι από τους σημαντικότερους ειδικούς στην ΟΛΛ διεθνώς, δήλωσε ότι στο μέλλον μπορεί να χορηγείται στα παιδιά ένα ασφαλές «κοκτέιλ» βακτηρίων, ώστε να «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης, υπό το φως πολλών πρόσφατων βιοϊατρικών ανακαλύψεων, που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του μικροβιώματος για την υγεία.





Πηγή: ΑΜΠΕ, http://www.skai.gr/

«Αδελφοποίηση» ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου


Μία γέφυρα προσφοράς και αλληλεγγύης για τα παιδιά.

Μία γέφυρα προσφοράς και αλληλεγγύης για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο δημιουργήθηκε, την Παρασκευή 27 Απριλίου, με την υπογραφή δύο συμφωνιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, οι οποίες προβλέπουν, ανάμεσα στα άλλα, και την Αδελφοποίηση της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων «Μητέρα Τερέζα».

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν από τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, κύριο Ανδρέα Ξανθό, και την Αλβανίδα Υπουργό Υγείας, κυρία Ogerta Manastirliu καθώς και από την Πρόεδρο του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», κύριο Μανώλη Παπασάββα με την Υποδιοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τιράνων, κυρία Mirela Hasanaj, προβλέπουν τη δημιουργία ενός πλαισίου στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και τα δύο νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», την οποία επισκέφθηκε η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα μας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της υποδοχής της, καθώς στην είσοδο του Νοσοκομείου την περίμεναν παιδιά, με καταγωγή από την Αλβανία, τα οποία νοσηλεύονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων.

Υποδεχόμενη την κυρία Manastirliu η κυρία Βαρδινογιάννη τόνισε ότι: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί για ολόκληρη την οικογένεια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» μια ξεχωριστή στιγμή και την αφετηρία μιας νέας γέφυρας αλληλεγγύης ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα μέσα από τον τομέα της υγείας. Οι χώρες μας μοιράζονται μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας και η σημερινή πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μία ακόμα ευκαιρία, αυτή τη φορά για τη σωτηρία παιδιών που δίνουν μια άνιση μάχη ενάντια στον καρκίνο σε τόσο τρυφερή ηλικία». Παράλληλα η κυρία Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε την προσωπικά την κυρία Manastirliu για τη στήριξη του προγράμματος «Αδελφοποιήσεων της ΕΛΠΙΔΑΣ» που «αποδεικνύει», όπως είπε, «πως είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που διαπνέεται από ευγενή οράματα και αξίες», ενώ παράλληλα δήλωσε ότι είναι βέβαιη πως και τα ελληνόπουλα που βρίσκονται στην Αλβανία και χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα στο Νοσοκομείο των Τιράνων θα τύχουν της καλύτερης δυνατής νοσηλείας.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για τη στήριξή του στον Υπουργό Υγείας κύριο Ξανθό η κυρία Βαρδινογιάννη ανέφερε: «Ο κύριος Ξανθός βρίσκεται στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την σημαντική αυτή αποστολή στο Υπουργείο Υγείας και στηρίζει ολόθερμα τις προσπάθειές μας. Ως γιατρός και ο ίδιος γνωρίζει άμεσα τις ανάγκες αυτού του αγώνα και έχει εκφράσει πολλές φορές, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, την στήριξή του στα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ. Τον θεωρούμε πολύτιμο σύμμαχο και συμπαραστάτη ειδικά την στιγμή που και ο ίδιος αγωνίζεται καθημερινά για να συμβάλει στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται υγεία στη χώρα μας».

Ο Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός, από την πλευρά του, μίλησε για τη συμβολή της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων και του «Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ» στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου, ενώ τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία: «Είναι σήμερα μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για όλους. Η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ» είναι μία μονάδα πρότυπο, μία νησίδα ποιότητας, ευαισθησίας και αλληλεγγύης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η δημιουργία της έγινε εφικτή χάρη στην ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» και αποτελεί πια σημείο αναφοράς για πολλές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα δημιουργείται μία γέφυρα διακρατικής συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία»

Η κυρία Ogerta Manastirliu, στην ομιλία της, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη, ενώ ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για την μεγάλη προσφορά της στα παιδιά της Αλβανίας : «Είμαι σήμερα ιδιαίτερα συγκινημένη και θέλω να ευχαριστήσω την φίλη μου Μαριάννα, η οποία θεωρώ ότι είναι φίλη των παιδιών και θέλω να την ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των παιδιών από την Αλβανία που έχει βοηθήσει. Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική, γιατί μόνο αν εργαστούμε από κοινού μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο στα παιδιά που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη», τόνισε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Manastirliu διατηρούν στενούς φιλικούς δεσμούς καθώς γνωρίζονται από το 2016, όταν η κυρία Βαρδινογιάννη επισκέφθηκε, μαζί με την τότε Πρώτη Κυρία της Αλβανίας Odeta Nishani, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων, όπου η κυρία Manastirliu ήταν τότε Διοικήτρια.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κύριος Μανώλης Παπασάββας σημείωσε ότι : «Η σημερινή ημέρα αποτελεί την απαρχή μίας συνεργασίας μεταξύ χωρών για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου. Είναι μία συμφωνία που αφορά τα παιδιά, τα οποία είναι το μέλλον κάθε χώρας».


Αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών η κυρία Βαρδινογιάννη τίμησε την κυρία Manastirliu, αλλά και τον κύριο Ξανθό με το «Βραβείο Αλληλεγγύης της ΕΛΠΙΔΑΣ», ενώ και οι δύο τοποθέτησαν τα αστέρια με τα ονόματά τους στον «Τοίχο των Αστεριών» της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.

Η κυρία Manastirliu, από την πλευρά της, προσέφερε σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στην κυρία Βαρδινογιάννη και στον κύριο Ξανθό ένα αγαλματίδιο που αναπαριστά την Μητέρα Τερέζα, η οποία είχε αλβανική καταγωγή και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο αγάπης και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Πρέσβης της Αλβανίας κυρία Ardiana Hobdari, η οποία στήριξε την προσπάθεια και τιμήθηκε με την «Πλακέτα Εκτίμησης» του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».


Η Πρέσβης της Αλβανίας στην χώρα μας κυρία Ardiana Hobdari, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας κυρία Ogerta Manastirliu, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κύριος Μανώλης Παπασάββας και ο Υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός.

Η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας μπροστά από έργα των παιδιών της «ΕΛΠΙΔΑΣ»



Πηγή: http://www.euro2day.gr

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Ο γιος μου έφυγε, αλλά αυτός ο μπλε λεκές είναι ακόμα εκεί…



         Τις προάλλες έτριβα από το πάτωμα λίγη γλίτσα που η κόρη μου άφησε να γλιστρήσει από τα χέρια της. Το σπίτι μας τρελαίνεται για γλίτσες και έτσι πάντα ξεμένει ένα κολλώδες χάος ολόγυρα… Η κόρη μου είχε καθαρίσει το περισσότερο, αλλά εγώ έτριβα με μανία ένα σημείο που η γλίτσα είχε κολλήσει και ήμουν έτοιμη να ουρλιάξω… Ένιωθα λες και υπήρχε γλίτσα παντού… Και τότε ξαφνικά θυμήθηκα μια άλλη περίοδο της ζωής μου, όταν καθάριζα ένα μεγάλο χάλι πριν πολλά χρόνια… Και οι αναμνήσεις έπεσαν βροχή…

14 χρόνια πριν…

Ήταν σχεδόν ώρα για ύπνο. Ήμουν εντελώς εξουθενωμένη και τα νεύρα μου ήταν κρόσια… Η ζωή μου δεν είχε σταματημό με τα δίχρονά μας τρίδυμα και τον τετράχρονο αδερφό τους. Δεν είχα χρόνο για μένα και πρέπει να ήμουν 4 μέρες χωρίς να έχω κάνει μπάνιο… Κάθε δευτερόλεπτο της μέρας μου το αφιέρωνα για να ικανοποιώ τις ανάγκες τους και ακόμα και αν ήμουν εντελώς πτώμα, δεν θα το άλλαζα για τίποτα… Τα χέρια μου ήταν γεμάτα, αλλά το ίδιο ήταν και η καρδιά μου.

Μόλις είχαμε τελειώσει το δείπνο και το μπάνιο τους και είχαμε μαζέψει το… λόχο μας μέσα στο δωμάτιο για να μαζέψουν τα παιχνίδια τους λίγα λεπτά πριν πάμε για ύπνο. Το ραδιόφωνο έπαιζε μουσική και όλοι τραγουδούσαν, χόρευαν και μάζευαν παιχνίδια.

Μάζευα γρήγορα τα παιχνίδια, αγωνιώντας να βάλω τα αγόρια στο κρεβάτι μπας και προλάβω να κάνω ντους. Και τότε ξαφνικά, ακούω ένα από τα αγόρια να λέει «Ωχ όχι»

Γυρνάω και βλέπω μπλε μελάνι να εκτοξεύεται πάνω στο χαλί καθώς ένα στιλό εξερράγη στα χέρια του ενός από τα τρίδυμα. Τσίριζε ενθουσιασμένος καθώς το μπλε μελάνι έπεφτε από το χέρι του πάνω στην πεντακάθαρη πιτζάμα του.

Μου κόπηκε η αναπνοή όταν είδα μπλε κηλίδες στο πάτωμα και μια παχιά μπλε πισίνα μελανιού βυθισμένη στο χαλί μας… Στο ολοκαίνουργιο χαλί μας! Ούρλιαξα να έρθει ο άντρας μου που έπλενε τα πιάτα εκείνη τη στιγμή. Ένιωθα τόσο χάλια καθώς άρπαξα τον γιο μου να τον πάω στο μπάνιο για να τον καθαρίσω, ενώ ο άντρας μου άρχισε να τρίβει τους μπλε λεκέδες από το χαλί μας.

Δάκρυα απογοήτευσης τσιμπούσαν τα μάτια μου. Ήμουν τόσο κουρασμένη. Και θυμωμένη. Πολύ, πολύ πολύ θυμωμένη. Δεν είχα θυμώσει με τον γιο μου -που ήταν μπλε σαν στρουμφάκι- αλλά με τον εαυτό μου που είχα αφήσει στο στιλό σε μέρος που μπορούσε να το βρει το νήπιό μου. Μέναμε σ’ αυτό το σπίτι μόλις 6 μήνες και ορίστε… το χαλί μας είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Τρίψαμε για μια ώρα τον λεκέ εκείνο το βράδυ, αλλά αυτός παρέμεινε.

Την άλλη μέρα ήρθαν οι ειδικοί να το καθαρίσουν. Το περιποιήθηκαν ξανά και ξανά, αλλά ο λεκές ούτε καν ξεθώριασε. Με κοιτούσε… μπλε και έντονος!

Ήμουν τόσο απογοητευμένη όποτε κοιτούσα τον λεκέ -ήταν τόσο άσχημος και έκανε απίστευτη αντίθεση με το κρεμ χαλί μας. Ότι και αν κάναμε, αυτός ο ξεροκέφαλος λεκές παρέμενε. Με έκανε να νιώθω ντροπή και απογοήτευση. Με έκανε να νιώθω θυμό και με έκανε να νιώθω πως ήμουν αποτυχημένη που άφησα το στιλό εκεί που μπορούσε να τον πάρει ο γιος μου. Ο μπλε λεκές ήταν ένα τεράστιο αρνητικό σημείο στη ζωή μου. Τον μισούσα.

Τον επόμενο μήνα ο γλυκός μου γιος, αυτός που έριξε μπλε μελάνι πάνω στο χαλί μας διαγνώστηκε με καρκίνο. Δύο χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Ο γιος μου έφυγε, αλλά ο μπλε λεκές; Ήταν ακόμα εκεί… Και τώρα εδώ είναι… μια διαρκής υπενθύμιση του γιου μου… Μία διαρκής υπενθύμιση της απογοήτευσης μου για κάτι τόσο ασήμαντο… Κάτι τόσο μηδαμινό και αδιάφορο…




Τα παιδικά χωριά SOS αναζητούν γυναίκες για να εργαστούν ως μητέρες



Ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να καλύπτουν οι ενδιαφερόμενες

Τα Παιδικά Χωριά SOS αναζητούν Μητέρες SOS που θα αναλάβουν τη φροντίδα και το μεγάλωμα των παιδιών στα τέσσερα χωριά που λειτουργούν στη Βάρη, στο Πλαγιάρι στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και στο Ηράκλειο.

Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρουν τα Παιδικά Χωριά SOS σε ανακοίνωσή τους, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αριθμό αιτημάτων που έχουν δεχτεί για την προστασία και φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ο αριθμός των Μητέρων SOS είναι περιορισμένος.

Συγκεκριμένα, αυτήν την περίοδο υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 10 νέες θέσεις εργασίας για το ρόλο της Μητέρας SOS. Οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να είναι 35-50 ετών, χωρίς δικά τους παιδιά μικρής ηλικίας που έχουν την ανάγκη από την καθημερινή φροντίδα της μητέρας τους, να είναι απόφοιτοι Λυκείου, με καλή σωματική και ψυχική υγεία και με δυνατότητα σταθερής παραμονής στο Χωριό.

Τα Παιδικά Χωριά SOS παρέχουν ικανοποιητικό μισθό και ασφάλιση, ετήσια άδεια και οχτώ ρεπό το μήνα, διαμονή σε σύγχρονη κατοικία, καθώς επίσης συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωση. Το πιο σημαντικό όμως που προσφέρεται είναι η αδιαπραγμάτευτη αγάπη των παιδιών που έχουν τόσο ανάγκη μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά.

«Για τα παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν στα Παιδικά Χωριά SOS, η Μητέρα SOS είναι το βασικό πρόσωπο αναφοράς. Είναι ο άνθρωπος που ζει μαζί τους σ’ ένα σπίτι του Παιδικού Χωριού SOS, προσφέροντας με τη σταθερή και ζεστή παρουσία της και με την υποστήριξη εξειδικευμένου παιδαγωγικού προσωπικού, αγάπη, φροντίδα, στήριξη και σιγουριά για  να μεγαλώσουν σ’ ένα περιβάλλον ασφάλειας που θα καλύπτει όλες τις φυσικές, συναισθηματικές και κοινωνικές τους ανάγκες.

Η Μητέρα SOS αναλαμβάνει υπεύθυνα την ανατροφή παιδιών, που για διάφορους λόγους,  δεν μπορούν να μεγαλώσουν κοντά στη βιολογική οικογένειά τους. Υποκαθιστά το μητρικό πρότυπο, δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με αποδοχή και σεβασμό για την προσωπικότητα κάθε παιδιού και τα βοηθά να αναπτυχθούν προκειμένου να ενταχθούν ως ενήλικα και ανεξάρτητα άτομα δημιουργικά στη κοινωνία» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να στείλουν βιογραφικό σημείωμα στο soshr@sos-villages.gr, με την υποσημείωση «Για τη θέση Μητέρας SOS» ή να επικοινωνήσουν στο 210 3238048, καθημερινά από τις 10:00 ως τις 17:00, μέχρι την 1η Ιουνίου.



Πηγή: https://www.greek-inews.gr

11 σκίτσα για την κατάθλιψη που θα σου χτυπήσουν καμπανάκια



Η νόσος του 21ου αιώνα, ΔΕΝ πρέπει να σε βρει μόνο.

Όσο και να προσπαθούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχει, από φόβο να την αναγνωρίσουμε, η κατάθλιψη είναι η νόσος του 21ου αιώνα. Πρόκειται για τη νόσο που φλερτάρει με έναν στους δέκα από εμάς κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας, κάνοντας την σύμφωνα με τους ειδικούς μέχρι το 2020, το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο μας.

Σε γενικές γραμμές, πλησιάζει πιο πολύ τις γυναίκες, ενώ τα ηλικιακά της γούστα είναι συνήθως μεταξύ 25 και 45 ετών. Όπως καταλαβαίνεις, η οικονομική κρίση ήρθε να κάνει το κερασάκι, σε αυτήν την πικρή τούρτα.

Τα πράγματα είναι αντικειμενικά σοβαρά και το υποκειμενικό βίωμα, δύσκολο για τον καθένα ξεχωριστά. Η κακή διάθεση και το να μην βρίσκεις ευχαρίστηση σε τίποτα, σε συνδυασμό με μια μόνιμη κούραση και έναν κακό ύπνο, είναι καμπανάκια που πρέπει να ακούσεις. Θες και άλλα; Η αναποφασιστικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης, το αίσθημα ενοχής και σκέψεις που καθηλώνουν το σώμα, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας μια επίγεια κόλαση.

Τα παρακάτω σκίτσα, δεν είναι ούτε θαυματουργά και σίγουρα ούτε θεραπευτικά. Είναι μόνο μια απεικόνιση, που μπορεί να σε κάνει να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου σε μια πλαστή καθημερινότητα, που δείχνεις ενώ δεν είσαι καλά. Αν πραγματικά μπορείς να διακρίνεις στοιχεία δικά σου, στις παρακάτω εικόνες, αναζήτησε βοήθεια από ανθρώπους που θέλουν να είσαι και όχι απλά να δείχνεις ευτυχισμένος.

Θυμήσου: Η ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!














Μερικοί με κρυφή κατάθλιψη συγκαλύπτουν τα συμπτώματά τους και «φοράνε» πάντα ένα «χαρούμενο προσωπείο» μπροστά στους άλλους.

Ένα άτομο με κρυφή κατάθλιψη συχνά δεν θέλει να παραδεχτεί τη σοβαρότητα των καταθλιπτικών συναισθημάτων του. Πιστεύει ότι αν συνεχίσει τη ζωή του “κανονικά”, η κατάθλιψη θα υποχωρήσει από μόνη της. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μέσω της απόκρυψης των αληθινών συναισθημάτων είναι ο τρόπος που πολλοί από εμάς επιλέγουν να εφαρμόζουν, επειδή έτσι έχουν μάθει από μικρά παιδιά. Να μην μιλάνε δηλαδή ανοιχτά για τα συναισθήματά τους, επειδή φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους και κατ' επέκταση των άλλων και δεν θέλουν να τους επιβαρύνουν με τα προβλήματά τους.

Αλλά, αν κάποιος φίλος ή μέλος της οικογένειας, περνάει κάτι σαν αυτό και προσπαθεί να το συγκαλύψει, τότε τα ακόλουθα σημάδια μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τι του συμβαίνει και να τον βοηθήσετε:

- Έχουν ασυνήθιστη ρουτίνα στον ύπνο και περίεργες συνήθειες στη διατροφή (φαγητό και ποτά) που διαφέρουν από εκείνες που γνωρίζετε εσείς ως τις “κανονικές” τους συνήθειες.

- Έχουν πάντα ένα “χαρούμενο προσωπείο” μπροστά σας και έχουν πάντα κάποια δικαιολογία, για να αποφύγουν πολλές εκδηλώσεις , ή για να εξηγήσουν σε εσάς το “γιατί δεν φαίνονται τόσο καλά”.

- Πολλά άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν να μιλούν με πολύ πιο φιλοσοφικό περιεχόμενο στις κουβέντες τους από το κανονικό.

- Κάποιες στιγμές θα φτάσουν στο σημείο να κάνουν κάτι ακραίο και ασυνήθιστο, σαν να “φωνάζουν” με τον τρόπο ότι χρειάζονται βοήθεια, αλλά αμέσως μετά δικαιολογούνται και απορρίπτουν κάθε προσφορά βοήθειας.

- Αντιδρούν πολύ πιο έντονα σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα σε μια ταινία στην τηλεόραση, όπου μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να κλαίνε.

- Τα άτομα με κρυφή κατάθλιψη τείνουν, επίσης, να βλέπουν τα πράγματα με μια λιγότερο αισιόδοξη άποψη από το συνηθισμένο.





Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Αυτά είναι τα πρόσωπα των μελών της μαφίας των αντικαρκινικών φαρμάκων



Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία τις φωτογραφίες και τα στοιχεία των μελών της οργάνωσης που διακινούσε παράνομα αντικαρκινικά φάρμακα, εις βάρος του δημοσίου. 

Πρόκειται για τους:
 Α) (επ.) DEYAB HUSSEIN (ον.) MOHAMMED RABIE του MOHAMED DEYAB και της ZEINAB ABDEL MAKSOUD,  που γεννήθηκε την 21-01-1948 στην Αίγυπτο,




Β) ΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ιωάννα του Ιωάννη και της Παναγιώτας, που γεννήθηκε την 27-11-1961 στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου,




 Γ) ΒΑΡΒΕΡΗ Εμμανουήλ του Νικολάου και της Ευφροσύνης, που γεννήθηκε 19-11-1954 στο Περιστέρι,



Δ) (επ) ΜΑΧΜΟΥΤ (ον) ΜΑΧΕΡ του  AHMED Οrabi και της Bahia,  που γεννήθηκε 01-11-1959 στην Αίγυπτο,



Ε) ΛΑΓΟΥΔΗ Δημήτριο του Θεοδώρου και της Αθηνάς, που γεννήθηκε 18-06-1959 στην Πρέβεζα,



ΣΤ) ΚΑΤΑΠΟΔΗ Αικατερίνη του Χρήστου και της Γεωργίας, που γεννήθηκε την 13-02-1965 στην Αιτωλοακαρνανία,



Ζ) ΠΑΤΗΛΑ Γεωργία του Γρηγορίου και της Ανδριανής, που γεννήθηκε 10-06-1969 στην Άρτα,



Η) (επ) MOUSSA (ον) SALEM του ABDELMOATI και της SAYIDA που γεννήθηκε 07-09-1967 στην Αίγυπτο,



Θ) ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λάζαρο του Φιλίππου και της Αντιγόνης που γεννήθηκε την 08-12-1957 στην Αθήνα.




Ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος είναι ο 70χρονος Αιγύπτιος.

Παράλληλα η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται και όπως φαίνεται αναζητούνται και άλλοι γιατροί (ίσως και 9 στον αριθμό) που εμπλέκονται στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων που φαίνεται να έχουν συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα.


Η μαφία των αντικαρκινικών φαρμάκων είχε διεθνή δράση

Ελέγχονται και άλλοι γιατροί.

 Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δράση της μαφίας των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Από τη μία πλευρά προκύπτει πως τα μέλη της σπείρας είχαν επεκτείνει τις «δουλειές» τους και εκτός των ελληνικών συνόρων με τη συνδρομή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών και από την άλλη φαίνεται πως κάποιοι εξ αυτών λειτουργούσαν και αυτόνομα προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές.

Παράλληλα η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται και όπως φαίνεται αναζητούνται και άλλοι γιατροί (ίσως και 9 στον αριθμό) που εμπλέκονται στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων που φαίνεται να έχουν συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα.  


Οι… δουλειές στο εξωτερικό

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, που δημοσιοποιεί ο «Ελεύθερος Τύπος», η εγκληματική οργάνωση εκτός από την Ελλάδα προμηθευόταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού. Τα φάρμακα έφταναν στην Ελλάδα και μετά αναλάμβανε η 57χρονη φαρμακοποιός από την Καλλιθέα και τα νομιμοποιούσε εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια μέσω του φαρμακείου της οδού Σκρα.

Έρευνα και στο Ελ.Βενιζέλος

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση υπαλλήλου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Ενδέχεται τα μέλη του κυκλώματος να δωροδοκούσαν υπάλληλο του αεροδρομίου προκειμένου να διασφάλιζουν την απρόσκοπτη διακίνηση των αντικαρκινικών φαρμάκων.


Το κόλπο της παράνομης εισαγωγής από τη Γερμανία  

Από όσα γράφει ο Ελεύθερος Τύπος στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στην Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο «ηλικιωμένου» στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε που είχε διενεργηθεί από τις Γερμανικές Αρχές στην φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.

Το κόλπο ήταν πως στους Γερμανούς αστυνομικούς, επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.

Τελικά από του ελέγχους που έγιναν στο φαρμακείο προέκυψε ότι η 57χρονη εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρεία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρείες «LUNAPHARM LTD»  και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD»  με έδρα τη Γερμανία.

Από έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις Γερμανικές Αρχές, η εταιρεία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρεία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD»  δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιρειών, εμφανίζεται ο 71χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Γνωστός της INTERPOL ο Αιγύπτιος 

Σύμφωνα με έγγραφο της INTERPOL ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες. Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.




Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η… Καμόρα με τα φάρμακα έκανε και «εισαγωγές»!



Διεθνείς διαστάσεις, με την εμπλοκή αστυνομικών υπηρεσιών άλλων χωρών, λαμβάνουν οι δραστηριότητες της «Καμόρα» με τα αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία, εντοπίστηκε προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων από χώρες του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, η 57χρονη φαρμακοποιός από την Καλλιθέα, «έριχνε» τον 70χρονο αρχηγό, με το προσωνύμιο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, λειτουργώντας αυτόνομα χωρίς να τον ενημερώνει, προβαίνοντας στις δικές της εξαγωγές!

Στο μεταξύ, η έρευνα των δικαστικών λειτουργών και των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έχει επεκταθεί στη διαπίστωση του βαθμού εμπλοκής ακόμη… 9 ιατρών (έχουν συλληφθεί δύο γιατροί 61 και 59 χρόνων), που φαίνεται να έχουν συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σημειώνεται πως ερευνάται η περίπτωση δωροδοκίας υπαλλήλου του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης διακίνησης των αντικαρκινικών φαρμάκων χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.

«Ξένα» φάρμακα

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, η εγκληματική οργάνωση εκτός από την Ελλάδα προμηθευόταν αντικαρκινικά φαρμακευτικά σκευάσματα και από χώρες του εξωτερικού. Και αυτά φέρεται να τα νομιμοποιούσε εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια μέσω του φαρμακείου της οδού Σκρα στην Καλλιθέα, που διαχειριζόταν η 57χρονη φαρμακοποιός. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και στελέχη του ΕΟΦ στα επίμαχα τιμολόγια εντόπισαν φάρμακα ξένης προέλευσης. Αυτή η διαπίστωση επιβεβαιωνόταν και από τις συνομιλίες ανάμεσα σε μέλη της «Φαρμακευτικής Καμόρα», με τους αστυνομικούς να κοινοποιούν στοιχεία σε Ιντερπόλ και Europol, προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει και η σχετική «αυτονόμηση» της 57χρονης φαρμακοποιού, η οποία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο 70χρονος «Αιγύπτιος» ήταν μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ενεργούσε μόνη της, εντάσσοντας και άλλα μέλη, χωρίς να τον ενημερώνει…

Επιδίωξή της, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, η αύξηση των προσωπικών της κερδών. 
Διαπιστώθηκε ότι για την πώληση και εξαγωγή φαρμάκων στο εξωτερικό συνεργαζόταν με 64χρονο, εν αγνοία του «Αιγύπτιου», κυρίως όμως για φάρμακα που δεν μπορούσε να εξαγάγει ο 70χρονος φερόμενος αρχηγός. Εκανε όμως και το αντίστροφο, παραλάμβανε φάρμακα από τον 64χρονο «συνεταίρο» της προκειμένου να τα διοχετεύσει μέσω του «Αιγύπτιου» στο εξωτερικό.

Στις 2 Ιουνίου 2017, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο που έκανε σε φαρμακείο «ηλικιωμένου» στην οδό Σκρα στην Καλλιθέα, έπειτα από άλλον έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις γερμανικές Αρχές στη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας. Είχαν διαπιστώσει ότι η φαρμακαποθήκη εισήγαγε σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από το φαρμακείο της Καλλιθέας. Τα φάρμακα ήταν με ελληνική επισήμανση, χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς και τιμολόγια του φαρμακείου.

Στους Γερμανούς αστυνομικούς επεδείχθη μεταφρασμένη άδεια του φαρμακείου της Καλλιθέας, όπου στην αγγλική μετάφραση υπήρχε προσθήκη της δυνατότητας χονδρικής πώλησης, η οποία δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο. Μετά την ερώτηση των Γερμανών, ο ΕΟΦ έκανε έλεγχο στο φαρμακείο παρουσία της 57χρονης φαρμακοποιού, αντικαταστάτριας του «ηλικιωμένου», στο οποίο βρέθηκαν κενές συσκευασίες-χαρτόκουτα, με επισήμανση της φαρμακαποθήκης LUNAPHARM Γερμανίας.

Από τα παραστατικά που προσκόμισε ο λογιστής του φαρμακείου προέκυπτε ότι το φαρμακείο εισήγαγε νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους από την αιγυπτιακή εταιρία «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH DEUTSCHLAND, AGYPTISCHE, NIEDERLASSUNG» με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου, τα οποία εν συνεχεία εξήγαγε στις εταιρίες «LUNAPHARM LTD» και «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» με έδρα τη Γερμανία.

Σύμφωνα με έγγραφο του ΕΟΦ και την ενημέρωση που είχαν από τις γερμανικές Αρχές, η εταιρία «LUNAPHARM LTD» διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης ως φαρμακαποθήκη στη Γερμανία, ενώ η εταιρία «RHEINGOLD PHARMA-MEDICA LTD» δεν διαθέτει άδεια χονδρικής πώλησης. Διαχειριστής και των δύο εταιριών εμφανίζεται ο 71χρονος «Αιγύπτιος», όπως και της «PRITEMPS HOSPITAL SUPPLIES GMBH» στην Αίγυπτο.

Από έγγραφο της Ιντερπόλ προκύπτει ότι ο 70χρονος ήταν διευθυντής της εταιρίας «Printemps Hospitals Supplies GmbH» στη Λιμβουργία Ολλανδίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-12-2010 και της εταιρίας «Printemps Hospital Supplies» στο Οφενμπαχ Γερμανίας με ημερομηνία διακοπής δραστηριοτήτων τις 13-01-2005. Στο ίδιο έγγραφο της Ιντερπόλ αναφέρεται επίσης ότι ο «Αιγύπτιος» έχει εμπλακεί σε παραβάσεις σχετικά με εμπόριο μη εγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, πλαστογραφία, απειλές, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτες.

Τα… τιμολόγια

Ο 70χρονος «Αιγύπτιος», σύμφωνα με όσα δήλωσαν η 57χρονη φαρμακοποιός και ο λογιστής της, είναι ο διαχειριστής της εξαγωγικής δραστηριότητας του φαρμακείου βάσει συμφωνίας μεταξύ του ιδίου και του υπεύθυνου «ηλικιωμένου» φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΔΟΥ Καλλιθέας, η 57χρονη φαρμακοποιός κατέθεσε στην εφορία ειδικό πληρεξούσιο του «ηλικιωμένου», με το οποίο την εξουσιοδοτούσε για οποιαδήποτε φορολογική υπόθεση.

Ο «Αιγύπτιος», ως μόνιμος κάτοικος Γερμανίας και θέλοντας να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, επειδή απαιτούνταν εξετάσεις ελληνικού πανεπιστημίου για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, απευθύνθηκε στην 57χρονη φαρμακοποιό, η οποία αδυνατούσε να λειτουργήσει φαρμακείο στο όνομά της λόγω χρεών. Ετσι, συμφώνησαν με τον «ηλικιωμένο» ιδιοκτήτη του φαρμακείου να αναλάβει τη διαχείρισή του. Σημειώνεται πως η 57χρονη φαρμακοποιός είχε εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί τον «Αιγύπτιο» από το 2007 έως το 2010.

Από τον έλεγχο των τιμολογίων προέκυψε ότι για τα έτη 2013-2016 έχουν εκδοθεί τιμολόγια αγοράς φαρμάκων κυρίως ελληνικής προέλευσης, υψηλού κόστους, ογκολογικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χρήσης, από την εταιρία Printemps Hospital Supplies με έδρα το Κάιρο Αιγύπτου προς το φαρμακείο της Καλλιθέας και τιμολόγια πώλησης των ιδίων φαρμάκων, από το φαρμακείο προς τη φαρμακαποθήκη LUNAPHARM Γερμανίας, την εταιρία Rheingold Γερμανίας και την εταιρία HADICON στην Ελβετία.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα συγκεκριμένα τιμολόγια, το συνολικό χρηματικό ποσό αγορών του φαρμακείου από το εξωτερικό ανέρχεται στο ύψος των 24.913.375 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό πώλησης ανέρχεται στα 25.073.196 ευρώ.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας απευθύνθηκαν στο Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προκειμένου να τους στείλουν όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ της εταιρίας Printemps Hospital Supplies GmbH Deutschland, agyptische Niederlassung και του φαρμακείου της Καλλιθέας από το 2013 έως και το 2018. Στόχος να εξακριβώσουν εάν ισχύουν οι εισαγωγές που εμφανίζονταν στα τιμολόγια.

Το Τμήμα Τελωνειακών Εφαρμογών δεν βρήκε κανένα στοιχείο εισαγωγών ή εξαγωγών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, κάτι που βεβαίωνε πως τα τιμολόγια αγοράς ως προς τις εισαγωγές από την Αίγυπτο ήταν εικονικά.

Οι δύο «γιατροί»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 61χρονος γιατρός προβαίνει στις ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις στα βιβλιάρια που του παρέχει άλλος κατηγορούμενος και στην απάτη σε βάρος ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων. Ο ρόλος του δεν φαίνεται να περιορίζεται μόνο εκεί, αφού αποτελεί τον ενδιάμεσο μεταξύ του συγκατηγορούμενού του και άλλων γιατρών που συνταγογραφούσαν για την εγκληματική οργάνωση.

Ο συγκεκριμένος γιατρός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), συνταγογράφησε για τους εμπλεκόμενους φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας 49.245,15 ευρώ, τα οποία εκτελέστηκαν και αποζημιώθηκαν από τον ΕΦΚΑ, ενώ έχει συνταγογραφήσει τα υπό έρευνα φάρμακα συνολικής αξίας 84.194,01 ευρώ και σε άλλα άτομα, για τα οποία δεν έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα προανάκριση οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην οργάνωση.

Ο δεύτερος γιατρός, 59 χρόνων, έχει συνταγογραφήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα STELARA αξίας 9.142,16 ευρώ σε άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση, και το ίδιο σκεύασμα αξίας 7.586,91 ευρώ σε άλλη κατηγορουμένη. Εχουν επίσης εντοπιστεί συνταγογραφήσεις συνολικής αξίας 104.598,39 ευρώ με τα υπό έρευνα φάρμακα σε άλλα άτομα.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε εταιρία ταχυμεταφορών στο Π. Φάληρο, στην οποία εργαζόταν κατηγορούμενος, εντόπισαν έξι κιβώτια με περισσότερα από 250 φαρμακευτικά αντικαρκινικά σκευάσματα.

Αυτά ήταν τοποθετημένα σε φορητό ψυγείο αποθήκευσης φαρμάκων πάνω στο οποίο βρέθηκε επικολλημένο δελτίο με στοιχεία αποστολέα Farmacia San Vito Snc-Armando Oliviero με έδρα στην πόλη Νάπολη της Ιταλίας, το οποίο αναφερόταν και στις υποκλαπείσες συνομιλίες που είχε ο «Αιγύπτιος» με δύο αδέλφια, φερόμενους «αποθηκάριους» και «διανομείς» των σκευασμάτων.


Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου



Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Μαφία φαρμάκου: Εδιναν μικρότερες δόσεις σε καρκινοπαθείς και έκλεβαν τη διαφορά



Όχι μόνο εγκληματική, αλλά και η απάνθρωπη ήταν η δράση που είχε η μαφία του φαρμάκου. Μπροστά στο παράνομο κέρδος δεν υπολόγιζαν την ανθρώπινη ζωή. Χορηγούσαν μικρότερες δόσεις σε καρκινοπαθείς για να μπορέσουν το υπόλοιπα να το κλέψουν και να το βγάλουν στο εξωτερικό αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

«Φανταστείτε τρεις ασθενείς που έκαναν παράλληλα χημειοθεραπεία με ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα. Έπρεπε να χορηγηθεί 500 ml του φαρμάκου στον καθένα. Οι «συνεργάτες» χορηγούσαν από 300 ml στον κάθε ασθενή, κλέβοντας ουσιαστικά 600 ml φαρμάκου για λογαριασμό της μαφίας» περιγράφει αξιωματικός της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας έναν από τους αδίστακτους τρόπους του κυκλώματος για την υφαρπαγή των ακριβών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Μάλιστα, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν ακόμη μεγαλύτερος εξαιτίας των κακών συνθηκών αποθήκευσης των κλεμμένων και προς εξαγωγή φαρμάκων, αφού διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσε για την αποθήκευση τα ψυγεία ενός… ανθοπωλείου στο Παγκράτι και ενός… ιχθυοπωλείου στην Καλλιθέα!

Ψευδώνυμα και κωδικοί

Αρχικά μέλη φέρονται ένας 70χρονος που αποκαλούσαν ο «Αιγύπτιος», εξαιτίας της καταγωγής του, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ένας 64χρονος με τον κωδικό ο «Έλληνας» και ένας ακόμη ο 57χρονος «Μηχανόβιος». Τα μέλη της «καμόρα» του φαρμάκου, στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες για την προμήθεια και εξαγωγή των ποσοτήτων αντικαρκινικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, είχαν δώσει κωδικές ονομασίες από μέρος των γραμμάτων της ονομασίας τους. Για παράδειγμα έλεγαν «θέλω δύο Ο», «ένα ΜΑ», «θέλω τέσσερα ΑΒΑ και τρία ΣΤΕΛΛΑ».

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε περιοχές της Αττικής και στο Μεσολόγγι, συνέλαβαν 21 άτομα, ηλικίας από 22 έως 70 ετών. Συγκατηγορούμενοι των παραπάνω είναι ακόμα 14 άτομα.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν παράνομα, μέσω υπεξαιρέσεων, ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων και απατών, φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους, κυρίως νοσοκομειακής χρήσης, τα οποία στην συνέχεια διακινούσαν και εξήγαγαν σε φαρμακαποθήκες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας, με υπερδιπλάσια τιμή, συγκριτικά με το κόστος αγοράς τους. Για την επίτευξη του σκοπού τους, λειτουργούσαν και φαρμακείο, μέσω του οποίου πραγματοποιούνταν οι παράνομες εξαγωγές φαρμάκων και η έκδοση των σχετικών εικονικών τιμολογίων. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει σταθερό πελατολόγιο, όπου διέθεταν προς πώληση τα κλεμμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Στρατολόγησαν γιατρούς

Το κύκλωμα για να επεκτείνει την παράνομη δραστηριότητα προχώρησαν στην στρατολόγηση, ιατρών και προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), που τους επέτρεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους σε ασθενείς και την πρόσβαση σε φάρμακα που χορηγούνται σε σοβαρές παθήσεις, καθώς και υπαλλήλων εταιρείας ταχυμεταφορών που αναλάμβαναν την αποστολή – διακίνηση των φαρμάκων στο εξωτερικό. Παράλληλα, ο 70χρονος συνέστησε φαρμακευτική εταιρεία στην Αίγυπτο, η οποία φέρεται ως εκδότης πλήθους εικονικών τιμολογίων που αφορούσαν ανύπαρκτες πωλήσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, προς το… φαρμακείο, ενώ πραγματοποιούσαν εικονικές συναλλαγές προμήθειας φαρμάκων με συγκεκριμένη φαρμακαποθήκη, την οποία επίσης διαχειρίζονταν μέλη της οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι ο 70χρονος, αναλάμβανε την μεταφορά ποσοτήτων από τα παράνομα φάρμακα στο εξωτερικό αεροπορικώς, τοποθετώντας αυτά σε ταξιδιωτικές αποσκευές, ενώ παράλληλα είχε συστήσει φαρμακαποθήκη με έδρα στη Γερμανία, όπου διέμενε και ο ίδιος.

Οι… πυρήνες

Η εγκληματική οργάνωση διαρθρώνονταν σε τέσσερις πυρήνες, ο καθένας με ξεχωριστό ρόλο και δράση.

Πρώτος πυρήνας: Αναλάμβανε την παράνομη προμήθεια των φαρμάκων από τα μέλη των άλλων πυρήνων και την αποθήκευση και εξαγωγή αυτών στο εξωτερικό, συμφώνα με τις παραγγελίες και τις συμφωνηθείσες τιμές πώλησης.Μέλη του πυρήνα διαχειρίζονταν το φαρμακείο του 70χρονου συλληφθέντα, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στα φάρμακα που εξήγαγαν στο εξωτερικό, εκδίδοντας σχετικά εικονικά τιμολόγια με παραλήπτη φαρμακαποθήκη.

Δεύτερος πυρήνας: Εκτελούσε παρόμοιες δραστηριότητες με τον πρώτο πυρήνα, με τη διαφορά ότι δρούσε υπό την κάλυψη φαρμακαποθήκης, πραγματοποιώντας συναλλαγές με το φαρμακείο. Παράλληλα, μέρος των μεταφορών των φαρμάκων στο εξωτερικό, αναθέτονταν σε δύο μέλη του, οι οποίοι αναλάμβαναν την συσκευασία και αποστολή στο εξωτερικό αεροπορικώς.

Τρίτος πυρήνας: Είχε αναλάβει την προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα των μελών του, ως νοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσιο Νοσοκομείο της Αθήνας, απ‘ όπου υπεξαιρούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα και στη συνέχεια τα διοχέτευαν στο εξωτερικό.

Τέταρτος πυρήνας: Μέλη του τέταρτου πυρήνα προμήθευαν τον πρώτο πυρήνα με φαρμακευτικά σκευάσματα, που περιέρχονταν στην κατοχή τους από νοσοκομεία και φαρμακεία, εκμεταλλευόμενα την επαγγελματική τους ιδιότητα, καθώς, ως ιατροί συνέτασσαν ιατρικές πιστοποιήσεις ασφαλισμένων, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι πρόκειται για πάσχοντες από ογκολογικές ή άλλες σοβαρές παθήσεις. Στη συνέχεια, έτερα μέλη του πυρήνα, εξαπατούσαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία), προκαλώντας ζημιά ισόποση με την αξία των φάρμακων, που αναγράφονταν στις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Ο… ισολογισμός

Από την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 2013 έως 2016:

  • εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια αγοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από εταιρεία με έδρα το εξωτερικό, προς το φαρμακείο, συνολικής αξίας 24.913.375 ευρώ
  • σύμφωνα με την αξία των επίμαχων τιμολογίων πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων στο εξωτερικό, που εκδόθηκαν από το ίδιο φαρμακείο, τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα υπολογίζονται στα 25.073.196 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική ποσότητα 14.401 σκευασμάτων.

Η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από την δράση της οργάνωσης, λαμβάνοντας υπόψη την κατώτερη φαρμακευτική τιμή των σκευασμάτων, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στα 13.690.376 ευρώ.

Οι κατασχέσεις

Στις έρευνες που έκαναν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων συνολικής αξίας 307.258 ευρώ, 63.815 ευρώ, 9 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 

ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα, συσκευές κινητών τηλεφώνων και πλήθος καρτών SIM, κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων, 

καθώς και πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων. Οι χώροι που κατασχέθηκαν τα σκευάσματα- φάρμακα δεν διέθεταν την απαιτούμενη άδεια για την αποθήκευση και διακίνησή τους και κρίνονται ακατάλληλοι, με αποτέλεσμα τα εν λόγω φάρμακα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη Δημόσια Υγεία.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης, προέκυψε ότι σε βάρος του 64χρονου «Έλληνα»,  αρχηγικού μέλους της οργάνωσης εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για απάτη, συνολικής ποινής φυλάκισης 11 ετών.

Οι διώξεις

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για:
  • Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων απάτης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την επιβαρυντική περίσταση της επιδίωξης οικονομικού οφέλους των μελών της
  • Απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος και αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία του Δημοσίου, που υπερβαίνει συνολικά τα 150.000 ευρώ
  • Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.
  • Υπεξαίρεση στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση άνω των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία σε βάρος Ν.Π.Δ.Δ.
  • Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση από υπαιτίους που δρουν κατ’ επάγγελμα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.-Ψευδής ιατρική πιστοποίηση με χρήση αυτής κατ’ εξακολούθηση.




Πηγή: Ελεύθερος Τύπος - https://www.eleftherostypos.gr