Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Γονείς σε απόγνωση: Και τα 3 τους παιδιά διαγνώστηκαν με σπάνιο καρκίνο στα μάτια



        Το να μαθαίνει ένας γονιός ότι το παιδί του έχει καρκίνο, αποτελεί από μόνο του τραγωδία. Για τον Aaron και την Angie Rush, όμως, ο εφιάλτης δεν θα μπορούσε να είναι πιο τρομακτικός, αφού και τα 3 αγόρια της οικογένειας διαγνώστηκαν με την ίδια σπάνια μορφή καρκίνου στα μάτια.

Η οικογένεια, η οποία έχει ανταπεξέλθει σε αστρονομικά χρηματικά ποσά για την θεραπεία των παιδιών, δημοσιεύουν την ιστορία τους, με την ελπίδα αφενός να ενημερώσουν τον κόσμο και αφετέρου να συγκεντρώσουν χρήματα για την σωτηρία των παιδιών τους.

Η περιπέτεια της οικογένειας Rush ξεκίνησε το 2015, όταν η διάγνωση έγινε στον πρωτότοκο γιο τους Tristen: Ρετινοβλάστωμα.


Τα νέα δεν τους εξέπληξαν απόλυτα, βέβαια, καθώς και η Angie ως παιδί είχε διαγνωστεί με την ίδια ασθένεια και έχασε εξαιτίας αυτής το ένα της μάτι. Πριν αποκτήσει παιδιά, όμως, την είχαν ενημερώσει, ότι έχει 50% πιθανότητα να μεταφέρει το γονίδιο αυτό και στα παιδιά της.

Ωστόσο, το ζευγάρι δεν περίμενε στα χρόνια που θα ακολουθούσαν, ότι θα άκουγαν την ίδια διάγνωση δύο ακόμα φορές, το 2017 όταν γεννήθηκε ο γιος τους Caison και το 2019 όταν γεννήθηκε ο Carter.


Όπως λέει η ίδια: «Νιώθω τρομερές ενοχές γνωρίζοντας πως αυτό είναι κάτι που εγώ τους μετέδωσα. Νιώθω, όμως, και τρομερά ευλογημένη.»

Το Ρετινοβλάστωμα είναι μια μορφή καρκίνου που ξεκινά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στο πίσω μέρος, δηλαδή, του ματιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του ματιού στα παιδιά, ενώ 1 στα 3 τον εμφανίζουν ήδη από την γέννησή τους. Αυτό συνέβη στα δύο πρώτα αγόρια της οικογένειας Rush. Στην περίπτωση του τρίτου αγοριού, του Carter, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά: Το μωρό γεννήθηκε χωρίς κάποια ένδειξη, όμως διαγνώστηκε τελικά 6 μήνες μετά.

Ο μεγάλος κίνδυνος αυτού του καρκίνου, σύμφωνα με τη μητέρα, είναι «ότι οι όγκοι που αναπτύσσονται μπορούν να καλύψουν εντελώς το μάτι. Στην περίπτωση, αυτή, το μάτι πρέπει να αφαιρεθεί, για να μην επεκταθεί ο καρκίνος.»

Αν δεν υπάρξει η κατάλληλη θεραπεία, το ρετινοβλάστωμα μπορεί να είναι και θανατηφόρο, γι’αυτό η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητη.

Η οικογένεια αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια κατάσταση που τους αποστραγγίζει, τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά μα και οικονομικά. Για τον λόγο αυτό έχουν ανοίξει μέσω της σελίδας GoFundMe έναν λογαριασμό, για να συγκεντρώσουν  χρήματα, εν προκειμένω για τον Carter που πρέπει να κάνει χημειοθεραπείες για 6 μήνες και έπειτα θεραπείες με laser στο μάτι, με την ελπίδα να διακοπεί η ανάπτυξη των όγκων στο μάτι του.

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα, οι γονείς αναγκάστηκαν να πουλήσουν το σπίτι τους και πλέον ζουν με τους παππούδες.


Μέχρι στιγμής η οικογένεια έχει συγκεντρώσει 52 χιλιάδες δολάρια, από τα 60 χιλιάδες που είναι ο στόχος, ευγνωμονώντας τον κόσμο για την αγάπη και την υποστήριξή του:

«Το γεγονός ότι τα παιδιά μας είναι χαρούμενα στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους είναι ευτυχές για όλους μας. Είναι πραγματικοί μαχητές! Πηγαίνουν συχνά στο νοσοκομείο, τα "τρυπάνε" διαρκώς, τους βάζουν σταγόνες στα μάτια… και τα υπομένουν όλα, σαν πραγματικοί μαχητές!»



Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Ένα Πάσχα μακριά από τους μικρούς ασθενείς της ΕΛΠΙΔΑΣ!

Ένα Πάσχα διαφορετικό στο πλευρό της Ελπίδας!

«Ένα Πάσχα μακριά; Ένα Πάσχα μακριά από τους μικρούς ασθενείς της ΕΛΠΙΔΑΣ; Από τους μικρούς της φίλους;».
Μια σκέψη αβάσταχτη για την Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη που στα 30 χρόνια της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν πέρασε ποτέ Μ. Εβδομάδα που να μην ευχηθεί από κοντά, να μην σφίξει στην αγκαλιά της τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και να μην μοιραστεί με τους γονείς τους τις αγωνίες και τις ελπίδες τους.



Όμως η αγάπη βρίσκει πάντα διεξόδους και διαλέγει νέους δρόμους. Έτσι, η χαρά των παιδιών και των γονιών τους στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων δεν περιγράφεται όταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη επικοινώνησε μαζί τους με skype! Αυτή η διαφορετική συνάντηση κύλησε «με ανείπωτη συγκίνηση και ανάταση ψυχής», όπως η ίδια η κυρία Βαρδινογιάννη περιέγραψε τα συναισθήματα της. Γιατί μέσα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και ενόψει των Άγιων Ημερών του Πάσχα η κυρία Βαρδινογιάννη ήταν για ακόμα μια φορά παρούσα στο πλευρό των ανθρώπων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων για να δώσει σε όλους δύναμη και κουράγιο και συνομίλησε μαζί τους δημιουργώντας μια γέφυρα αγάπης έστω και από απόσταση. Τα λόγια της ζέσταναν τις καρδιές των παιδιών, γονιών και εργαζομένων δίνοντας τους αισιοδοξία και ελπίδα.
«Μου έχεις λείψει πολύ. Σε σκέφτομαι και σε αγαπώ πολύ! Μόλις τελειώσουν όλα αυτά θα έρθω στο Νοσοκομείο και θα σε σφίξω στην αγκαλιά μου! Να είσαι δυνατός και να ξέρεις πως θα είμαι στο πλευρό σου για ό, τι με χρειαστείς!», ήταν τα λόγια της κυρίας Βαρδινογιάννη στον 8χρονο Χρήστο. Έναν πραγματικό μαχητή της ζωής: Πρωτοδιαγνώστηκε με καρκίνο το 2014 και από τότε αντί να παίζει ανέμελος με τα άλλα παιδιά αναγκάστηκε να δίνει μια πραγματική μάχη με έναν σκληρό αντίπαλο. Και μέχρι τώρα έχει βγει νικητής, παρά τις συνεχείς δυσκολίες. Γιατί ο Χρήστος είναι η ίδια η ΕΛΠΙΔΑ, είναι το κάθε ένα παιδί της ΕΛΠΙΔΑΣ, που δεν σταματά να αγωνίζεται για την ίδια του τη ζωή! Συγκινημένος ο μικρός Χρήστος της απάντησε πως του έχει λείψει πολύ και ανυπομονεί να την δει από κοντά.



 Στο ίδιο κλίμα κύλησε και η συνομιλία με την Χαρά, μητέρα του 2,5 ετών Παναγιώτη που διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία. Δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν τα μάτια της Χαράς όταν μέσα από την οθόνη του υπολογιστή αντίκρισε την κυρία Βαρδινογιάννη. «Σας νιώθω τόσο κοντά μου. Είστε κάθε βράδυ στις προσευχές μου για αυτό που έχετε προσφέρει. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας έχει συμβεί αν δεν ήμασταν σε αυτό το περιβάλλον. Είναι για εμένα άπιαστο όνειρο ότι μιλάω μαζί σας. Σας ευχαριστούμε για όλα», είπε ανάμεσα σε άλλα η Χαρά στην κυρία Βαρδινογιάννη. «Θα είμαι δίπλα σας σε ό, τι με χρειαστείτε. Είμαι και εγώ μητέρα και γιαγιά και ξέρω καλά τι περνάτε. Όταν τελειώσουν όλα αυτά θα είμαι δίπλα σας για να σας σφίξω στην αγκαλιά μου!», της απάντησε η κυρία Βαρδινογιάννη.



Δυνατά συναισθήματα και δάκρυα συγκίνησης πλημμύρισαν την Ογκολογική Μονάδα όταν η Πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» επικοινώνησε με εκπροσώπους όλων των εργαζομένων και του νοσηλευτικού προσωπικού της Ογκολογικής Μονάδας, καθώς είναι το πρώτο Πάσχα που η κυρία Βαρδινογιάννη δεν βρέθηκε, λόγω των συνθηκών, στο πλευρό των εργαζομένων να τους ευχαριστήσει σφίγγοντας τους στην αγκαλιά της όπως κάνει κάθε χρόνο. «Είναι τόσο μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση να έχω την ευκαιρία να σας δω και να συνομιλήσω μαζί σας. Σας νιώθω πραγματική οικογένεια. Μου έχετε λείψει τόσο πολύ και εσείς και τα παιδιά μας. Ακόμα και αν λόγω των συνθηκών δεν μπορώ να είμαι εκεί, θέλω να ξέρετε πως η σκέψη και η καρδιά μου είναι πάντα κοντά σας. Είστε οι φύλακες – άγγελοι των παιδιών μας, το στήριγμα του Νοσοκομείου μας. Όλα όσα έχουμε επιτύχει εδώ και 30 χρόνια στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους θα ήταν αδύνατα χωρίς εσάς. Ξέρω πολύ καλά πως ειδικά αυτό το διάστημα αγωνίζεστε και παλεύετε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες παραμένοντας σταθερά στο πλευρό των παιδιών μας και για αυτό σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους μαζί και κάθε έναν σας ξεχωριστά. Είστε οι ήρωες μας!» είπε συγκινημένη η κυρία Βαρδινογιάννη.



Μάλιστα ως μια μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης στον υπεράνθρωπο αγώνα που καταβάλουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, η κυρία Βαρδινογιάννη θέλησε να τους ευχαριστήσει έμπρακτα φροντίζοντας να τους παρέχει στήριξη τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα. Έτσι, μοιράστηκαν σε όλους δωροεπιταγές από σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το Πάσχα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου ευχαρίστησαν την κυρία Βαρδινογιάννη, συγκινημένοι που ακόμα και κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες παραμένει έμπρακτα στο πλευρό τους στηρίζοντας την Μονάδα με όλες της τις δυνάμεις. Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση της εργαζόμενης στην καθαριότητα κυρίας Μαρία Θάνου και της εργαζόμενης στην ασφάλεια κυρίας Δήμητρα Μάη όταν συνομίλησαν με την κυρία Βαρδινογιάννη. «Σας αγαπάμε και μας λείπετε!» είπε η κυρία Μάη, ενώ η κυρία Θάνου ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη λέγοντας: «Εκ μέρους όλου του προσωπικού καθαριότητας, θέλω να σας ευχαριστήσω που αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας σκεφθήκατε και εμάς! Σας ευχαριστούμε για όλα!». 



«Εγώ πρέπει να ευχαριστήσω εσάς για όλα όσα κάνετε! Είστε πραγματικοί ήρωες!» της απάντησε η κυρία Βαρδινογιάννη. Ευχές αντάλλαξε η Πρόεδρος της «ΕΛΠΙΔΑΣ» και με τον Διοικητή και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου. «Είστε στο πλευρό μας και συμμετέχετε σε όλους τους τομείς για να είναι καλύτερη η ζωή των παιδιών και αυτό το οφείλουμε σε εσάς! Σας ευχαριστούμε για όλα!», είπε ο γιατρός – ογκολόγος κύριος Ευγένιος Γουσέτης. «Εκ μέρους όλων των νοσηλευτών θέλω να σας ευχαριστήσω που μας σκέφτεστε και μας τιμάτε αυτές τις ημέρες. Μακάρι το φως της Ανάστασης να φωτίζει τα βήματά σας.






Όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα και θα βγούμε πιο δυνατοί και καλύτεροι άνθρωποι» είπε η Προϊσταμένη ΤΑΟ κυρία Σοφία Βασίλα. «Ξέρουμε ότι είμαστε στην καρδιά και στο μυαλό σας πάντοτε και ακόμα και αυτές τις δύσκολες ώρες. Σας ευχαριστούμε για όλα!
Χρόνια πολλά σε εσάς και στην οικογένειά σας» είπε η Προϊσταμένη ΜΜΜΟ κυρία Χαραλαμπία Τζαβάρα. «Σας ευχαριστούμε για όλα. Και μόνο που μας σκεφτήκατε είναι το μεγαλύτερο δώρο. Να είστε πάντα καλά! Να έχετε Καλή Ανάσταση!» είπε η Προϊσταμένη ΚΕΘ κυρία Χαρούλα Μπουκουβάλα. «Η παρουσία σας μας έχει λείψει αλλά ξέρουμε πως είστε πάντα κοντά μας. Σας νιώθουμε πάντοτε δίπλα μας και κοντά μας. 



Σας ευχαριστούμε για όλα!» είπε ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων κύριος Μανώλης Παπασάββας. «Ξέρουμε ότι η σκέψη σας είναι πάντα κοντά μας. Το ίδιο αισθάνονται και τα παιδιά και οι γονείς. 
Η αγάπη σας είναι πάντα κοντά μας. Και η εκκλησία που πρόσφατα προσφέρατε ειδικά αυτές τις ημέρες είναι καταφύγιο για όλους εδώ στο Νοσοκομείο», είπε η Τομεάρχης της Ογκολογικής Μονάδας κυρία Αγάπη Ντούμου. 
H κυρία Βαρδινογιάννη από την πλευρά της ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κύριο Παπασάββα και την κυρία Ντούμου για την ανεκτίμητη συμβολή τους στο έργο της Ογκολογικής Μονάδας. Ευχές ζεστές και ανθρώπινες, ένα Πάσχα που η αγάπη βρήκε τον τρόπο να το κάνει ξεχωριστό!


Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Παιδιά ζωγραφίζουν για την κλινική Covid-19 του Γεν. Νοσοκομείου Ξάνθης



 Σε μια κίνηση αναγνώρισης και εμψύχωσης για τους γιατρούς και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης προέβη η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Έλενα Ροφαέλα ζητώντας  από παιδιά του δημοτικού να στείλουν τις ζωγραφιές τους με ένα μήνυμα που θα απευθύνεται στους ήρωες του Νοσοκομείου Ξάνθης!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Διοικήτριας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης 

Σε αυτή τη συγκυρία που ζούμε, οι άνθρωποι που δίνουν τη μεγάλη μάχη, που αντιμετωπίζουν με θάρρος και γενναιότητα το φονικό ιό και παλεύουν με το θάνατο καθημερινά, είναι οι Γιατροί, οι Νοσηλευτές και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου μας.

Είναι εκεί, πιστοί στο καθήκον. Για να είμαστε εμείς οι υπόλοιποι υγιείς και ασφαλείς.
Σκεφτήκαμε λοιπόν τις μέρες αυτές που ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, να κάνουμε κάτι ώστε να δώσουμε δύναμη σε όλους αυτούς τους καθημερινούς ΗΡΩΕΣ που αποτελούν την Ασπίδα κατά του κορoνοϊού.

Η ιδέα μας όμως δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τα μικρά παιδιά, που με τον πολύ τρυφερό και δημιουργικό τρόπο τους μπορούν να μας γεμίσουν με δύναμη και αισιοδοξία.

 Ζητάμε λοιπόν από παιδιά του δημοτικού να μας στείλουν τις ζωγραφιές τους με ένα μήνυμα που θα απευθύνεται στους ήρωες του Νοσοκομείου Ξάνθης!
Με χρώματα και λέξεις!

Θα περιμένουμε λοιπόν από σήμερα έως τη Κυριακή 12/4/2020 να μας στείλετε τα έργα σας, στο mail: contact_us@hosp-xanthi.gr αλλά και στη σελίδα μας στο FB, αναγράφοντας το όνομα του παιδιού και την ηλικία του.

Αυτό που θα κάνουμε εμείς για να σας δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας είναι όλες αυτές τις υπέροχες ζωγραφιές σας να τις τοποθετήσουμε στη κλινική covid-19 και στην νέα παιδιατρική πτέρυγα covid-19, για να παίρνουν θάρρος οι ασθενείς μας.

Επίσης το πιο ευφάνταστο αισιόδοξο μήνυμα θα το τοποθετήσουμε έξω από τη κλινική covid-19 να το βλέπουμε και να μας δίνει θάρρος και δύναμη.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τα παιδιά, μας δείχνουν το δρόμο.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΔΕ ΞΕΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Η Διοικητής

Έλενα Ροφαέλα



Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Με απόλυτη ασφάλεια πραγματοποιήθηκε η κατεπείγουσα αεροδιακομιδή του 20χρονου Ηλία από τη Θεσσαλονίκη στο Ανόβερο της Γερμανίας


 Στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με την πολύτιμη υποστήριξη του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ένωσε δυνάμεις για να πραγματοποιηθεί η κατεπείγουσα αεροδιακομιδή του 20χρονου Ηλία από τη Θεσσαλονίκη στο Ανόβερο της Γερμανίας.

Είναι η δεύτερη φορά, που ο 20χρονος Ηλίας Κουτσιμανής μεταβαίνει στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε κρίσιμη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο.

 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όπως την πρώτη φορά έτσι και τώρα στάθηκε δίπλα στον Ηλία και την οικογένειά του, στηρίζοντάς τους με κάθε τρόπο σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή, μέσω της άμεσης και αποτελεσματικής κινητοποίησης του συνόλου του μηχανισμού του Οργανισμού αλλά και όλων των εμπλεκομένων. 

Ήταν μία ιδιαίτερα συγκινητική διαδρομή για όλους μας, καθώς νιώσαμε το μεγαλείο  ψυχής που επιδεικνύει ο Ηλίας και η οικογένειά του και το θάρρος, με το οποίο αντιμετωπίζουν αυτή τη μάχη. Σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε, μέσω της συντονισμένης προσπάθειας και της συνεργασίας αποδείχθηκε ακόμη μια φορά ότι αν ενωθούμε όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη υποστήριξη το Γραφείο του Πρωθυπουργού και για την επιτυχή ολοκλήρωση της διακομιδής με ασφάλεια καθώς και τις ένοπλες δυνάμεις, που διέθεσαν ένα αεροσκάφος τύπου C27 και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ.

Η σκέψη και αγάπη όλων μας είναι δίπλα στον Ηλία. Ευχόμαστε από καρδιάς να επιστρέψει σύντομα υγιής στο σπίτι του με την οικογένειά του!





Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Η συγκλονιστική ιστορία του Χριστόφορου: Πως ο καρκίνος νίκησε ένα υγιέστατο παιδάκι

Η Δώρα Κονταξή με το γιο της Χριστόφορο...

Για κάποιους ο Σεπτέμβριος είναι χρυσός, για κάποιους άλλους η κάθε μέρα είναι χρυσή κι όχι γιατί είναι το τελευταίο «χαμόγελο» του χρόνου κι ούτε γιατί αποτελεί  τη βουβή και σιωπηλή αποσύνθεση του έτους… αλλά γιατί είναι ο μήνας, ευαισθητοποίησης κατά, του παιδικού καρκίνου… Κι αν το βίωσες ή κι αν το βιώνεις, ο καρκίνος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσωπική σου αποσύνθεση…

 Είναι η ασθένεια, που δεν ξεχωρίζει και δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπάει απρόσκλητα κι αλύπητα. Έρχεται και σου υπενθυμίζει ότι είσαι άνθρωπος… Και δε, αν περιμένεις στην ουρά, μήπως και φιλοτιμηθεί κάποιος και αφιερώσει πέντε λεπτά από το χρόνο του, για να δώσει λίγο σάλιο, σε μία μπατονέτα, μήπως και βρεθεί δότης για το παιδί σου, είναι η στιγμή που μέσα σου σπας, κάθε ρατσιστικό συναίσθημα. Έχεις ξεχάσει ποιος είσαι  και ποιος είναι. Δε σε ενδιαφέρει αν ο άλλος, που προσφέρεται να δώσει έστω και λίγη ζωή ακόμη στο παιδί σου, είναι ετερόφυλος, ομοφυλόφιλος, τρανσέξουαλ, μαύρος, άσπρος, κίτρινος, χοντρός, λιγνός, κωφός, ανάπηρος, πλούσιος, φτωχός,  κι ό,τι άλλο κατά το «μικρόψυχο» μυαλό μας, μπορεί να καθιστά έναν άνθρωπο διαφορετικό και όχι ίδιο…

 Στην διαδρομή του, ψυχικού και αφόρητου πόνου… έρχεσαι αντιμέτωπος με την ανθρώπινη πλευρά, που μέσα στη τρελή βουή της δήθεν και ψεύτικης καθημερινότητας σου, την είχες ξεχάσει.. Την είχες θάψει, μέσα σε ένα παλιό κουτί, από αναμνήσεις, εκεί  που έκρυψες και το παιδί που έθρεφες και κουβαλούσες μέσα σου… Εκεί που έστρεψες αντίθετα το βλέμμα σου, όταν σε αντίκρισε  και σε «κάρφωσε» με τα  μαχητικά μάτια του, εκείνο το φαλακρό  παιδάκι που είχες που είδε δει πριν από λίγο καιρό στο δρόμο…

Τότε, σαφώς και δεν μπορούσες να φανταστείς πως σήμερα, θα βρισκόσουν, εσύ στη θέση του πατέρα ή της μητέρας που κρατάει, σφικτά στην αγκαλιά του, το παιδί του, εκλιπαρώντας να ζήσει, φλεγόμενος από δάκρυα… Κι εκεί είναι η στιγμή, που έρχεσαι αντιμέτωπος/η με την προσωπική σου ανικανότητα να προσφέρεις την προστασία σου, στο ίδιο σου το παιδί, την προστασία που ορκίστηκες ότι θα του προσέφερες την πρώτη στιγμή που το κράτησες στην αγκαλιά του, τότε του άκουσες το κλάμα του για πρώτη φορά, τη στιγμή εκείνη που ο γιατρός σας είπε « συγχαρητήρια γεννήσατε ένα υγιέστατο κοριτσάκι/αγοράκι»,  τη στιγμή εκείνη που όταν το κοίταξες, είπες πως το παιδί μου, είναι το ομορφότερο παιδί στον κόσμο…  εκείνη τη μέρα που η ψυχή σου πλημμύρισε από φως κι εκείνη τη στιγμή, ορκίστηκες να το προστατεύεις από κάθε κίνδυνο κι από κάθε κακό… Και να που τελικά, «απέτυχες» αφού βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το χαμένο χρόνο, τις ματαιώσεις και τον πόνο…

«Ο γιός μου ο Χριστόφορος γεννήθηκε στις 03 Σεπτεμβρίου 1984, ένα υγιέστατο αγοράκι βάρους 3.350 γραμ.  Είχα ήδη μια κόρη 4 ετών. Τίποτα δεν προμήνυε τον σταυρό που θα κουβαλούσαμε μαζί του για 3 χρόνια», εξομολογείται η Δώρα Κονταξή…

Και συνεχίζει… «Ήταν χειμώνας του 1986 όταν τυχαία ψηλαφίσαμε μια περίεργη μάζα στο ποδαράκι του, κάτι που δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε με τον πατέρα του.  Το παιδί δεν είχε πέσει, δεν είχε χτυπήσει στο σημείο εκείνο για να δικαιολογηθεί αυτό που νοιώθαμε.  Η επίσκεψη στον παιδίατρο και η γνωμάτευσή του, μας οδήγησε επειγόντως στο Νοσοκομείο Παίδων.Η ακτινογραφία που έγινε στο παιδί άρχισε να «μιλά» αλλά ο ορθοπεδικός που ήταν σε εφημερία ήταν αυτό που λέμε «κουμπωμένος».  Αποφασίστηκε χειρουργική αφαίρεση αυτού που φαινόταν στην ακτινογραφία και φυσικά βιοψία (η πρώτη που έγινε ήταν ταχεία). 

Θυμάμαι,  ήμασταν στον 5ο όροφο του «Αγλαία Κυριακού», εκεί που τον καιρό εκείνο βρίσκονταν τα χειρουργεία και όσες ώρες περιμέναμε περιεργαζόμουν τον χώρο.  Στην αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά τα ασανσέρ υπήρχε μια επιγραφή «ΜΕΘ – Αιματολογικό Θεραπευτικό Ιατρείο». Αναρωτιόμουν, μέσα  μου τι να σημαίνει το δεύτερο.

Τελείωσε η επέμβαση και οι δύο ορθοπεδικοί, βγαίνουν  να μας ενημερώσουν, με πρόσωπα σφιγμένα και λόγια μετρημένα.  Γενικά επικρατούσε ένας μυστικισμός περίεργος.

Αρχικά μας μετέφεραν πίσω στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, όπου περιμέναμε την άφιξη της κυρίας ς Κ…, που στην πορεία μάθαμε ότι ήταν η Παιδίατρος Αιματολόγος- Ογκολόγος του Νοσοκομείου.  Ένας υπέροχος άνθρωπος και επιστήμονας.

Πριν την γνωριμία μας με την ογκολόγο, ένα μεσημέρι και ενώ το παιδί ήταν στο κρεβάτι του με τον ορό στο χέρι κι εγώ μόνη μου μαζί του, με ενημερώνουν ότι θέλουν να μου μιλήσουν οι γιατροί της Ορθοπεδικής Κλινικής στο γραφείο του Διευθυντή.

Εκεί λοιπόν είχα την «τιμή» να ενημερωθώ απ’ τον ίδιο τον Δ/ντή με λόγια ψυχρά πως το παιδί μου είχε καρκίνο.  Έπεσε ο ουρανός με όλο του το περιεχόμενο στο κεφάλι μου.

Στην ερώτησή μου αν υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει λάθος, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Στο άκουσμα της λέξης «καρκίνος» ένοιωσα πως βρέθηκα σε μια δίνη συναισθημάτων που με ρουφούσε και με άδειαζε: Απόγνωση, φόβος για την κάθε επόμενη μέρα, άγχος, αγωνία, αβεβαιότητα και πόνος αβάσταχτος για ένα μωρό 27 μηνών.

Από αυτό το σημείο ξεκινάει ο Γολγοθάς όλων μας.  Μεταφερθήκαμε στον 5ο όροφο, σε εκείνη την μονάδα, που είχα αναρωτηθεί τι  να σημαίνει… και κάπως  έτσι,  μου «λύθηκε»  και η απορία.
Η ταχεία βιοψία ήταν καταπέλτης: «ραβδομυωσάρκωμα» ένας όγκος μαλακών μορίων στο 4ο  (τελευταίο) στάδιο.  Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο καρκίνος είχε ήδη κάνει μετάσταση.  Σημειωτέον ότι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν γνώριζα καν ότι υπάρχει παιδικός καρκίνος.  Πίστευα πως νοσούν μόνο οι ενήλικες.

Άρχισε άμεσα ένα επιθετικό σχήμα χημειοθεραπείας που σαν αποτέλεσμα είχε την ύφεση της ασθένειας.
Επιστρέψαμε σπίτι με ένα παιδί χωρίς μαλλιά, εξασθενημένο και με εμάς τους γονείς καταρρακωμένους.  Τι να εξηγήσεις και με τι λόγια στην αδελφή του που βίωνε εικόνες και καταστάσεις (που δεν θέλω να περιγράψω) του αδελφού της και δύο γονείς άφαντους, επειδή η χημειοθεραπεία έχει μεγάλη τοξικότητα, μαζί με τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφει και τα υγιή, έτσι είχαμε συχνές νοσηλείες λόγω έλλειψης λευκών αιμοσφαιρίων.  Η ζωή μας μοιραζόταν στο  νοσοκομείο για θεραπεία, πίσω στο σπίτι, «απλασία» και πάλι πίσω στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια αντιβίωση… Μέχρι την επόμενη θεραπεία και την επανάληψη όσων μόλις ανέφερα…

Ως εργαζόμενη, εξάντλησα όλα τα περιθώρια αδείας που είχα, μέχρι που έφτασε η στιγμή να πρέπει να εργάζομαι και να πηγαίνω μετά στο Νοσοκομείο να αντικαθιστώ την μητέρα μου, η οποία πρόσεχε  το παιδί όσο εγώ έλειπα. Ύπνος στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα πάλι αλλαγή.

Μέσα στην ατυχία μας, σταθήκαμε τυχεροί γιατί γνωρίσαμε καταπληκτικούς ανθρώπους πρώτα και μετά γιατρούς, που αντιμετώπισαν με σεβασμό και αγάπη όλα τα παιδιά.  Δεν υπάρχουν λόγια.

Στο σπίτι, η μεγαλύτερη αδελφή 6 ετών όταν νόσησε ο Χριστόφορος, στην 1η  τάξη του δημοτικού σχολείου, περνούσε τις δικές της δύσκολες στιγμές βλέποντας έναν αδελφό να τυραννιέται με όλη αυτή τη κατάσταση. Δυστυχώς μετά από περίπου δύο χρόνια η αρρώστια επανήλθε, έγινε δεύτερο χειρουργείο, νέα σχήματα θεραπειών αλλά το παιδάκι μου δεν κατόρθωσε να νικήσει το «τέρας» και «πέταξε» από κοντά μας τον Μάρτιο του 1990…..

 Το πρώτο διάστημα, τα πρώτα χρόνια, ζούσα σαν ζόμπι… Ενέργειες χωρίς σκέψη, μηχανικές… Να ξυπνήσω, να πάω στην δουλειά, να επιστρέψω στο σπίτι, στην φροντίδα της κόρης μου, στις δουλειές του σπιτιού, να μην σκέφτεται το μυαλό… Και πάλι τα ίδια την επόμενη ημέρα.  Απέκτησα μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα παιδιά και δεν αντέχω πλέον να βλέπω γονείς να μαλώνουν ή να χτυπούν τα παιδιά τους για οποιοδήποτε λόγο. Γιατί αυτοί είναι τυχεροί που τα έχουν κι ας μην το γνωρίζουν… Είχα φτάσει σε σημείο να ζηλεύω τις άλλες μητέρες που είχαν τα δικά τους παιδιά και το λέω χωρίς τύψεις… «Γιατί Θεέ μου το δικό μου παιδί;;; Σε τι έφταιξε;;;;»

Φαίνεται πως υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία μέσα απ’ την οποία πρέπει να περάσει ένας γονιός που χάνει το παιδί του…. Και δεν υπάρχει χειρότερος πόνος στον κόσμο, πιστέψτε με…. Θυμάμαι ότι όταν πλέον η ασθένεια είχε μπει στην τελική ευθεία και δεν υπήρχε κάτι άλλο που μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί, μας άφησαν να πάμε στο σπίτι, περιμένοντας το τέλος… Τότε παρακαλούσα τον Θεό να μην μου τον πάρει, να τον είχα κι ας ήταν έτσι όπως ήταν….

Η αυτοάμυνα του οργανισμού μου όμως, έβαλε σε κάποιο κρυφό ντουλαπάκι του μυαλού όλες τις εικόνες του παιδιού που υπέφερε, για να με προστατέψει….   Ο χρόνος μπορεί να λένε πως γιατρεύει, αλλά αφήνει τις πληγές του και τα σημάδια μένουν ανεξίτηλα και χαραγμένα στη ψυχή…

Προσωπικά με την βοήθεια καλών φίλων, ψυχολογικής βοήθειας αλλά κυρίως για την κόρη μου, μπόρεσα να σταθώ σιγά σιγά πάλι στα πόδια μου, να βοηθήσω το παιδί μου να γιατρέψει τις δικές της πληγές, να «ξεχαστώ» με την δουλειά και να συνεχίσω την ζωή μου, παρά το ότι η ζωή δε συνεχίζεται κι ας λένε όλοι, πως η ζωή συνεχίζεται, ποτέ δε συνεχίζεται ακόμη κι αν νομίζεις πως ζεις…

Δεν  έχει  νόημα να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες, θέλω μόνο μέσα από αυτήν την επιστολή, προς την ιστοσελίδα σας, να στείλω την θετική μου σκέψη, την αγάπη μου σε όλα τα παιδάκια που παλεύουν με το θηρίο, καθώς και στους γονείς τους… Και την ευχή μου να βγουν νικητές σε αυτόν τον άνισο αγώνα….

Εμείς οι γονείς δεν πρέπει να  τα παρατάμε γιατί πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που στις μέρες μας γίνονται θαύματα!!!

Πρέπει να νικήσουμε το τέρας που λέγεται «καρκίνος» !!! Πρέπει τα παιδιά που είναι η ελπίδα μας, να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τα παιδιά που νοσούν με τέτοιου είδους ασθένειες είναι χαρισματικά, πολύ πιο ώριμα απ’ την ηλικία τους.  Η περιπέτειά τους μας κάνει να δούμε την ζωή κάτω από ένα άλλο πρίσμα, τα ίδια μας δίνουν δυνατά μαθήματα ζωής και στο τέλος μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους….

Προσωπικά, πλέον  έχω συμφιλιωθεί με την απώλεια του δικού μου του παιδιού,  έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε αλλά η ανάμνησή του δεν έχει ξεχαστεί… Κάθε χρόνο τιμώ την ημερομηνία γέννησής του, την γιορτή του, την ημερομηνία που «πέταξε» για άλλους ουρανούς και οι φωτογραφίες του,  υπάρχουν σε έναν ιδιαίτερο χώρο στην κρεβατοκάμαρά μου…

Σαν ένα μικρό μνημόσυνο τα περασμένα Χριστούγεννα επισκέφθηκα την Ογκολογική Κλινική Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ και δώρισα στα παιδάκια που νοσηλεύονταν από ένα σκουφάκι που είχα πλέξει, προκειμένου να προστατέψουν τα κεφαλάκια τους από το κρύο και την έλλειψη μαλλιών.

Ήταν μια δική μου εσωτερική ανάγκη, στη μνήμη του παιδιού μου.  Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν όταν με ενημέρωσαν ότι όλοι (μητέρες και παιδιά) χάρηκαν πολύ!!

Όμως, δεν ξεχνώ….. Γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικά όταν τους ξεχάσουμε…Περιμένω να τον συναντήσω…. Σε μια άλλη διάσταση;;; Σε μια άλλη ζωή μετά θάνατο ;;;; Ίσως….

Τελειώνοντας την ιστορία μου και θέλοντας να δώσω μια θετική και αισιόδοξη νότα σε όλους όσους παλεύουν με το «τέρας» (παιδιά, γονείς, αδέλφια) θα δανειστώ τα λόγια της αγαπημένης μου φίλης Στέλλας:

 «Είθε ο Θεός να σας δώσει…για κάθε καταιγίδα ένα ουράνιο τόξο, για κάθε δάκρυ ένα χαμόγελο, για κάθε ανάσα μια υπόσχεση και μια ευλογία σε κάθε δοκιμασία..

Για κάθε πρόβλημα της ζωής… έναν πιστό φίλο. Για κάθε αναστεναγμό, ένα γλυκό τραγούδι. Και μια απάντηση για κάθε προσευχή».